Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php on line 20

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 8

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 11

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-includes/feed-rss2.php on line 8
miyom – Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı https://www.coolkadin.com Fri, 25 Dec 2015 12:58:18 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.4.4 https://www.coolkadin.com/wp-content/uploads/2021/05/cropped-logo_4-32x32.png miyom – Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı https://www.coolkadin.com 32 32 Gebelikte Miyom https://www.coolkadin.com/gebelikte-miyom-2.html Fri, 25 Dec 2015 12:58:18 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=7739 Kadınlarda...

The post Gebelikte Miyom first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Kadınlarda fazlasıyla görülen hastalıklardan biridir miyom belirtileri. Miyomlar rahim kasından kaynaklanan, kanserleşme olasılığı oldukça düşük olan ve bu nedenle “iyi huylu” olarak kabul edilen kitlelerdir. Kadınlarda oldukça sık olarak görülürler ve bu nedenle de gebelik döneminde de sık rastlanırlar.
100 anne adayından dördünde ultrasonda dördünde en az bir adet miyom saptanabilir.
Miyomlar özellikle ilk gebeliğini yaşayan anne adaylarında daha sık gözlenir. Genellikle bir adet olmalarına karşın daha fazla sayıda da olabilirler.
Anne adayının yaşı ilerledikçe gebelikte miyom görülme olasılığı da artar.
miyom nedir? >>
Miyomlar rahim iç tabakasıyla yakın komşulukta olabilirler (submüköz tip), tümüyle rahim kası içinde yerleşmiş olabilir (intramural tip), ya da tümüyle rahimin dış yüzeyinde yerleşmiş olabilirler (subseröz tip).

Miyomlar ender durumlarda gebe kalamama nedeni olabilecekleri gibi, daha çok gebelik esnasında ortaya çıkması muhtemel sorunlar açısından önemlidirler ve miyomu olduğu bilinen bir anne adayının daha yakın takibi gerekir.
Tanı hamile olunmayan dönemde yapılan bir ultrasonda konulabileceği gibi sıklıkla birinci trimesterde yapılan rutin ultrasonda konur. Özellikle arka duvar yerleşimli miyomların gebeliğin daha ileri dönemlerinde tanınması zordur.
Hamilelik döneminde ultrasonografide miyom görüntüsü >>
Miyomların gebelikte ortaya çıkardığı riskler nelerdir?
Gebelikte miyomların ortaya çıkardığı riskler ön planda rahim içinde bulunduğu bölgeye, ikinci planda miyomun büyüklük ve sayısına bağlıdır.
Özellikle submüköz veya intramural yerleşimli olanlar tekrarlayan düşüklere, erken doğum tehdidine, fetusun normal yerleşimi olan baş aşağı dışında anormal bir pozisyonda yerleşmesine, plasentanın erken ayrılmasına (ablasyo), rahim kasılmasını engelleyerek doğum sonrası kanamaya neden olabilirler. Yukarıda sayılan durumların çoğu sezaryen ile doğum gerektirdiğinden miyomu olan anne adaylarında sezaryen ile doğum olasılığı artar.
Miyomlar östrojen hormonuna bağlı olarak gelişme gösterdiklerinden gebelikte artan östrojen salgısının etkisiyle büyümeye eğilimlidirler.
Özellikle ilk tanı konuduğunda 6 cm. ve daha büyük olan miyomlar gebelikte daha çok büyüme eğilimi gösterirler.
Bazen hızlı büyüme neticesinde miyom yeterince beslenemediğinden dolaşımı aksar ve miyomda dejenerasyon (“bozulma”) denen durum ortaya çıkar. Bu durum kendini karında ve özellikle de miyomun bulunduğu bölgede ağrı şeklinde belli eder. Bu ağrı bazı durumlarda apandisit, plasentanın erken ayrılması ve erken doğum tehdidi gibi durumlarla karışabilir.
Miyomda dejenerasyon en sık 20-22. haftalar arasında görülür ve doğum eyleminin başlamasına neden olabilir.

Gebelik öncesinde miyom tanısı konması durumunda ne yapılır?
Gebelik döneminde en sık sorun yaratan miyomlar submüköz nitelikli olanlar olduğundan bu tür miyomlar saptandıklarında genellikle hamile kalınmadan cerrahi yolla çıkarılması tercih edilir. Bunun için histeroskopi (vajinadan ulaşım) ya da açık cerrahi (karın yolundan ulaşım) uygulanabilir.
İntramural ya da subseröz olanlar arasından ise özellikle kanama ve diğer ciddi belirtilere neden olanlar ve büyük çaplı olanlar çıkarılmalıdır.
Miyom çıkarılması için uygulanan operasyonlar ameliyat sonrası yapışıklık ve buna bağlı olarak da tüplerde tıkanıklığa yol açabileceklerinden gebelik öncesi dönemde miyom operasyonu yapma kararı verilirken çok dikkatli olunur.
Daha önceki bir gebelikte miyoma bağlı olarak ortaya çıktığı düşünülen bir durumun varlığında (önceki gebelikte başka nedene bağlanamayan erken doğum, plasentanın erken ayrılması gibi), yeni bir gebelik öncesinde miyomun çıkarılması uygundur.
Gebelikte miyom tanısı konduğunda ne yapılır?
Gebelik döneminde miyom tanısı konmuş anne adayları tüm gebelik boyunca daha yakından takip edilir.
Miyomu olan anne adayının her karın ağrısı şikayetini mutlaka doktoruna bildirmesi gerekir.
Miyoma bağlı oluşabilecek istenmeyen durumların bebek ve anne adayına en az zarar verecek şekilde tedavi edilebilmesi açısından anne adayının bu konuda duyarlı olması önemlidir.
Gebelikte miyoma bağlı olarak oluşan en sık istenmeyen durum dejenerasyon (“bozulma”) ve buna bağlı olarak oluşan ağrıdır.
Bu, yaklaşık %10 oranında gözlenir. Diğer ağrı nedenleri (apandisit, plasentanın erken ayrılması (ablasyo), erken doğum tehdidi gibi) de araştırıldıktan sonra, dejenerasyona bağlı olduğu düşünülen ağrı, ağrı kesici ile tedavi edilir. Bölgesel ısı ya da buz tatbiki de yardımcı olur.
Devam eden bir gebelikte miyom çıkarma operasyonları çok ender olarak uygulanırlar.
Doğum kanalını tıkayan ya da rahim kasılmasını engelleyerek doğum eylemini yavaşlatan miyomların varlığında sezaryen gerekir, sezaryen esnasında miyomun rahimin alt kısmını kapattığı gözlendiğinde bebek rutin olarak uygulanan yatay kesiyle değil klasik rahim insizyonuyla (dikey kesiyle) çıkarılır.
Daha önceden miyom operasyonu geçirmiş tüm anne adaylarında özellikle çok şiddetli ağrı ve diğer bulguların varlığında düşük bir olasılık olsa da uterus rüptürü (rahim yırtılması) de ayırıcı tanıda düşünülmelidir.
Sezaryen operasyonu esnasında miyom çıkarılması aşırı kanamaya neden olabileceğinden, bebeğin çıkartıldığı kesiye yakın olan miyomlar hariç, genellikle tercih edilmez.
Daha önce miyomektomi operasyonu (miyom çıkarılması) geçirmiş anne adaylarında doğum şekli nasıl olmalıdır?
Operasyon esnasında rahim iç tabakası hasar görmüşse normal doğumda oluşan rahim kasılmalarında rahimin yırtılma riski söz konusu olabileceğinden, sezaryen ile doğum tercih edilir. Diğer durumlarda anne adayı normal doğum yapabilir, ancak rahimde yırtılma düşündüren en ufak bir bulguda bile sezaryen ile doğuma dönülebileceğini bilmelidir.

The post Gebelikte Miyom first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Miyom Nedir? https://www.coolkadin.com/miyom-nedir.html Fri, 25 Dec 2015 12:27:27 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=7721 Rahim...

The post Miyom Nedir? first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Rahim ağzında oluşan miyomlar alınmazsa kansere neden olabilir. Miyom, rahim ağzı ve rahmin içerisinde yer tutan, rahimdeki düz kas dokusu ile gelişen iyi huylu olarak adlandırılan tümörlerdir. Tümör denilince hemen akla kanser geldiğinden belirtmek isteriz ki; vücut içerisinde iyi veya kötü huylu fark etmeksizin oluşmuş olan şişliklerin tamamına tümör denilmektedir. Yani tıpkı miyomlarda olduğu gibi iyi huylu tümörlerin de varlığı söz konusu olup herhangi bir kanser durumuna rastlanamayabilir. Miyomlar, genellikle yuvarlak yapıda ve pembeye yakın bir renkte bulunurlar. Kadınların genel olarak %20’sinde küçük çaplı da olsa miyomların varlığı saptanmıştır.

Miyomların en sık görüldüğü yaş aralığı 35-45dir. Ergenlik dönemlerinde miyom görülen kadın sayısı oldukça az olmakla birlikte menopoza girildikten sonra da miyom görülme sıklığı düşmektedir. Buna rağmen, menopoz öncesinde miyom tanısı konulmuş kadınların bazılarında menopoza girildikten sonra hastalığın hızla ilerlediği görülmektedir. Miyomların belirtileri, rahim içerisinde veya çevresinde daha çok hangi organa yakın olduklarına bağlı olarak değişmektedir.

Miyomların belirtileri nelerdir?
Miyomların teşhisi, genellikle kapsamlı jinekolojik muayeneler sonucunda ortaya çıkmaktadır. Tabi ki bu şekilde ortaya çıkan miyom, kanama ve ağrı gibi belirtiler neticesinde yapılan muayenede tespit edilmiştir. Normal şartlarda miyom teşhisi, rutin jinekolojik muayenelerde sağlanamamaktadır. Ancak belirli bir büyüklüğe ulaştıktan ve kanama, ağrı gibi belirtiler ortaya çıkardıktan sonra miyom teşhisi kesinleşebilir. Miyomların en belirgin belirtileri şu şekildedir;

Adet dönemlerinde çok fazla kanama,
Adet sonrasında aralıklarla açık renkte kanama,
Karın ve rahim bölgesinde gözle fark edilecek şekilde büyüme,
Cinsel ilişki ve adet dönemlerinden sonra bel ve kuyruk sokumunda ağrı hissedilmesi,
Sıklıkla idrara çıkma isteği,
Ayrıntılı yapılan kısırlık testlerinde de bazı durumlarda miyomların tüpleri tıkadığı görülmektedir.
Ayrıca miyomlar, barsaklarda oluşturdukları basınçtan dolayı kabızlığa da sebep olmaktadırlar.
Miyom teşhisi konulduktan sonra ne kadar beklenmeli?
Miyomların büyüklükleri, sayısı ve büyümede gösterdiği hız, metabolizma ve bağışıklık sistemindeki farklılıklardan dolayı her kadında farklılık göstermektedir. Miyomlar, östrojen hormonunun etkisiyle büyümelerini sürdürmektedirler. Menopoz döneminde kadınlarda östrojen hormonu artık salgılanmadığından miyomların ilerlemesi daha kolay duracaktır. Bu durum sadece küçük boyuttaki miyomlar için geçerli olup, büyük ve daha çok gelişmiş miyomlar, menopozdan sonra dahi tehlike arz etmektedirler. Miyomların ameliyatla alındıktan sonra vücutta tekrar varlığını sürdürebildikleri, kendi kendine tekrarlandığı var sayılarak, küçük çaplı olan miyomlar, genelde takip altında tutularak ilerlemesi kontrol edilir ve gerçekten tehlike arz edecek bir duruma gelene kadar ameliyatla müdahale yapılmaz. Bunun yerine ilaçla tedavi yöntemine başvurulur, miyom hızla gelişimini halen sürdürüyor ise ameliyat uygulanır.

Miyomdan korunma şekli nedir?
Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, kadınlarda sıklıkla görülen miyomların hareketsiz ve kilolu kadınlarda daha çok görüldüğü belirlenmiştir. Bu durum, kasların aktiflik durumunun miyomun oluşmasında doğrudan etkili olduğunun bir belirtisidir. Yani miyomlardan korunmanın şu an için en etkili yolu, kilo almayıp karın bölgesini hantal bir hale getirmeden kasların sürekli çalışmasını sağlamaktır.

Miyom tedavisi
Yukarıda da belirttiğimiz gibi miyomların küçük oldukları dönemlerde vücuda herhangi bir sıkıntısı yoktur. Bu durumlarda miyomun sürekli kontrolü, ilaçlar ile daha da küçülmesini ve yok olmasını sağlamak en etkili tedavi yöntemidir. Miyomların kontrol altında tutulduğu bu safhada kanserli hücrelerin vücutta olan varlığının kontrolü ve bu gibi komplikasyonların engellenmesi de sağlanacaktır. Küçük iken tespiti yapılan miyomların tedavisi oldukça kolay olmakla birlikte ilerlemiş, daha büyük boyutlardaki miyomların tedavisinde ameliyat yöntemleri tercih edilmektedir. Miyomların tespiti yapıldıktan sonra alanında uzman bir hekim tarafından kontrol ve takibi yapıldığı sürece miyomun insanlara vereceği olumsuz etkiler çok daha aza indirgenecektir.

The post Miyom Nedir? first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
MİYOM KISIRLIK YAPAR MI? https://www.coolkadin.com/miyom-kisirlik-yapar-mi.html Wed, 23 Dec 2015 07:57:43 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=7128 Miyomların...

The post MİYOM KISIRLIK YAPAR MI? first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Miyomların kısırlığa yol açabileceği konusunda fazlasıyla bilgi bulunmaktadır. Miyomlar genellikle iyi huylu bir yapıya sahiptir ve rahmin oluşmasını sağlayan kasların aşırı kalınlaşması ile ortaya çıkarlar. Kadınlarda myom görülme sıklığı oldukça fazladır. Ayrıca myomlar kendilerini fark ettirecek bir belirti vermezler. Myomların neden kaynaklandığı tam olarak bilinmemesine rağmen östrojen hormonu ile ilişkili olduğu düşünülmektedir. Üreme döneminde bulunan genç kadınlarda oldukça fazla rastlanılmaktadır.

Myom gebe kalmayı engelleyerek kısırlığa yol açar mı?

Myomların konumlandığı alanlar ve boyutları gebe kalmayı etkilemektedir. Tüplere yakın bir yerde konumlanmış olan myomlar
yumurta ile spermin döllenmesini veya döllenme gerçekleşen yumurtanın rahme yerleşmesini engelleyebilir. Bazen de myomlar erken gebelik kayıplarına neden olabilir. Gebeliğin sağlanamadığı kadınlarda kısırlık nedeni myomdan kaynaklanıyor ise cerrahi işlem gerekebilir. Ameliyat kararını verebilmek için detaylı inceleme gerekir. Çünkü miyom ameliyatları ile rahim zarar görebilir ve kalıcı kısırlık ortaya çıkabilir.

Gebelik sürecinde myomlar büyür mü?

Myom kadınlık hormonu ile alakalı gelişebilmektedir. Bu nedenle de gebelik döneminde büyümeye elverişli olur. Ancak kesin olarak büyüyecek diye bir kural yoktur. Bazen myomlarda herhangi bir değişiklik oluşmayabilir. Gebe olan bir kadında myom varlığı söz konusu ise hamilelik döneminde daha sıkı bir şekilde takip edilmelidir.

Myom gebeliği ne yönde etkiler?

Myomun herhangi bir etkisinin olması için konumu, büyüklüğü ve sayısı oldukça önemlidir. Bazı myomlar gebelik döneminde hiçbir belirti vermez ve herhangi bir şikâyete neden olmaz. Gebeliğin son 5 ayında gebeliğe bağlı olarak gelişen myomların içyapısında farklılıklar ve problemler oluşabilmektedir. Bu gibi problemler gebe kadınlarda dinlenme ile geçmeyen bel ve sırt ağrılarına neden olur.
Gebelik döneminde myomlar erken doğuma, erken gebelik kayıplarına ve plesentanın yerinden erken ayrılmasına neden olabilir. Ayrıca myomların boyutuna bağlı olarak doğumdan sonra rahmin kasılarak toparlanamamasına neden olabilir ve ciddi boyutlarda kanamalar oluşabilir. Myom taşıyan
gebe kadınlarda sezaryen ile doğum olasılığı daha yüksektir.

The post MİYOM KISIRLIK YAPAR MI? first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>