Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php on line 20

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 8

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 11

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-includes/feed-rss2.php on line 8
isilik – Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı https://www.coolkadin.com Fri, 22 Jul 2016 11:29:16 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.4.4 https://www.coolkadin.com/wp-content/uploads/2021/05/cropped-logo_4-32x32.png isilik – Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı https://www.coolkadin.com 32 32 İsilik ve Tedavisi https://www.coolkadin.com/isilik-ve-tedavisi.html Fri, 22 Jul 2016 11:29:16 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=72598 İsilik...

The post İsilik ve Tedavisi first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
İsilik Neden Olur?

 

Cildinizdeki ter bezlerinin tıkanması sonucu dışarıya salgılanamayan ter, isiliğe sebep olur. Terin dışarı çıkamayıp alttaki cilt katmanlarına sızması nedeniyle ciltte kızarık bir yüzeyle kaplı kaşıntılı döküntüler, kabartılar oluşur. Ter bezleri tıkalı olduğunda, az miktarda terlemek bile isilikle sonuçlanabilir. İsilik, özellikle yaz aylarının sık rastlanan cilt hastalıkları arasındadır. Daha çok bebeklerde ve çocuklarda görülse de, yetişkinleri de zaman zaman etkiler. İsilikte kaşıntı ve döküntülerin yanı sıra bazen karıncalanma hissi de oluşur.

İsilik genellikle bir kişi normalden daha fazla terlediği zaman ortaya çıkar. Bu nedenle yaz aylarında, sıcak ve nemli havalarda daha çok rastlanır. Aynı zamanda kış aylarında da isilik oluşabilir. İsilik bulaşıcı değildir. Boyunda, koltuk altlarında, belin kemer çizgisinde, kasıklarda, diz ve dirseklerin iç tarafı en sık görülen bölgelerdir.

İsilik Nedenleri

Çok terlemek: Örneğin sıcak ve nemli havada, dar giysilerle egzersiz yapmak, çok fazla terlemeye sebep olur bu nedenle isilik oluşabilir. Ter bezlerinin tıkanması hem bebeklerde hem yetişkinlerde isiliğin başlıca nedenidir.

Nemli ve sıcak bir iklime alışık olmamak: Tropikal iklime, sıcak ve nemli havaya alışık olmayanlarda isilik daha sık görülür. Tatil nedeniyle bu iklim koşullarıyla yeni tanışan kişilerde de isilik riski daha yüksektir.

Hastalık ve hareketsizlik: Uzun süre yataktan kalkamamak, özellikle sıcak tutan veya terleten nevresim ve yatak örtüleri de söz konusu olursa, terlemeyi ve isilik olasılığı artabilir.

Kat kat giyinmek: Kış aylarında üşümemek için kat kat giyinmek veya mevsim koşullarına göre kalın giyinmek isilik riskini çoğaltır.

Bir ısıtıcıya ya da ateşe yakın oturmak: Eğer kış ayında islik olduysanız, isiliğin başlıca nedenlerinden biri ısıtıcıya fazlasıyla yakın durmanız olabilir

Fazla kilolar veya obezite: Kilolu olmak terlemeyi artırırken, terleme de isilik rsikini arttırır.
İsilik Tedavisi

İsilik ciddi bir cilt hastalığı olarak sınıflandırılmaz ve nadiren özel tedavi gerektirir. Genellikle birkaç gün içerisinde kendiliğinden geçer.

İsiliğin kendiliğinden iyileşmesini beklerken belirtilerin hafiflemesi için yapılabilecekler:

Sıcak ve nemli ortamlardan kaçının: Sıcak havada dışarı çıkacaksanız gölge ve serin yerlerde olmaya dikkat etmelisiniz. Sıcağa maruz kalmak daha fazla terlemeye ve isiliğin daha kötü olmasına neden olur. Vücudun susuz kalmaması için ise bol bol su içmeye özen göstermek gerekir.

Bol, pamuklu giysiler giyin: Sentetik kumaşlardan kaçının çünkü naylon veya polyester giysiler hem sıcağı hem de teri içine hapseder.

Cildinizi serin tutun: Soğuk duş cildinizi yatıştırır ve daha fazla terlemeyi engeller.  Birkaç saatliğine klimalı bir ortamda bulunmak da vücudunuzun serinlemesine yardımcı olur. Soğuk kompres de işe yarayacaktır ancak soğuk kompresi 20 dakikadan fazla cildinizde tutmamanızda fayda var.

İsilik kremleri: Eczanelerde satılan ve doktorunuzun önereceği isilik kremleri ya da alerji hapları isiliğin çabuk iyileşmesine yardımcı olabilir. İlaç kullanmadan önce bir cilt doktoruna danışmak ise en doğrusu olacaktır.

Bebeklerde İsilik

Bebekler yetişkinlere göre isiliğe daha yatkındır çünkü ter bezleri tam olarak gelişmemiştir. Bunun yanı sıra terleme sonucu ter bezleri yetişkinlere göre çok daha çabuk tıkanır. Sıcak hava, kalın giysiler ya da bebeği tutarken vücudunuza bastırmanız veya sıkı ve nemli çocuk bezleri gibi etmenler isiliğe neden olur.

Bebeklerde isilik çok ciddi bir duruma işaret etmez ancak bebeğin vücut ısısının arttığı anlamını taşır. Bebeği serinletmek gerekir aksi halde sıcak bebeği rahatsız eder. Bebek fazla sıcakladığında, eğer gerekli önlemler alınmazsa, ateşi yükselebilir, vücudu susuz kalabilir.

Bebekler Sıcak Havada Kat Kat Giydirilmemeli

Anne babalar çoğu zaman evhamlı olduklarından bebeklerini bazen gereğinden kalın veya kat kat giydirirler. Bu durumda isilik riskini artar. Bazen de ne kadar dikkat edilse de sadece havanın çok sıcak olması herhangi bir bebekte isiliğe sebep olabilir. Bir bebeği giydirirken sıcak havalarda yetişkinlerden daha az terleyeceğini, daha az sıcaklayacağını düşünmek yanlış olur. Havanın sıcaklığına ve ne kadar hareket edeceğine göre bir yetişkin nasıl giyiniyorsa, bebek de o incelikte giysiler giymelidir. Burada en önemli olan pamuklu kumaş seçimine dikkat edilmelidir.

Bebeklerde ve küçük çocuklarda isilik, başı, boynu, omuzları ve cildin kıvrılan bölgelerini daha sık etkiler. Kaşınma veya giysiler nedeniyle isilik olan bölge tahriş olabilir. Nadir olarak isiliğin ardından bir cilt enfeksiyonu oluşabilir.

Bebeklerde ve küçük çocuklarda eğer isilik 3-4 gün içerisinde kendi kendine geçmiyorsa veya günden güne kötüleşiyorsa, çocuğun ateşi fazla yükselmişse hemen bir doktora başvurulması gerekir. İsilik sandığınız döküntüler geçmek bilmiyorsa alerjik bir durumun da göstergesi olabilir.
Bebeklerde İsilik Tedavisi

Eğer bebeğinizi kalın ya da kat kat giydirmişseniz, bebeğe daha ince ve rahat giysiler giydirip, gölge ve serin bir yerde bulunmasını sağlayın.
Bebeğin terini havluyla kurulamak yerine cildin havayla kurumasına izin verin.
Eğer bebeğin cildi tahriş olmuş ise doktorunuzun onayıyla cilt kremi kullanabilirsiniz.
Sık sık banyo yaptırmak ve denize sokmak da isiliğe iyi gelecektir.

The post İsilik ve Tedavisi first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Yaz Aylarında Görülen İsilik https://www.coolkadin.com/yaz-aylarinda-gorulen-isilik.html Wed, 05 Aug 2015 07:34:49 +0000 https://coolkadin.com/yaz-aylarinda-gorulen-isilik.html Sıcakların...

The post Yaz Aylarında Görülen İsilik first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Sıcakların etkisini artırdığı yaz aylarında sık görülen isilik, bebeklerin cilt sağlığını tehdit ediyor.
Cilt gözeneklerinin tıkanmasıyla ciltte kızarma olarak kendini gösteren rahatsızlık, doğru bebek cildi bakımı ve bazı noktalara dikkat edilmesiyle kolayca kontrol altına alınabiliyor. Peki isilik nedir, nasıl tedavi edilir, önlemek için neler yapılmalıdır? Emsey Hospital’dan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Mesut Zeren konuyla ilgili görüşlerini paylaşıyor.
 
İsilik nasıl oluşur?
Güneşin etkisiyle ısının artması, yaz aylarında bebeklerin daha sık terlemesine neden olur. Bu da isilik cilt hastalığıyla sonuçlanabilir. Aşırı sıcak havalarda ter bezleri de bu durumdan olumsuz etkilenir. Ter bezi kanalları tıkanabilir ve bu nedenle isilik oluşabilir. Küçük kırmızı lezyonlar olarak kendini gösteren isilik; sıklıkla boyun, omuzun yanı sıra vücudun farklı bölgelerinde de görülebilir.
 
İsilik nedenleri nelerdir? 
• Bebeğin hijyeninin ihmal edilerek, yeterince yıkanmaması
• Ateşle sonuçlanan hastalıklar
• Sıcak havalar
• Çocuğun kalın giydirilmesi
• Aşırı terleme başlıca isilik nedenlerindendir. 
 
İsilik tedavisi nasıl yapılır?
Hafif dereceli isiliklerde tedavi olmadan kendiliğinden geçme eğilimi söz konusudur. Bu gibi isiliklerde iyileşme sürecini hızlandırmak için, bebeğin serin tutulması, ılık duş yaptırılması ve nemlendirici kullanımı yeterli olacaktır. Ancak deride iltihap oluşmuşsa, bu gibi ilerlemiş isiliklerde kaşıntıyı hafifletmek için, hafif kortizonlu kremler doktor kontrolünde uygulanabilir. Böyle isiliklerde travazol kremler de kullanılabilir. 
 
İsiliği önlemek için, bebek cilt bakımı nasıl yapılmalı?
• Sıcak yaz aylarında, bebekler her gün ya da gün aşırı mutlaka ılık su ile yıkanmalıdır. 
• Bebeklere dar giysiler yerine, bol ve çok kalın olmayan giysiler giydirilmelidir. 
• Bebek kıyafetlerinin pamuklu ve ince olmasına özen gösterilmelidir. 
• Bebek terlemişse, hemen üstü temiz bir giysiyle değiştirilmelidir. 
• Sıcak havalarda bebeğin teni mümkün olduğunca serin tutulmalı, terlemesi engellenmelidir. 
• Bebek cildine yoğun nemlendiriciler sık sık uygulanmamalı, cilt gözeneklerinin hava alması sağlanmalıdır. 
• Bebeğin yatak örtüleri pamuklu ve terletmeyen kumaşlar olmalıdır. 
• Bebekler, hassas bebek cildine uygun sabun ve şampuanlarla yıkanmalıdır. 
• Bebeğin günlük bakım ürünlerinin tümünün alkolsüz, hipoalerjik ve parabensiz olmasına dikkat edilmelidir. 

The post Yaz Aylarında Görülen İsilik first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>