Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php on line 20

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 8

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 11

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-includes/feed-rss2.php on line 8
siğiller – Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı https://www.coolkadin.com Sun, 26 Jan 2020 18:16:47 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.4.4 https://www.coolkadin.com/wp-content/uploads/2021/05/cropped-logo_4-32x32.png siğiller – Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı https://www.coolkadin.com 32 32 Yara Yakma (Koterizasyon) https://www.coolkadin.com/yara-yakma-koterizasyon.html Fri, 25 Dec 2015 10:00:35 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=7673 Derilerde...

The post Yara Yakma (Koterizasyon) first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Derilerde çıkan sivilceler, siğiller ve benzeri bozukluklar önemli bir hastalığın habercisi olabilir. Deri bozulmaları ve hastalıklarında uygulanan yara yakma ( koterizasyon ) işlemleri pek çok durumda hastalığın tamamen yok olmasını ve buna bağlı iyileşmeyi beraberinde getirmektedir. Rahim ağzı çevresinde meydana gelen rahatsızlıklarda kullanılan servikal koterizasyon günümüzde oldukça basit ve hızlı yollar ile uygulanabildiğinden herhangi bir endişeye gerek duymadan tüm hastalar tarafından tercih edilmektedir. Rahim ağzı rahatsızlıklarını meydana çıkaran smear testinin sonucu normal ise uygulanabilen bu işlem herhangi bir patolojik sorun var ise problem yaratabilmektedir.

Yara yakma işleminde anestezi gerekir mi?
Pek çok tıbbi işlemin aksine koterizasyonu uygularken genel veya lokal anestezi uygulanmasına gerek kalmamaktadır. Maksimum beş dakika süren yakma işlemi sırasında hasta herhangi bir acı veya yanma hissetmeyeceğinden korku veya endişe duyulması yersizdir. Sıradan jinekolojik muayenelerde olduğu gibi masa üzerine alınan hastanın spekulum takılarak serviski görüntülenir. Koter aleti sayesinde rahim ağzına ufak dokunuşlar ile işlem tamamlanır. Koterizasyon sonrası günlük hayatı negatif yönde etkileyecek herhangi bir sorun yaşanmamakta ve yatak istirahatı gerekmemektedir.

Yara yakma işlemi en çok hangi alanda kullanılmaktadır?
İşlemin en sık kullanıldığı alan rahim ağzı iltihaplanmaları ve yaralanmaları olmaktadır. İltihaplanma durumları çoğu zaman antibiyotik tedavisi ile iyileştirilebilse bile bazı ileri vakalarda koterizasyon işlemi gerekebilmektedir. Bu sayede kişinin herhangi bir süreç beklenmeden hızlı bir şekilde mikroptan arındırılması söz konusu olmakta ve daha kesin sonuç alınmaktadır. Aynı zamanda yaralanma işlemlerinde ise oluşan herhangi bir kötü huylu lezyon erken tanı sonucu problem yaratmaya fırsat bırakmadan yakılarak bölgenin birkaç hafta içinde tamamı ile iyileşmesi sağlanmaktadır.

Bu işlemin kullanıldığı bir alan ise polip oluşumlarının tedavisidir. Rahim boynu dışına çıkan et parçaları olarak tabir edilebilecek polipler genellikle zararsız olsalar da herhangi bir sıkıntıya mani vermelerini önlemek için vücuttan ayrılmaları gerekmektedir. Lokal anestezi işlemleri ile bölgeden alınan polipten sonra dokunun daha rahat biçimde iyileşmesi için koterizasyon işlemi yapılmakta ve bu sayede herhangi bir enfeksiyon kapma ihtimali de minimuma indirilmektedir.

Vajinal bölge dışında hangi bölgelere uygulanmaktadır?
Koterizasyon işlemi rahim ve vajinal bölgedeki rahatsızlıklar dışında vücudun birçok kesiminde meydana gelen deri rahatsızlıkları için de tercih edilebilmektedir. Nasır ve benzeri ölü deri oluşumları da bu yakma işlemi sayesinde kolay ve acısız yoldan ortadan kalkabilmektedir. Günümüzde neredeyse tüm özel hastaneler ve gerekli ekipmana sahip devlet kurumları tarafından uygulanabilen bu işlemler yetkili kliniklerde de gerçekleşebilmektedir. Her ne kadar basit ve hızlı bir işlem olsa da uygulayan hekimin ve kullanılan malzemenin sorun yarattığı durumlarda kişiye olumsuz geri dönüşler sağlanacağından amatör ve yetkisiz birimlerde yaptırılması sakıncalı olan koterizasyon, mutlak suretle ciddiyet gösterilmesi gereken bir konudur. Yanlış operasyonlar neticesinde deri üzerinde ve altında geri döndürülmesi mümkün olmayacak zararlar verilebilmekte ve birçok deri hastalığının da başlangıcını tetikleyebilmektedir. Ne kadar basit ve acısız olursa olsun sonuçta tıbbi bir işlem olduğu ve tüm tıbbi operasyonların dikkat ve özen gerektirdiği unutulmamalıdır.

Uygulama esnasında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Dikkat edilmesi gereken konu ise işleme müteakip bir ay içinde cinsel ilişki yaşanmamasıdır. Ayrıca işlemden sonraki birkaç hafta boyunca herhangi bir jel, krem ve tampon benzeri vajina bölgesine etki edebilecek maddenin kullanımından kaçınılmalıdır. Bu süre zarfında adet dönemi öncesi veya sonrası ufak akıntılar yaşanabileceğinden günlük ped kullanımında fayda vardır. Akıntıların artması ve şiddetlenmesi durumunda acilen bir hekime başvurulması gerekmektedir. Koterizasyon işlemi her ne kadar sonrasında detaylı inceleme ve bakım gerektirmese de kişi tüm hayatı boyunca yapmak zorunda olduğu gibi vücudundaki değişikli ve anomalileri öncelikle kendisi tespit etmeli ve uzmanlara bu konuda danışmalıdır.

The post Yara Yakma (Koterizasyon) first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
HPV (Human Papilloma Virüs) https://www.coolkadin.com/hpv-human-papilloma-virus.html Fri, 25 Dec 2015 08:29:04 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=7640 HPV...

The post HPV (Human Papilloma Virüs) first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
HPV Cinsel yolla bulaşan en yaygın enfeksiyonlardan biridir.

Bunlardan bazıları elde ve ayaklarda, bazıları soluk yolunda, bazıları da cinsel bölgede ortaya çıkan genital siğillere ya da başka bir adıyla kondiloma (Kondiloma aküminatum) yol açarlar. Bazı türleri ise kadınlarda Serviksde (rahim ağzında), vajen (döl yolu) ve vulvada (döl yolu girişi) ileride kansere dönüşebilecek değişimlere neden olabilirler.

HPV’nin yaklaşık 20 farklı türü genital enfeksiyona neden olmaktadır. Çoğu virüs hastalığında olduğu gibi HPV de bir kez vücuda girdiğinde hücreler içinde yerleşir ve zaman zaman alevlenmelere yol açar. Bu yüzden HPV enfeksiyonu kesin tedavisi olmayan bir hastalık olarak kabul edilir.

 

Tüm dünyada cinsel yönden aktif kadınların % 50 sinden fazlası yaşamları sırasında HPV ile infekte olurlar.

Bulaşma yolları:

HPV esas olarak cinsel ilişki yoluyla bulaşır;

el-genital,

oral-genital temas yoluyla,

doğum sırasında anneden bebeğe bulaş da mümkündür.

 

HPV Hastalık Tablosu:

HPV enfeksiyonu asemptomatik (belirtisiz) veya subklinik (Klinik olarak belirti vermeyen) şekilde yıllarca insan vücudunda değişikliklere yol açar.

Çok sayıda farklı tipleri olan (6, 11, 16, 18, 31, 33, 35, … ) HPV insanda farklı hastalık tablolarına neden olmaktadır.

HPV ile ilişkilendirilen Hastalıklar:

1- Serviks Kanseri ve CIN (Cervikal Intraepitelyal neoplaplazi) HPV Tip 16 ve 18

Normal Serviks Serviks Kanseri

2- Ano-genital premalign lezyonlar:

VIN (Vaginal Intraepitelyal neoplazi)

VAIN (Vulvar Intraepitelyal neoplazi)

AIN (Anal Intraepitelyal neoplazi)

3- Ano-genital yolun diğer Kanserleri

Vulva

Vagina

Anüs

Penis

4- Genital Siğiller HPV Tip 6 ve 11

5- Recurrent Respiratuar Papillamatosis (Tekrarlayan Solunum Yolu Papillomları)

6- Sino-nazal Papillomatosis (Sinüs-burun Papillomları)

7- Baş- boyun bölgesi Kanserleri

Oral

Naso-pharingeal

Tonsillar

8- Cilt lezyonları

Elde Papillom

Servikal Kanser (Cervix Ca)

HPV-Servikal kanser arasındaki ilişki yıllardan beri bilinmektedir.

Kadınlarda ikinci sıklıkta rastlanan kanserdir.

Kadın kanserlerinin % 8’ idir

% 80 i gelişmekte olan ülkelerde görülmektedir

Her yıl yeni 500.000 servikal kanser vakası bildirilmektedir

Yılda 275.000 kadın servikal kanserden hayatını kaybetmektedir

Yani her gün 650’den fazla kadın HPV nedeniyle ölmektedir.

Tip 16 ve 18 servikal kanser olgularının yaklaşık % 70 inden sorumludur.

HPV ile ilişkili klinik açıdan anlamlı servikal hastalık ve tanıların tüm dünyadaki yıllık olgu sayıları tabloda görülmektedir.

Nasıl Bulaşır?

HPV enfeksiyonu cinsel yolla bulaşan hastalıklar grubunda yer alır. Özellikle çok sayıda cinsel eşi olan (veya öncesinde olmuş olan) bireyler ve bu bireylerin eşlerinde yaygındır. Virüsün bulaşması başka bir bireyin enfekte bölgesinin (penis gibi) mukozalara (ağız ve vajina gibi), ya da doğal olarak nemli bölgelere (anüs gibi) temasıyla olur.

Korunma Yöntemleri:

1-Cinsel ilişkiden kaçınma:

HPV ile bulaş yüksek oranda cinsel yolla olmaktadır; bu nedenle cinsel ilişkiden

( Vaginal, anal, oral, finger sex) kaçınmak bulaşmayı % 100 önleyecektir.

2- Kondom kullanımı:

Cinsel ilişki sırasında kondom kullanılması,

HPV oldukça bulaşıcı bir virüstür ve genital bölgedeki lezyonların mukozalar ya da genital bölgelerle (cinsel ilişkide olduğu gibi) kısa süreli teması bile bulaşması için yeterlidir Genital bölge mukozasının vajina yoluyla dış ortama açık olması nedeniyle erkekten kadına daha kolay bulaşır.

Erkek Kondomu

Bu nedenle özellikle kadınların kondom kullanmaları önem taşımaktadır. Yine de enfeksiyon prezervatifin kapladığı alan dışında da bulunabilir ve ciltten cilde temas ile bulaşabilir.

Kadın Kondomu

3- Tek eşlilik:

HPV enfeksiyonları son derece bulaşıcı olduğu için bulaşmayı önlemede özellikle tek eşlilik önem taşımaktadır.

Burada dikkat edilmesi gereken nokta Her iki Eşin de, Tek Eşli olmasıdır!

4- Aşılanma:

Son yıllarda yapılan çalışmalarla HPV nin özellikle çok sık görülen siğil ve/veya kanserojen tiplerine karşı farklı aşılar üretilmiş ve bu aşılar piyasaya verilmiştir.

Aşıların içerdiği tipe ilişkin koruyucu etkinliklerinin yüksek olduğu gösterilmektedir.

5- PAP Smear, PAP Test:

Aşılanmış olmak tedbiri elden bırakmak anlamına gelmemektedir.

Yıllık kontrollerde rahim ağzından yapılacak sürüntünün mikroskopik incelenmesi de hala önemini taşımaktadır!

PAP Smear; yapılması son derece basittir.

Jinekolojik muayene sırasında, rahim ağzından alınan örneğin bir lam üzerine sürüldükten sonra incelenmesi yöntemidir.

Aktif cinsel yaşamı olan her kadın;

her yıl PAP Smear’i de içeren bir

jinekolojik muayeneyi kesinlikle ihmal etmemelidir.

Bu vesile ile diğer cinsel yolla bulaşan hastalıkların adını anarak onları da hatırlatmak yerinde olabilir.

Bunlar:

-AIDS

-HBV

-HCV

-Sifiliz (Firengi)

-Gonorrhe (Bel soğukluğu)

-Genital Herpes (HST2)

-Klamidya

-Mikoplazma

-Trikomonas

-Giardiya, , Bit, Uyuz, …

The post HPV (Human Papilloma Virüs) first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>