Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php on line 20

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 8

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 11

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-includes/feed-rss2.php on line 8
spiral – Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı https://www.coolkadin.com Mon, 28 Dec 2015 10:52:42 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.4.4 https://www.coolkadin.com/wp-content/uploads/2021/05/cropped-logo_4-32x32.png spiral – Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı https://www.coolkadin.com 32 32 DOĞUM SONRASI ADETLERİN BAŞLAMASI https://www.coolkadin.com/dogum-sonrasi-adetlerin-baslamasi.html Mon, 28 Dec 2015 10:52:42 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=8130 Doğum...

The post DOĞUM SONRASI ADETLERİN BAŞLAMASI first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Doğum yapan kadınların ilk adet kanaması genellikle doğum yaptıktan sonraki 3. Ayda başlar. Doğum yaptıktan sonraki ilk 1-2 ayda kırk sonu şeklinde tabir edilen adet kanaması ile karıştırılabilecek bir kanama görülebilir. Bu kanamanın yaşanması adetlerin başladığı anlamına gelmemektedir. Bebeğini düzenli olarak emziren annelerde çoğunlukla doğumdan sonraki ilk 6 ay içerisinde adetlerin yeniden başlaması be düzenli olması beklenen bir durum değildir. Bu sebeple anneler telaşa kapılmamalı ve sakin olmalıdır. Bu durum zaman içerisinde düzelen bir durumdur. Emziren annelerin bir kısmında 1 sene boyunca adet kanaması yaşanmayabilir. Kimi zaman bu süreç daha da uzun olabilir. Ancak annelerin bazılarında da doğum sonra emzirme dönemi olması rağmen adetler düzenli şekilde yaşanabilir. Bu durum annenin bünyesi ile ilgili bir durumdur. Her kadında farklı şekilde yaşanabilir.

Ancak unutulmaması gereken, adet görmemek ve emzirmek hamile kalmayı engelleyen bir durum değildir. Bu sebeple de adet döngüsü başlamasa da, emzirme devam etse de korunma yöntemlerine başvurmak gerekir.

Korunmaya ne zaman başlamalıyım?

Gece olmak üzere oldukça düzenli emziren anneler: Doğum yaptıktan sonraki 3 ay sonra korunma yöntemlerine başvurulmalıdır.

Aralıklı olarak ya da düzensiz şekilde emziren anneler: Doğum yaptıktan 3 hafta sonra korunma yöntemlerine başvurmalıdır.

Doğum sonrası adet düzensizlikleri nedir?

Lohusalık şeklinde tabir edilen süreç tamamlandığında düzenli olarak adet döngüsüne girilmez ise bu durumda adet düzensizliği söz konusu olur. Emzirme, emzirmenin sıklığı, annenin özellikleri gibi birçok durum, adet düzensizliğine sebep olabilir.

Adet düzensizliklerim için doktora gitmeli miyim?

İlk olarak lohusalık dönemi sona erdikten sonra her doğum yapan kadının doktoruna gitmesi gerekir. Yaptırması gereken jinekolojik muayenelerini yaptırması, pap smear testini yaptırması ve korunma yöntemleri ile ilgili doktoruna danışması gerekir. Şayet bu süre zarfında emzirmediği bittiği halde adetler başlamadı ise ya da düzensizlikler mevcut ise emzirme döneminde şiddetli kanama gibi sorunlar söz konusu ise mutlaka doktoruna görünmesi gerekir.

 

Gebelikte neden adet görülmez?

Hamilelik sürecinde emzirme döneminde ve menopoz süreçlerinde kadın adet görmez. Bu dönemlerde yumurtlama olmaz bu sebeple de adet kanaması yaşanmaz.

Doğum yaptıktan sonra ilk adet kanaması ne zaman yaşanır?

Doğum yaptıktan sonra adetlerin ne zaman başlayacağını birçok faktör belirler. Emzirme ile oldukça yakından alakalı bir durumdur. Emzirmeyen annelerin adet kanamaları daha erken başlarken, emziren annelerin adet kanamaları daha geç başlar.

Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, doğum sonra yaşanan kanama ile adet kanamasını karışmamak gerektiğidir. Bu kanamaya “Loşia” denilmektedir. Normal adet kanamasından daha farklı bir yapıdadır. Uzun süre yaşanabilir. İlk zamanlarda rengi kırmızı olan bu sıvı, daha sonra pembeye ve pembeden de kahverengine döner. Loşia bittikten sonra da emzirme sürdürülüyor ise adet kanaması daha geç yaşanabilir. Buna neden olan durum emzirme sebebiyle salgılanan hormonlardır.

Adet kanaması, çoğunlukla doğum yaptıktan sonra 8-16. haftalar arasında tekrar başlar ancak emzirme dönemi sürüyorsa daha geç yaşanır. Bebek sadece anne sütü ile besleniyorsa, çoğunlukla ilk 6 ayda adetlerin başlaması ya da başlar ise de düzenli olması söz konusu değildir.

Bu süreçte yaşanan adet düzensizliği çeşitli faktörler sebebiyle yaşanır. Bu faktörler:

Emzirme sıklığı,

emzirme süresi,

bebeğin yalnızca anne sütünden beslenip beslenmediği gibi.

The post DOĞUM SONRASI ADETLERİN BAŞLAMASI first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Spiral Kimlere Takılmaz? https://www.coolkadin.com/spiral-kimlere-takilmaz.html Mon, 21 Dec 2015 09:24:13 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=6674 Spiral...

The post Spiral Kimlere Takılmaz? first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Spiral kadınlar tarafından tercih edilen doğum kontrol yöntemidir. Spiral oldukça başarılı bir doğum kontrol yöntemidir. Östrojen içemez. Bu sebeple kadınların büyük bir kısmı spiral taktırabilir. Kalp damar hastalıkları, sigara, ileri yaş gibi durumlarla ilgili değildir. Bu sebeple doğum kontrol haplarının kullanılamayacağı yerlerde spiral uygulanabilir.

Ancak spiralin de uygun olmadığı hastalar vardır. Bu hasta gruplarından bazıları ise:

Spiral kimler için uygun değildir?

Düzensiz adet dönemlerine sahip olan kadınlara takılması önerilmez.
Aşırı kanaması olan kadınlara bazı durumlarda önerilmez.
Rahim içerisinde miyom olan vakalara, takılması önerilmez. ( rahmin şeklini bozabilir bu sebeple de takılması önerilmeyebilir. Ancak rahmin dışında miyomu olan kadınlara takılabilir.)
Rahim içerisinde perde (septum) olması durumunda takılamaz.
Rahim ve yumurtalıkları kapsayan enfeksiyon geçiren ya da geçirmeye yatkınlığı olan kadınlara önerilmez.
Aşırı akıntı sorunu olan kadınlara takılması önerilmez.
Spiral Hakkında Bilinmesi Gerekenler:

Sezaryen ile doğum yapmış olanlar, spiral taktırabilir.
Sigara kullanan kadınlar, progesteronlu ya da bakırlı spiraller kullanabilir.
Doğumsal olarak rahim anomalisi olan kadınlara spiral uygulanmaz.
Kalp-damar hastalıkları açısından risk grubunda olan kadınlar da spiral kullanabilir.
Hipertansiyon (tansiyon yüksekliği) sorunu olan kadınlar da doğum kontrollerini spiralle sağlayabilir.
Damar tıkanıklığı sorunu olan kadınlar doğum kontrollerini spiralle sağlayabilir.
Kalp krizi ve beyin damar tıkanıklığı geçirmiş olan kadınlar da doğum kontrollerini spiralle sağlayabilir.
Kolesterol, lipid yüksekliği olan kadınlar da doğum kontrollerini spiralle sağlayabilir.
Migreni olan kadınlar da doğum kontrollerini spiralle sağlayabilir.
Ağrılı adet görme sorunu olan kadınlar da doğum kontrollerini spiralle sağlayabilir. Ancak bakırlı spiraller kimi zaman ağrılı adet sürecini tetikleyebilir. Hormonlu spiraller ise çoğunlukla ağrılı adet görme sürecini hafifletir.
Memede iyi huylu kist gibi sorunların olması durumunda bakırlı ve hormonlu spiraller kullanılabilir.
Miyomu sorunu olan kadınlar miyom rahim iç yüzeyini bozmuyorsa spiral kullanabilir.
Akut servisit ve vajinit mevcut ise spiral kullanılmaz.
Cinsel temas ile bulaşan hastalıklar bakımından risk grubunda olan hastalarda spiral kullanılması önerilmez.
Genital aktinomiköz mevcut ise spiral kullanılması tavsiye edilmez.
Diyabet (şeker hastalığı) sorunu olan kadınlar da doğum kontrollerini spiralle sağlayabilir.
Troid (guatr) ya da safra kesesi hastalıkları olan kadınlar da doğum kontrollerini spiralle sağlayabilir.
Akut karaciğer hastalığı, siroz ve karaciğer tümörü olan kadınlar da doğum kontrollerini spiralle sağlayabilir. Ancak bakırlı spiraller kullanmaları uygundur.
Anemi (kansızlık) olan kadınlar da doğum kontrollerini spiralle sağlayabilir.
Bakırlı spirallerin diğer ilaçlarla etkileşimi olmaz. Ancak progesteron ihtiva eden ilaçların diğer ilaçlarla etkileşim göstermesi nadiren de olsa mümkündür.
Kendisi ya da partneri çok eşli olan kişilerde spiral kullanılması sakıncalıdır. Bu durumda cinsel hastalıklar açısından risk teşkil edilir.
Bakır alerjisi olan kadınlarda bakırlı spiral kullanılmaz.
Bilinen ya da şüphelenilen meme kanseri mevcudiyetinde progesteron (levonorgestrel) ihtiva eden spiral kullanılmaz.
Benzer Makaleler

 

The post Spiral Kimlere Takılmaz? first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Spiral Kayması Nedir? https://www.coolkadin.com/spiral-kaymasi-nedir.html Mon, 21 Dec 2015 09:16:52 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=6672 Spiral...

The post Spiral Kayması Nedir? first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Spiral bazı durumlarda kayabilir ve yerinden çıkabilir. Spiral kayması, takılı olan spiralin rahim içinden çıkması veya vajina içine doğru kayması durumudur. Spiralin kayması sonucu koruma özelliği kaybolur ve gebelik riski artmış olur. Ayrıca spiralin dışarı doğru çıkması sonucunda ilişkiye girilirken spiralin erkek üreme organına zarar verip basit yaralaması da nadiren görülen durumlar arasındadır.Spiralin yerinden kayması durumunda adet dönemi dışında da kanamalar ve
lekelenmelere sebep olur.

Spiral Nasıl Kayar?

1) Çok doğum yapan kadınlarda rahim ağzının geniş olmasından dolayı spiral kaymasına sebep olabilir.

2) Rahmin içine tam yerleşememiş olmasından da kaynaklanır. Bu nedenle spiral takıldıktan itibaren ( 1 ay sonra ) bir sonraki adet döneminde kontrole gidilmelidir.

Spiral kayması yaşandıktan sonra tekrar spiral taktırılabilir. Fakat hala kayma olursa başka korunma yollarına başvurmanız gerekmektedir. Spiral ile korunuyorsanız her yıl doktor kontrollerinize gitmeniz gerekmektedir.

Spiral Kaymasının Belirtileri Nelerdir?

spiral-kaymasi►Spiral kaymasını hasta hiçbir şekilde kendisi anlayamaz.Yukarıda yazıldığı gibi adet dönemleri haricinde lekelenme ve kanama olması durumunda doktora başvurun. Bu yüzden yılda 1 kez de olsa doktoruna kontrollerine gitmesi gerekmektedir.

►Vajinal muayene sonucunda spiralin kayıp kaymadığı anlaşılır.Spiral varken ilişki esnasında oluşan ağrı,kanama durumunda doktora başvurun.

►Ultrason görüntülerinin yardımıyla da spiral kaymaları görülmektedir.

►Spiral kaymaları sonucunda gebelik riski artar. Bu riski ortadan kaldırmak için spiral takıldıktan sonra mutlaka kontrollere gidiniz.

Spiralin Karın İçine Kayması:

karin-ici-spiral Karın ve idrar torbasına nadirde olsa kayma olur.Spiral rahim içine kaydığında veya rahime yakın organlara kaydığında ultrasonografiyle incelenerek bulunabilir.Spiral rahim içinde ve rahime yakın bölgelerde bulunmadığı zaman spiral, karın röntgeni ile bakıldığında karın içinde tespit edilebilir. Karın bölgesinde bulunan spiral ultrason ile tespit edilemez.Böyle durumlarda cerrahi uygulamalarla spiral alınır. İsteğe bağlı olarak tekrar spiral takılır. Spiralin karın içine kayması çok nadir görülen bir durum olduğundan çiftler bu konuda endişeye kapılmamalıdır.

 

The post Spiral Kayması Nedir? first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Spiral Nasıl Takılır? https://www.coolkadin.com/spiral-nasil-takilir.html Mon, 21 Dec 2015 09:05:25 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=6662 Spiralin...

The post Spiral Nasıl Takılır? first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Spiralin nasıl takıldığı bütün kadınların merak ettiği konulardan biridir. Doğum kontrol hapları, hormon iğneleri, cerrahi yöntemle kısırlaştırma, prezervatif ve persona dijital kontrol gibi yöntemlerin haricinde, spiral de pek çok kadın tarafından kullanılan doğum kontrol yöntemlerinden biridir. Spiral, yumurtanın rahim içine yerleşmesini, spermlerin yumurtanın yanına ulaşımını, döllenme gerçekleşse bile, rahim içi koşullarını bozarak, döllenmiş yumurtanın yerleşmesini engelleyen; ucunda ip bulunan metal yahut plastik malzemeden üretilen rahim içi doğum kontrol aracıdır.

Spiral Nasıl Takılır?
Spiral takılırken ve sonrasında yaşanması olası ağrı ve kasılmaları azaltmak için, spiral takılmadan yaklaşık yarım saat önce ağrı kesici alınması fayda sağlar. Bazı hekimler, muhtemel enfeksiyonlara karşı önlem anlamında antibiyotik verebilirler.

Spekulum takılıp serviks görünür hale getirilir, antiseptik solüsyon ile temizliği yapılır. Serviks tenekulum adı verilen bir aletle tutulup çekilir ve uterus düz hale getirilir. Sonrasında histerometri isimli aletle serviks ağzından rahim içine itilerek rahim boyu ölçülür.

Tüp içinde bulunan spiral, rahim ağzından geçirilip rahim içine yerleştirilir ve rahmin tepe noktasına kadar ittirilir. Tüp içinde bulunan piston ileri doğru itilerek, spiralin (ria) tüp içinden çıkması sağlanır. Bu işlem de bitince, tüp dikkatli şekilde uterus dışına alınır. Artık spiral rahim içinde yerleşmiştir. Spiralin ipi 0.5-1 cm. dışarıda bırakılacak şekilde kesilir.

En son aşama, ultrasondur. Spiral (ria) takıldıktan sonra doğru yerde olup olmadığı kontrol edilmek için ultrason kullanılır.

Spiral Ne Zaman Takılır?
Spiral, doğumlardan sonra, düşük yahut kürtaj sonrası, ya da adet döneminde takılabilir; ancak yine de spiral ne zaman takılmalıdır sorusunun net bir yanıtı yoktur.

Spiral Çeşitleri
Spiral; bakırlı spiral ve hormonlu spiral olmak üzere 2’ye ayrılır.

Bakırlı spiral, plastik gövde üstüne sarılmış bakır telden oluşur. Hormonlu spiral ise, plastik gövde etrafına yerleştirilen progesteron hormonundan oluşur. Hormonlu spiral, rahim içinde elverişsiz bir ortam oluşturarak, gebeliği önler. Bakırlı spiral ise, bu elverişsiz ortamı inflamatuar reaksiyon yöntemi denilen, bakırın rahim bölgesinde yarattığı etki ile oluşturur ve gebeliği önler.

Spiral-Nasıl-Takılır1

Spiral Yan Etkileri
Spiralin genelde yan etkisi yoktur, bu sebeple de en sık kullanılan ve önerilen yöntemlerdendir.

Hafif bir yan etki olarak, takıldığı ay hafif bir kasık ağrısı hissedilebilir. Ancak 1-2 ay içinde bu şikayet de kaybolur.

Bakırlı spiral, regl kanaması miktarında artma meydana getirebilir. Adet kanama miktarı normal olan kadınlarda bu durum sorun teşkil etmez, ancak adet kanaması yoğun miktarda olan kadınlarda, spiral daha yoğun kanamaya sebep olacağı için tercih edilmez.

Bakırlı spiraller ayrıca adet sancısına (dismenore) sebep olabilir.

Hormonlu spiraller adet kanamasını azaltabilir.

Son derece nadir de rastlansa, spiral takılırken rahim delinmesi (uterin perforasyon) yaşanabilir.

Spiral, yaygın inanışın aksine, kilo alıp vermek ve bel ağrısı gibi yan etkilere sebep olmaz.

Bakırlı spiraller çok nadir de olsa metal alerjisi yapabilir.

Hormonlu spiraller çok nadir de olsa over kiste sebep olabilir.

Kimi hekimler, doğum yapmamış kadınlarda spiralin iltihaplanma yapma olasılığı olduğunu belirtiyor. Genç kadınlarda dölyatağı ve yumurta kanalı iltihaplanmalarına, çocuk doğurmuş kadınlara nazaran daha sık rastlanıyor.

Spiral Kayması
Spiralin rahim içinden aşağıya, rahim ağzına doğru, yahut da vajina içine doğru kayması durumudur. Spiral kayması durumunda spiralin çıkarılması ve yerine yenisi takılması gerekir. Spiral kayması, gebelik riski oluşturabilir. Rahim ağzına doğru kayan spiral, ender görülse de penise temas edebilir, peniste yaralanma oluşturabilir. Spiral kayması durumunda, regl günleri haricinde lekelenme ve kanama görülebilir.

Daha önce doğum yapmış kadınlarda görülen spiral kaymasının nedeninin, rahim ağzının geniş olması gösterilebilir. Başka bir sebep olarak, ilk takılma esnasında rahim içine tam yerleşmemiş olan spiral, zamanla yerinden oynayabilir. Spiral takıldıktan sonra ilk adet döneminde kayma olup olmadığı kontrol edilmeli, kayma varsa yenisiyle değiştirilmeli, tekrar kayma yaşanırsa farklı bir doğum kontrol yöntemi denenmelidir. Kayanspiral yerine itilerek de yerleştirilebilir; ancak bu zayıf bir ihtimaldir. Spiral kullanan her kadın 1 yıl aralıklarla kayma olup olmadığını kontrol ettirmelidir.

Spiral-Nasıl-Takılır2

Spiral Nasıl Çıkartılır?
Spiral adet döneminde çıkarılır. Ağrısız ve acısız bir işlemdir. Spekülüm ve başka bir alet yardımıyla, spiral görünen ipinden tutularak çıkartılır.Spiralin rahim içine yapıştığı, yahut spiral ipi koptuğunda , hekim tarafından kürtaj benzeri bir işlemle, bir küret yardımıyla çıkarılır. Bu da yeterli olmazsa histereskopi yöntemiyle çıkarılır.

Spiral Fiyatları
Spiral taktırmanın maliyeti, işlemin yapıldığı sağlık kurumuna göre değişir. Sigorta kapsamındaki sağlık kuruluşlarında, yahut özel kliniklerdespiral takma işlemi fiyat olarak farklı. 100 TL ile 500 TL arasında bir ortalama olsa da, gerçek fiyatları , başvurduğunuz sağlık kuruluşu belirleyecektir.

The post Spiral Nasıl Takılır? first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>