Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php on line 20

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 8

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 11

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-includes/feed-rss2.php on line 8
#pms – Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı https://www.coolkadin.com Fri, 19 Feb 2016 15:40:35 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.4.4 https://www.coolkadin.com/wp-content/uploads/2021/05/cropped-logo_4-32x32.png #pms – Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı https://www.coolkadin.com 32 32 Adet Döneminde Spor Yapılır mı? https://www.coolkadin.com/adet-doneminde-spor-yapilir-mi.html Fri, 19 Feb 2016 15:40:35 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=23492 Adet...

The post Adet Döneminde Spor Yapılır mı? first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Adet dönemi kadınlar için çok zorlu bir dönemdir. Bu dönemde kadınların bütün vücut dengesi bozulur. En çok merak edilen ise bu dönemde spor yapılıp yapılamayacağı.

Adet dönemi evvelinde ortaya çıkan değişimlere PMS denir. PMS esnasında yaşanan sıkıntılardan en çok görülenleri ağrı ve sancılardır.

Uzmanların çoğu bu dönemde spor yapmanın bir zararı olmayacağını söylüyorlar. Hatta yararı bile olduğunu söylüyorlar.

Bu dönemde spor yapmak, hormonlarda oluşan ani değişimlerin etkilerini hafifletmenin yanında PMS döneminde ortaya çıkan ağrı ve sancıların hafifletilmesinde etkili olabiliyor.

Yani kendinizi çok yormadan sporunuzu yapabilirsiniz.

The post Adet Döneminde Spor Yapılır mı? first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
PMS nedir? https://www.coolkadin.com/pms-nedir.html Wed, 18 Nov 2015 15:35:28 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=2448 Premenstrüel...

The post PMS nedir? first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Premenstrüel sendrom kadınların regl döneminden 1 hafta öncesinde başlayan fizyolojik ve ruhsal sendromdur. Regl ağrısının bir üst seviyesinin yaşandığı dönemdir.

Özellikle kıyı şeridi olan yani deniz aşırı şehirlerde doğan ve yaşayan kadınlarda oluşan bir sendromdur. Bu yüzden en sıkça Marmara, Ege, Karadeniz ve Akdeniz kadınlarında sıkça görülen bir hastalıktır.

Normal regl ağrısını kadınlar bir-iki gün öncesinden hissederlerden PMS olan kadınlar regl öncesi 1 hatta 2 hafta öncesinden belirtilerini yaşarlar. Karın ağrısı, aşırı uyku, tatlı krizleri, depresyon, aşırı duyarlılık ve duygusallık, ağlama krizleri PMS nin belirtisidir.

Bu sendorumu yaşayan kadınlara çok hassas yaklaşılması ve ilgilenilmesi gerekir. Stresten uzak durmaları, çok yorulmamaları ve süt, sebze, meyve gibi gıdalarla daha çok beslenmeleri önerilir.

 

The post PMS nedir? first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Düzensiz Regl dönemi https://www.coolkadin.com/duzensiz-regl-donemi.html Fri, 28 Aug 2015 11:59:59 +0000 https://coolkadin.com/?p=898 Kadınların...

The post Düzensiz Regl dönemi first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Kadınların en zor geçirdiği günlerdir regl dönemleri… Regl döneminizde aşırı şişkinlik, kaslarınızda travmatik ağrılar, aşırı kanamalar geçiriyorsanız ve düzensizlik varsa eğer bu yazımız size göre… 

Yaşamımızın bir noktasında birçoğumuz bedenimizin beklenmedik şeyler yaptığını tecrübe etmişizdir! Yoğun kanama ya da düzensiz regl karşısında doktorunuzlra semptomlarınız hakkında konuşmanız önerilir. Ayrıca sizin için normal olanın ne olduğunu öğrenmek ve regl döngünüzü tanımanız önemlidir.

Regl döngülerinizi nasıl takip edebilirsiniz?

Regl belirtilerinizi regl takvimine aylık olarak yazmanız, ne zaman regl olacağınızı tahmin etmenizi sağlayacaktır. Bedeninizdeki değişimleri fark ederek, olası premenstrual yani regl öncesi bulguları takip edebilirsiniz.

  • Regliniz ne kadar sürüyor?
  • Ne kadar yoğun ya da hafif geçiyor?
  • Herhangi bir vajinal akıntı oluyor mu?
  • Pelvik kaslarınızda ağrı oluyor mu?
  • Depresyon, ruh halinde çalkantı ya da huzursuzluk hissediyor musunuz?

Ağır kanamayı nasıl fark edersiniz?

Eğer aşağıdaki semptomlardan herhangi biri sizde varsa, ağır kanamanız olabilir. Ağır kanama demir kaybına yol açarak sizi anemik yapabilir dolayısıyla da zayıf ve yorgun hissettirebilir. Endişeleriniz varsa hemen doktorunuzla görüşün.

Eğer regliniz aniden geliyor ve kan pıhtıları görüyorsanız
Eğer çok fazla ped kullanmanız gerekiyorsa (iki saat ya da daha kısa sürede değiştirmek zorunda kalıyorsanız)
Eğer regliniz 7 günden daha uzun sürüyorsa
Eğer doğum yaptıysanız, regliniz kaldığı yerden devam etmeye başladığında hamile olmadan öncekine nazaran daha yoğun geçirebilirsiniz. Bu durumda yoğun günler için olan pedlerden kullanın.

Düzensiz regl nasıl anlaşılır?

Birçok kadın yaşamlarının bir kısmında regl dönemlerinde düzensizlik yaşamıştır. Aslında, regllerin arada sırada düzensiz olması sık görülür. Düzensiz reglinin farklı farklı sebepleri vardır ve çoğu zaman normal bir durumdur. Yine de sizin için normal olup olmadığına karar verecek kişi sizsiniz. Eğer ani bir değişim gözlemliyorsanız, semptomlarınızı yazın ve doktorunuzla iletişime geçin.

Ayın bu döneminde yaşamı kolaylaştırmak

Regliniz ağır ya da düzensiz değilse bile, ayın “o dönemini” mümkün olduğu kadar rahat geçirmek için yardıma ihtiyaç duyarız. Siz kendiniz için en iyi seçiminiz hangisi?

Bize ne düşündüğünüzü söyleyin!

Ağır ya da düzensiz reglden şikayetçi misiniz? Belki de diğer kadınlara yardımı olacak önerileriniz vardır, paylaşın!

The post Düzensiz Regl dönemi first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Adet öncesinde yaşanan sıkıntılar https://www.coolkadin.com/adet-oncesinde-yasanan-sikintilar.html Mon, 17 Aug 2015 15:02:44 +0000 https://coolkadin.com/?p=819 Pre...

The post Adet öncesinde yaşanan sıkıntılar first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>

Pre menstruel sendrom olarakda denilen adet öncesi yaşanan sendrom kadınların büyük sıkıntısı
Genç kadınların büyük çoğunluğu adet görmeden önceki birkaç gün boyunca çeşitli sıkıntılar yaşar. “Pre menstruel sendrom” veya kısaca “PMS” olarak tanımlanan bu dönem bizi hem duygusal olarak hem de fiziki yönden etkiler. Peki, çaresi var mıdır? Evet, çaresi bulunabilir, yeter ki kendinizi bırakmayın…
Kadınların %5 – %10 kadarı adet döneminden önce hayata küsecek kadar perişan hale gelirler. Kısaca PMS olarak bilinen bu sorunla ilgili olarak, en az 150 farklı tepki kaydedilmiştir. En yaygın olanları; alınganlıktan bitkinliğe, sırt ağrılarından ödemlere, uçuk patlamasından ağlama nöbetlerine ve uykusuzluğa, tatlı krizlerine, migren ağrılarına kadar uzanır. Göğüslerde gerginlik, artan selülitler, öfke, gaz, bazen her ay tekrarlanan kilo artışı, insanın dengesini bozar. Cilt yağlanır, siyah noktalar, akneler artar, vücut kokusu değişir. İsteksizlik, konsantrasyon bozukluğu çalışmayı zorlaştırır, öğrencilerin sınavları tehlikeye girer, bazen özel hayatımızda çamlar deviririz. Tüm bu semptomların çeşitliliği ve şiddeti kişiden kişiye değişir. Neyse ki hepsi birkaç gün sonra sihirli bir değnek dokunmuş gibi ortadan kalkar…
Nedeni tam olarak bilinmiyor
Bu dönemde bazıları neden daha fazla etkilenirler? Bunun cevabı henüz kesin olarak verilebilmiş değildir. Adet öncesi sendromu gerek modern tıp, gerekse alternatif tıp tarafından üzerine fazlasıyla kafa yorulan ve çözüm aranan bir konudur.
Muhtemelen adet öncesinde kadınlık hormonları olan östrojen ve progesteron üretiminde bir dengesizlik ortaya çıkar. Bütün bunlar ruh halimizi ve ağrıları kontrol eden beyin kimyasallarını azaltır, karbonhidratlara düşkünlük yaratır. Bu dengesizlik aynı zamanda prolaktin hormonunun yükselmesini tetikler. Sonuçta göğüslerde şişkinlik ve ağrı meydana gelir.
Bir başka teori, adet öncesi sıkıntılarını seratonin hormonunun düşmesine bağlar. Özellikle depresif belirtiler, tatlı ve karbonhidratlara düşkünlük, genellikle seratonin eksikliğiyle bağlantılıdır.
Buna benzer bir bakış açısı, bu sıkıntıları tamamen duygusal direncimize bağlı olarak ele alır. Bu görüşe göre PMS şiddeti kadının yaşamındaki stres yüküne bağlıdır.
Bazı görüşlere göre, PMS hormonal dengesizlikten ziyade vücudun hormon değişimlerine farklı tepkiler vermesidir. Yani hormon değişimlerini değil de ona verilen tepkiyi sorgular.
Bir başka araştırma, tüm bu sorunları karaciğer tembelliğine, B6 vitamin eksikliğine ve kan şekerinin çabuk düşmesine (hipoglisemi) bağlar.
Sizin “PMS”niz neye benziyor?
Tam olarak sınıflandırmak mümkün olmasa da, ağır basan şikayetler genellikle bazı gruplar oluşturur. Kimisinde sinirlilik, kimisinde baş ağrısı, kimisinde tatlıya düşkünlük ve aşırı iştah, bazı kadınlarda şişkinlik ve göğüs ağrıları ön plana çıkar. Aşağıdaki kategoriler belki kendinize yardımcı olmanızı kolaylaştırabilir;
1) Örneğin sizde tatlı krizleri, huzursuzluk ve baş ağrıları ağır basıyorsa, adet öncesinde vücudunuzda insülin duyarlılığının arttığını düşünebiliriz. Böyle tatlı krizleri çoğunlukla çikolata aşermeye dönüşür. Bunda şaşılacak bir şey yoktur. Çünkü çikolata zengin bir magnezyum kaynağıdır. Magnezyum kasılmaları dindirir ve şeker metabolizmasını düzeltir.
2) Bazı kadınlar bu dönemde düşünce bulanıklığı, kafa karışıklığı ve iç sıkıntısından şikayet eder. Bu sorunlar genellikle progesteron hormonunun fazlasına işaret eder.
3) Belki de kadınların çoğunda olduğu gibi sizin de göğüsleriniz şiş ve ağrılı, vücudunuz ödemle doluyor. O kadar genişliyorsunuz ki, kotlarınızın fermuarı kapanmıyor! Sorununuz, östrojene karşı aşırı duyarlılık olabilir.

The post Adet öncesinde yaşanan sıkıntılar first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>