Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php on line 20

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 8

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 11

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-includes/feed-rss2.php on line 8
haftalik gebelik testi – Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı https://www.coolkadin.com Thu, 24 Dec 2015 11:41:51 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.4.4 https://www.coolkadin.com/wp-content/uploads/2021/05/cropped-logo_4-32x32.png haftalik gebelik testi – Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı https://www.coolkadin.com 32 32 40 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK) https://www.coolkadin.com/40-haftalik-gebelik-hamilelik.html Thu, 24 Dec 2015 11:41:51 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=7536 KIRK...

The post 40 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK) first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
KIRK HAFTALIK HAMİLELİK – BEBEĞİN BOYU, KİLOSU, BÜYÜKLÜĞÜ

Hamilelik dönemi 40. hafta bebek

Evet, hiç geçmeyecekmiş gibi gelen ama aynı zamanda da nasıl bittiğini anlamadığınız gebeliğinizin son haftası… Artık bebeğinize kavuşacaksınız. Normal olarak bu haftanın sonunda doğum yapmanız bekleniyor. Ancak kimi anne adayları bu haftadan biraz daha geç doğum yapabilir. Korkmayınız. Doktorunuz herhangi bir sorun görmüyorsa, panik yapmayınız. Doktorun, hastanenin ve semtinize yakın olan bir taksi durağının telefon numarasını ve gerekli irtibat numaralarını kolaycak ulaşabileceğiniz ve göreceğini bir yere koyun. Doğum çantanızı da aynı şekilde kapının yakınına koymayı unutmayın. Mümkünse hastaneye giden kestirme yolları da öğrenmeniz tedbiri elden bırakmama adına faydalı olacaktır.

Toplum arasında yaygın olan inanış, normal doğum yapan kadınlarda sarkma olacağıdır. Ancak bir ya da iki defa sağlıklı bir şekilde normal doğumlarını tamamlayan kadınlarda sarkmaların oluşma riski oldukça azdır. Sarkma olursa da ufak cerrahi müdahalelerle düzeltilebilir. Endişelenmeyiniz.

Bir diğer inanış da normal doğum ardından vajinanın genişleyeceğidir. Ancak doktorunuz doğumu sağlıklı bir şekilde tamamlamış, epizyotomi yöntemine uygun olarak yapılmış ve düzeltilmiş ise sarkma ve genişleme riski oldukça düşüktür. Herhangi bir yırtık olmadan doğumunuz oldukça başarılı bir şekilde tamamlanmış ise bu konuda endişe etmemeniz gerekir. Ancak elbette ki çok olmasa dahi az miktarda vajinal genişleme olasıdır. Ancak bu durum sizi rahatsız edecek ise, estetik operasyonlarla düzeltilebilir bir durum olduğunu unutmayınız.

40. hafta hamilelikte bebeğim boyu ve kilosu ne kadardır?

Hafta sonun da artık bebeğiniz tatlı bir balkabağı boyunda. Kilosu da neredeyse üç buçuk kiloya yaklaştı.Bebeğinizin kafatası yumuşak bir yapıda. Doğumun gerçekleşmesi için bu gereklidir. Doğum ardından bebeğin kafası bu sebeple yassı olabilir. Zaman içerisinde düzelecek ve sertleşecektir.

40. hafta hamilelikte annede meydana gelen değişikler nelerdir?

Oldukça yorucu, mutluluk dolu bazen de kaygılı maratonunuz sona yaklaştı. şayet bu haftanın sonunda doğum yapmadıysan bilmeniz gereken, geç doğumun 42. haftalarda tanımlanması. Bebeğinizin hareketlerini izlemeye devam edin.

40. haftada anne adayına biyofizik profili olarak tanımlanan bir ölçümleme uygulanabilir. Bu ölçümlemede:

bebeğin hareketleri,
nefes alışverişi,
diyafram ve göğüs hareketleri,
kas yoğunluğu,
refleksleri,
amniyotik sıvının durumu araştırılır.
Bu ölçümler ışığında amniyotik sıvının oldukça azaldığı tespit edilirse, suni sancı ile doğum başlatılabilir. Şayet çok ciddi bir problem mevcut ise, derhal sezaryen ile doğum yapılabilir.Bu hafta anne adayının rahmi muayene edilecektir. Doğum için rahim genişlemiş mi, genişlememiş mi kontrol edilecektir. Bu muayeneler aksatılmamalı.

40. hafta hamilelikte bebeğin ultrason görüntüsü nasıldır?

40.hafta hamilelikte ultrason görüntüsü aşağıdaki gibidir.

 

40.haftada-bebegin-ultrason

 

Doğumla ilgili en merak edilen 3 soru

suni sancılı doğum nedir?

Suni sancılı doğum, anne adayında suni sancılar yaratılması ve doğumun dışarıdan müdahaleler ile başlatılmasıdır. Çeşitli ilaçlar ve çeşitli yöntemler ile bu sancılar başlatılır. Şayet doğumun olması gerekliyse ya da doğum kendiliğinden gerçekleşmiyorsa suni sancı yaratılır. Bebeğiniz hala gelmemekte ısrarcıysa, suni sancı verilerek doğum gerçekleştirilir.

Suni sancılı doğum nasıl yapılır?

Gebeliğin gidişatı da göz önünde bulundurularak, rahmin durumuna ve yapısal özelliklerinize bakılır. Ardından ise suni sancılı doğum yapılır.Şayet anne adayının rahmi yeterince genişlemez ise, suni sancılı doğum tercih edilebilir. Hastanede, doktor anne adayının vajinasına prostaglandin içeren ilaçlar verecektir. Bu ilaçlar doğumun başlamasına yardımcı olacaktır. Sancıların oluşmasını tetikleyecektir. Şayet bu ilaçlarla doğum gerçekleşmiyor ise, Pitocin adlı bir ilaç uygulanacaktır. Bu ilaçla doğumun başlaması oldukça muhtemeldir.

Doğum ve sonrası

Anne adayları doğum başladıktan ve hastaneye girdiklerdinden sonra, doğum salonuna alınırlar. İlk olarak anne adayı muayene edilir be rahim açıklığı araştırılır. Ardından ise ultrason uygulanır. Bebeğinizin kilosu yaklaşık olarak görülür. NST yani non stres test uygulanabilir. Bunun sebebi de bebeğinizin kalp atışlarını ve rahim kasılmalarınızın durumunu görmek içindir. Sezaryen doğuma neden olabilecek bir durum tespit edilmemiş ise, anne adayı bir odaya alınır ve düzenli olarak kontrolleri yapılır.

Rahim ağzı açıklığı

Doğum yapılana dek ortalama 20 dakikada bir bebek kalp atışları kontrol edilir. 1 saatte 1 de rahim ağzı açıklığı muayene edilir. Doğum, rahim ağzı açıklığı 10 cm olduğu zaman yapılacaktır. Özellikle de henüz ilk gebeliği olan anne adayları için rahim ağzı açıklığının 1 cm’e ulaşması 1,5-2 saati bulabilecektir. Buraya kadar sabreden anne adaylarının, bu noktada da sabırlarını devam ettirmesi gerekir. Bebeğin başı rahim kasılması aşamasında vajenden fark edilebilir. Bu sebeple anne adayı doğum masasına yatırılır.

Doğum ve bebek

Anne adayının güçlü kasılmaları ve ıkınmalar ile ilk olarak bebeğin başı vajenden çıkmaya başlar. Doktorunuz ilk olarak bebeğinizin ağzını bir bez yardımı ile silecektir. Daha sonra ise bebeği ideal pozisyonlarda nazik bir şekilde çeker ve dünyaya getirir. Bebeğiniz 40. haftada ortalama 50 cm ve 3750 gram’ dır. Bebek dünyaya geldikten sonra bebeğin eşini (plasentayı) doktor tarafından çıkartılır. Doğum yolu ve vajeni risk oluşturabilecek yırtıklar bakımından inceler. Özellikle ilk gebeliklerde bebeğin çıkışını daha kolay yapmak için açılan epizyotomi düzeltilir. Daha sonra ise anne adayı bebek yatağına alınır ve bebeği annenin kucağına verilir. Anne adayı ilk defa bebeği ile göz göze gelecektir.

The post 40 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK) first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
38 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK) https://www.coolkadin.com/38-haftalik-gebelik-hamilelik.html Thu, 24 Dec 2015 11:34:29 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=7523 OTUZ...

The post 38 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK) first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
OTUZ SEKİZ HAFTALIK HAMİLELİK – BEBEĞİN BOYU, KİLOSU, BÜYÜKLÜĞÜ
Artık anne adaylarının bebeklerine kavuşmalarına çok az bir süre kaldı. Doğumların nerdeyse %78’si 38. ve 40. haftalar arasında gerçekleşir. Bazı durumlarda ise anne adayı 42. haftasına gelmiş olmasına rağmen doğurmaz. Bu da %5’lik bir kısmı oluşturur. %20’lik bir kısımda ise bebek 38. haftada dünyaya gelir. 38. haftadan itibaren artık doğum sancıları her an kendini gösterebilir.

Doğumun gerçekten başladığını anne adayı nasıl anlar?

Gerçek doğumda en önemli belirti düzenli kasılmaların yaşanmasıdır. Bu kasılmalar, düzenli aralıklarla oluşur. Sancılar ilk başladığında daha az sıklıklarla yaşanmaktadır. Sancıların arasında daha uzun mesafe olsa da gene düzenlidir. Bir süre sonra bu aşamalar, sıklıkla yaşanır. Örnek olarak 10 dakika içinde 3 defa yaşanabilir. Kasılmaların süresi de bellidir. Gerçek doğum sancıları, dinlenmekle ya da uzanmakla geçmez. Aksine şiddetini arttırır. Kasılmalarınız şiddetlenmişse ve düzenli ise çantanızı alıp bir an önce hastanenin yolunu tutmalısınız. Bebeğin nişanının atılması da gerçek doğumun habercisidir. “Nişan” ismi verilen hafif kanlı-sümüksü akıntı, rahim ağzındaki bebeği koruyan bir tıkacın atılmasıdır. Nişan geldikten sonraki ilk ya da 2. gün doğum yaşanacaktır.

Epizyotomi Nedir?

Epizyotomi, doğum kesisi anlamına gelir. Bebek dünyaya gelirken, doktor perine adı verilen bölgeden vajinaya doğru bir kesi uygular. Epizyotomi ya da diğer bir adıyla perineotomi, doğumun ikinci aşamasında yapılır. Cerrahi bir kesidir. Bu kesinin amacı doğum sırasında meydana gelebilecek kontrolsüz perine yırtıklarının önüne geçilmesini sağlamaktır. Lokal anestezi ile uygulanır. Bu kesi daha sonra dikilir. Epizyotomi, lokal anestezi yapılması şartıyla kişiye ağrı vermez. Bu kesi ile bebek dünyaya gelirken anne adayının vajinasında yırtık oluşma riskinin meydandan kaldırılır. Epizyotomiden yararlanılmadığı taktirde, doğum sırasında ne kadar dikkatli ve titiz olunursa olunsun yırtık meydana gelecektir. Meydana gelen yırtık, kenarları düzensiz olduğu için düzeltilmeye çalışılsa da çeşitli estetik problemlere yol açacaktır. Epizyotomi, bebeğin dünyaya gelmesinin ardından ve plasenta çıktıktan sonra doktor tarafından kendi kendine eriyen ipliklerle düzeltilir.Bebeğin dünyaya gelirken herhangi bir yırtığa yol açmayacağı düşünülüyorsa epizyotomi uygulanması zorunlu olmaz.

38. hafta hamilelik döneminde bebeğin boyu ve kilosu ne kadar?

38.haftada da bebek günlük olarak 25 gram almayı sürdürüyor. Bebeğin bağırsaklarında mekonyum denilen ilk dışkı, git gide toplanmaya başladı. Biriken bu dışkı, normal koşullarda doğumun gerçekleşmesinden sonraki ilk 24 saatte atılır.

Doktor seçiminde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Doktorunuzu seçme şansınız mevcut ise, ilaç kullanımını arka planda tutup anne sütüne çok önem veren bir doktor bulmalısınız.
Her telaşlandığınızda sizi sakinleştirebilecek ve olumlu enerji yansıtacak bir doktor, sizin kendinize güvenmenizi sağlayacaktır.
Doktor ve hasta uyumu her şeyin iyi gitmesi için oldukça önemli bir adımdır.
haftanın sonunda bebeğin boyu neredeyse 50 cm’ ulaştı ve ve kilosu da 2960 gram dolaylarında.
38. haftadaki anne adaylarına öneriler

Şayet anne adayı planlı doğum yapmayacaksa kafasında bazı sorular dolaşmaya aşlayabilir. Doğum için gittiğinde hastane anneyi alacak mı, hastenede yer olacak mı, gibi sorular kafasını kurcalayabilir. Unutulmaması gereken özen ya da devlet hiçbir hastanenin doğum yapacak olan bir gebeyi geri çevirmesinin mümkün olmamasıdır. Şayet hastanede yer olmasa dahi, doğumunuza az bir zaman kalmış ise size bir yer bulmak zorundadır.

Doğum sırasında anne de baba da olabildiğince sakin olmaya çalışmalıdır. Anne adayı hastanede oldukça güvendedir. Devlet hastanelerinde dışarda bekleyenlere haber verilmesi geç olabilir. Ancak telaş yapmayınız. Herhangi bir sebepten dolayı doğum yöntemi değiştirilmişse, mutlaka size haber verilecektir.

38. hafta hamilelikte bebeğin ultrason görüntüsü nasıldır?

38.hafta hamilelikte ultrason görüntüsü aşağıdaki gibidir.

 

38.-hafta-gebelik-ultrason

 

38. hafta hamilelik döneminde anne adayının hayatı nasıldır?

Artık son iki hafta… Oldukça çabuk geçen aylar adeta bu son iki haftada sıkışıp kaldı. Bu iki haftayı bebeğiniz için hazırlık yaparak geçirebilirsiniz. Ellerinizde ve ayaklarınızda şişlikler devam ediyor. Ancak şişlik yoksa ve bir anda oluşmuşsa zaman kaybetmeden doktora gitmeniz gerekir. Ani şişkinlik, baş dönmesi, ateş, alt karın bölgesinde ağrı, ani kilo alma söz belirtileri mevcut ise preeklampsi gibi bir sorun söz konusu olabilir. Preeklampsi gebe anne adaylarının % 5’inde ortaya çıkar ve komplike bir sorundur. Doğuma az kaldığı dönemlerde ortaya çıkabilir ve çoğunlukla hafif atlatılır.

Emzirmek!

Anne sütü, bebeğin gelişmesi ve beslenmesi için oldukça önemlidir. Anne sütü: protein, karbonhidrat, yağ ve vitamin ihtiva eder.

Anne sütünün faydaları:

Anne sütü, bebeği çeşitli hastalıklara karşı korur. Örneğin, solunum yolu hastalıkları, ishal ve kulak enfeksiyonları bu hastalıklardan birkaçıdır.
Anne sütü bebeğin alerji, lösemi ve obezite için risklerini azaltır.
Anne sütü stres seviyesini düşürme özelliğine sahiptir.
Bebeğiniz dünyaya geldikten sonra hemen temas etmeniz oldukça önemlidir. Bebeğinizi emzirmekten kucağınızda tutmaktan korkabilir, kendinize güvenemeyebilirsiniz. Ancak etrafınızda deneyimli hemşireler ve uzmanlar olacaktır. Size yardım edeceklerdir. Şayet gerekli değilse ilk haftalarda bebeğin anne sütünden başka bir besinle beslenmesi tavsiye edilmez. Bebeğinizi 24 saatte 8 ya da 12 kere emzirmeniz tavsiye edilir.

Emzirmek can acıtır mı?

Emzirmek oldukça doğal bir beceridir. Ancak, düşünüldüğü kadar kolay olmayabilir. Annelerin büyük bir kısmı ilk emzirme dönemlerinde göğüs ağrısı duyarlar. Yaşanan ağrının sebebi bebeğin yanlış pozisyonda tutulmasıdır. Bebeğinizin ağzı göğüs çevresini kaplayacak şekilde yerleştirilmelidir.

Bebeğinizi ilk defa emzirdikten sonra göğüste ağrı duyulduysa serçe parmağınızı ağzıyla göğüs ucu arasına yerleştirmek işinizi kolaylaştırabilir. Sizin için uygun olan pozisyonu keşfedene dek parmağı hareket ettirmek size yardımcı olabilir. Şayet hala emzirmekte güçlük yaşıyorsanız hastanedeki hemşirelerden yardım isteyebilirsiniz.

The post 38 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK) first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
19 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK) https://www.coolkadin.com/19-haftalik-gebelik-hamilelik.html Thu, 24 Dec 2015 09:42:35 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=7433 ON...

The post 19 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK) first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
ON DOKUZ HAFTALIK HAMİLELİK – BEBEĞİN BOYU, KİLOSU, BÜYÜKLÜĞÜ

19. hafta hamilelik döneminde annede meydana gelen değişiklikler nelerdir?

19. hafta itibari ile anne adayının cildindeki değişikliklerle oldukça fark edilebilir düzeye gelebilir. Oluşan bu değişiklikler, hamilelikte salgılanan hormonların ve rahmin büyümesi gibi hamilelik döneminde yaşanan mekanik etkiler dolayısı ile meydana gelir. Kloazma yani, hamilelik maskesi denilen; alın, yanak, burun ve çenede yama şeklinde kızarıklıklar özellikle güneş ışınlarına aşırı maruz kalındığında artabilir. Bu lekeler kalıcı değildir. Ancak kimi durumlarda tedavi edilmesi ve giderilmesi biraz güç olabilir.

Bu haftalarda anne adayının vücudunda çatlaklar oluşabilir. Özellikle karın, meme ve kalçalarda büyüme dolayısıyla çatlaklar artabilir. Çatlayacak olan bölgeler kaşıntı ile kendilerini belli ederler. Şayet cildiniz kuru ise ve önlem almıyorsanız bu şikayetler artış gösterecektir. Anne adaylarının%50’sinde bu gibi çatlaklar meydana gelir. Özellikle genetik açıdan buna meyilli iseniz, çatlak oluşma riski daha da artacaktır. Ancak badem yağı gibi bitkisel çözümler ya da bu sorun için geliştirilmiş kremlerle çatlakların oluştuğu bölgedeki belirtilerin azalmasını sağlayabilirsiniz. Ancak önemli olan çatlaklar oluşmadan önce önlem almak ve bu ürünleri kullanmaktır.

Bunun dışında cilt kuruluğu ve çatlağı önlemenin diğer yolu da, bol bol su içmek ve doğru beslenme düzenine sahip olmaktır.

“Çatlak kremleri” cildi nemlendirir. Bu sayede de cildin esnek olmasına yardımcı olur. Fakat şayet genetik özelliklerle de çatlak oluşmaya daha elverişli bir cildiniz varsa, kullanılan ilaçlar ve alınan önlemler bunu tamamen engelleyemez. Çatlaklar doğum ardından gümüş rengini alır ve çatlakların henüz bulunan bir tedavisi yoktur.

Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı kimdir?

Üniversite sınavında başarılı bir netice alıp, tıp fakültesinde eğitimine başlayan ve 6 yıllık bir eğitim maratonu sonucunda tıp doktoru olan kadın doğum uzmanları, daha sonra Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) ismi verilen bir sınava girerler. Bu sınavda başarı olanlar, uzmanlık eğitimi yapabilirler. Türkiye’nin hangi ilinde olursa olsun tıp branşları oldukça yüksek puan isteyen alanlardır. Gebeliğinizi takip eden doktorunuz da tüm bu aşamalardan geçmiş bir kişidir. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanlığı için de 5 senelik bir eğitim görülür. Bu beş senede, kadın hastalıkları ve doğum konularında eğitimler alınır.

Eğitim sürecinde olan doktor oldukça zor şartlardan geçerek bu süreç içerisinde deneyim kazanır. 4 günde bir tam bir günlük nöbetler tutar. Genellikle bu nöbetler ertesi gün mesaiye de sarkar. Bu sebeple doktorunuz, oldukça antremanlıdır. Bu sebeple şayet doktorunuza güveniyorsanız, içinizin rahat olmaması için hiçbir neden yoktur.

19. hafta hamilelikte bebekte meydana gelen değişiklikler nelerdir?

Geçen haftalarda bahsettiğimiz gibi bebeğinizin cildi lanugo denilen tüycüklerle bezeli halde. 19. hafta itibari ile haftadan vernix caseosa denilen maddenin üretimi başladı. Vernix caseosa; beyaz renklidir ve krem kıvamındadır. Bebeğin cildini kaplar. Bu maddenin amacı bebeğin maruz kaldığı sıvıdan onu korumaktır. Çünkü sürekli sıvı içinde kalan cilt, kırış kırış olabilir. Bu madde bebeğinizi bu etkiden koruyacak. Bebek dünyaya geldiğinde, bu maddeyi zaten göreceksiniz.

Bebeğiniz sık sık rahim içindeki pozisyonlarını değiştirebilir. Çoğunlukla da 34. haftalarda baş aşağı bir konumda durmaya başlarlar. Bebeklerin %5’i ise baş yukarı konum alır. Şayet bebeğiniz baş aşağı duruyor ise, ve henüz gebeliğin erken aşamalarında iseniz kaygı duyabilirsiniz. Erken doğum olacağı endişesi yaşayabilirsiniz. Bebeğin erken bir dönemde baş aşağı pozisyonu alması, erken doğum belirtisi değildir. Sadece o an, o şekilde duruyordur. 19. gebelik haftası sonunda bebeğin boyu yaklaşık olarak 21 cm ve kilosu da 285 gram dolaylarında.

19. hafta hamilelik döneminde bebeğin ultrason görüntüsü nasıldır?

19. hafta hamilelik döneminde bebeğinizi görüntüsü aşağıdaki gibidir.

 

19.haftalik-ultrason

 

İştah artması: Artık bebeğiniz hızla gelişiyor. Sizin de iştahınız git gide artıyor olabilir. Bu iştah probleminin çözümü ise kesinlikle kendinizi aç bırakmak değil. Sizi besleyecek ve doyuracak sağlıklı gıdalar tüketmeye özen gösterin. Dolabınızı kesinle abur cuburlarla doldurmayın. Protein, mineral, kalsiyum ve vitamin’en zengin besinlerden her acıktığınız da yiyebilirsiniz. Oldukça nadir şekilde de canınız hangi şeyi yemek istiyorsa onu yiye bilirsiniz. Ara kaçamaklardan abartılmadığı sürece bir şey olmaz.

Kabızlık: Kabızlık sorunu normaldir. Ancak çok şiddetli yaşanıyorsa doktorunuza başvurmanızda fayda var.

Tansiyon düşüklüğü ve baş dönmesi: Artık git gide büyüyen rahim anne adayının kan damarlarına baskı uygular. Beyne giden kan akışının azalmasına yol açar. Bu sebeple anne adayı biraz sersem gibi hissedebilir. Baş dönmesi, gebelikle yaygın şekilde karşılaşılan bir semptomdur. Ancak göz ardı etmeyin ve uzanın. Ayaklarınızın altına yastık koyarak yükseltin ve birkaç dakika kan akışınızı normalleştirin.

Burun tıkanıklıkları: Bazı anne adayları bu gebelik haftasında burun tıkanıklığı yaşayabilir. Burnunuz kanamadan açmanın yolu ise, tek deliği kapatıp öyle sümkürmek.

Sırt ağrıları: Rahim git gide büyüyor. Artık anne adaylarının ağırlık merkezleri değişiyor. Bu sebeple de sırt alanına daha çok baskı yapılıyor. Ağır yükler kaldırmayın, belinizi bükerek değil, dizlerinizi kırarak eğilin.

Bu rahatsız edici olabilen belirtilerin yanında bebeğinizin artık duyu organları gelişiyor. Yani, koku, tat, görme ve dokunma, duyma yetileri gelişiyor. Yani bebeğiniz artık sizi duyabilir. Bu sebeple artık onunla konuşurken iletişim kurduğunuzun farkında olmalısınız. Ona masallar okuyabilirsiniz, şarkılar söyleyebilirsiniz.

Artık git gide irileşmeye başladınız

Artık bebeğinizin gelişimi vücudunuzda daha da belli olacak. Bebeğiniz geliştikçe siz de irileşebilirsiniz. Bu dönemlerde anne adayı karnının alt tarafında ağrı duyabilir. Sanki bir şey saplanıyor hissine kapılabilir. Bu ağrıların sebebi, yuvarlak bağlardır. Yuvarlak bağlar, ağırlığın artması neticesinde rahmin esnemesine yol açar. Normal kabul edilen ağrılardır. Ancak sizi çok etkiliyor ve artıyorsa, doktorunuza danışınız. Ciltteki farklılıklar kendini avuç içlerinin kırmızılaşması ile, dudakların üstünün koyulaşması ile kendini belli eder. Buna gebelik maskesi denir. Oluşan koyulaşmalar, meme uçlarında vajinada, uyluklar da, koltuk altlarında da olabilir. Bu haftada özellikle güneşe çıkmamaya özen gösterin. Mümkünse güneş kremleri, güneş şapkası ve gözlükler takın. Güneş ışınlarına lekelere yol açabilir.

The post 19 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK) first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
13 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK) https://www.coolkadin.com/13-haftalik-gebelik-hamilelik.html Thu, 24 Dec 2015 09:13:20 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=7397 ONÜÇÜNCÜ...

The post 13 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK) first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
ONÜÇÜNCÜ HAFTADA HAMİLELİK – BEBEĞİN BOYU, KİLOSU, BÜYÜKLÜĞÜ

13. hafta hamilelik döneminde annede meydana gelen değişiklikler nelerdir?

haftada anne adayının karnında ve sağ kasığında ağrılar meydana gelebilir. Bu haftada ortaya çıkan ağrılar sebebi ise büyüyen rahmin, rahimi yerinde tutan bağları ve özellikle de ligamentum rotundum (“yuvarlak bağ”) ismi verilen yapıyı germesi dolayısı ile yaşanır. Yani bu ağrılar, rahimin yuvarlak bağa göre daha hızlı büyümesinden dolayı bu ağrılar yaşanır. Ancak anne adayının endişelenmesine gereke yoktur. Bu ağrılar uzun süreli değildir. Ligamentlerin gevşemesi ve gebeliğe adapte olması ile bu ağrılar yok olacaktır. Ancak ağrılar çok şiddetli olur ise, doktorunuza başvurabilirsiniz ve uygun göre ağrı kesicileri kullanabilirsiniz.
Hafta itibari ile, ikinci üç aylara giriş yaptınız. Arık erken dönem hamilelik belirtilerinden şikayetleriniz neredeyse bitti. Rahminizin gittikçe büyümesi, bebeğin artan beslenme ihtiyacı ve artan metabolizma hızını karşılamak adına anne adayının vücudundaki toplam kan hacmi artış göstermektedir. Baş ağrılarına da bu kan hacmi artışı sebep olur. Çoğunlukla ağrı kesici kullanmaya gerek olmayacak kadar hafif yaşanabilir.
Haftadan itibaren artık karnınız ortada. Gebelikten önceki kıyafetlerinize girememeniz oldukça normal.
Haftada bebeğin başı ve poposu arasındaki mesafe 60 mm civarındadır.
Sinir sistemi gelişimini sürdürür.
Bebeğinizin beslenme görevini tamamen plasenta ve göbek kordonu devralmıştır. 13. haftanın başından itibaren ise gebeliğin düşük ile sonuçlanma riski oldukça azalmıştır. Bebeğiniz artık size daha sıkı tutunmaktadır.
13. hafta hamilelik döneminde bebeğin ultrason görüntüsü nasıldır?

13. hafta hamilelik döneminde bebeğin görüntüsü aşağıdaki gibidir.

 

 

13.haftalik-gebelik

Gebelikte vajinal mantar problemi

Haftada anne adayı mantar sorunu ile karşılaşılabilir. Bunun sebebi de, vajende yer alan yararlı bakterilerin (laktobasiller) sayılarının çoğalması ile glikojen ismi verilen bir şekerden asit üretiminin artması kaynaklıdır. Bu sebeple de vajenin asidik özelliği artış gösterir. Artan bu asit derecesi korkulacak bir seviyede değildir. Sadece hassas ölçümler ile anlaşılır. Zararlı olabilecek mikropların çoğalmasının önüne geçecek kadar da etkili olmaktadır. Ancak bu asidik ortamın bir dezavantajı vardır, o da mantar sorununa uygun bir ortamı oluşturmasıdır. Bu sebeple 13. haftada anne adayı kaşıntılı bir beyaz akıntı sorunu fark edebilir. Doktoru ile bu durumu paylaşması yararlı olacaktır.
Gebelikte olan değişimler nelerdir?

Hamilelik döneminde kadın tamamen değişir. Bu fiziksel ve ruhsal değişimlerin tek amacı anne adayının vücudunu bebeğin gelişmesine ve doğuma hazırlamaktır.

Gebelik döneminde yaşanan belirtileri ve değişimlerin amaçları;

Gebeliğin ilk aylarında çeşitli besinleri canınız çekerken bazılarını kesinlikle görmek dahi istemezseniz. Bunun sebebi bünyenizde ihtiyaç duyulan besinleri almak ve zararlı olanlardan kaçınmaktır. Vücudunuz neye ihtiyacı olduğunu bilerek, sizi yönlendirir.
Gebe anne adayları genellikle sabah uyandıklarında bir mide bulantısı duyarları. Bunun sebebi de sabah uyanır uyanmaz anneye, hamile olduğunu hatırlatmak ve gün içinde öyle davranmasını sağlamaktır.

Gün içinde yaşanan sürekli uyuma hali de ilerleyen haftalar için sizin enerjik olmanızı sağlamak içindir.
Gebelik döneminde solunum potansiyelinizde artış olur. Bunun sebebi de bebek için yeterli oksijeni sağlamaktır.
Anne adayının kalp damar sisteminde dolaşan kan hacmi ve tüm vücut sıvısı %50 oranında bir artış gösterir. Kalp daha güçlü ve hızlı bir çalışma sergiler. Gene bunların da amacı bebek için yeterli oksijeni sağlamaktır. Doğumda yaşanabilecek kan kaybı için kan yedeklenmesi yapılmasıdır.
Gene anne adayının kanındaki pıhtılaşma yetisinde bir artış olur. Bunun sebebi de doğumda yaşanabilecek kan kayıplarını minimuma indirgemektir.

Gebeliğin erken dönemlerinde anne adayı sürekli uyumak isteyebilir. Gebeliğin sonlarına yaklaşıldığında ise gece boyu uyanmalar yaşanabilir. Bunun sebebi ilk başlarda, gebelik için gereken enerji sağlamaktır. Son aylarda ortaya çıkan uykudan uyanma ise, bebek doğduktan sonra emzirme yapılacağı için önden yapılan araştırmadır. Vücudunuz uykusuzluğa şimdiden alışmanızı ister.

Gebelik döneminde karındaki ve vücuttaki yağ dokusu artar. Bunun sebebi ise doğumdan sonra yaşanabilecek bir açlık durumunda bebeği ve anneyi beslemeye yardım etmektir. Vücut, kendini ve bebeği garanti altına almaya çalışır.
Gebelik döneminde tüm duyularınız keskinleşir. Bebeğinizi olası tehlikelerden korumak için tüm duyu sistemleri tam performans çalışır. Bebeğinizin nefes alış verişisi, farklı bir odadan dahi duyabilirsiniz.

Anne adayları gebelik dönemi boyunca genellikle uykudayken sol tarafa dönerek yatarlar. Bunun sebebi ise, vücudun yanında bulunan büyük toplardamarlara baskı yapmamaktır. Karındaki bebek de buna yardımcı olacak genellikle vücutlarını sola döndürerek pozisyon alırlar. Vücudunuz neler olduğunun farkında, gelen sinyallere mutlaka kulak asmalısınız.

13. hafta hamilelik döneminde bebekte meydana gelen değişiklikler nelerdir?

Bu haftada artık bebeğin ses telleri oluşmaya başlamıştır.
haftadan itibaren yüzü daha çok insanlaşmaya başlar. Önceki haftalarda yan tarafta olan gözler git gide birbirine yaklaşmaya başlar.
Kulaklarda bu haftada olması gereken yerlere doğru gelmeye başlıyorlar.
haftada bebeğinizin cinsiyeti hakkında bilgi edinilebilir. Genital tüberkül (“tepe”) ismi verilen yapının ultrasonografideki duruşuna göre (erkek bebeklerde yukarı doğru, kız bebeklerde vücuda paralel) cinsiyeti anlaşılabilir. Ancak genellikle bu bilginin kesin olması adına 13. haftada cinsiyet belirlemesi yapılmaz.

Gebelik Sürecinde Diş Sorunları

Hamilelik planlı ise, gebelikten önce diş bakımın tamamlanması en uygunudur. Fakat buna rağmen, diş problemleri gebelik döneminde de oluşabilir. Diş sorunlarınun ihmal edilmemesi gerekir. Size ve gebelik döneminize uygun olan tedavi yöntemleriyle bu sorunlar giderilmelidir.

13. hafta hamilelik döneminde bebeğin boyu ve kilosu ne kadardır?

13.gebelik haftasında artık bebeğinizin boyu ortalama olarak 8 cm, ağırlığı ise 20 gram olmaktadır. Bebeğinizin gözleri olması gereken pozisyonları almaya başlar. Kulaklar da aynı şekild eolması gereken yerlere doğru ilerlerler. Bebeğinizin yüzü artık daha çok insan yüzünü andırır. Ses telleri de oluşmaya başlamıştır. Artık birkaç hafta sonra bebeğinizin cinsiyeti belli olacaktır. 13. haftada bebeğin karaciğerinden safra sıvısı salıglanmaya başlayabilir, pankreas bezinden insülin üretimine başlanır. 13. haftada artık damaklarının aştında 20 adet diş oluşmuştur.

The post 13 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK) first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
11 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK) https://www.coolkadin.com/11-haftalik-gebelik-hamilelik.html Thu, 24 Dec 2015 09:04:29 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=7389 11....

The post 11 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK) first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
11. hafta hamilelik döneminde anne adayında meydana gelen değişiklikler nelerdir?

Bu hafta anne adayı bel ağrılarından şikayet edebilir. Hamilelikte bel ağrısı yaşamanın en mühim sebebi, anne adayının bu dönemde tedbirlerini almamasıdır. Çünkü gebelik döneminde rahim büyür, ağırlık merkezi yer değiştirir. Bu sebeplerden dolayı da bel ağrısı yaşanır. Bu ağrıları engellemek için alınabilecek birkaç tedbir bulunur.

Bu tedbirlerden bazıları:

Oturma pozisyonundayken, anne adayının beli ile oturulan sandalye,koltuk arasında hiçbir boşluk bırakmamaya özen gösterin.
Şayet koltuk ya da sandalye buna uygun değil ise, yastık da kullanılabilir.
Eğilmek gerekiyorsa, bel bükülerek eğilinmemeli, bacaklar bükülerek eğilinmeli.
Karın içeri çekilmemelidir.
Artık 11. haftadan sonra anne adayının saçı ve tırnaklı daha hızlı uzacaktır. Bunun sebebi de hormonal değişikliklerdir.

haftadan itibaren anne adayları haftalık olarak kilo almaya başlarlar.
Bu kilo ortalama olarak 450-500 gram arasında kendini gösterir. Elbette ki, alınacak kilolar anne adayının vücut yapısına ve genetik özelliklerine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.
Besleyiciliği yeterisiz olan, yüksek kalorili besinlerden gebelik boyunca uzak durmaya çalışın. Bu şekilde gebelikte alınan kilolar yağ dokusu deposu olmayacaktır. Kimi anne adaylarında ise böyle besinler tüketilmese de beklenenden fazla bir kilo alımı görülür. Endişe etmeyiniz, bazı anne adaylarının bedenlerinin daha fazla su tutabilirler.

Plasenta ve göbek kordonu

Plasenta, rahim için bebeğin beslenme görevini üstlenir. Bebek ve anne adayı arasında aracılığı sağlar. Yararlı besinleri bebeğe ulaştırırken, yararsız olan besinleri uzaklaştırır.

Plasenta, ovaldir. Şekli ise diski andırır. 11. gebelik haftasında sadece 20 gram ağırlığında iken, ağırlığı 20. haftada ortalama olarak 170 grama, son haftalarında ise 500-600 grama ulaşır. Plasenta son haftalarda 15 – 20 santimetre çapında ve 2 – 5 santimetre kalınlığında olmaktadır.

Plasenta ile bebek arasındaki bağlantının oluşmasına yardım eden göbek kordonunun, üç adet damarı vardır. Toplardamar, daha kalındır. Toplardamarın çevresine 2 tane atardamar sarılı vaziyettedir. Toplardamarın işlevi, plasentadan gelen kanı bebeğin vücuduna götürür, atardamarlar bebekte oluşan artık maddeleri plasenta aracılığı ile anne adayına yollar.

Damarların çevresi bir elektrik kablosunu andıracak şekilde oldukça sağlam bir şekilde sarılmıştır. Bu yapıya Wharton Jel denilmektedir. Bunun sebebi de jel yapısına sahip olmasıdır. Bu tabaka, bebeğin kordonunu dışarıdan basıya karşı oldukça etkili bir biçimde muhafaza eder. Bebeğin göbek kordonuyla oynaması kan akımının azalmasına yol açmaz.

Doğum sırasında ortalama 55 santimetre kadar uzun olan bu göbek kordonu, doğum sırasında kesilir ve kesilir kesilmez plasenta ile olan bağ koparılır. İlk ağlama ile de akciğerler hava ile dolar. Kordonun kalan bölümü ve kendiliğinden ayrılması ile plasentanın artık görevi sona ermiştir. Şayet kök hücreler alınmış ise, işte bu kordon kanının kalan bölümü içindeki kanın elde edilmesi ile kök hücre alınır.

11. hafta hamilelik döneminde bebekte meydana gelen değişikler nelerdir?

Haftanın bitimine doğru, bebeğin organ gelişimi neredeyse tamamlandı. 11. hafta, bebeğin en hızlı şekilde geliştiği haftadır.Bebeğinizin başı normalde bu haftaya kadar gövdesine göre büyüktü ancak, 11. haftada bu baş-vücut oranı artık normale yaklaşmaya başlıyor.
hafta sonu-12. hafta gibi bebek artık koku, tad ve dokunma duyularını geliştirecek. DIş kulak yolu ve kulak zarı da 11. haftada gelişmektedir. Bu sayede bebeğin artık dünya ile iletişim kurmaya başladığını anlayabilirsiniz.
İşitme duyusunun gelişimini tamamlaması 24. haftaya kadar sürecektir. Ancak bebeğiniz rahim içini ve kendi bedenini dokunarak tanımak için bu kadar beklemez. Tad duygusu da bu özelliğe eklendiğinde, beyinde depolama faaliyetleri başlamıştır. İlk öğrenme eylemi, hafızaya kaydedilmiştir. Yani bebeğiniz, hafızasını artık kullanmaya başlamıştır. eklendiğinde bu algıların bebeğinizin beyninde depolanmaya başlamasıyla beyin ilk öğrenme faaliyetlerine başlayacaktır. Yani hafıza çoktan kaydetmeye başlamıştır bile…
11. hafta hamilelik döneminde bebeğin ultrason görüntüsü nasıldır?

11. hafta hamilelik döneminde bebeğin ultrason görüntüsü aşağıdaki gibidir.

 

11-Haftalik-Ultrason-3D

 

Anne karnındaki çocuğun ruhsal gelişimi

Anne adaylarının gebelik döneminde bazı besinleri daha çok isteyebilirler. Genellikle bebekler dünyaya geldikten sonra bu besinlerden yemek isterler.Bunun sebebi ise, anne adaylarının o sırada yediklerin besinlerin amniyos sıvısının da tadını ve kokusunu belirlemesi ve bebeğin henüz rahimde bulunurken bu tad ve kokuları algılaması ile açığa kavuşturulabilir.

Gebelik süresince sigara, alkol gibi maddelerden uzak durmak, kahve gibi size zararı dokunabilecek içeceklerin fazla kullanılmaması, sağlıklı ve besleyici besinleri dengeli bir şekilde vücuda temin etmenin önemi burada yeniden vurgulanmaktadır. 11. haftada bebek artık el ve ayak parmaklarını oynatabiliyor. Bebeğin ellerinde ve ayaklarında olan perdeler bu hafta kalkmaktadır. 11. haftada, tekmeler hafif hafif hissedilmeye başlar.

.

11-14 Testi

Bu test, 11. ve 14. hafatalar arasında uygulanır. Bu test ile, bebeğin ultrasonda ense pilisi kalınlığının (bebeğin ensesinde oluşan boşulu) ölçümü yapılır. Bunun akabimnde kanda ölçülen çeşitli maddeler bilgisayara aktarılır ve bu sayede Down sendromu riskinin ne oranda olduğu saptanır.

11. hafta hamilelik döneminde bebeğin boyu ve kilosu ne kadardır?

Haftanın sonlarına yaklaşıldığında bebeğin boyu yaklaşık olarak 6 cm. ve ağırlığı tam 7 gramdır. .
Bebeğin organ ve dokularının gelişimindeki en önemli dönem de bu şekilde sona ermiştir. 10. gebelik haftası, bebeğin gelişimi için en önemli ve en hassas dönemdir. Bu dönemde, ilaç ve kimyasal maddelere maruz kalmamaya çalışmak gerekir.
gebelik haftasında artık bebeğe ”fetus” denmeye başlanacaktır. 11. haftaya kadar, bebek embiyo şeklinde adlandırılırken, bu haftadan doğuma kadar olan süreç ise fetal dönem şeklinde isimlendirilir. 11. haftada bebek ve anne rahmi arasında kan dolaşımı artık başlar. Halk arasında bebeğin eşi denilen plasenta görevinin başına geçer. Bebeğin kalp, damar sistemi, beyin, sinir sistemi, iskelet sistemi ise fonksiyonel bir hale gelmiştir. Bu haftadan sonra ise artık büyüme hızlanır ve olgunlaşma dönemine girilir.

The post 11 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK) first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
10 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK) https://www.coolkadin.com/10-haftalik-gebelik-hamilelik.html Thu, 24 Dec 2015 09:00:36 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=7385 ONUNCU...

The post 10 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK) first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
ONUNCU HAFTADA HAMİLELİK – BEBEĞİN BOYU, KİLOSU, BÜYÜKLÜĞÜ

10. hafta hamilelik döneminde annede oluşan değişimler nelerdir?

Doktorunuza kontrol için gittiğinizde, bebeğinizin kalp atışlarını artık duyabilirsiniz. Şayet duyduysanız bu kalp atışı size çok hızlı gelebilir. Gebelik oluşmadan önce neredeyse armut büyüklüğündeki rahminiz 10. hafta ile kocaman bir portakal boyutuna ulaştı. Gebe kıyafetleri için henüz erken olsa da günlük hayatta sizi sıkmaya başlayan kıyafetleriniz yrine daha rahat olan kıyafetleri tercih edebilirsiniz. Sizi terletmeyecek, pamuklu kıyafetler en uygunu olacaktır.

Gebelik süresince yatağa hapsolmak oldukça yanlıştır. Günlük hayatınıza hatta egzersizleriniz egeri dönebilirsiniz. Elbette ki daha hafif sporlar yapmak suretiyle. Gebeler için en idela sporlar: yüzme ve yürüyüştür. Bu dönemde yapacağınız fiziksel aktiviteler, kas yoğunluğunu, gücü ve dayanıklılığı arttırarak size direnç kazandıracaktır. Bu sebeple de gebelik süresince sırt ve bel ağrısı çekme ihtimaliniz düşecektir. Bunun dışında, gebelik döneminde spor yapmak, gebelik ardından kiloların verilmesini de kolaylaştırır.

Bu haftada anne adayının dikkat etmesi gereken bazı noktalar vardır. Mesela uzun süre oturmamaya ve uzun süre ayakla kalmamaya dikkat etmek gerekir. Uzun süre ayakta durmak ya da uzun süre oturmak dolaşım sistemine olumsuz şekilde etki eder. Dolaşım sisteminin yavaşlaması: basur, varis, ayaklarda aşırı şişme gibi olumsuz durumların meydana gelmesine yol açar. Eğer oturarak çalıştığınız bir işiniz varsa, saat başı on dakika dolaşmanız gerekir. Hareket etmek, bacak kaslarının arasında bulunan toplardamarların hareket etmesini sağlar.

Bunun dışında, oturur vaziyette iken dizinizin baskıya uğramaması gerekir. Sandelyenin ayaklarının diz bölgenize baskı yapmamasına özen gösterin. Çünkü bu alanan yapılacak en ufak bir baskı, bacağın alt bölümünden kalbe giden toplar damarların yolunun kapanmasına yol açabilir.

Kan Grupları

İnsanlarda, dört farklı kan grubu vardır. Bunlar:

-A,

-B,

-0,

-AB .

Saydığımız dört kan grubu da Rh(+) ve Rh(-) olabilir. Ortalama olarak insanların %15’i Rh(-) kan grubu içerisindedir. Rh uygunsuzluğu ya da Kan Uyuşmazlığı kadının Rh(-) erkeğin Rh(+) olduğu durumlarda meydana gelir. Bu koşul dışında kan uyuşmazlığı oluşmaz. Şayet bu gebelik, anne adayının ilk gebeliği ise ve kan uyuşmazlığı mevcut ise, bebeğin bu uyuşmazlıktan etkilenme riski oldukça düşük olmaktadır. İkinci ya da üçüncü gebeliklerde ise gebeliğin bu uyuşmazlıklardan etkilenmemesi adına alınabilecek çeşitli tedbirler vardır.

Kan gruplarının katılımları

A ve B baskın kan gruplarıdır. O ise edilgen kan grubudur. Bebeğin kan grubu ise anne ve babadan alınan genlerden gelmektedir. Örnek olarak, anne adayı A kan grubuna, baba adayı ise B kan grubuna sahip ise, bebek AB kan grubuna sahip olur. Çünkü A ve B baskın kan grupları olduğu için, birbirine üstünlükleri bulunmamaktadır. Şayet anne de, baba da O kan grubu içerisindeyse bebek de O kan grubuna ait olur. Ancak anne adayından A ya da B, baba adayından O gelmiş ise bebeğin kan grubu baskın olan kan tarafından olacağı için A ya da B olur.

Rh kalıtımında ise (+) baskın olmaktadır. Ancak ve ancak anne ve babadan (-) gelmesi durumunda bebeğin kan grubu (-) Rh kalıtımında olur.

Anne adayı O – baba adayı O: bebek, O kan grubu.

Anne ya da baba adayı A, diğer eş B: bebek AB ya da farklı kombinasyonlarda kan grubuna sahip.

Eşlerin ikisi de A: bebek B ve AB kan grubuna ait olabilir.

Eşlerin ikisi de B: bebek sadece O kan grubuna ait.

Eşlerin ikisi de AB: bebek O hariç, diğer gruplara ait olabilir.

Eşlerin ikisi de (-): bebek (-)

Eşlerin ikisi de (+): bebek, (+) olabilir, (-) de olabilir.

Anne ya da baba adayından biri (+), diğer eş (-) ise: bebek iki taraftan da olabilir.

Bebek dünyaya geldiğinde saptanan kan grubu anne ve baba adayının kan gruplarına göre olması gerekenden farklı belirlenir ise, bu durumda en olası sebep üç kişiden birinin kan gruplarının yanlış şekilde bilindiğidir. Bu durumun sebepleri arasında en yaygın görülen neden budur. Kan gruplarına tekrar bakıldığında sorun çözülür.

10. hafta gebelik haftasında anne adayının yoğun olarak hissettiği bulantılar daha hafifleşir. Ancak elbette ki bazı anne adaylarında bulantı şikayetleri birkaç hafta daha kendini gösterebilir. Aynı şiddette bulantı hisseden anne adayları ise doktoru ile konuşarak, bulantı için aldığı bir ilaç mevcut ise kullanmaya devam edebilir.

Gebelik hormonlarının sebebiyle anne adaylarının bir kısmında çabuk sinirlenme, devamlı huzursuzluk hali, keyifsizlik, endişe gibi ruh halleri görülebilir. Bu belirtilerin de gebelikte değişen hormonlar etkisi ile meydana geldiği bilinmeli. Geçici belirtiler olduğu unutulmamalıdır.

Hamilelik döneminde kan hacmi %40-50 oranında yükselir. Bu sebepten dolayı da hızla gelişen meme dokusunda ve vücut ağırlığını taşıyan ayaklarda toplardamarlar daha belirgin bir görüntü sergileyebilir. Anne adayları genellikle bu dönemde damarların belirginleşmesi ile varis olacağını düşünür. Ancak bu konuda çok fazla endişelenmeden, varis için alınabilecek önlemleri de ihmal etmeden bu konuyu kontrol edebileceğinizi bilmelisiniz.

Gebelikte kilo almak için

Gebelik döneminde alınan kilolar, her anne adayına ve her gebeliğe göre değişkenlik gösterir. Gebelikte almanızın normal olduğu kiloyu ise gebelik öncesi kilonuz belirler. Şayet oldukça sağlıklı bir beslenme düzenine sahipseniz ve beklediğinizden daha çok kilo almışsanız bu durumun vücuttaki su ile alakalı olduğunu düşünmelisiniz. Vücudun gebelikte su tutumu genellikle doğumdan sonra kolayca geri döndürülebilen bir durumdur. Sağlıklı beslenme düzeninizi sürdürünüz, gebelikte diyet yapmak, sizin ve bebeğiniz için faydalı değildir. Şayet 10. haftaya kadar anne adayı hiç kilo almamış hatta kilo kaybetmiş olabilir. Ancak artık gelecek haftadan itibaren yaklaşık olarak 500 gramlık bir kilo artışınız olabilir.

Alınan kilolar değişkenlik gösterse de genel olarak gebelikte kilo alımı:
Kilosu az olan, yani zayıf olan anne adayları 9 ay süresince 15 kilo,
Uygun kilodaki anne adayları 9 ay süresince 12 kilo,
Kilo fazlası olan anne adayları ise 7 kilo alabilirler.
Şayet anne adayı çoğul gebelik yaşıyor ise, kilo alımı elbette daha fazla olacaktır.

10. hafta hamilelik döneminde bebeğin ultrason görüntüsü nasıldır?

10. hafta hamilelik döneminde bebeğin ultrason görüntüsü nasıldır.

 

10.hafta-ultrason

10. hafta hamilelik döneminde bebekte meydana gelen değişiklikler nelerdir?

10. haftanın bitiminde meydana gelecek olan en mühim gelişme, artık bebeğinizin böbreklerinin idrar üretmeye başlamasıdır. Bebek tarafından üretilen bu idrar, amniyos kesesi içine boşaltılır. Bebek, çıkardığı bu sıvıyı yutar. 10. hafta artık fonksiyonlarını yerine getirmeye başlayan bağırsaklar bu sıvıyı emmeye başlar.

Bağırsaklardan kana ve buradan yeniden böbreklere giden sıvı, bebeğin idrar yapmasıyla yeniden ortama bırakılır. Amniyos sıvısı, bebeğin gelişimini sürdürebilmesi, korunabilmesi açısından oldukça ciddi bir öneme sahiptir. Bu sıvının devamlılığı da böbreklerin çalışması ile sağlanmış olur.

Bebeğin idrarı henüz bu dönemde oldukça zararsızdır, herhangi bir bakteri barındırmaz. Çünkü bebeğin böbrekleri 10. haftada atık maddeleri vücuttan atma işlevini üstlenmez.

10. haftada karaciğer de artık çalışmaya başlar ve görevi olan kan üretimini sağlamaya başlar. Karaciğerin bir diğer görevi olan zehirli maddeleri vücuttan atmak, henüz plasentanın görevidir.

10. haftada artık bebeğin genital organları git gide netleşmeye başlar. Ancak bebeğin hala cinsiyeti belli değildir. Genital tüberkül denilen yapı ise kız bebek de olsa, erkek bebek de olsa bu dönemde aynı görüntüdedir. Gelecek olan haftanın sonunda ise genital organ belirginleşmeye başlayacak.

10. haftada artık bebeğin göz renginin ne olacağına karar veren iris tabakası da oluşmaya başlar. Göz kapakları oluşmaya devam ediyor ancak hala kapalılar.

10. haftada bebeğin boyu 5 cm civarında ve kilosu da 5 gramdır. 10. haftada artık bebek, gelişimin en önemli kısımlarını tamamlamayı sonlandırmaktadır. Bu aşamadan sonra dokular ve organlar gelişmeye devam edecek.

Böbrek, bağırsak, beyin ve karaciğer gibi hayati organlar, işlevlerini üstlenmeye başladılar. Ancak organların gelişimi hamilelik tamamlanana kadar sürmeye devam edecek.

10. haftada artık bebeğin tırnakları çıkıyor. Cildi ise tüylerle kaplanmaya başladı. Kalçasını ve eklemlerini hareket ettirebiliyor. Elleri kalbinin üzerinde konumlanmıştır.

The post 10 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK) first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
2 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK) https://www.coolkadin.com/2-haftalik-gebelik-hamilelik.html Thu, 24 Dec 2015 08:00:52 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=7348 İKİ...

The post 2 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK) first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
İKİ HAFTALIK GEBELİK

2. hafta hamilelik dönemi

Gebelik haftası, 4. haftadan başlayarak hesaplanmaktadır. Bu sebeple 1. 2. ya da 2. haftalık gebelikler söz konusu değildir. Çünkü gebelik, son görülen adetin ilk gününden itibaren sayılarak belirlenir. Bundan dolayı gebelik rahime yerleştiğinde ve adet gecikmesi yaşanılan dönemde gebelik 4 haftalıktır. Bu sebeple iki haftalık gebelik görüntüsü söz konusu değildir.

Baba adayında oluşan değişikler nelerdir?

Sperm hücresi milimetrenin 100’de biri kadar uzunluktadır. Spermler, testis içerisinde üretilir. Sperm hücreleri vücut ısısına dayanıklı değillerdir. Bu sebeple testisler yani erkeğin spermi üreten ve depolayan organları vücut dışındadırlar. Skrotum (torba) adı verilen yapının içerisinde bulunurlar. Sperm hücresinin üç büyük parçası vardır. Bunlar: baş, gövde ve kuyruktur. Baş bölümü, yumurta hücresininin içine girebilmek adına ihtiyaç duyulan akrozom denilen maddeleri barındırır. Çekirdek ismi verilen alanda ise hücrenin baba adayına ait genetik yapısı vardır.Gövde bölümü hücrenin ileri doğru hareketini sağlaması adına gerekli enerji deposu görevini üstlenir. Kuyruk bölümü ise hücrenin hareketliliği için gereklidir.

Ejakülasyon adı verilen boşalma sırasında milyonlarca sperm, kadın genital sistemine girebilir. Ancak bunlar içerisine sadece yumurta hücresine kadar ulaşabilen ortalama olarak 1000 tanesi yumurta hücresini döllemek için aday olabilir. Bu adayların içerisinden ise en uygun ve en kaliteli olan bir tanesi yumurta hücresinin içine girebilir.

Yumurtlama ardından yumurta hücresi ilk 12 -24 saat içinde döllenme sağlanmalıdır. Bu sebeple döllenmenin başarıya ulaşmak için sperm hücreleri yumurta hücresi ulaştığı zaman Fallop tüplerinde hazır olmalıdır.

Erkekte de, kadın vücudunda üremeyi sağlayan hormonların tamamı vardır. Fakat erkekte hormonların fonksiyonları değişkenlik gösterir. Hipotalamusun verdiği komutla FSH hormonu testise ulaşır. Bu bölgede sperm hücrelerinin çoğalması ve olgunlaşması sağlanır. LH adı verilen hormon ise testiste testosteron hormonu üretir. Testosteron Testosteron, androjen grubuna ait bir steroid hormondur. Erkek cinsiyet hormonudur. Kadında birim zamanda tek bir yumurta hücresi olgunlaşır. Ancak erkekte aynı anda milyonlarca sperm hücresi üretilir ve olgunlaştırılır. Bu sperm hücreleri depolarak hazırda bekletilir.

 

Folik Asit

Folik asit için önerilen doz günlük olarak 0.4 miligramdır. Bu dozun tamamını tek bir doz halinde de alabilirsiniz. Folik asit takviyesinin gebelik öncesi ve gebelik sırasında bu kadar gerekli olmasının sebebi ise folik asitin nöral tüp defekti (NTD) denilen ve bebeğin santral sinir sisteminde meydana gelebilecek olası problemleri önleyebilmesidir. Bu olası problemler de omurgada açıklık, beyin dokusunun gelişememesi gibi sorunlardır.

Folik asit, kan yapımında ve birçok hücrenin fonksiyonu için kullanılan bir vitamindir. Bunun yanında folik asit takviyesinin esas amacı bu vitaminin eksikliğine bağlı kansızlığı engellemekten başka, NTD denilen bu gibi problemlerin oluşma riskini düşürmektir. Amerika ve İngiltere başta olmak üzere farklı ülkelerde besinlere ilave olarak folik asit takviyesi uygulanır.

Folik asit: tahıllardan, portakal suyundan, meyvelerden, baklagillerden, fasulyeden ve yeşil yapraklı sebzelerden temin edilebilir. Folik asit takviyesini besinlerden eksiksiz temin etseniz dahi, ilave olarak folik asit takviyesine başlamanızda fayda vardır. Önceki gebeliklerde NTD problemi yaşandıysa, ne kadar doz folik asit almanız gerektiği doktorunuz tarafından size bildirilecektir.

Folik asit kullanmadıysanız, başlayan gebeliğin kötü etkilenme riski her zaman mevcuttur. Bu sebeple folik asiti ihmal etmemeye özen gösterin.

2. hafta hamilelikte anne adayında meydana gelene değişiklikler nelerdir?

Son görülen adet kanaması belirtileri birkaç gün önce kaybolacaktır. Olası bir hamilelik adına sağ ya da sol yumurtalıkta yumurta hücresi olgunlaşmasını sürdürmektedir. Folikül adı verilen içi sıvı dolu olan bir yapının içinde bir yumurta hücresi olgunlaşmaya başlar. Folikül 18-20 milimetre arası bir boyuta eriştiği zaman, hormonların artan etkisiyle beraber çatlama yapar. Bu sayede içinde olgun yumurta hücresi serbest kalır.

Yumurtlama (ovulasyon) Süreci

Bu esnada, gebeliğin yerleşeceği ve orada büyüyeceği rahim iç tabakası hazırlanır. Bu hazırlık gebeliğin yerleşeceği ve büyüyeceği yeri uygun hale getirmektir. Anne adayının adet döngüsü, yani adet kanamasının ilk gününden sonraki adet kanamasının ilk gününe kadar geçen zaman 28 gün ise büyük bir ihtimalle 14. günde, yani 2.haftanın son gününde ya da gelecek haftanın başında yumurtlama oluşacaktır.

Rahim ve Rahim Ağzı Yapısı

Adet Görme: Üreme çağındaki kadınlar her ay adet görür. Görülen adetlerin amacı, rahim iç tabakasının olabilecek bir hamilelik için her ay tazelenmesidir.

Adet kanamasıyla birlikte eskimiş olan rahim iç tabakası atılır. Bu sayede yenilenme ve tazelenme süreci başlar. Gelişen folikül, östrojen hormonu üretir. Bu hormon da rahim iç tabakasının tekrar geliştirir ve kalınlaştırır.

Rahim iç tabakasının bebeğin gelişmesi için uygun özellikleri tam manasıyla oluşturması, yumurtlama ardından salgılanan progesteron hormonunun, rahim içini düzenleyici ve geliştirici etkisiyle sağlanır.

Progesteron hormonu: Östrojen hormonunun düzensiz olarak oluşturduğu rahim iç tabakasını düzenler. Bu sayede de bebek için yerleşim ve gelişim ortamı uygun olarak hazırlanır. Progesteron hormonu, yumurtlamanın oluşmasının ardından yumurtlamanın yaşandığı yumurtalık dokusunda meydana gelen sarı cisim tarafından üretilerek salgılanır.

Hamilelik oluşmaz ise, gelişen rahim iç tabakası adet kanaması ile birlikte atılır. Yeni bir adet döngüsü başlar ve bu şekilde devam eder.

Bazı kadınlarda adet döngüsü daha uzun ya da daha kısa gerçekleşebilir. Bu durumda yumurta hesaplaması gene yapılabilir. Adet döngüsünün uzunluğundan 14 gün çıkarılır ve çıkan sayı, yumurtlama gününü ortaya çıkarır. Örnek olarak 28 günlük bir adet döngünüz var ise, 28-14=14. adet döngüsü, kişinin yumurtlama zamanıdır. Yani 14.gün kişinin yumurtlama günü olarak çıkar. Ancak adet döngüsü düzensiz ise, zaman zaman değişiyor ise bu sonuç yanıltıcı olabilir.

Bazı kadınlar, yumurtlama zamanlarını oldukça belli bir şekilde sol ya da sağ kasıkta batma biçiminde hissedebilirler.

Östrojen hormonu, bütün adet döngüsü süresince bir nebze daha sabit olarak salgılanırken, yumurtlama gününden ortalama olarak bir gün önce bu hormon, kan seviyesinde aniden yükselir. Bu yükselmenin sebebi ise, folikülde üretilen hormon miktarının yumurtalıkta gelişmesi ile birlikte oldukça artmış olmasından kaynaklanır.

Östrojen hormonu, en yüksek düzeyine ulaşınca, folikülün çatlamaya hazır olduğuna dair beyne bir sinyal gider. Bir gün sonra yumurtlamayı sağlayan LH (luteinizan hormon) seviyesi en üst seviyeye çıkartılır. Bu sayede de olabilecek en kısa zaman yumurtlama meydana gelir.

Yumurtlamanın yaşanmasının ardından yumurtalıkta folikülün çatladığı bölgede oluşan sarı cisim, progesteron hormonu salgılar. Bu hormon da kanda artmaya başlar.

Progesteron hormonu, vücut ısının artmasına yol açar. Bu sebeple de bazal vücut ısısı nispeten yükselir.

Yumurtlama günü, şüpheye yer bırakılmayacak şekilde öğrenilmek isteniyorsa, en uygun opsiyon LH ismi verilen hormonun idrardaki seviyesini saptamaya yarayan ”yumurtlama çubukları”dır. Yumurtlama gününde bulunulan ilişki, bebek sahibi olma şansını arttırır. Bu sebeple önemlidir. Yumurtlama çubukları, idrara batırıldığında yumurtlamanın yaşanacağı gün, büyük ölçek de doğru olarak öğrenilir.

Yumurtlama günü, bazal vücut ısısının ölçülmesiyle de tahmin edilebilir. Bunu ölçen hassas termometreler vardır. Ancak bu yöntem yanıltıcı da olabilir.

Salgı İnceleme Yöntemi ile Yumurtlama Gününün Öğrenilmesi

Rahim ağzından salgılanan mukus, adet döngüsü süresince östrojen ve progesteron hormonlarının salgılanmasıyla döngünün farklı günlerinde değişik özellikler sergiler. Bu değişiklikler fark edilebilir değişikliklerdir. Bu sayede yumurtlama günü, doğru bir şekilde tespit edilebilir.

Günlük kontrollerde, rahim ağzı salgısının özellikleri; işaret ve orta parmakların vajinanın derinene yerleştirerek belirlenebilir. Salgının bir bölümü parmaklara dolanıp dışarı çıkartılabiliyorsa, iş daha da basitleşir. İncelenmesi gereken bu salgının kıvamının ve esnekliğinin nasıl olduğudur.

Salgı: yumurta akı kıvamında, beyaz-sarı renkli ve esnekse yani uzayan bir yapıdaysa ve vajinanızın ıslak hissediliyor ise, yumurtlama kısa bir süre önce yaşanmıştır ya da yaşanacaktır.

Mukusun en yoğun ve en fazla olduğu günlerde ise yumurtlama yaşanır. Yumurtlama ardından rahim ağzı salgısı git gide bu özelliklerini kaybeder.

Anne Adayına Öneriler

Anne adayları genelde yumurtlama gününü hesaplar ve zamanlı cinsel ilişkide bulunmaya dikkat eder. Bu sebeple de yalnızca zamanlı cinsel ilişkide bulunmayı takıntı haline getirebilir. Ancak bu duruma dikkat ederek ancak haftada en az iki kere korunmadan düzenli ilişkide bulunmanız gerekir. İlişki ardından vajinadan meninin geri boşalması normaldir. Korkmayınız. Geri gelen bu sıvılar, çok az sperm içerir. Yola koyulması gerekenler, dışarıya atılmamıştır.

İlişki ardından bacaklar yukarı kaldırma, başa aşağı durma gibi yöntemler rahim içine giden spermi etkileyen durumlar değildir. Anne adayının orgazm yaşadıktan sonra beyninden salgılanan endorfin, diğer bir adıyla mutluluk hormonu, anne adayının gevşemesini sağlar. Bu birkaç dakikalık süre, sperm hücrelerinin rahim içine ulaşması için kafidir.

The post 2 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK) first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>