Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php on line 20

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 8

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 11

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-includes/feed-rss2.php on line 8
kemik sağlığı – Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı https://www.coolkadin.com Sat, 19 Dec 2015 10:02:12 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.4.4 https://www.coolkadin.com/wp-content/uploads/2021/05/cropped-logo_4-32x32.png kemik sağlığı – Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı https://www.coolkadin.com 32 32 Kemik Erimesinde Beslenme https://www.coolkadin.com/kemik-erimesinde-beslenme.html Sat, 19 Dec 2015 10:02:12 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=6487 Kemik...

The post Kemik Erimesinde Beslenme first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Kemik erimesi özellikle kadınların yaşadığı hastalıklardan biridir. Osteoporoz döneminde kadınların çok iyi beslenmesi gerekir. Kemik erimesi yani osteoporoz özellikle belli bir yaştan sonra kadınları oldukça etkileyen bir sorundur. Belli bir yaştan sonra genelde kemikler daha cansızlaşır, erir ve güç kaybına yol açar. Eriyen kemikler ile birlikte kırık vakalarına da rastlanır.

Kemik erimesi vakası kadınları erkeklerden daha çok etkiler. Çünkü kadınların yapısı buna daha uygundur. Özellikle menopoz dönemiyle birlikte kadındaki östrojen hormonu azalmaya başlar. Östrojen hormonunun azalması kemiklerin erimesini tetikler.

Kemik erimesinin nedenleri

Kemik erimesi vakalarında ailedeki genetik yatkınlığın da rolü vardır. Aile geçmişinde kemik erimesini yoğun şekilde yaşayan ailelerdeki kişilerde kemik erimesi riski daha çoktur ve bu kişileri daha kötü etkiler.

Ayrıca hareketsiz bir yaşam süren, vücudu dinç ve kemikleri sağlama tutacak besinleri tüketmeyen kadınlarda da kemik erimesi riski daha çabuk ortaya çıkabilmektedir. Normal olarak baktığımızda kemik erimesi vakasının daha çok yaşlanma sürecinin bir parçası olduğu görülür.

Fakat her ne kadar durum böyle olsa da kemik erimesini yavaşlayacak ve yaşlanmayı geciktirecek bazı önlemler alınabilir. Bu önlemlerden en önemlisi de beslenme kaynaklı olanıdır. Kadınlar etkili bir beslenme yöntemiyle kemik erimesi sürecini yavaşlatarak geciktirebilirler.

Kemik erimesi için ne yemeli, nasıl beslenmeli?

1. Kemik erimesine karşı kalsiyum ve magnezyum oranı yüksek besinleri tüketmek oldukça önemlidir. Bu besin kaynakları kemikleri daha sağlıklı bir yapıya kavuşturarak kemik erimesini de geciktirirler. Bu doğrultuda yeşil yapraklı sebzeleri, susamı, deniz ürünlerini, balıklardan uskumruyu, süt ve süt ürünlerini ( mümkünse yağsız tercih edilmeli ) bolca tüketmek gerekir. Ayrıca kuru baklagiller, pekmez bu amaçla alınabilecek etkili besinlerdir.

2. Kemik erimesini geciktirmek veya sorunu hafifletmek için asitli içecekler kesinlikle tüketilmemelidir. Sigara ve alkolden kesinlikle uzak durulmalıdır. Çünkü özellikle sigara ve alkol kemik yoğunluğunu azaltır, kemik oluşumuna yardımcı olan hücrelere zarar verir. Ayrıca konunun uzmanları yüksek düzeyde proteinli ürünler tüketmenin de vücuttan kalsiyum atılımını artırdığı ve bu durumun da kemik yapısının zayıflamasına, güçsüzleşmesine ve zaman içinde erimelere yol açtığını belirtmektedirler.

3. Demir yönünden zengin besinleri de eksik etmemek gerekir. Demir içeren besinler de kemikleri güçlendir. Ayrıca güneş ışınlarından da mahrum kalmamak gerekir. Güneş ışınlarını öğleden önce ve akşama doğru güneşin yakıcı etkisini yitirdiği saatlerde almak cilt sağlığı açısından daha faydalıdır.

4. Kemik yapısını korumaya ve güçlendirmeye yarayan diğer bir unsur da düzenli olarak yapılacak egzersizdir. Günlük olarak yapılacak 30 dakikalık egzersizin kemikler için önemli faydası vardır. Örneğin tempolu yürüyüşler, kondisyon bisikleti, bisiklet sürmek, hafif ağırlıkta ağırlıklar kaldırma, hafif düzeyde koşu gibi egzersizler kemik yoğunluğunu artırmaya yardımcı olarak, kemik erimesini geciktirici etki yaparlar.

The post Kemik Erimesinde Beslenme first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Kemik Erimesi ve D Vitamini https://www.coolkadin.com/kemik-erimesi-ve-d-vitamini.html Sat, 19 Dec 2015 09:52:02 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=6480 Kemik...

The post Kemik Erimesi ve D Vitamini first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Kemik erimesi D vitamini eksikliğinden de kaynaklanmaktadır. D vitamini vücutta kemik gelişimi ve kalsiyumun kemiğe yerleşmesinde çok önemli rol oynar. Güneş ışığına yeterince maruz kalınması ve D vitamini ile zenginleştirilmiş besinlerin yeterli alımı D vitamini eksikliği sıklığını önemli ölçüde azaltmaktadır. Bununla birlikte D vitamini eksikliği ülkemizde önemli bir Sağlık problemi olarak sebat etmektedir. normal koşullar altında insan vücudunda bulunan D vitaminin %90-95’i güneş ışınlarının etkisi ile deride sentez edilir. Özellikle içine katılmadıkça besinler ile alınan D vitamininin bir önemi yoktur. Anne Sütünün D vitamini içeriği bebekler için yetersizdir ve annelerimizin kendilerinde de D vitamini eksikliği sık görülmektedir. Bu nedenle süt çocukları ciddi D vitamini eksikliği riski ile karşı karşıyadırlar.
D vitamini insan vücudunda birçok önemli fonksiyonu olan yağda eriyen bir vitamindir. Bağırsaklarda yiyecekler ile aldığımız kalsiyum ve fosforum emilmesine yardımcı olur. Kemiğin yıkımına neden olan paratiroid Hormon isimli hormonunun salınımını baskılar.
Bu etkileri ile D vitamini kan kalsiyum ve fosfor düzeyinin normal düzeylerde olmasını ve böylece kemiklerin daha sağlıklı olmasını sağlar. Ayrıca D vitamininin kas fonksiyonlarına ve vücudun savunma sistemine de olumlu etkileri bulunmaktadır.
Doğal D vitamini kaynakları
D vitamini güneş ışığı etkisi altında cilte vücut tarafından üretilmektedir. Yeterli D vitamini üretimi için gerekli güneş ışığının miktarı yaşınıza ve cilt renginize bağlı olarak değişmektedir. D vitamini üretimi ilerleyen yaş ile birlikte azalmaktadır. Ayrıca daha koyu cilt rengine sahip iseniz yeterli D vitamini üretebilmeniz için daha fazla güneş ışığına maruz kalmanız gerekmektedir.
Doğal olarak D vitamini içeren besinler (Yağlı balıklar ve yumurta) diğer önemli bir D vitamini kaynağı olmakla beraber besinler ile alınan D vitaminini vücudunuzun ihtiyacı olan miktarı karşılamaktan uzaktır.
D vitamini eksikliğinin nedenleri:
Başlıca düşük D vitamini düzeyi nedenleri:
Yetersiz güneş ışığına maruziyet ile beraber yiyecekler ile yetersiz D vitamini alınması
D vitamininin bağırsaklardan emiliminin yetersiz olması
D vitaminin böbreklerde ve karaciğerde aktif formuna dönüşümünün yetersiz olması
D vitamini eksikliğinin neden olabileceği olası istenmeyen etkileri:
D vitamini eksikliğinin neden olabileceği en ciddi istenmeyen etkisi kan kalsiyum ve fosfor düzeyinin azalmasına ikincil olarak raşitizm (çocukluk çağında kemiklerin yumuşaması) ve osteomalazi’ye (erişkin yaşta kemiklerin yumuşaması) yol açmasıdır.
Herhangi bir belirti veya bulguya neden olmayan normalden düşük D vitamini düşüklüğü D vitamini yetersizliği olarak tanımlanmaktadır. Bununla birlikte D vitamini yetersizliği azalmış kemik Mineral yoğunluğu (kemik zayıflığı veya kemik erimesi), kan kalsiyum düzeyinde hafif azalma, kazalara bağlı bağlı kırık riskinde artış ile ilişkilidir.
Kimler D vitamini eksikliği yönünden tetkik edilmelidir?
Rutin olarak herkesin D vitamini eksikliği yönünden tetkik edilmesi gerekmemektedir. Bununla birlikte D vitamini eksikliği veya yetersizliğine neden olabilecek hastalığı olanlar (Çölyak hastalığı gibi bağırsaklardan emilim bozukluğuna neden olan hastalıklar), kemik zayıflığı olanlar, geçmişinde küçük kazaların sonucunda kolay kemik kırığı olanlar, kanda kalsiyum ve fosfor düzeyi düşük olanların tetkik edilmesi gerekmektedir.
D vitamini eksikliği araştırılmadan kimler mutlaka D vitamini desteği almalıdır?
Özellikle 6 ayın altındaki bebeğiniz varsa direk güneş ışığına maruz bırakılmsı zararlı olabileceğinden ve anne sütünün yetersiz bir D vitamini kaynağı olması nedeni ile tüm anne sütü ile beslenen bebekler gibi D vitamini yönünden desteklenmesi gerekmektedir.
Ayrıca
– Düzenli güneşlenmeyen çocuk ve ergenler,
– Multivitamin preparatlarından 200 ünite kadar D vitamini desteği alamayan tüm çocukların günde 200 ünite D vitamini desteği sağlanması önerilmektedir.
Bununla birlikte ülkemizde beslenme tarzı ne olursa olsun tüm bebeklere yenidoğan döneminden itibaren en az 1 yaşına kadar 400 ünite/gün D vitamini verilmesi önerilmektedir.

The post Kemik Erimesi ve D Vitamini first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Kemik Yoğunluğu Ölçümü (Kemik Taraması) https://www.coolkadin.com/kemik-yogunlugu-olcumu-kemik-taramasi.html Sat, 19 Dec 2015 09:23:54 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=6470 Kemik...

The post Kemik Yoğunluğu Ölçümü (Kemik Taraması) first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Kemik erimesi belirtilerinin yaşandığı andan itibarın kemik kontrolünün, ölçümünün yapılması önemlidir.

Kemik Mineral Yoğunluğu Ölçümü Testi (KMY, BMD)
Kemik yoğunluğu ölçümü (kemik taraması testi) nedir?
Kemik mineral yoğunluğu (KMY) = BMD (Bone Mineral Density)

Kemik yapısının önemli kısmını içerisindeki kalsiyum ve fosfor gibi mineraller oluşturur.Kemik yoğunluğu (dansitesi) ölçüm yöntemlerindeki amaç kemiğin bu mineral kısmının miktarsal oranını belirlemektir. Kemikteki minerallerin kaybı ne kadar fazla ise yoğunluk o miktar düşük ölçülür, bu durumda kemik mineral yoğunluğu azalmış yani kemik erimesi (osteoporoz) meydana gelmiş şeklinde yorum yapılır. Kemik mineral yoğunluğu ölçümü kadınlarda, erkeklerde, çocuklarda bazı durumlarda yapılması gereken bir tetkiktir, bu yazıda kadınlarda özellikle menopoza bağlı kemik erimesi durumunda kemik yoğunluğu ölçümlerinden bahsedilecektir.

Kemik mineral yoğunluğu ölçümü sıklıkla kemik taraması, kemik taraması tahlili, kemik taraması testi, kemik erimesi testi, kemik tarama filmi, kemik erimesi filmi gibi de isimlendirilmektedir. Kısaca KMY veya BMD şeklinde yazılır.

Kemik yoğunluğu ölçümü kimlere ve ne zaman yapılır?
• Menapoz sonrasında
• 65 yaş üzeri kadınlarda
• Steroid ilaçlar gibi kemik kaybına neden olan ilaçları kullananlar
• Kendisinde veya annesinde kalça kırığı hikayesi olan hastalar
• Tip 1 diabet, karaciğer ve böbrek hastalığı olanlar
• Ciddi hipertiroidi hastaları
• Hafif bir travma ile kırık oluşan hastalar
• Röntgen filminde kemik erimesi (osteoporoz) veya omurga kırığı şüphesi gözlenen hastalar
Kemik tarama testi ne sıklıkla yapılır?
Kemik yoğunluğu ölçümü menopoz sonrasında ortalama 2 yılda bir yapılmakla beraber risk faktörleri varlığında daha sık yapılabilir veya kemik yoğunluğu iyi olan risk faktörü olmayan kişilerde 3-5 yılda bir gibi daha seyrek yapılabilir.

Kemik mineral yoğunluğu ölçümü (kemik tarama testi) nasıl yapılır?

Kemik mineral yoğunluğu saptamak için günümüzde en sık kullanılan DEXA (DXA diye de kısaltılabilir) yöntemi basit, kısa süren, ağrısız bir yöntemdir. Hasta resimde görüldüğü gibi cihaz üzerine yatar ve bu pozisyonda işlem gerçekleştirilir. Hasta çok az miktarda radyasyon ışınına maruz kalır, alınan radyasyon miktarı bir akciğer röntgen filmindeki dozun onda biri kadardır neredeyse. Omurganın bel kısmı (L1-L4) ve kalçaya (femur) çekim yapılır genellikle. Çekim en fazla 10 dakika sürer ve çekim sonrasında sonuç raporu genellikle yarım saat içerisinde hastaya verilir.

Ölçümün yapılacağı gün hastanın aç veya tok olması fark etmez. Önceden bir ilaç alması gerekmez. Çekim alanına girmemesi için üzerinde metal düğme, kemer, fermuar olmayan kıyafetler tercih edilmemelidir. Çekim alanına metal girmediği sürece elbise ile de çekim yapılabilir ancak bazen bazı kıyafetler çıkarmanız istenebilir.

Çekim sırasında omurganın bel bölgesinin düzleşmesi için (lordozun düzleşmesi için) hastanın bacakları karnına doğru gelecek şekilde çekilerek destek üzerine konur.Kalça çekiminde bacak yani femur kemiği içe doğru çevrilir (iç rotasyon).

Kemik yoğunluğu ölçümü neden yapılır?

Başlıca sebep kişide kemik erimesi (osteoporoz) varlığını araştırmaktır. Bunun yanı sıra kırık riskini belirlemede kullanılır. Kemik erimesi olan hastalarda kalça kırıkları ve omurga kırıkları daha sık görülür. Kemik mineral yoğunluğu (DEXA) ölçümünde saptanan T-skor değeri ile kırık riski arasında doğrudan ilişki saptanmıştır. T-skoru ne kadar düşükse kemik erimesi o kadar fazladır ve kırık riski de aynı oranda üstsel olarak artmaktadır. Ayrıca kemik erimesi için tedavi verilen hastalarda tedavi ile meydana gelen değişimi ve tedavinin faydasını gözlemek için de belli aralıklarla kemik yoğunluğu ölçümü yapılır.

The post Kemik Yoğunluğu Ölçümü (Kemik Taraması) first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>