Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php on line 20

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 8

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 11

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-includes/feed-rss2.php on line 8
rahim ağzı – Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı https://www.coolkadin.com Fri, 25 Dec 2015 12:01:16 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.4.4 https://www.coolkadin.com/wp-content/uploads/2021/05/cropped-logo_4-32x32.png rahim ağzı – Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı https://www.coolkadin.com 32 32 Rahim İçi Yapışıklık Olması https://www.coolkadin.com/rahim-ici-yapisiklik-olmasi.html Fri, 25 Dec 2015 12:01:16 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=7710 Bazı...

The post Rahim İçi Yapışıklık Olması first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Bazı kadınların rahimlerinin içinde yapışıklık olabilir. Rahimde oluşan bir hasar, enfeksiyon veya travma sonucu oluşur. Aynı zamanda, myom, sezaryen, rahim içi kanamalar sonucunda da görülebilir. Gebeliğin ileri ki haftalarında oluşan kanamaları önlemek içinde kullanılan yöntemler yapışıklığa neden olabilir. Bazı bayanlarda rahim içi yapışıklık, menopoz sonrasında görülebilir.

Günlük hayatta sorun yaratmadığı sürece menopoz geçirmiş kadınlarda rahim içi yapışıklık tedavisi şart değildir. Daha çok usulsüz kürtajlarda meydana gelir. Kürtajda rahim ciddi derecede hasar görebilir buda rahim içi yapışıklığa neden olur. Normal bir kadının her ay düzenli olarak belirli zamanda adet görmesi gerekirken rahim içi yapışıklık olan kadınların çoğu ya hiç adet görmez ya da kanamaları çok az olur.

Rahim içi yapışıklık belirtileri
Bazı kadınlarda hiçbir belirti gözükmeyebilir. Kadınlar rahim içi yapışıklık durumunda az ya da hiç adet göremediği gibi çok ağrılı adet geçirirler.

Gebe kalamayan ya da sık sık düşük yapanlar bayanlarda rahim içi yapışıklığından şüphelenirler. Fakat yapışıklığı olan kadınlar bu hastalıktan dolayı doğumlarında zorlanmazlar veya bu hastalık kendini kanser, kist gibi hastalıklara çevirmez.

Yapılan tedaviler sonucu gebe kalma sorunu ortadan kalkar ama diğer bayanlara göre böyle bir hastalık durumunda olan kadınlar gebeliklerinde daha risklidirler. Bu hastalık için erken müdahale gereklidir. Çünkü rahim içi yapışıklıklar ilerlerse kadınsal hormonların işlevi azalır, bu da daha büyük olumsuzluklara neden olabilir.

Rahim içi yapışıklık tanısı nasıl yapılır?
Rahim içi yapışıklık tanısı için rahim filmi (HSG) çektirmek en yararlı işlemdir. sonohisterografi ile de izlenebilir. Sonohisterografi rahim içini herhangi bir anestezi gerektirmeden kısa yolla izleme yöntemidir, tanı kolayca konur. Rahim içi yapışıklığın derecesi 3 boyutta gözlenir;

Şiddetli yapışıklıkta rahmin ¾ ünden fazlası yapışıktır rahim ağzı ve tüpler tıkalıdır. Artık rahim kapanmış vaziyettedir.

Orta yapışıklıkta ¼ ve 4/4 arasında bi konumda yapışıklık vardır.

Minimal yapışıklıkta rahmin ¼ ünden az bir bölümü yapışıktır. Aynı zamanda az olan rahim içi yapışıklıklarda bir süreliğine sprial kullanımıda tedavi yöntemlerindendir.

Rahim içi yapışıklık nasıl tedavi edilir?
Tedavisi için histeroskopi çok daha yaygın olarak kullanılır. Küçük bir teleskop görevi gören histeroskop rahime gönderilir ve yapışıklık olan alanlar giderilir. RİA aleti takılarak bir daha yapışıklık olması önlenir, eğer ki RİA aleti takılmazsa yapışıklıkların tekrar oluşma riski çok fazladır. Tedavilerin arasında bir de cerrahi girişim vardır.

Cerrahi girişimde, bazı sıvılarla rahim genişletilerek makas yardımıyla yapışma merkezinden kesilir. Rahim normale dönünceye kadar işlem devam eder. Aynı şekilde RİA gibi 2 ay süreyle östrojen kullanılmalıdır. Östrojen kullanılarak tedavi edilen bölgelerin yenilenmesi sağlanır.

Yapılan tedaviler rahim içi yapışıklık hastalığını bayağı azaltmasına rağmen sık sık doktor kontrolünden geçilmelidir. Az bir ihtimalde olsa yapışıklığın tekrar devam etme riski vardır. Yapışıklık tedavi öncesinde de sonrasında da hiç bir ağrı yapmaz. çünkü yapışıklık sadece rahim içerisindedir. Bebeği sakatlık konusunda hiçbir şekilde etkilemez. Fakat şiddetli yapışıklıkta ise rahim bebeğin tutunacağı yer olduğundan rahim kapanır ve düşükler gerçekleşir. Yapışıklık için herhangi bir hap tedavisi yoktur.

Rahim içi yapışıklıklar tekrar oluşur mu?
Tedavide olduğu gibi aynı zamanda tedaviden sonra da önlem almak lazım çünkü rahim içi yapışıklıklar tekrar oluşabilir. Önlemler alındıktan sonrada normal yollarla hamile kalma durumu oluşur. Adet sorunu ortadan kalkar. Tekrar rahim içi yapışıklık oluşma riski %5 e iner.

The post Rahim İçi Yapışıklık Olması first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Naboti Kistleri https://www.coolkadin.com/naboti-kistleri.html Fri, 25 Dec 2015 10:22:47 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=7685 Rahim...

The post Naboti Kistleri first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Rahim ağzında meydana gelen bir çeşit lezyondur. Rahim ağzında bulunabilen Naboth kistleri özellikle doğum yapmış olan kadınlarda nispeten sık görülen ve çoğu kadında hiçbir belirti vermeksizin rutin jinekolojik muayene esnasında tesadüfen saptanarak doktoru tarafından kadına bildirilen selim tabiyatlı oluşumlardır. “Kist” kelimesi çoğu kadında endişe uyandırdığından doktorun böyle bir durumu kadına bildirmesi kadının kendinde ciddi bir hastalık olduğunu sanmasına neden olabilir. Bu yazının hazırlanmasının temel amacı sizi bu endişeden kurtarmaktır.

Naboth Kisti Nedir?

Naboth kisti rahimağzı kanalında faaliyet gösteren salgı bezlerinin uçlarının enfeksiyon veya başka nedenlerle tıkanması neticesinde oluşan içi sıvı dolu bir yapıdır. Bezlerin salgısının dışarı boşalamaması tıkanma bölgesinde içi sıvı dolu küçük çaplı bir kesecik oluşmasına neden olur. Bu kesecikler genelde rahimağzında birden fazla sayıda bulunur ve çapları 2-10 milimetre arasında değişir. Kistin içi mukus adı verilen yapışkan salgı maddesi ile doludur.

Kimlerde Görülür?

Naboth kistleri genellikle üreme çağında olan ve bir veya daha fazla sayıda doğum yapmış kadınlarda görülürler. Bazı durumlarda rahimağzı enfeksiyonuyla beraber görülebilirler.

Ne Gibi Belirtiler Verir?

Naboth kistleri genellikle herhangi bir belirti vermez. Enfeksiyonla beraber olduklarında genellikle akıntı şikayetine neden olurlar.

Nasıl Tanı Konur?

Naboth kistleri rahimağzında aynen sivilce gibi bir görüntü vererek rahimağzının spekulum adı verilen aletle muayenesi esnasında kolaylıkla tanınırlar. Bazı kistler rahimağzının dıştan görülen kısmında olmayıp daha derinde yer alırlar ve bunlar genellikle vajinal ultrasonografi esnasında saptanırlar.

Tanı çoğu durumda başka bir şikayet nedeniyle yapılan veya rutin jinekolojik muayene esnasında konur.

Nasıl Tedavi Edilir?

Naboth kistlerinin bir şikayete neden olmadıkları sürece tedavisi gereksizdir. Ender olarak tekrarlayıcı enfeksiyonlara neden olduklarında yakma veya dondurma işlemiyle tedavi edilmeleri mümkündür.

The post Naboti Kistleri first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Rahim Ağzında Yara (Erozyon – Ektropiyon) https://www.coolkadin.com/rahim-agzinda-yara-erozyon-ektropiyon.html Fri, 25 Dec 2015 09:45:37 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=7669 Genital...

The post Rahim Ağzında Yara (Erozyon - Ektropiyon) first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Genital bölgede oluşan hastalıklar önemli ve tedavi edilmesi gereken hastalıklardır. İnsanların hayatları boyunca en seyrek karşılaştıkları ve genellikle farkında olmadan uzun bir süre üzerlerinde taşıdıkları hastalıklar iç organ ve genital bölge rahatsızlıklarıdır.
Rahim ağzı hastalıkları da bu anlamda bilinçsiz olunduğunda insana kısa sürede zarar verecek ciddi rahatsızlıklar arasında yer almaktadır. Her ne kadar erken tanı yöntemleri ile yüzde doksan beşe varan ölçüde tedavi imkânları olsa da farkına varılmadığında sonuçları ciddi boyutlarda olabilmektedir.

Rahim ağzında en çok görülen hastalık hangisidir?

Bu hastalıklardan en çok görüleni rahim ağzında oluşan yaralardır. Bunlardan ilki Servikal Eversiyon yani Ektropiyondur. Rahim ağzının iç ve dış tarafı farklı türde hücreler ile örtülmüş durumda bulunmaktadır. Bu iki katman arasındaki sınır bozulmalara uğradığında kırmızı renkli bir yara görüntüsünü almakta ve bulunduğu yerde kalmaktadır. Genellikle dışa vuran bir rahatsızlık vermediğinden çoğu kadın tarafından fark edilmemekle birlikte periyodik muayeneler sırasında fark edilebilir. Bazı durumlarda adet dönemi veya sonrasına olağan olmayan renkte ve kötü kokulu bir akıntıya sebep olabildiğinden birçok kişi tarafından endişe yaratsa da heyecanlanacak bir durum söz konusu değildir.

Yaraların oluşma sebepleri nelerdir?

Doğum kontrol hapı, kayganlaştırıcı krem veya tampon kullanan kişilerde dokunun travmatize olmasından dolayı meydana çıkabileceği gibi gebelik ve genç kızlık süresince de ortaya çıkabilmektedir. Bazı durumlarda prezervatif dokusunun yarattığı tahrip edici etki de bu tür rahatsızlıkların oluşmasını tetikleyebilmektedir. Çoğunlukla karşılaşılmasa da bazı vajinal enfeksiyonların da rahim ağzı yaralanmalarına sebep olduğu da bilinmektedir. Hastalığın tüm bu nedenlerle birebir alakası olabileceği gibi tümünün kullanılması durumunda bile ortaya çıkmaması da ihtimaller arasındadır.

Yaralar tehlikeli midirler?

Her ne kadar rahimde oluşan bir bozulma durumu olsa da tedavi gerektiren bir durum değildir. Pek çok kişinin hayatı boyunca birkaç kez yaşadığı ve fark ettirmeden kendiliğinden iyileşen bu rahatsızlık çok nadir durumlarda belli başlı rahatsızlıklara dönüşmektedir. Durum fark edildiğinden mutlak suretle smear testi uygulanmalı ve herhangi başka bir patolojik durumla karşı karşıya olunmadığına kanaat getirilmelidir. Hekim incelemesi ile beraber rahatsızlığın neden meydana geldiği belirlendiğinde sebebin kullanımı kesilip hastalığın kendiliğinden iyileşmesi sağlanacaktır. Ancak yaranın uzun bir süre zarfında kendi kendine iyileşmemesi ve kişiyi rahatsız eden boyutlarda koku ve akıntı gerçekleştirmesi halinde dondurma veya yakma yolu tercih edilebilmektedir. Bu işlemler oldukça hızlı ve acısız olduğundan hastaya herhangi olumsuz bir geri dönüşü olmayacaktır. Arzu eden kişilerin yaraları lazer yöntemi ile de ortadan kaldırılabilmektedir.

Rahim ağzı yara çeşitleri nelerdir?

Bir diğer rahim ağzı yaralanması ise Servikal Erozyondur. Önceki rahatsızlıktan farkı ise genellikle kendi kendine iyileşmeyen bir yapıda bulunup tedavi ve takibinin gerekmesidir. Oluşma süreci Eversiyonda olduğu gibi gerçekleşmeyip mutlak suretle smear testine tabi tutulmalıdır. Bu testin yeterli olmadığı durumlarda biyopsi ve kolposkopi yöntemleri kullanılarak erken tanıda kesin sonuca ulaşılmalı ve vakit kaybetmeden dondurma veya yakma yolu ile vücuttan uzaklaştırılmalıdır. Eğer testlerin sonuçları olumsuz yönde ise patolojik rahatsızlık tespit edilerek bu yönde tedavi sürdürülmelidir.

Rahim ağzı yaraları kısırlığa sebep olur mu?

Halk arasında ortak bilinen yanlışlardan birisi de rahim ağzı yaralarının kısırlığa sebep olduğu yönündedir. Hastalık süresince oluşan herhangi bir lezyon veya değişimin kısırlığa sebep olduğu bilinmemekle birlikte tedavi süresince yapılan yanlış smear testleri veya ileri kriyoterapi işlemleri sebebi ile infertilite meydana gelebilmektedir. Bugüne kadar rastlanan rahatsızlıklarda oldukça az sayıda gözükse de oluşması muhtemel olan bu bozukluk hakkında detaylı bilgiye ve testlere hekim kontrolünde ulaşılabilmektedir. Fakat hastalığın oluştuğunun anlaşıldığı andan itibaren kısırlık şüphesi duymak ve bu konuda umutsuzluğa kapılmak yersiz olacaktır.

The post Rahim Ağzında Yara (Erozyon - Ektropiyon) first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Jinekolojik Onkoloji – Jinekolojik Onkolog https://www.coolkadin.com/jinekolojik-onkoloji-jinekolojik-onkolog.html Thu, 24 Dec 2015 09:31:09 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=7417 Rahim,...

The post Jinekolojik Onkoloji - Jinekolojik Onkolog first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Rahim, rahim ağzı, yumurtalık, tüp, vajen, vulva gibi kanserlerin tanısı yapan ve tedavisiyle ilgilenen kişilerdir. Jinekolog onkolog, jinekolojik onkoloji ve cerrahisi konusunda gerekli eğitimi almış ve uzmanlaşmış kadın hastalıkları ve doğum uzmanı hekimdir.

Jinekolog onkolog tarafından yapılması gereken girişim ve ameliyatlar

Genital kanser ve kanser öncesi lezyonların tanı ve tedavisine yönelik tüm girişim ve ameliyatlar. Örnek olarak:

radikal histerektomi, sinir koruyucu radikal histerektomi, wertheim,
pelvik paraaortik lenfadenektomi,
radikal ooforektomi, omentektomi, appendektomi, sitoredüksiyon, gerektiğinde barsak rezeksiyonu ve üst abdomen cerrahisi
radikal vulvektomi, inguinofemoral lenfadenektomi,
sentinel lenf nodu biyopsisi,
vajinektomi,
eksenterasyon,
kolposkopi, konizasyon, LEEP.
Tanıya yönelik olarak jinekolog veya jinekolojik onkoloji uzmanları tarafından yapılabilecek ameliyatlar ise serviks biyopsisi, vulva vajen biyopsisi, histeroskopi, dilatasyon ve küretaj’dır.

Tüm bu ameliyatlar konvansiyonel veya klasik olarak açık cerrahi şeklinde yapılabilirken uygun seçilmiş olguların cerrahisi aynı zamanda endoskopik olarak (kapalı ameliyat) laparoskopik veya robotik olarak da gerçekleştirilebilmektedir.

Bu sitenin aktif hale geçmesindeki amacımız ülkemizde yaşayan ve ülkemiz dışında yaşayıp bilgi sahibi olmak isteyen hastalara ve hasta yakınlarına jinekoloji ve jinekolojik onkoloji kapsamındaki klasik ve güncel konulardaki temel ve aynı zamanda son bilimsel veriler eşliğinde en güncel bilgileri yetkili hekimler tarafından ve birinci ağızdan verebilmektir.

Ek olarak konuyla ilgili akla gelen soruların bizzat cevaplanabileceği ve çözümlerin üretilebileceği bir platform olarak da düşünülebileceğini belirtmek isterim.

Ülkemizde her yıl 50000’e yakın kadın kansere yakalanmakta ve doğal olarak en iyi teşhis ve tedavinin nasıl yapılması gerektiği konusunda bilgilenmek istemektedir. Jinekolojik onkoloji cerrahisi iyi bir eğitim gerektiren, sabır gerektiren ve sonrasında da tecrübe gerektiren bir disiplindir. Jinekolojik kanser tanısı alan kadınlarımızın tedavi için jinekolog onkolog hekime başvurması veya yönlendirilmesi gerekmektedir. Hastalığın evresine göre jinekolojik onkoloji cerrahisi uzmanı olan hekim en iyi tedavi seçeneklerini multi-disipliner (tüm ilgili branşların katılımı ile karar alma mekanizması) olarak değerlendirecek ve hastalığın en iyi tedavisinin cerrahi mi, radyoterapi (ışın tedavisi) mi, kemoterapi mi yoksa bu ve diğer yardımcı tedavi yöntemlerinin bir arada kullanılması gerektiği kombine tedavi mi olduğunun kararını verecektir.

The post Jinekolojik Onkoloji - Jinekolojik Onkolog first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
ENDOMETRİAL ABLASYON https://www.coolkadin.com/endometrial-ablasyon.html Tue, 15 Dec 2015 09:55:27 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=5430 Kanaması...

The post ENDOMETRİAL ABLASYON first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Kanaması çok olan kişilerin sıkça yaşatığı rahatsızlıklardan biridir. Adet kanaması anormal olan ve rahim ameliyatının uygun olmadığı genç hastalarda rahim iç tabakasının yakılmasıdır. Endometrial ablasyon tedavisi ( Rahim içi mukozasının tahrip edilmesi) adet kanama düzensizlikleri için rahimin alınmasına alternatiftir. Rahmin içi tabakası yakılır ve adet kanamasının kaynağı olan bu doku yok edilir. Eğer hasta çocuk istiyorsa ablasyon yapılamaz.

Bu işlemden sonra hastanın adet kanaması ileri derecede azalır veya hasta hiç adet görmeyebilir. Kadınların % 20-25’i hiç adet görmez,% 40-45’i orta derecede adet görür.

İşlemin en önemli riski daha sonra kanser olan hastalarda kanser tanısının gecikebilmesidir. Rahim kanseri olan hastalarda en önemli belirti anormal kanamadır. Bu hastalarda kanama çok az olduğu için hastalığın farkına varılması daha zordur.

Endometriyal Ablasyon ne zaman yapılır ?

  1.  Karsinom şüphesinin olmadığı hastalarda
  2. Anormal uterin kanamalı kadınlarda, disfonksiyonel kanama varlığında
  3. 40 Yaşından büyük kadınlarda
  4. Çok sayıda doğum yapmışlarda
  5. Gebelik istenmeyen durumlarda
  6. Basit endometrial hiperplazi bulgularında uygulanır.

Endometrial Ablasion Tekniği Nedir?

Rahmin içindeki dokuyu bir dönem inceltebilmek için bazı ilaçlar işlem öncesinde kullanılır. Böylece operasyon daha kolay ve başarılı olur. Operasyon genel anestezi altında yapılır ve ortalama 1 saat kadar sürer. Rahmin içini gösteren histereskop isimli aleti rahim içine sokabilmek için rahim ağzı genişletilir. Bundan sonra rahmin içini kaplayan mukoza laser ile yakılabileceği gibi rezekteskop denilen sıcak bir tel halka ile silindir gibi soyulabilir. Ameliyat sonrası ağrı kesici gerekir ve belli miktarda kanama oluşabilir. Hastanede kalış süresi 1-2 gündür. Normal aktivitelere 2-3 haftada dönülür.

The post ENDOMETRİAL ABLASYON first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>