Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php on line 20

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 8

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 11

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-includes/feed-rss2.php on line 8
suda dogum – Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı https://www.coolkadin.com Fri, 25 Dec 2015 10:59:05 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.4.4 https://www.coolkadin.com/wp-content/uploads/2021/05/cropped-logo_4-32x32.png suda dogum – Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı https://www.coolkadin.com 32 32 EVDE DOĞUM https://www.coolkadin.com/evde-dogum.html Fri, 25 Dec 2015 10:59:05 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=7702 Evde...

The post EVDE DOĞUM first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Evde doğum, anne adayının bildiği daha huzurlu olacağı bir alanda doğum yapmasıdır. Evde doğum önceden planlanmış olmalıdır. Buna göre önlemlerin ve yapılacak şeylerin hazırlanmış olması gerekir. Hamilelik kontrolleri ile son aya dek izlenen gebelik için evde doğum yapılıp yapılamayacağına doktor karar verecektir. Bunun dışında evde doğum yapılırken gerekli olması durumunda gebeyi, kısa sürede hastaneye ulaştırabilecek bir aracın da bulunması gerekir. Evin hastaneye olan yakınlığı oldukça önemlidir. Bu tedbirler ve gerekli koşullar yerine getirildiğinde evde doğum yapmak mümkündür. Bu doğuma, ”planlı doğum” denilir. Planlı evde doğum, özellikle Avrupa ülkelerinde olmak üzere birçok gelişmiş ülkede yaygın olarak uygulanan bir doğum yöntemidir. Henüz Türkiye’de uygulanan bir yöntem değildir.

Evde doğum için gerekli 6 şart:

Anne adayının gebelik takipleri, gebelik süresince yapılmış olmalıdır.
Bu kontrol ve takipler sırasında hamilelikte yüksek risk tespit edilmemesi ve evde doğuma engel teşkil edecek bir durumun mevcut olmaması gerekir.
Anne adayında hipertansiyon yani yüksek tansiyon, şeker hastalığı-diyabet, çoğun gebelik ve farklı bir sorunun olmaması gerekir.
Erken doğumlar evde yapılamaz. Doğumun zamanında yapılması gerekir.
Evde doğum aşamasında uzman sağlık personelinin (ebe) evde bulunması gerekir.
Evde doğum yönteminde yaşanabilecek bir acil durumda ya da doğum yapılamadığında anne adayının kısa sürede hastaneye ulaştırılmasını sağlayacak çeşitli önlemlerin alınmış olması gerekir.
Neden Evde Doğum Yapılır?

Evde doğumun yaygın olarak yapıldığı ülkelerde, evde doğum genellikle teşvik edilmeye çalışır. Bunun sebepleri de:

Kadın en özel anını kendi mahremiyetinde yaşamak isteyebilir. Bu şekilde daha korkusuz ve daha kendine güvenli olur.
Kadının doğum anında ailesinden herkesi görebilmesi ve destek olabilmesi ona huzur verecektir. Bu sayede bir nebze de olsa gevşeyecek ve doğumu daha kolay olacaktır.
Kadın evinde yatağa bağlı değildir. Arzu ettiği gibi haraket etme özgürlüğüne sahiptir.
Evde yapılan doğumlar sayesinde maliyet azalır. Aile ekonomik açıdan daha mutlu olur.
Kadın doğum yapar yapmaz, bebeği ile rahat rahat temas edebilecektir. Anne ve bebek teması hastanede olduğundan daha erken olacaktır. Bu sebeplerden dolayı evde doğum yaygınlaştırılmaya çalışılır.

Evde Doğum ve Hastanede Doğum

Bu iki doğum yöntemi de araştırılmış ve sonuçlar karşılaştırılmıştır. Araştırma sonuçları çoğunlukla evde doğumu destekler nitelikte çıkmıştır. Şayet annenin gebeliği riskli değilse, evde doğum yapması önerilmektedir. Evde doğumun bebek ya da anne için artan bir riski yoktur. Hollanda’da doğumlar %50 oranında evde yapılmaktadır. Hollanda evde doğumun en çok yapıldığı ülkedir ve doğum ardından anne ve bebekte herhangi bir problemin en az yaşandığı ülkedir. Çeşitli çalışmalar, evde doğum ile epizyotomi (doğum kesisi) ve diğer müdahalelerde ve ilaç kullanmada azalma sağladığı ortaya koyulmuştur. Evde yapılan doğumların ortalama %10-20’sinde farklı sebeplerden ötürü hastaneye aktarılmaktadır.

Türkiye’de ise evde doğum yapmak şu an için söz konusu değildir ve önerilmez. Çünkü ülkemizde evde doğum ulusal bir sağlık planı olarak kararlaştırılmamamıştır. Bu sebeple saydığımız şartların oluşturulması oldukça zordur. Özellikle doğu bölgelerimizdeki ulaşım sorunu ve İstanbul’daki trafik şartları ele alınınca evde doğum için ülkemizin hala zamanı olduğu söylemek mümkündür. Evde doğum oldukça kolay gibi düşünülse de, gerektirdiği şartları sağlamak zordur. Bu şartlar sağlanamaz ise evde doğum riske girer.

EVDE ACİL DOĞUM

Doğumlar çoğunlukla hastane ortamında yapılır. Doktor ve hemşireler iş birliği ile gerçekleştirilen tibbi bir süreçtir. Ancak çeşitli sebeplerle evde de doğum yapılabilir. Az önce bahsettiğimiz evde doğum ”planlı doğum” idir. Ancak evde herhangi bir aciley durumunda doğum yapabilme ile bilgiler vereceğiz. Evde acil doğum yapmak zorunda olmak oldukça küçük bir ihtimaldir. Ancak gene de ihtimaller dahilinde olduğu için bilgi edinmekte fayda var. Evde doğum ihtimaline karşı önceden ambulans, acil numaraları, taksi ve yakınlarınızın telefonunu mutlaka ulaşabileceğiniz bir yere koyun.

13 Adımda Evde Acil Doğum

Şayet anne adayı evde yalnızken doğum yapmaya başladıysa, ilk olarak sakin olun, nefes alın ve telefona ulaşmaya çalışın. Evde kimse yoksa ambulans çağırın. Mümkünse hekiminize de bilgi verin. Şayet evde başkası varsa bu işleri sizin için o yapacaktır.
Anne adayı böyle bir durumda solunum egzersizleri yapmaya başlamalıdır. Doğum uzun bir süreçtir, bebeğiniz hemen gelmeceyek.
Şayet bulunduğunuz ortamda tek başınıza iseniz komşularınıza haber veriniz.
Mümkünse önce ellerinizi yıkayınız. Ardından vajinal bölgenizi yıkayınız. Yüzünüze su serpiniz.
Çağırdınız yardım size ulaşana dek, uzanın. Altınıza temiz çarşaf, nevresim tarzı bir örtü koyun.
Şayet yardım gelmediyse ve bebek doğmaya başlıyorsa, ıkınmaya ihtiyacı duyduğunuz her an güçlü bir şekilde ıkının. Ellerinizle bebeği tutmaya çalışın. Yanınızda başka biri varsa o bebeği tutmaya yardım etsin.
Ayaklarınız yere değsin ve dizleriniz bükülü şekilde bacaklarınızı kaldırın. Omuz ve baş altınıza yastık koyun.
Doğumun olacağı alanın olabildiğince temiz olmasına dikkat edin.
Bebeğin başı çıkmaya başladığında derin derin nefes alıp güçlü bir şekilde ıkının. şayet biri mevcutsa yanınızda bebeğin başını yavaşca tutup çıkmasını sağlasın. Ancak burada dikkat edilmesi gereken bunun oldukça yavaş yapılması. Hızlı bir şekilde kesinlike yapmamaya özen göstersin. Göbek kordunu bebeğin başına dolanmış mı kontrol etmeniz gerekir. Şayet dolanmışsa olduka narin bir biçimde kordonu bebeğin başından geçirip çıkarınız.
Bebeğin başı tamamen çıkttıktan sonra yüzündeki ve ağzındaki ssümük gibi yapıları ellerinizde temizleyiniz. Ardından bebeğin başını iki elinizle oldukça narin bir şekilde alın ve aşağıya doğru bastırın. Ancak bebeği çekmeyin. Anne adayına bir kere daha ıkınması gerektiğini söyleyin. Omuzlar çıktıktan sonra artık işiniz kolay.
Bebek artık dünayay geldikten sonra temiz bir havluya sarın. Bebeği annenin karnına koyabilirsiniz. Kordonu çekiştirmemeye dikkat edin.
Plasentayı çıkarmaya çalışmayın. Şayen kendi kendine geldi ise, havluya koyun. Bebeğin üzerinde tutmaya çalışın. Doktor gelene kadar bu şekilde durun. Göbek kordununu kesmeyiniz. Göbek kordonunun kesilmeden önce bağlanması gereki. Bu sebeple kesilen kordon bağları annede de bebekte de kan kaybına sebep olabilir.
Yardım gelene kadar anne adayı da bebek de sıcak ve sakin kalmalı.

The post EVDE DOĞUM first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
SUDA DOĞUM https://www.coolkadin.com/suda-dogum.html Fri, 25 Dec 2015 10:10:34 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=7675 Doğum...

The post SUDA DOĞUM first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Doğum tekniklerinden birisi de suda doğumdur.

1. Suda Doğum Nedir?

Suda doğum, özellikle son zamanlarda Türkiye de dahil olmak üzere oldukça revaçta olan bir doğum yöntemidir. Türkiye’de de çeşitli hastanelerde suda doğum yapılmaktadır. son Suda doğum, adıyla müsemma olarak su dolu bir fanus ya da küvette gerçekleştirilmektedir. Suyun sıcaklığı doğum aşamasında sürekli kontrol edilir ve sıcaklığın 37 derece olması için çalışılır. Doğum aşamasında havuzun suyu; amniotik sıvı, kan, idrar ve benzeri yapılarla dolacaktır. Bunu önlemek adına belirli aralıklarla su değiştirilebilir.

2.Suda doğumun faydaları nelerdir?

– Annenin sıcak suyun içinde bulunması rahatlamasını, sakinleşmesini ve ağrılarının azalmasını sağlayabilir.

– Suyun sıcaklığı ve kaldırma gücü nedeniyle rahme giden kan akımı artar, rahmin kasılmaları etkinleşir.

– Su vajenin ağzını, yani bebeğin çıkış noktasını daha gevşek hale getirebilir, bu da o bölgenin doğumda yırtılması olasılığını azaltabilir.

– Annenin suyun içerisinde hareket etmesi ve pozisyon değiştirmesi daha kolaydır.

– Bebeğin kesenin içindeki sıvı bir ortamdan yine sıvı bir ortama doğarak daha yumuşak ve stressiz bir geçiş yaptığını ve bu bebeklerin daha az ağlayan, daha sakin bebekler olduğunu bildiren uzmanlar vardır.

Diğer doğum metotlarına bakarak suda doğum olayı daha az ağrılı ve kasların gevşemesi bakımından daha rahatlatıcı bir doğum işlemi olarak görülmektedir. Sıcak bir küvetin içinde oturmak annenin stresini azaltır. Suda doğumu gerçekleştiren pek çok merkez vardır, sıcak suyun etkisi annenin rahatlamasını ve doğum eylemine hazırlanmasını sağlamaktadır. Suda doğumun riskleri vardır. Mesela suda bulunan mikroplar bebek doğduğunda bulaşabilir. Annenin ıkınma sonrasında eğer dışkısı su içerisine bulaşmış ise oluşan mikroplarda bebeğe bulaşabilmektedir. Annenin çok uzun süre suyun içerisinde kalması ateşinin çıkmasına neden olur. Vücut ısısının artması annenin cilde giden kan akımını yükseltir ve rahim’e giden kan basıncının azalmasına neden olabilir.

Annenin vücudundaki ısı artışı bebeğin kalp atımlarını ve metabolizmasını etkilemektedir. Isıdan kaynaklanarak rahim’e kanın az gitmesi bebeğin oksijen alımını etkiler. Uzun süre bebeğin alamadığı oksijen beyin fonksiyonlarını etkiler. Bebeğin doğum kanalından çıktıktan sonra ciğerlerine su dolma ihtimali yüksektir.

Suda doğum yapma anne için biraz daha az ağrı hissettirse de genel olarak faydalı olabilecek bir yöntem değildir. Suda doğum yapmak annenin doğum esnasında çok şiddetli ağrılar olmaz ve suni sancı verilmesine gerek yoktur. Genel olarak suda doğan bebeklerde akciğerlerinin su dolması sonucunda bebeklerde boğulma durumları yâda yeni doğan bakım ünitesinde iyileşme süreci izlenmektedir. Diğer doğum olaylarında oluşan şiddetli ağrılar ve kasılmalardan dolayı kadınların pek çoğu korkar ama en sağlıklı normal doğum yapılmasıdır.

Doğum fizyolojik bir olaydır. Dünyanın gelişmiş ülkelerinde doğum sırasında anne adayına yardımcı olmak için farklı alternatifler sunulmaktadır.

Farklı uygulamalardaki ana amaç anne adayının doğum eylemi sırasında kendini daha rahat hissetmesini sağlamaktır.

Suda doğum hangi durumlarda yapılmaz?
Herpes gibi üreme organlarında enfeksiyon sorunu olan kişilerde
Bebeğin makat ile doğum kanalına indiği durumlarda
İkiz-üçüz gibi çoğul gebelik durumlarında
Erken doğumlarda,
Hamilelikte tansiyon yüksekliği ya da diyabet (şeker) gibi sorunları olan anne adaylarında,
Bebekte gelişme geriliği tespit edildiğinde,
Bebeğin kalp atışlarında azalma ya da anormal durumların tespit edilmesinde
Amnion sıvısında yoğum mekonyum (bebeğin dışkısı) tespit edildiği durumlarda suda doğum yapılması tavsiye edilmez.
Suda doğumda amaç nedir?
Suda doğumun esas amacı, doğum yapacak olan annenin stresini azaltmaktır. Doğum için yaşanan endişeler suya girmekle azalır. Bunun dışında sancılar da hafifler. Suda doğum yapıldığı taktirde kullanılan ağrı kesici ilaçlar azalır, doğum daha kısa sürede tamamlanır, doğumun sağlıklı bir şekilde tamamlanması söz konusu olur. Suda doğumda perine-vajina kaslarının oldukça gevşer. Bu sayede doğum daha rahat olur.

Suda doğum nasıl uygulanır?
Bazı hastaneler suda doğum gerçekleştirebilmektedir. Hastanelerin özel olarak sadece suda doğuma hazırlandığı küvetleri mevcuttur. Suda doğum için suyun derecesi 37 santigrad olarak ayarlanır. Doğumu gerçekleştirecek olan doktor ya da hemşire ve doğum için gerekli olabilecek ekipmanlarla suya girerler. Doğumu gerçekleştirirler.

Suyun aşırı sıcak olması, anne adayının kan dolaşımını olumsuz etkiler. Bu sebeple suyun sıcaklığına dikkat etmek gerekir. Anne adayının tansiyonu sıcak suda aniden düşebilir. Plasentaya giden kan akımında düşüşler görülebilir. Bu durumda anne adayını ve bebek risk altına girer. Bunun dışında suda çok uzun süre kalınırsa, anne adayı su kaybı yaşayabilir.

6 Adımda Alternatif Doğum Yöntemleri

Ev doğumları
Bradley metodu
Lamaze Yöntemi
Hipnoz ile doğum
Maia Stool births
Suda Doğum
Neden alternatif doğum?

Doğum ağrısını ve endişelerini azaltmak
Normal doğumu teşvik etmek
Sezaryen oranlarının düşmesini sağlamak
Maliyeti düşürmek ve ülke ekonomisine katkı sağlamak
Anne adaylarına doğum için farklı alternatifler sunmak
Doğumda Ağrı Azaltıcı Yöntemler Nelerdir?

Suda doğum
Lamaze metodu (psikoprofilaktik metod)
Epidural Anestezi
Spinal anestezi
Genel anestezi
Doğum aşamasında uygulanan sistemik ağrı kesiciler
Paraservikal blok
Lokal anestezi
Doğum ardından uygulanacak ağrı kesici ilaçlar ve teknikler

The post SUDA DOĞUM first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>