Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php on line 20

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 8

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 11

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-includes/feed-rss2.php on line 8
kemik erimesi – Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı https://www.coolkadin.com Thu, 14 Apr 2016 11:52:37 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.4.4 https://www.coolkadin.com/wp-content/uploads/2021/05/cropped-logo_4-32x32.png kemik erimesi – Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı https://www.coolkadin.com 32 32 Kemik Erimesini Önlemenin Yolları https://www.coolkadin.com/kemik-erimesini-onlemenin-yollari.html Thu, 14 Apr 2016 11:52:37 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=57385 Daha...

The post Kemik Erimesini Önlemenin Yolları first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Daha evvel ileri yaş hastalığı olarak bilinen Osreoporoz yani kemik erimesine karşı yapılması gerekenleri bu yazımızda belirteceğiz.

İşte kemik erimesini engellemenin yolları:

  • Alkol ve sigara kullanmayın.
  • Süt ve süt ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler, fındık, badem, kuru incir tüketin.
  • D vitamini ile beraber kalsiyum alın. Protein kemikler için çok önemlidir. Bu nedenle yeterli miktarda alın.
  • Aşırı tuz ve şeker tüketmeyin.
  • İdeal kilonuzda kalın.
  • Günde 3 bardaktan fazla kahve içmeyin.
  • Aşırı kafein tüketmeyin.
  • Düzenli fiziksel aktivite yapın.

The post Kemik Erimesini Önlemenin Yolları first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Kemik Erimesinin Tedavisi https://www.coolkadin.com/kemik-erimesinin-tedavisi.html Wed, 13 Jan 2016 14:44:52 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=12070 Kemik...

The post Kemik Erimesinin Tedavisi first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Kemik erimesi özellikle kadınların menopoz döneminden sonra yaşadıkları  sorunlardan biridir. Osteoporoz yani kemik erimesi rahatsızlığı kemiklerin kalsiyumdan yoksun kalmaları neticesinde husule gelen kemik zayıflığı olarak tanımlanır. Kemiklerin güçsüz ve kırılgan bir yapıda olması ciddi problemler yaşatır. Daha çok menopoza girmiş olan kadınlarda husule gelen kemik erimesi hastalığının tedavisi hakkında detaylı bilgiler sizlerle.

Kemik erimesi (osteoporoz) tedavisi

Osteoporoz yanlızca ilaç kullanarak giderilebilecek bir hastalık değildir. Yaşam biçiminde ciddi değişiklikler gerektirir. Bunların başında;

Egzersiz, fiziksel aktivite, spor yapılmalı,
Yeterli dengeli ve hastalığa uygun beslenilmeli(Özellikle kalsiyum açısından zengin besinler),
D vitamini alımına özen gösterilmeli ve eğer gerekirse ilaçlarla takviye edilmeli,
Gün ışığında 15-20 dakika kalınmalı,
Bireyin düşmelerini engellemesi için tedbirler alınmalı.
Bahsettiğimiz tedavi yöntemlerinin bazı durumlarda uzun süre devam ettirilmeleri gerekir. Bu yüzden tedavi süresince sabırlı olunmalı ve uygulanan tedavinin sonuçları beklenmelidir.

Son bir not olarak; bilim adamları kemik erimesine karşı kemik oluşumunu gerçekleştren bir aşı geliştirdiler. 400 kadın üzerinde yapılan çalışmada olumlu sonuçlar alındı ve ilacın gelecek 3 yıl içinde piyasaya sürülebileceği duyuruldu.

The post Kemik Erimesinin Tedavisi first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Kemik Erimesinde Beslenme https://www.coolkadin.com/kemik-erimesinde-beslenme.html Sat, 19 Dec 2015 10:02:12 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=6487 Kemik...

The post Kemik Erimesinde Beslenme first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Kemik erimesi özellikle kadınların yaşadığı hastalıklardan biridir. Osteoporoz döneminde kadınların çok iyi beslenmesi gerekir. Kemik erimesi yani osteoporoz özellikle belli bir yaştan sonra kadınları oldukça etkileyen bir sorundur. Belli bir yaştan sonra genelde kemikler daha cansızlaşır, erir ve güç kaybına yol açar. Eriyen kemikler ile birlikte kırık vakalarına da rastlanır.

Kemik erimesi vakası kadınları erkeklerden daha çok etkiler. Çünkü kadınların yapısı buna daha uygundur. Özellikle menopoz dönemiyle birlikte kadındaki östrojen hormonu azalmaya başlar. Östrojen hormonunun azalması kemiklerin erimesini tetikler.

Kemik erimesinin nedenleri

Kemik erimesi vakalarında ailedeki genetik yatkınlığın da rolü vardır. Aile geçmişinde kemik erimesini yoğun şekilde yaşayan ailelerdeki kişilerde kemik erimesi riski daha çoktur ve bu kişileri daha kötü etkiler.

Ayrıca hareketsiz bir yaşam süren, vücudu dinç ve kemikleri sağlama tutacak besinleri tüketmeyen kadınlarda da kemik erimesi riski daha çabuk ortaya çıkabilmektedir. Normal olarak baktığımızda kemik erimesi vakasının daha çok yaşlanma sürecinin bir parçası olduğu görülür.

Fakat her ne kadar durum böyle olsa da kemik erimesini yavaşlayacak ve yaşlanmayı geciktirecek bazı önlemler alınabilir. Bu önlemlerden en önemlisi de beslenme kaynaklı olanıdır. Kadınlar etkili bir beslenme yöntemiyle kemik erimesi sürecini yavaşlatarak geciktirebilirler.

Kemik erimesi için ne yemeli, nasıl beslenmeli?

1. Kemik erimesine karşı kalsiyum ve magnezyum oranı yüksek besinleri tüketmek oldukça önemlidir. Bu besin kaynakları kemikleri daha sağlıklı bir yapıya kavuşturarak kemik erimesini de geciktirirler. Bu doğrultuda yeşil yapraklı sebzeleri, susamı, deniz ürünlerini, balıklardan uskumruyu, süt ve süt ürünlerini ( mümkünse yağsız tercih edilmeli ) bolca tüketmek gerekir. Ayrıca kuru baklagiller, pekmez bu amaçla alınabilecek etkili besinlerdir.

2. Kemik erimesini geciktirmek veya sorunu hafifletmek için asitli içecekler kesinlikle tüketilmemelidir. Sigara ve alkolden kesinlikle uzak durulmalıdır. Çünkü özellikle sigara ve alkol kemik yoğunluğunu azaltır, kemik oluşumuna yardımcı olan hücrelere zarar verir. Ayrıca konunun uzmanları yüksek düzeyde proteinli ürünler tüketmenin de vücuttan kalsiyum atılımını artırdığı ve bu durumun da kemik yapısının zayıflamasına, güçsüzleşmesine ve zaman içinde erimelere yol açtığını belirtmektedirler.

3. Demir yönünden zengin besinleri de eksik etmemek gerekir. Demir içeren besinler de kemikleri güçlendir. Ayrıca güneş ışınlarından da mahrum kalmamak gerekir. Güneş ışınlarını öğleden önce ve akşama doğru güneşin yakıcı etkisini yitirdiği saatlerde almak cilt sağlığı açısından daha faydalıdır.

4. Kemik yapısını korumaya ve güçlendirmeye yarayan diğer bir unsur da düzenli olarak yapılacak egzersizdir. Günlük olarak yapılacak 30 dakikalık egzersizin kemikler için önemli faydası vardır. Örneğin tempolu yürüyüşler, kondisyon bisikleti, bisiklet sürmek, hafif ağırlıkta ağırlıklar kaldırma, hafif düzeyde koşu gibi egzersizler kemik yoğunluğunu artırmaya yardımcı olarak, kemik erimesini geciktirici etki yaparlar.

The post Kemik Erimesinde Beslenme first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Kemik Erimesi ve Kalsiyum https://www.coolkadin.com/kemik-erimesi-ve-kalsiyum.html Sat, 19 Dec 2015 09:58:47 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=6484 Osteoporoz...

The post Kemik Erimesi ve Kalsiyum first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Osteoporoz yaşla ve doğumla birlikte özellikle kadınlarda görülen hastalıklardan biridir. Menopozdan sonra pek çok kadında osteoporoz ile sonuçlanabilen kemik kaybı gelişir. Sağlıklı kemik yoğun ve güçlüdür ve büyük miktarda basınca dayanabilir. Ancak, osteoporoz geliştiğinde, kemikler incelir ve kırılgan bir hal alır ki bu kemiklerin kırılma olasılığını arttırır. Kemiğe direncini veren maddeler özellikler kalsiyumun kemikten uzaklaşması ile osteoporoz oluşur.

Östrojen hormonun olmadığı durumlarda kemik kaybı hızlanır ve menopozal dönemde gözlenen osteoporoz ortaya çıkar. Menopozda hormon replasman tedavisi alan kadınlarda kemik erimesi daha az olmaktadır fakat dikkat edilmesi gereken nokta günümüzde ateş basması gibi hiçbir menopozal şikâyeti olmayan kadınlara sadece kemik erimesini önlemek amacıyla östrojen yani hormon tedavisi önerilmemektedir.

Erken evrede osteoporoz fark edilebilecek nitelikte çok az fiziksel değişikliğe yol açar. Ancak, hastalık ilerledikçe özellikle omurga, el bilekleri ve kalça kemiklerinde basit travmalarla kırıklar oluşabilir. Kemik kaybı kişide ağrılara, boy kısalmasına, hareket kısıtlılığına ya da omurganın eğrilmesine dahi (“kocakarı kamburu” olarak da bilinir) yol açabilir.

Osteoporoz Riskine Katkıda Bulunabilecek Diğer Etkenler
Sigara
Çok fazla alkol tüketimi
Çok az egzersiz, hareketsizlik
Çok az kalsiyum alımı (şimdi ya da çocukluk çağında)
Steroidler (astım ve artrit tedavisinde sık kullanılırlar) ve tiroid hormonu (çok yüksek dozda) gibi belirli ilaçların kullanımı
Erken menopoz (45 yaşından önce)
Genetik faktörler

Kemik Mineral Ölçüm Yöntemlerine Göre
Normal T-skor < -1 SD
Osteopeni T-skor –1, -2.5 SD
Osteoporoz T-skor> -2.5 SD ve kırık yok.
Yerleşik osteoporoz T-skor > -2.5 SD ve kırık var.

Tedavi
İlaç tedavisinde kemik yıkımını azaltanlar (kalsiyum, bifosfonatlar, raloksifen, kalsitonin ve hormon replasman) ve kemik yapını arttıran (Flor, Paratiroid hormon, D vitamini) olmak üzere çeşitli ilaçlar kullanılır.
Tedavide beslenme, egzersiz, yeterli güneş ışını alma, yaşam şeklinin düzenlemesi de önemlidir.

Korunmak İçin Neler Yapmalı?
Kalsiyum ve D vitamini yönünden yeterli beslenme
Güneş ışınlarından yeterince yararlanma
Bol hareket ve egzersiz
Sigara, alkol ve aşırı kafein gibi kötü alışkanlıklarında osteoporozu artırıcı etkenlerden uzak durma.

The post Kemik Erimesi ve Kalsiyum first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Kemik Erimesi ve D Vitamini https://www.coolkadin.com/kemik-erimesi-ve-d-vitamini.html Sat, 19 Dec 2015 09:52:02 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=6480 Kemik...

The post Kemik Erimesi ve D Vitamini first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Kemik erimesi D vitamini eksikliğinden de kaynaklanmaktadır. D vitamini vücutta kemik gelişimi ve kalsiyumun kemiğe yerleşmesinde çok önemli rol oynar. Güneş ışığına yeterince maruz kalınması ve D vitamini ile zenginleştirilmiş besinlerin yeterli alımı D vitamini eksikliği sıklığını önemli ölçüde azaltmaktadır. Bununla birlikte D vitamini eksikliği ülkemizde önemli bir Sağlık problemi olarak sebat etmektedir. normal koşullar altında insan vücudunda bulunan D vitaminin %90-95’i güneş ışınlarının etkisi ile deride sentez edilir. Özellikle içine katılmadıkça besinler ile alınan D vitamininin bir önemi yoktur. Anne Sütünün D vitamini içeriği bebekler için yetersizdir ve annelerimizin kendilerinde de D vitamini eksikliği sık görülmektedir. Bu nedenle süt çocukları ciddi D vitamini eksikliği riski ile karşı karşıyadırlar.
D vitamini insan vücudunda birçok önemli fonksiyonu olan yağda eriyen bir vitamindir. Bağırsaklarda yiyecekler ile aldığımız kalsiyum ve fosforum emilmesine yardımcı olur. Kemiğin yıkımına neden olan paratiroid Hormon isimli hormonunun salınımını baskılar.
Bu etkileri ile D vitamini kan kalsiyum ve fosfor düzeyinin normal düzeylerde olmasını ve böylece kemiklerin daha sağlıklı olmasını sağlar. Ayrıca D vitamininin kas fonksiyonlarına ve vücudun savunma sistemine de olumlu etkileri bulunmaktadır.
Doğal D vitamini kaynakları
D vitamini güneş ışığı etkisi altında cilte vücut tarafından üretilmektedir. Yeterli D vitamini üretimi için gerekli güneş ışığının miktarı yaşınıza ve cilt renginize bağlı olarak değişmektedir. D vitamini üretimi ilerleyen yaş ile birlikte azalmaktadır. Ayrıca daha koyu cilt rengine sahip iseniz yeterli D vitamini üretebilmeniz için daha fazla güneş ışığına maruz kalmanız gerekmektedir.
Doğal olarak D vitamini içeren besinler (Yağlı balıklar ve yumurta) diğer önemli bir D vitamini kaynağı olmakla beraber besinler ile alınan D vitaminini vücudunuzun ihtiyacı olan miktarı karşılamaktan uzaktır.
D vitamini eksikliğinin nedenleri:
Başlıca düşük D vitamini düzeyi nedenleri:
Yetersiz güneş ışığına maruziyet ile beraber yiyecekler ile yetersiz D vitamini alınması
D vitamininin bağırsaklardan emiliminin yetersiz olması
D vitaminin böbreklerde ve karaciğerde aktif formuna dönüşümünün yetersiz olması
D vitamini eksikliğinin neden olabileceği olası istenmeyen etkileri:
D vitamini eksikliğinin neden olabileceği en ciddi istenmeyen etkisi kan kalsiyum ve fosfor düzeyinin azalmasına ikincil olarak raşitizm (çocukluk çağında kemiklerin yumuşaması) ve osteomalazi’ye (erişkin yaşta kemiklerin yumuşaması) yol açmasıdır.
Herhangi bir belirti veya bulguya neden olmayan normalden düşük D vitamini düşüklüğü D vitamini yetersizliği olarak tanımlanmaktadır. Bununla birlikte D vitamini yetersizliği azalmış kemik Mineral yoğunluğu (kemik zayıflığı veya kemik erimesi), kan kalsiyum düzeyinde hafif azalma, kazalara bağlı bağlı kırık riskinde artış ile ilişkilidir.
Kimler D vitamini eksikliği yönünden tetkik edilmelidir?
Rutin olarak herkesin D vitamini eksikliği yönünden tetkik edilmesi gerekmemektedir. Bununla birlikte D vitamini eksikliği veya yetersizliğine neden olabilecek hastalığı olanlar (Çölyak hastalığı gibi bağırsaklardan emilim bozukluğuna neden olan hastalıklar), kemik zayıflığı olanlar, geçmişinde küçük kazaların sonucunda kolay kemik kırığı olanlar, kanda kalsiyum ve fosfor düzeyi düşük olanların tetkik edilmesi gerekmektedir.
D vitamini eksikliği araştırılmadan kimler mutlaka D vitamini desteği almalıdır?
Özellikle 6 ayın altındaki bebeğiniz varsa direk güneş ışığına maruz bırakılmsı zararlı olabileceğinden ve anne sütünün yetersiz bir D vitamini kaynağı olması nedeni ile tüm anne sütü ile beslenen bebekler gibi D vitamini yönünden desteklenmesi gerekmektedir.
Ayrıca
– Düzenli güneşlenmeyen çocuk ve ergenler,
– Multivitamin preparatlarından 200 ünite kadar D vitamini desteği alamayan tüm çocukların günde 200 ünite D vitamini desteği sağlanması önerilmektedir.
Bununla birlikte ülkemizde beslenme tarzı ne olursa olsun tüm bebeklere yenidoğan döneminden itibaren en az 1 yaşına kadar 400 ünite/gün D vitamini verilmesi önerilmektedir.

The post Kemik Erimesi ve D Vitamini first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Kemik Yoğunluğu Ölçümü (Kemik Taraması) https://www.coolkadin.com/kemik-yogunlugu-olcumu-kemik-taramasi.html Sat, 19 Dec 2015 09:23:54 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=6470 Kemik...

The post Kemik Yoğunluğu Ölçümü (Kemik Taraması) first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Kemik erimesi belirtilerinin yaşandığı andan itibarın kemik kontrolünün, ölçümünün yapılması önemlidir.

Kemik Mineral Yoğunluğu Ölçümü Testi (KMY, BMD)
Kemik yoğunluğu ölçümü (kemik taraması testi) nedir?
Kemik mineral yoğunluğu (KMY) = BMD (Bone Mineral Density)

Kemik yapısının önemli kısmını içerisindeki kalsiyum ve fosfor gibi mineraller oluşturur.Kemik yoğunluğu (dansitesi) ölçüm yöntemlerindeki amaç kemiğin bu mineral kısmının miktarsal oranını belirlemektir. Kemikteki minerallerin kaybı ne kadar fazla ise yoğunluk o miktar düşük ölçülür, bu durumda kemik mineral yoğunluğu azalmış yani kemik erimesi (osteoporoz) meydana gelmiş şeklinde yorum yapılır. Kemik mineral yoğunluğu ölçümü kadınlarda, erkeklerde, çocuklarda bazı durumlarda yapılması gereken bir tetkiktir, bu yazıda kadınlarda özellikle menopoza bağlı kemik erimesi durumunda kemik yoğunluğu ölçümlerinden bahsedilecektir.

Kemik mineral yoğunluğu ölçümü sıklıkla kemik taraması, kemik taraması tahlili, kemik taraması testi, kemik erimesi testi, kemik tarama filmi, kemik erimesi filmi gibi de isimlendirilmektedir. Kısaca KMY veya BMD şeklinde yazılır.

Kemik yoğunluğu ölçümü kimlere ve ne zaman yapılır?
• Menapoz sonrasında
• 65 yaş üzeri kadınlarda
• Steroid ilaçlar gibi kemik kaybına neden olan ilaçları kullananlar
• Kendisinde veya annesinde kalça kırığı hikayesi olan hastalar
• Tip 1 diabet, karaciğer ve böbrek hastalığı olanlar
• Ciddi hipertiroidi hastaları
• Hafif bir travma ile kırık oluşan hastalar
• Röntgen filminde kemik erimesi (osteoporoz) veya omurga kırığı şüphesi gözlenen hastalar
Kemik tarama testi ne sıklıkla yapılır?
Kemik yoğunluğu ölçümü menopoz sonrasında ortalama 2 yılda bir yapılmakla beraber risk faktörleri varlığında daha sık yapılabilir veya kemik yoğunluğu iyi olan risk faktörü olmayan kişilerde 3-5 yılda bir gibi daha seyrek yapılabilir.

Kemik mineral yoğunluğu ölçümü (kemik tarama testi) nasıl yapılır?

Kemik mineral yoğunluğu saptamak için günümüzde en sık kullanılan DEXA (DXA diye de kısaltılabilir) yöntemi basit, kısa süren, ağrısız bir yöntemdir. Hasta resimde görüldüğü gibi cihaz üzerine yatar ve bu pozisyonda işlem gerçekleştirilir. Hasta çok az miktarda radyasyon ışınına maruz kalır, alınan radyasyon miktarı bir akciğer röntgen filmindeki dozun onda biri kadardır neredeyse. Omurganın bel kısmı (L1-L4) ve kalçaya (femur) çekim yapılır genellikle. Çekim en fazla 10 dakika sürer ve çekim sonrasında sonuç raporu genellikle yarım saat içerisinde hastaya verilir.

Ölçümün yapılacağı gün hastanın aç veya tok olması fark etmez. Önceden bir ilaç alması gerekmez. Çekim alanına girmemesi için üzerinde metal düğme, kemer, fermuar olmayan kıyafetler tercih edilmemelidir. Çekim alanına metal girmediği sürece elbise ile de çekim yapılabilir ancak bazen bazı kıyafetler çıkarmanız istenebilir.

Çekim sırasında omurganın bel bölgesinin düzleşmesi için (lordozun düzleşmesi için) hastanın bacakları karnına doğru gelecek şekilde çekilerek destek üzerine konur.Kalça çekiminde bacak yani femur kemiği içe doğru çevrilir (iç rotasyon).

Kemik yoğunluğu ölçümü neden yapılır?

Başlıca sebep kişide kemik erimesi (osteoporoz) varlığını araştırmaktır. Bunun yanı sıra kırık riskini belirlemede kullanılır. Kemik erimesi olan hastalarda kalça kırıkları ve omurga kırıkları daha sık görülür. Kemik mineral yoğunluğu (DEXA) ölçümünde saptanan T-skor değeri ile kırık riski arasında doğrudan ilişki saptanmıştır. T-skoru ne kadar düşükse kemik erimesi o kadar fazladır ve kırık riski de aynı oranda üstsel olarak artmaktadır. Ayrıca kemik erimesi için tedavi verilen hastalarda tedavi ile meydana gelen değişimi ve tedavinin faydasını gözlemek için de belli aralıklarla kemik yoğunluğu ölçümü yapılır.

The post Kemik Yoğunluğu Ölçümü (Kemik Taraması) first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Osteoporoz İçin Risk Faktörleri https://www.coolkadin.com/osteoporoz-icin-risk-faktorleri.html Sat, 19 Dec 2015 09:06:27 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=6465 Osteoporoz...

The post Osteoporoz İçin Risk Faktörleri first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Osteoporoz kadınların yaşadığı kabuslardan biridir. Risk faktörleri, majör ve minör olmak üzere iki başlık altında toplanıyor. Majör risk faktörleri arasında en çok düşük kemik yoğunluğu görülüyor. Bu nedenle menopoz yaşı olarak kabul edilen 45-50 yaşlarında mutlaka bir kez kemik yoğunluğu ölçümü yaptırılması gerekiyor.
Risk faktörleri değerlendirildikten sonra bu ölçümlerin ne sıklıkta tekrarlanacağının hekim tarafından belirlenmesi gerekiyor. Genellikle bizim tercihimiz 1 yıldır. Ama 2 yılda bir tekrarlamak da oldukça yaygın. Aslında ilk yıl ve daha sonraki yıllarda elde edilen sonuçlar kaç yılda bir tekrarlanması gerektiğini ortaya koyuyor.
Bir diğer risk faktörü de yaş. Kemik yoğunluğu aynı olan biri 50, diğeri 80 yaşındaki iki hastanın kırığa maruz kalma riski birbirinden çok farklıdır. Çünkü yaşla birlikte kemik kalitesi de bozulur. Kalitenin bozulması, yoğunluk ne olursa olsun kırık riskini artırmaktadır. Geçmişteki bilgilerimizin aksine, kırık riskini değerlendirirken artık sadece kemik yoğunluğuna değil, kemiğin mikromimari yapısı ve kalitesine de bakıyoruz.
Daha önce geçirilmiş olan kırıklar, kırık riskini artırır. Eğer hastanın geçmişinde bir omur kırığı varsa, 1 yıl içinde yeni bir omur kırığı oluşma riskinin 5 kat, kalça kırığı riskinin ise 3 yıl içinde 2 kat arttığını söylemek mümkün. Anne, kız kardeş ya da teyzelerde geçirilmiş bir kırık hikayesi varsa, yeni bir kırık geçirme riski 1 yıl içinde 1.5 ile 2 kat arasında artıyor.

Minör risk faktörleri neler?
Osteoporozun minör risk faktörlerinin başında ise cinsiyet yer alıyor. Çünkü her 5 kırıktan 4`ü kadınlarda görülüyor. Beyazların kırık riski ise Afrikalı kadınlara oranla çok daha yüksek. Günümüzde genetik özelliklerin de kemik yapısını yüzde 70 ile 80 oranında etkilediği düşünülüyor. Aşırı alkol ve kafein tüketimi, kortikosteroid adı verilen ilaç grubunun ve tiroid tedavisinde kullanılan ilaçların uzun süreli kullanımı da osteoporoz riskini artıran nedenlerden. Östrojen hormonunun eksikliği de osteoporozun gelişimini tetikliyor.
Erken menopoz ya da cerrahi girişim sonucu meydana gelen menopoz, kemiğin yapım ve yapım dengesini yapım aleyhine bozuyor. Bu nedenle 38 yaş ve öncesinde herhangi bir nedenle menopoza girmiş olan kadınların, osteoporoz açısından yakından incelenmesi gerekiyor. Ayrıca tiroid bezi, ağır karaciğer ve böbrek hastalıkları, bazı romatizmal hastalıklar yine minör faktörler arasında yer alıyor.
Facebook Twitter

The post Osteoporoz İçin Risk Faktörleri first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Kemik Erimesine Neden Olan İlaçlar https://www.coolkadin.com/kemik-erimesine-neden-olan-ilaclar.html Sat, 19 Dec 2015 08:56:27 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=6455 Kemik...

The post Kemik Erimesine Neden Olan İlaçlar first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Kemik erimesine neden olan sadece yaş ve doğum değildir. Tıptaki adıyla osteoporozdur. Osteoporoz halk dilinde kemik erimesi demektir.
Kemiklerde bulunan dokuların azalmasından dolayı dayanıklılığını yitirmesi sonucu oluşur. Kişide bulunan kemik erimesi hastalığının şiddetinin yüksek seyirde olması sonucu kemiğin kırılganlığı da yüksek olmaktadır. Kemik kırılganlığının olması sonucunda ise, kişide kemik erimesi başlamaktadır. Kemiklerin yapısında devamlı kendini yineleyebilen dokular vardır. Bu dokular hem kendi kendini hem de kemiği yenileyerek hayatiyetin devamını ve kalitenin yükselmesini sağlar. Ancak bazı durumlarda bu dokuların kemik yoğunluğu üzerindeki etkisi azalır ve osteoporoz hastalığı baş gösterir.
Osteoporoz insan kemik kütlesindeki azalış anlamına gelmektedir.

Kemik Erimesinin Engellenmesi İçin:
Kemik erimesini önlenebilmesi mümkündür. Şöyle ki 35 yaşına kadar vücudumuzda oluşabilecek kemik yoğunluğunu ne kadar çok arttırır isek ileride oluşabilecek kemik erimesi hastalığının etkilerini en alt seviyede tutabiliriz.
Buradan çıkacak sonuç, kemik erimesinin esasında engellenemeyeceğidir. Bunun yerine kemik kütlesi artırılarak kemik erimesi sonucunda oluşan kemik kütlesi eksikliğinin yan etkilerini aza indirgeyebiliriz.

Kemik Erimesi Kimlerde Görülür?
Kemik erimesi hastalığı genellikle bayanlarda görülmesinin yanı sıra 1/3 oranında da erkeklerde görülebilmektedir.

kemik erimesiBu hastalıktaki en önemli risk grupları ise;
• Erken menopoza giren veyahut cerrahi müdahale ile yumurtalıkların alınmasından sonra yapay menopoza girenler,
• Kadınlar,
• Menopoza girmiş kadınlar,
• Erkeklerde ise testosteron miktarı azalan kişiler,
• Fiziksel aktivite yapmayan ve hareketsiz kimseler,
• Genetik olarak ailesinde osteoporoza sahip kişiler,
• Sigara içen ve alkol kullanan kişiler,
• Çok fazla kafein tüketenler,
• D vitamini eksikliğine sahip olan kişiler,
• 50 yaşın üzerindeki kişiler,
• İnce yapılı ve kısa boya sahip kimseler,
• Kanser ve tiroit ilaçlarını yüksek dozda kullananlar,
• Şeker, tiroit, kanser, paratiroit, uzun süreli felç olanlar kişiler, şeklinde sıralanabilir.

Kemik Erimesinin Belirtileri Nelerdir?
Kemik erimesinin belirtileri genellikle, osteoporoza yakalanan kişilerde aynı şekilde olmaktadır. Bu belirtiler;
• Omurga bölgesinde kırıklık
• Kişinin boyunun kısalması
• Sırt ve bel kısmında oluşan ağrılar
• Kalça kemiğinde oluşabilecek kırıklar
• Bilek kemiklerinde kırıklar
• Kişinin sırtında kamburlaşma ve omuz kısımlarında yuvarlaklaşma
şeklinde ortaya çıkmaktadır.

Kemik Erimesinin Nasıl Önlenir?
Kemik erimesi ciddi anlamda sinsice yakalayan bir hastalıktır. Bu yüzden erken teşhis bu hastalıkta çok önemlidir. Eğer, kemik arimasinda beslenmeerken teşhis koyulmaz veya geç fark edilir ise, ölüme ve sakatlığa neden olabilmektedir. Kemik erimesi hastalığına yakalanmadan önce en önemli şey 35 yaşına kadar olan süreçte kişide bulunan kemik yoğunluğunu mümkün olduğu sürece en yüksek seviyeye taşımaktır. Kemik erimesi hastalığını önlemek için aşağıdaki maddeleri g
ünlük yaşantımıza yerleştirmeliyiz.

• Her gün bol sebze ve meyve tüketilmelidir.
• Süt ve süt ürünlerinden oluşan gıdalar günlük olarak tüketilmelidir.
• Güneş ışınlarından faydalanılmalı ve en az 20 dakika güneş ışığını vücuda almalıyız.
• Günlük olarak en az yarım saat egzersiz yapılmalıdır.(Yürüyüş, aerobik hareketleri gibi)

Kemik Erimesi Tedavisinde Hangi Yöntemler Kullanılır?
Eğer erken teşhis konmamış ve bu hastalığa yakalanmış iseniz, kaybettiğiniz kemiğin vücuda geri kazandırılması çok zordur, fakat, çeşitli tedavi yöntemleri uygulayarak kişideki kemik erimesi sürecinin durdurulma şansı vardır. Kemik erimesinde tedavi yöntemi ise 2 çeşittir.

Östrojen Tedavisi: Kişideki kemik erimesi sürecinin önemli ölçülerde yavaşlatmaktadır. Eğer ileri seviyede kemik erimesi durumuna sahip değilseniz, kemiklerde oluşabilecek kırıkları da önemli ölçüde yok etmektedir. Bu tedavinin başarılı olması için en azından 5 yıllık süreç boyunca tedavi uygulanmalıdır. Eğer tedavi bırakılır ise, kemik erimesi eski hızına dönerek vücuda zarar vermeye devam edecektir.

İlaç Tedavisi: Kemik erimesi olan kişide östrojen tedavisi sakıncalı ise ilaç tedavisi kullanılmaktadır.

Ayrıca bu tedavi yöntemlerinin dışında yaşam koşullarında yapılacak değişikler kişide bulunan kemik erimesi hastalığını önlemeye yardımcı olacaktır.

The post Kemik Erimesine Neden Olan İlaçlar first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Kemik Erimesinde Sigaranın Etkileri https://www.coolkadin.com/kemik-erimesinde-sigaranin-etkileri.html Sat, 19 Dec 2015 08:36:38 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=6452 Kadınların...

The post Kemik Erimesinde Sigaranın Etkileri first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Kadınların doğum sonrasında ve yaşla birlikte yaşadıkları bir sorundur kemik erimesi. Osteoporoz, “kemik erimesi” demektir. Kemikte mineralin azalması sebebiyle kemiğin kalitesi azalır. Bu sebeple de kemikler güçsüzleşir ve daha kolay kırılır.

İnsan vücudunda iki kemik bulunmaktadır. Bunlara kortikal kemik ve trabeküler kemik denilir. Kortikal şeklinde tabir edilen kemik bütün vücut kemiklerinin %80’ini oluşturmaktadır. Trabeküler kemik ise yüzey olarak daha geniş olan bir kemiktir.

Trabeküler kemikler ise, omurgalarda ve uzun kemiklerin uç bölümlerinde bulunan bir kemiktir. Kemik erimesi kaynaklı olarak meydana gelen kırılmaların çoğu bu kemiklerde oluşur.

Esasında kemikler, devamlı olarak kendilerini yenileyen ve yapım- yıkım sürecinde olan yapılardır. Yapım-yıkım süreci trabeküler kemiklerde daha fazladır. Bu sebeple bu kemiklerin kırılma oranı daha fazladır.

Yapım- yıkım süreci kadınlarda 40 yaşından sonra bozulur. Kadınların bu yaşından itibaren kemiklerinde %0.5’lik geri dönüşümsüz bir kayıp meydana gelir.

Başlayan bu kayıp, menopoz döneminden sonra hızlanır. Menopoz döneminden sonra kaybedilen kemik dokusu %1.5’e çıkar. Meydana gelen bu kemik kayıpları menopoz döneminden 10-15 sonra azalır. Bu süreçte kaybedilen kemik dokusu daha ileri dönemlerde kemiklerin kırılma yoğunluklarını ve sıklarını belirleyecek önemli bir dönemdir.

Kemik erimesi kimlerde görülen bir sorundur?

Kemik erimesi riski kadının yaş alması ile beraber artar. Erkeklerde de görülebilen bu sorun çoğunlukla kadınlarda görülmektedir.

Kemik yapısının ince olduğu kişilerde,
Kan bağı olan kişilerde kemik kırığı öyküsü olan kişilerde,
Menopozdan sonra boyunda kısalma olan kadınlarda,
Genç yaşta yumurtalıkları alınan ve cerrahi girişim sebebiyle 45 yaşından önce menopoza giren kadınlarda,
Adet görmeme sorunu yaşayan kadınlarda,
İhtiyacı olan kalsiyumu almayan kadınlarda,
Egzersiz yapmayan kadınlarda,
Aşırı alkol kullanan kadınlarda,
Aşırı sigara ve kafein tüketen kadınlarda,
Kortizon ve diğer bazı ilaçları uzun vadede kullanan hastalarda, kemik erimesi riski daha fazladır.
Kadınlarda ve erkeklerde kemik erimesi sorunu için risk faktörleri bulunur. Kemik erimesine sebep olacak doğal süreçler dışında, dış faktörler de mevcuttur. Bu dış faktörlerden korunmak, tamamen kişinin elinde olan bir durumdur. Bu faktörlerden uzak durulduğu sürece, toplumsal olarak ya da kişisel olarak kemik erimesi ile ilgili çeşitli sorunların en az düzeyde yaşanmasını sağlayacaktır.

Kemik erimesine sebep olan bazı faktörler:

Yaşam tarzının çok hareketsiz olması,
Spordan uzak bir yaşam,
Kalsiyumu yeterince karşılamama,
Alkol ve sigara kullanımı, gibi faktörler sayılabilir.
Bu dış faktörler arasında en tehlikeli olan ise sigaradır. Aşırı sigara kullanımı, kemik erimesini tetikler ve hızlandırır.

Yapılan araştırmalar, sigara kullanan kişilerde kemik kaybının daha fazla olduğunu ortaya koymuştur. Sigara kullanan kişilerde kemik yoğunluğu daha azdır.Kırık riski ise artış göstermiştir.

kemik erimesi

Sigara Kullanımının Kemik Riskini Arttırma Sebepleri

Sigara, kemik üretimi yapan osteoblast hücreleri üzerinde toksik etkiye sebep olmaktadır.
Sigara alışkanlığına sahip olan kişilerin barsaklarında kalsiyum emilimin daha az olduğu bilinmektedir.
Sigara alışkanlığı olan kişilerin daha zayıf olduğu gözlemlenebilir. Bu kişilerin yağ dokularının daha az olduğu görülmektedir. Zayıflık, kemik erimesini tetikleyen bir sebeptir.
Sigara alışkanlığı olan kadınların menopoz yaşı bir iki yıl erkene çekilir. Erken menopoz da kemik erimesi riskini arttırır. Daha erken kemik erimesi sorunu yaşandığı için buna bağlı risklerde de artış olur.
Sigara kullanımı sebebiyle östrojen hormonunda azalma meydana gelir. Karaciğerde östrojen yıkımını indükler.
Vücutta aktif olan D vitaminin üretiminin azalmasına yol açar.
Menopoz dönemi ardından başlanan hormon tedavilerinin etkinliğinin azalmasına yol açar.
Sigara kullanımı sebebiyle kemik yıkımına yol açan toksik maddeleri, serbest radikalleri arttırmaya yol açar.
Sigara kullanımı yalnızca kadınlarda değil, erkekler de kemik erimesine yol açmaktadır. Sigara kullanımı özellikle kadınlarda, menopoza erken girmeyi tetikler ve menopoz sonrası dönemde yaşanan kemik kaybını hızlandırır.
Aynı şekilde pasif içici konumunda olanlar yani sigaranın yalnızca dumanına maruz kalanlar dahi bu risk altındadır.
Sigara kullanan kişilerde kalça ve omurga (vertabra) kırığı riskinde artış meydana gelir. Sigara kullanma süresi ne kadar uzun ise, bu risklerde de o kadar artış meydana gelir.

The post Kemik Erimesinde Sigaranın Etkileri first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Kemik Kaybı Nedir? https://www.coolkadin.com/kemik-kaybi-nedir.html Sat, 19 Dec 2015 08:17:01 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=6450 Yaşın...

The post Kemik Kaybı Nedir? first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Yaşın ilerlemesi, doğum ve hareketsizlik gibi nedenlerden kemik erimesi sonucu kemik kaybı oluşabilir. Kemik dokusu cansız bir doku değildir. Aksine canlı bir dokudur ve sürekli yıkım-yapım faaliyetleri içindedir. Dış etkilere açık bir dokudur. Kemikler sürekli yenilendikleri ve yapılandırıldıkları için kalsiyum, D vitamini gibi besinlere ihtiyaç duyarlar.

Bunun dışında egzersiz, spor gibi faaliyetlere ihtiyaç duyarlar. Ancak kemiklerin ihtiyaç duyduğu kalsiyumun ve D vitaminin temin edilememesi, spor yapmamak, beslenme düzeninin yetersiz olması, sigara kullanımı,alkol kullanımı gibi faktörler söz konusu olur ise, kemik yıkımı hızlanır ve yapım faaliyetleri yeterli olmaz.

Bu dış faktörler söz konusu olduğu zaman kişi, ne kadar iyi beslenirse beslensin, kalsiyum ve D vitamini temin etsin, gene de yıkın süreci tetiklenir. Bu noktada önemli olan sağlıklı yaşamaktır. Yıkım ve yapım olayı kendiliğinden olan doğal bir süreç olsa da, bu noktada önemli olan; bu iki sürecin dengeli bir şekilde meydana gelmesidir.

Şayet kişi sigara içiyor, hareketsiz bir yaşam sürüyor ise yıkım süreci daha fazla olmaya başlayacaktır. Bu sebeple de vücut kemik yapımı aşamasına geçemeden sürekli bir yıkım faaliyetinde olacaktır.

Bu sebeple de vücutta zaman içinde kemik kaybı yaşanmaya başlar. Bu da kemik erimesine yol açar.

Kemik kaybı meydana geldiğinde kemik yoğunluğunda azalma meydana gelir. Kemik yoğunluğunda meydana gelen bu azalma aslında kemik mineral yoğunluğudur. Bu aşamada ilk olarak hafif kemik kaybı baş gösterir. Kemik kaybı yani kemik erimesi ilerlediğinde ise osteoporoz sorunu ortaya çıkar. Şiddetli kemik erimesi sorununda yani osteoporozda kemikler güç kaybeder, zayıflar. Kırılmaya oldukça meyilli bir duruma gelir.

Osteopeni ve osteoporoz nedir?

Kemik kaybı meydana geldiğinde kemik yoğunluğunda azalmalar oluşur. Kemik mineral yoğunluğu ölçümü, diğer bir adı ile kemik taraması, neredeyse bütün hastanelerde yapılabilen oldukça kolay bir işlemdir. Yapılan ölçüm ile kemik erimesinin derecesi belli olur.

Kemik yoğunluğunun belirli bir orana kadar azalmasına osteopeni adı verilmektedir. Kemik yoğunluğu daha da azaldığında ise osteoporoz meydana gelir. İki durumda da kemik kaybı mevcuttur.

Osteoporoz ile osteopeni arasındaki farklar nelerdir?

İlk olarak bilinmesi gereken Osteopeni ya da osteoporoz durumlarında kemiklerde belirli oranda güç kaybı meydana gelir. Bu sebeple de kemiklerde kırılganlık artar. Herhangi bir eşya kaldırıldığında ya da hafif darbelerde kırılmalar meydana gelir. Osteopeni ise bu sürecin henüz başlangıç aşamasıdır. Kemik erimesinin henüz daha hafif seyrettiği bir süreçtir.

Şayet bu sorun erken zamanda teşhis edilmez ise kemik erimesi zaman içinde şiddetlenir ve osteoporoza doğru ilerler. Kemik erimesinin dönüşü yoktur. Kaybedilen kemik dokusunun tamamen geri kazandırılması mümkün değildir. Bu sebeple de olabildiğince erken zamanda bu konuyla ilgili önlem almak ve süreci yavaşlatmak oldukça önemlidir.

Osteopeni- Kemik kaybını teşhis etmek mümkün müdür?

Kemik dokularındaki yoğunluğun en fazla olduğu yaşlar; 25-30 yaşlarıdır. Bu süreçten sonra kemik yoğunluğu azalmaya başlar. Kemik kaybında meydana gelen kayıp özellikle menopoz döneminden sonra artış gösterir. Menopoz döneminde meydana gelen hormonal değişimler sebebiyle östrojen hormonunda azalma olur. Bu durumda da kemikler oldukça zayıf düşer.

Kimi zaman menopoz dönemi başlamadan, henüz genç yaşlarda kemik erimesi görülebilir.
Erken yaşta kemik erimesi riskine sahip olan kişiler ise:
Çok zayıf olan kişiler,
Sigara kullanan kişiler,
Aşırı alkol tüketimi olan kişiler,
Beslenme düzeni yetersiz olan kişiler olarak sayılabilir.
Osteoporoz, yaşı ilerlemiş ya da orta yaşlı kişilerde herhangi bir kemik kırığı meydana geldiğinde şüphelenilmesi gereken ilk konu olmalıdır. Oldukça basit darbelerden dolayı kemik kırıklıkları meydana geliyorsa, bunun sorumlusu kemik kaybıdır.

Kemiklerde,kemiklerin gereksinim duyduğu kadar mineral yani tuz birikimi mevcut değilse osteopeni gelişmesi söz konusudur.

Osteoporoz teşhisi, kemik doku yoğunluğunun ölçülmesi ile koyulmaktadır. Fakat bu yöntem tek başına yeterli olmaz. Buna ek olarak, bel omuru ve uyluk kemiği boynunda uygulanan Kemik Yoğunluğu Tayini yapılmalıdır.

Kemik kaybı tedavisi nasıl yapılır?

Kemik kaybının hafifletilmesi, kemik kaybına maruz kalınmasının önlenmesi ve tedavisi için kemik yapım sürecini destekleyecek kalsiyum ve D vitaminine oldukça önem vermek gerekmektedir. Bunun dışında beslenme düzeninin sağlıklı olmasına ve tüketilen yiyeceklere özen göstermeye çalışılmalıdır.

Kemik erimesi için medikal tedaviye başvurulur. Medikal tedavide yani ilaç tedavisinde kemik yıkımın azalmasını sağlayacak olan:

kalsiyum,
bifosfonatlar,
raloksifen,
kalsitonin,
hormon replasman tedavisi uygulanır.
Bunun dışında kemik yapımın desteklenmesini sağlayacak olan:
Flor,
Paratiroid hormon,
D vitamini takviyeleri uygulanmaktadır.
İlaç tedavisi dışında, hastanın tedavi süresince beslenmesine dikkat etmesi, spor ve egzersiz yapması, güneş ışınına çıkması, hayat tarzını gözden geçirmesi oldukça önemlidir.

Kemik erimesi için yapılan testlerde, kemik erimesi sorunu çıkmış ise; günlük olarak alınan kalsiyum ve D vitamini takviyesi dışında destekleyici ilaçlara başlanır. Kemik erimesi tedavisinde kullanılan ilaçlar farklıdır. Örneğin bir kadında, kalça kemiği erimesi sorunu mevcut ise, kullanılan ilaçlar farklı olmaktadır. Omurga kemik erimesi sorunu varsa, farklı ilaçlar kullanılmaktadır. Bunun dışında günlük, haftalık aylık ve yıllık olarak kullanılan ilaçlar da mevcuttur.

İlaç tedavisi dışında esas olarak hastanın hareket etmesi ve egzersiz yapması oldukça önemlidir. Menopoz döneminden sonra her sene bir defa kemik erimesi ölçümü yapılmalıdır.

The post Kemik Kaybı Nedir? first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>