Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php on line 20

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 8

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 11

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-includes/feed-rss2.php on line 8
normal doğum izle – Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı https://www.coolkadin.com Sat, 26 Dec 2015 10:04:55 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.4.4 https://www.coolkadin.com/wp-content/uploads/2021/05/cropped-logo_4-32x32.png normal doğum izle – Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı https://www.coolkadin.com 32 32 Normal Doğum mu Sezaryen mi? https://www.coolkadin.com/normal-dogum-mu-sezaryen-mi.html Sat, 26 Dec 2015 10:04:55 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=7896 Dünya...

The post Normal Doğum mu Sezaryen mi? first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Dünya üzerinde en sık yapılan ameliyatlardan birisi olmasına rağmen sezaryen hala riskli ameliyatlardan birisidir. Bu nedenledir ki adı da üzerinde olan normal doğum en sağlıklı olandır.  Sezaryen dünya çapında en yaygın olarak uygulanan ameliyatlardan biridir. Ancak hala bazı riskleri bulunur. Sezaryen doğum için ameliyat oranları ivme ile artış göstermektedir ve her geçen endikasyonlar genişletilmektedir. Çeşitli durumlarda, normal doğumun söz konusu olamadığı zamanlarda sezaryen ile doğum gerçekleştirilir. Fakat anne ve bebek sağlığı için en ideal olan doğum yönteminin normal doğum olduğu kabul edilmiştir. En doğal ve en sağlıklı doğum yöntemi budur. Bundan dolayı da normal doğuma engel teşkil edebilecek durumlar dışında, sezaryenin gerekli olduğu durumlar dışında normal doğum yapılmalıdır.

Sezaryen Doğum Sebepleri

En yaygın karşılaşılan sezaryen nedenleri arasında başta:
Daha önceki doğumu sezaryen yapmak,
Distosi adı verilen bebeğin ve annenin doğum kanalındaki uyumuzluk sorunu,
Makat doğumlar,
Bebeğin eşinin yani plasentanın doğum kanalını tıkadığı durumlar,
İri bebek doğurma,
Rahim operasyonları geçirmiş olma,
Bebeğin kalp atışlarının bozulması,
İlerlemeyen doğum,
Kordon sarkması,
Bebeğin eşinin yani plasentanın olması gereken zamandan önce ayrılması,
Aktif HSV, HPV, HIV enfeksiyonları,
Pelvik kemiklerinin dar olması,
Doğum kanalını kapatan kitleler mevcut olduğunda sezaryen ile doğum yapılmalıdır.

Normal doğum mu, sezaryen mi?

Normal doğumun da sezaryen doğumun da kendilerine göre avantajları vardır. Sezeryan modern obstetrikte oldukça mühimdir. Bunun dışında anne ve bebek için oldukça güvenlidir. Ancak normal doğumun sağlıklı şekilde gerçekleşebileceği durumlarda normal doğum ile bebek dünyaya gelmelidir. Anne adayının sezaryen doğum istemesi,sezaryen doğum için yeterli bir şart değildir.

Normal doğumun avantajları – dezavantajları neler?

Normal doğum yönteminde batınla alakalı herhangi bir girişim olmaz.
Anestezi kullanılmayabilir.
Annenin hastaneden çıkması ve eve daha çabuk dönmesi mümkün.
Kadının doğum sonrası vücudunu toplarması daha hızlı.
Normal hayata dönüş daha kısa sürede.

Dezavantajlar ise:

Kadın doğum aşamasında doktor ile çeşitli gerginlikle yaşayabilir.
Normal doğumda çocuk geç doğabilir.
Normal doğumda bebeğin oksijenlenmesi ile ilgili sorunlar meydana gelebilir.
Vajina etrafındaki kasların doğum öncesine göre anotomik farklılığa maruz kalması idrar torbası ile üretra adı verilen idrarın çıktığı kanalın arasındaki açının bozulmasına ve uzun vadede idrar kaçırma sorunlarına neden olabilir.
Sezaryen doğumun avantajları – dezavantajları neler?

Sezaryen doğum ile bebek oldukça kısa sürede dışarı çıkabilmektedir. Bu sayede oksijensiz kalmaz.
Sezaryen doğum ile anne adayı uzun doğumlara maruz kalmıyor. Bu sebeple de yorgunluk gibi sorunlar yaşanmamış oluyor.
Dezavantajları ise:

Sezaryen doğumda batına yönelik bir işlem, seyrek şekilde de olsa barsak ve idrar torbası yaralanmaları meydana gelebilir.
Oldukça nadir de olsa anestezi komplikasyonu ile kişinin yaşamını riske eden durumlar meydana gelebilir.
Hangi doğum daha az iz bırakır?

Sezaryen doğumun mu yoksa normal doğumun mu daha çok iz bıraktığı konusu için çeşitli bakış açıları mevcuttur. Normal doğum yapan kadınlarda uzun vadede “sarkma” denilen estetik sorunlar meydana gelebilmektedir. Ancak bu estetik bozuklukların patolojik derecelere kadar ulaşması seyrek görülen bir sorundur. Bunun yanında düzeltilmesi ve geriye döndürülmesi de mümkündür.
Sezaryen mi yoksa normal doğumun mu daha sağlıklı ve iyi olduğu konusunda net bir cevap vermek mümkün değildir. Her annenin ve bebeğin sağlık durumu ve özellikleri değişkenlik göstermektedir. Ancak genel olarak kabul gören normal doğumun mümkün şartlar dahilinde yapılmasıdır.
Yani anne adayı doktoruna normal doğum istediğini söylemeli, normal doğuma hazırlanmalıdır. Doğum zamanı yaklaştıkça doktorunuz sizin için uygun olan doğum yöntemini tercih edecektir. Normal doğum için şartlar elverişliyse normal doğum, sezaryen için daha uygunsa sezaryen yapılacaktır. Doktorunuzun görüşlerine güveniniz.

Doktorlar genellikle sezaryen doğumu tercih eder?

Oranların sezaryen ağrılıklı olma sebebi hasta isteği ile şekillenen bir durumdur. Anne adaylarının büyük bir geneli doğumu programlayabildikleri için ve çeşitli sebeplerden dolayı sezaryen doğumu tercih ederler.

Sezaryenle doğurmanın bebeğe etkileri nelerdir?

Sezaryen doğumun ardından bebeklerde geçici olarak hızlı solunum gibi sıkıntılar daha fazla yaşanabilmektedir. Ancak uzun bir zamanda leğen kemiği kanalı gibi dar bir alandan geçmek zorunda kalmıyor. Bu sebeple de bebek son anda ya da kimi zaman doğum boyunca oksijensiz kalma gibi bir risk ile karşıya karşıya kalmamış oluyor.

Normal doğum yapılmasını etkileyen faktörler nelerdir?

Anne adayının leğen kemiğindeki doğumsal ya da sonradan meydana gelmiş deformiteler,
Şiddetli derecede kalp hastalıkları,
Doğum masasında doğru pozisyonda olunması için engel teşkil edebilecek fiziksel sorunlar,
Bebeğin iri doğması ,
Şiddetli derecede gelişme geriliği olması,
Makat geliş gibi durumlarda normal doğum yapılamaz.

The post Normal Doğum mu Sezaryen mi? first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
NORMAL DOĞUM NE KADAR SÜRER? https://www.coolkadin.com/normal-dogum-ne-kadar-surer.html Fri, 25 Dec 2015 08:44:02 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=7653 NORMAL...

The post NORMAL DOĞUM NE KADAR SÜRER? first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
NORMAL DOĞUM KAÇ DAKİKA / SAAT SÜRER?

Normal doğum, düzenli sancıların yaşanması ile başlar. Bu sancılar sık ve belli aralıklarla şiddetini arttırarak devam eder. Yaklaşık olarak 5 ya da 10 dakikada bir sancı gelebilir. Düzenli sancılar hissedilmeye başladığında rahim ağzı henüz kapalı bir şekildedir. Sancıların başlamasından itibaren rahim ağzı zaman içinde 10 cm’e kadar açılır. Bu açılma süresi doğumun ilk evresi olarak kabul edilir.

Rahim ağzının yani serviksin 10 cm’e kadar açılması ”tam açılma” olarak tabir edilir. Bu açılma gerçekleştiği zaman bebeğin doğumu da yaşanacaktır. Rahim ağzının tam açılmasından itibaren bebeğin dünyaya gelişine dek geçen süre ise, ikinci evre olarak sınıflandırılır.

Bebeğin dünyaya gelmesi ile doğumun üçüncü evresine geçilir. Üçüncü evrede bebeğin eşi olarak tabir edilen plasenta ayrılır. Bu durumda üçüncü evrede tamamlanmış olur.

Doğum Süresini Etkileyen 4 Faktör

Normal doğum annenin ilk gebeliği ise daha uzun sürmektedir.
Annenin yaptığı doğum sayısı arttıkça, doğum süresi kısalmaktadır.
Annenin ilk doğumu yaklaşık olarak 10 saatte tamamlanırken, ikinci ya da üçüncü doğumlar 5-7 saatte tamamlanabilmektedir. Bu süre, daha da kısalabilir.
Epidural anestezi yapılan gebelerde doğum süresi bir kaç saat uzayabilmektedir. Epidural anestezi rahim ağzının açılmasını yavaşlatır.
Normal Doğumun 3 Evresi

Evre: Doğumun birinci evresi latent ve aktif olarak 2 şekilde sınıflandırılır. Latenz aşamasında, doğum sancılarının 5-10 dakikada bir düzenli olarak hissedilmeye başlar. Kapalı şekilde olan rahim ağzı bu aşamada 4 cm’e kadar açılabilir. Açılması ise 6-7 saat kadar sürmektedir. Aktif aşamada ise rahim ağzı latenz aşamada açıldığı 3-4 cm’den 10 cm’ kadar açılır. Bu aşama anne adayının ilk gebeliği ise 7 saat kadar sürer. Ancak anne adayının 2. doğumu ise 5 saatte de tamamlanabilir.
Evre: 2. doğum evresinde rahim ağzı tam olarak 10 cm’e kadar açılır. Bu aşamadan sonra doğuma kadar geçen süreye 2. evre denilmektedir. 2. evre anne adayının ilk gebeliği ise 2 saat kadar sürebilmektedir. Ancak anne adayının 2. gebeliği ise 1 saatte de tamamlanabilir. Şayet 3. ya da fazla gebeliği ise 20 dakika ile 50 dakika arasında tamamlanabilmektedir. Doğumun ikinci evresi, ıkınma evresidir. İkinci evre ne denli geç başlarsa anne adayı için o kadar iyidir. Bunun sebebi de bu evrenin anne adayı için en yorucu evresidir.
Evre: Bebek dünyaya geldikten sonra anneden plasenta yani bebeğin eşinin ayrılmasına kadar geçen aşamada doğumun 3. evresi şeklinde tanımlanmaktadır. Bu evre de minimum 5 dakika, maksimum da 30 dakikada tamamlanır. Plasenta yani bebeğin eşinin dışarıya çıkartılmasının ardından fiziksel muayene uygulanır. Bunun sebebi de annede doğum ardından herhangi bir kanamın olup olmadığının kontrol edilmesidir. Şayet vajinada herhangi bir yırtık yoksa ve kanama da tespit edilmemişse anne, bebekle birlikte takım odasına yerleştirilir. Ancak vajina yırtılmış ise, önce bu durum düzeltilir ve ardından bu odaya alınırlar.
Normal doğum ne kadar sürer?

Anne adayının şayet bu gebeliği ilk gebeliği ise doğum ortalama olarak 15 saat kadar sürer. Anne adayının ikinci doğumu ise doğum yaklaşık olarak 7-8 saatte tamamlanır. Anne adayının üçüncü doğumu ise doğum daha kısa sürede tamamlanır. Bu süre de 3-5 saat arasında değişebilmektedir. Ancak bunlar ortalama sürelerdir, doğum süreleri belirtilenden daha uzun ya da daha kısa olabilir.

Doğumun birinci evresi ne kadar sürer?
Doğumun 1. evresi bahsettiğimiz gibi latent ve aktif olarak iki aşamada yaşanır. Rahim ağzının ortalama olarak 3-4 cm açıklığa ulaştığı aşama latent olarak tanımlanır. 2. aşaması ise aktiftir. Latent kısım anne adaylarının ilk gebeliklerinde 7 saatte tamamlanabilmektedir. İkinci gebeliklerde ise 5 saatte tamamlanabilir. Aynı şekilde aktif faz anne adayının ilk gebeliği ise yaklaşık 5 saatte tamamlanırken, 2. gebeliklerde yaklaşık olarak 3 saatte tamamlanır.

Kısaca, doğumun birinci evresi, doğum sancılarının başladığı evredir ve rahim ağzının açılması ile geçer. Sancıların başlaması ve rahim ağzının açılma süresi anne adayının ilk gebeliği ise ortalama olarak 11-12 saatte tamamlanır. Şayet anne adayının ikinci ya da üçüncü gebeliği ise 7 saatte biter.

Doğumun ikinci evresi ne kadar sürer?
Doğumun ikinci evresi, ıkınma evresidir. Anne adayının en fazla zorlandığı ve yorulduğu evre budur. Rahim ağzının açılması ve bebeğin dünyaya gelmesine kadar geçen süreye 2. evre denilir. 2. evre annenin ilk gebeliği ise 50 dakikada tamamlanırken, sonraki gebeliklerinde 20 dakikada tamamlanır.

Doğumun üçüncü evresi ne kadar sürer?
Doğumun üçüncü evresi, bebeğinizin doğumundan sonraki evredir. Bebeğin eşinin yani plasentanın çıkartılması aşamasıdır. Plasenta 5 dakikada alınabilir. Ancak 30 dakika da çıkartılabilir.

Plasentanın ayrılmasının ardından annenin kontrolleri yapılır. Kanama ya da yırtık mevcudiyetine bakılır. Epizyotomi (doğum kesisi) yapılmış ise dikiş atılma aşamasına geçilir. Bu muayene ve dikiş işlemleri 20 dakikada tamamlanır. Ardından anne nihayetinde doğum masasından iner ve bebeği ile birlikte bir odaya gönderilir.

The post NORMAL DOĞUM NE KADAR SÜRER? first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>