Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php on line 20

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 8

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 11

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-includes/feed-rss2.php on line 8
sezeryan ameliyatı dikişi izle – Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı https://www.coolkadin.com Sat, 26 Dec 2015 10:58:32 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.4.4 https://www.coolkadin.com/wp-content/uploads/2021/05/cropped-logo_4-32x32.png sezeryan ameliyatı dikişi izle – Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı https://www.coolkadin.com 32 32 SEZARYEN ÖNCESİ HAZIRLIKLAR VE YAPILMASI GEREKENLER https://www.coolkadin.com/sezaryen-oncesi-hazirliklar-ve-yapilmasi-gerekenler.html Sat, 26 Dec 2015 10:58:32 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=7940 Sezaryen...

The post SEZARYEN ÖNCESİ HAZIRLIKLAR VE YAPILMASI GEREKENLER first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Sezaryen ameliyatından önceki günlerde hastanın evinde yapması gereken ve hastaneye yatış yapılan gün hastanede uygulanan hazırlıklar;

Sezaryen olarak yapılacak doğumdan önce yapılması gereken çeşitli hazırlıklar mevcuttur. Bu hazırlıklar hastaneye gitmeden önce anne adayının yapması gereken ve hastane sürecinde yapılan hazırlıkları kapsar.

Yapılan hazırlıkların büyük bir kısmı genel olarak ameliyatlardan önce yapılan hazırlıklara benzer.

Sezaryen doğumdan önce evde yapılması gereken 7 hazırlık:

Çoğunlukla sezaryen doğumdan önce anne adayının bir gün öncesinden duş alması tavsiye edilir. Bunun sebebi de ameliyat için hijyenin sağlanması ve karşılaşılabilecek enfeksiyon risklerinin azaltılmasıdır.
Sezaryen doğuma yaklaşık olarak bir hafta kalmış iken, karın bölgesi ve pubik (genital) bölgesine traş ya da ağda gibi yöntemlerin uygulanmaması gerekir .Traş ya da ağda yapmak ameliyat sonrası yara olacak alanın enfeksiyon kapma riskini arttırır. Sezaryenin yapılacağı gün, hastanede ihtiyaç duyulursa personel tarafından ameliyat yapılacak alandaki tüyler traş edilir.
Şeker hastalığı, yüksek tansiyon, guatr, astım gibi sorunlar sebebiyle ilaç kullanan kadınlar, ilaçlarını mutlaka hastaneye de götürmelidir.
Hastaneye giderken anne adayı mutlaka doğum çantasını hazırlamalı. Doğum çantası mümkünse ameliyattan önce hazır edilmelidir.
Sezaryen yapılacağı gün, hastaneye giderken hamilelik ile ilgili takip belgeleri ve tahlil sonuçları mutlaka yanınızda bulundurulmalıdır.
Operasyondan bir gün önce, sigara- alkol ve doktorun tavsiye ettiği ilaçlar haricinde herhangi bir şey kullanmamanız gerekir.
Hamilelikte heparin ve farklı kan sulandırıcılar şeklinde tabir edilen ilaçları operasyondan ne kadar önce bırakmanız gerektiği hususunda doktorunuz tarafından bilgilendirileceksiniz.

Sezaryenden doğumdan önce ne zaman yemek yemeliyim?

Sezaryen doğum aç karnına yapılan bir ameliyattır. Bu sebeple kadının ortalama olarak ameliyattan önce 8 saat yemek yememesi gerekir. Ameliyat zamanına 8 saat kalan hasta hiçbir şekilde yemek yememeli, sıvı herhangi bir şey içilmemelidir. Buna su da dahildir. Şayet sezaryen sabah yapılacaksa bir gece önce hafif bir akşam yemeği yenilebilir. Ancak gece hiçbir şey tüketilmemelidir.

Ağır yemekler tüketmekten kaçınılmalıdır. Karında şişlik yapacak besinlerden özellikle kaçınmak gerekir. Özellikle yasak olan bir yemek ya da meyve yoktur. Fakat hastanın aşırı yemekten kaçınması gerekir. Ameliyattan bir gün önce oldukça hafif yemekler tüketilmelidir.

Hastanede yapılan 9 hazırlık:

Hastaneye yatışınızın yapılmasından sonra uygulanacak diğer operasyon ve diğer işlemlerle ilgili eşinizi ve sizi bilgilendiren bir yazı size temin edilecektir. Anne adayı,operasyon ileilgili ve olabilecek riskler ve yan etkiler ile ilgili bilgilendirilir ve imza ile bunları onaylar.
Sezaryen doğumdan önce hastanede lavman ile barsaklar hazırlanır.
Operasyon bölgesinde şayet ihtiyaç duyulursa ilgili bölge traş edilir.
Muayene ve ultrason yapılması gerekiyor ise sezaryenden önce yapılır.
Operasyon tahlilleri uygulanır ve anestezi doktoru anneye çeşitli sorular sorar. Buna göre de anestezinin şekline karar verir.
NST çekilmesi ya da doppler aracı ile bebeğin kalp atışları incelenir.
Operasyon ile ilgili tahliller çeşitli hastanelerde sezaryen günü hastaneye yatış ardından yapılabilir. Ancak diğer hastanelerde ise sezaryenden bir gün önce yapılabilir. Bu tahlil neticeleri ile birlikte anestezi uzmanı kadını muayene eder. Bundan sonra da anestezi açısından uygun olana karar verilir. Anestezi hakkında kadına bilgi verilir.
Kadında şayet kalp hastalıkları, yüksek tansiyon ya da astım gibi sorunlar mevcut ise bu konuda muayenelerin yapılması gerekebilir.
Sezaryenden önce su ve yeme-içme yasaktır. Ancak tansiyon, guatr gibi sorunlara sahip kadınların sezaryen öncesi sabah bir kaç yudum su ile bu ilaçları almaları gerekebilir. Bu konuda doktorunuzu bilgilendirmeniz ve talimatlarına göre hareket etmeniz gerekir.
sezaryen öncesi hazırlık

Ameliyathanede yapılan 4 hazırlık:

Ameliyathanede: anestezi doktoru, kadın doğum uzmanı, hemşireler ve anestezi teknisyenleri ile diğer yardımcı personeller yer alır.
Ameliyathaneler, enfeksiyon riskini azaltmak adına soğuk olabilir. Bu sebeple anne adayı odaya ilk girdiğinde üşüyebilir.
İdrar sondası ameliyathanede uygulanır.
Anestezi doktoru anne adayına, uygun gördükleri anestezi yöntemini uygularlar.
Ameliyat ardından yapılan 9 hazırlık:

Bebek dünyaya gelir gelmez, ısıtıcı yanındayken temizlenir.
Nadir olarak bebeğin küveze alınması gerekebilir. Böyle bir durumda bebek derhal ilgili alana götürülür.
Bebeğin durumunda herhangi bir sorun yoksa doğum ardından anne ile teması kısa sürede sağlanır.
Doğum ardından çoğunlukla 6 saat sonra annenin sulu besinler tüketmesine izin vardır. Ancak 6 saat boyunca herhangi bir şey yemesi yasaktır.
Sezaryen yapıldıktan 6 saat sonra idrar sondası alınır ve kadının ayağa kalkmasına izin verilir.
Ameliyattan sonra 6-12 saat süre ile serum ve damardan ilaç tedavileri devam eder.
Doğum ardından kan uyuşmazlığı sorunu mevcut olan ailelerde bebeğin kan grubu araştırılır ve şayet bebeğin kan grubu pozitif ise kadına kan uyuşmazlığı iğnesi uygulanır.
Çoğunlukla sezaryendan 24-48 saat sonra yara alanında bulunan bandaj çıkarılır.
Sezaryen doğumdan sonra kadın çoğunlukla hastanede 1 ya da 2 gün istirahat eder, daha sonra ise evine gidebilir.
sezaryen doğum

Hastaneye giderken sakıncalı olan 6 durum:

Herhangi bir şekilde makyaj yapmak sakıncalıdır.
Tırnaklarda oje bulunmamalıdır.
Takma diş kullanıyorsa çıkartılmalıdır.
Kontak lens takmak sakıncalıdır.
Herhangi bir şekilde aksesuar, takı kullanmamalısınız.
Piercing kullanıyorsa çıkartılmalıdır.

The post SEZARYEN ÖNCESİ HAZIRLIKLAR VE YAPILMASI GEREKENLER first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
SEZARYEN DİKİŞLERİ https://www.coolkadin.com/sezaryen-dikisleri.html Sat, 26 Dec 2015 09:39:23 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=7879 Sezaryen...

The post SEZARYEN DİKİŞLERİ first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Sezaryen ameliyatında uterus, fasya, cilt altı, cilt gibi çeşitli dokulara katmanlar şeklinde dikişler konulur.

SEZARYEN AMELİYATI VE CİLT DİKİŞİ
Sezaryen ile doğumda rahim, fasya, cilt altı, cilt gibi çeşitli alanlara katman katman dikiş atılır ve ameliyat tamamlanır. Cilt kapatılması adına atılan dikişler kozmetik açıdan ve yara yerinde enfeksiyon, açılma v.b komplikasyonlar gelişmesini önlemek için oldukça önem teşkil eder. Sezaryen doğumlarda standart olarak yapılan cilt kesisi karın alt bölümünde yatay olarak yapılan “pfannenstiel insizyon” adı verilen kesidir. Oldukça nadir şekilde çeşitli durumlarda göbekten aşağıya dik uzanan kesi de uygulanabilir. Bu kesiye de göbek altı midline kesi adı verilir. Her iki durumda da benzer dikiş teknikleri cilt kesisi için uygulanmaktadır. Elbette ki kadının estetik açıdan memnuniyeti standart olarak yapılan pfannenstiel kesisi ile daha başarılı bir şekilde sağlanır. Bunun yanında daha az ağrı yapmaktadır.

Sezaryen ameliyatında dikiş nasıl yapılır?

En yaygın yapılan cilt dikiş teknikleri aşağıdaki gibidir:

Ciltin altına dışarıdan fark edilemeyecek yöntemler atılan dikiş: Bu dikiş yönteminin adı subkutikuler süturdur. Çoğunlukla kendi kendine eriyen dikişler kullanılmaktadır. Bu yöntemde dikiş tek tek atılmaz. Devamlı şekilde atılır. Toplum arasında bilinen ismi “estetik dikiş” olmaktadır. Sezaryen estetik dikiş şeklinde tabi edilmesinin nedeni dikişin dıştan fark edilmemesidir. En büyük avantajı ise dikiş izinin oldukça az olmasıdır.
Cilt üzerine tel zımba ile yani staple ile uygulanan tek tek dikiş yöntemi: Bu dikiş atma yöntemi de tıpkı tel zımba gibi tek tek atılan ilmeklerle yara kenarların birleştirilmesidir. Sezaryen ardından çoğunlukla bir hafta sonra bu zımba teller çıkarılır. Dikişin alınması ağrısızdır.
Cilt üzerine tek tek iplik şeklinde atılan dikiş yöntemleri: Çoğunlukla bu gibi dikişler kendi kendine erimeyen materyallerle atılmaktadır. Sezaryenden sonra ortalama 1 hafta geçtğinde dikişlerin tek tek alındığı bir yöntemdir.
Yapıştırıcı bant yöntemi (strip): Strip adı verilen şeffaf ince bant yara üzerine yapıştırılır. Yara kenarları bu şekilde birleştirilir. Gerilimi fazla olmayan yaralar için uygulanır.
Bu dikiş yöntemleri arasında en yaygın olarak kullanılan yöntem estetik dikiştir. Dikişler arasındaki avantaj ve dezavantaj ilişkisi de çeşitli araştırmalarla ortaya konulmuştur.

Yapılan bir çalışmada: görünüm, ağrı, enfeksiyon gibi etkenler arasında 2-3 ve 4. Dikiş yöntemleri arasında bir fark olmadığı ortaya konulmuştur.

Yapılan bir başka araştırmada ise zımba ile kapatma yönteminde yara yeri açılması ve enfeksiyon riskinin daha fazla olduğu görülmüştür. Fakat yara yeri görüntüsü, ağrı, kadının estetik açıdan memnuniyeti gibi hususlarda herhangi bir fark mevcut değildir.

Staple yani zımba yöntemi ile atılan dikişler daha kısa sürede atılmaktadır. Ancak ağrı ve dikiş izi konusunda herhangi bir farklılık mevcut değildir. Yapılan bir başka çalışmada ise cilt altı subkutüküler dikiş tekniğinin estetik açıdan daha iyi neticeler sağladığı anlaşılmıştır.

Dikişlerin İyileşme Süreci

Cildin en üst epitel tabakasının gelişmesi 24-48 saat içerisinde meydana gelir. Bundan dolayı çoğunlukla sezaryenden 2-3 gün sonra kadının banyo yapmasında bir sakınca yoktur. Cilt dokusunun karşı karşıya kuvvetle yapışması ve tamamen kapanması ortalama 1 haftayı bulur.

Dikişler ne zaman alınır?

Normal olarak yapılan cilt altı süturlar alınmamaktadır. Bunlar kendi kendine erirler.

Şayet erimeyen sütur ile dikiş yöntemi kullanılmış ise çoğunlukla sezaryenden -7 gün sonra alınır. Çeşitli durumlarda ise dikiş alma süresi daha uzun ya da daha kısa olabilir.

Dikiş yerlerinde ödem olur mu?

Özellikle ameliyattan sonraki erken dönemlerde ödem sebebiyle dikiş alanına yakın alanlarda hafif sertlik ve şişlik olması normal karşılanan bir durumdur. Aşırı bir şişlik mevcut ise zaman kaybetmeden doktorunuza gözükünüz. Büyük ve mora çalan şişlikler kan toplanması anlamına gelebilir.

Dikişin açılması (patlaması):

Dikişin atıldığı yerin açılması ya da toplum arasındaki adıyla dikişin patlaması seyrek olarak görülen bir durumdur. Dikişlerin açılmasında yeterli olmayan hijyen, dikişin nasıl atıldığı, hangi yöntemin kullanıldığı gibi faktörler etkili olabilir. Dikişlerin açılması halinde çoğunlukla pansuman uygulanır ve kendi kendine açılan yerin kapanması beklenir. Ancak açıklık büyük ise yeniden dikiş atılabilir. Cilt kesisi uygulanan bölgede yara kenarları bitişik değilse ve yer yer cilt altı sarı doku görülüyorsa, sıvı geliyorsa açılma olduğu tespit edilir.

Dikiş bölgesinde ağrı, yanma, kaşıntı ve uyuşukluk:

Sezaryen yapıldıktan sonraki ilk günlerde hafif oranlarda ağrı ve yanma dikiş bölgesi yakınındanormal olarak kabul edilir. Ağrı genellikle cilt kesisinin uç bölümlerinde ve çoğunlukla sağ uçta daha fazla hissedilir. Cilt kesisinin köşelerindeki uyuşukluk uzun süre kalabilir. Bazen hafif kaşıntı gelişebilir. Ancak bu kaşıntı aşırı ise doktorunuza başvurunuz.

Dikiş yerinde kızarıklık, ısı artışı, kötü kokulu akıntı:

Dikiş yapılan alanda ısı artışı ve kızarıklık meydana gelmesi özellikle kokulu sarı-yeşil akıntı mevcut ise bir enfeksiyona (iltihap) işaret ediyor olabilir. Böyle bir durumda doktorunuza haber veriniz. Isı artışı olmadan yalnızca şeffaf ve kokusuz akıntı mevcut ise çoğunlukla enfeksiyon olmayan bir akıntı olduğu anlamına gelir. İltihap olduğu teşhis edilirse çoğunlukla antibiyotik tedavisine başlanır. Yara yerinin bakımı yapılır. Ve tedavi süreci başlar.

Dikiş yerinde kanama olması:

Sezaryenin uygulandığı gün dikiş bölgesinde hafif kanamalar yaygın olarak karşılaşılan bir durumdur. Dikiş alanı üzerinde beyaz flaster ya da gazlı bez bulunur bu sebeple bu bez üzerinde kırmızılıklar fark edilir. Kanama çok fazla ise üzerine bir ağırlık konulur ve baskı yapılarak genellikle kısa sürede durması sağlanır. Fakat kadın taburcu olup evine döndükten sonra dikiş bölgesinden kanama olması normal değildir. Şayet kanama ya da kırmızı akıntı varsa zaman kaybetmeden doktorunuza başvurunuz.

Sezaryende estetik dikiş nasıl uygulanır?

Toplum arasında estetik dikiş ya da gizli dikiş şeklinde tabir edilen ve cilt altına dışarıdan fark edilmeyecek şekilde atılan dikişe sub-kutiküler (subkutan) dikiş denilmektedir.

Estetik dikiş uygulanışı: Çoğunlukla kendi kendine eriyen (absorbable) dikiş materyalleri kullanılmaktadır. Bu sayede dikişin ayrıyetten alınmasına gerek kalmaz. Fakat kendiliğinden erimeyen dikişlerin uygulanması da mümkündür. Bu dikişler ameliyat ardından 1 sonra alınır.

The post SEZARYEN DİKİŞLERİ first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>