Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php on line 20

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 8

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 11

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-includes/feed-rss2.php on line 8
haftalik gebelik gelisimi – Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı https://www.coolkadin.com Thu, 24 Dec 2015 11:41:51 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.4.4 https://www.coolkadin.com/wp-content/uploads/2021/05/cropped-logo_4-32x32.png haftalik gebelik gelisimi – Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı https://www.coolkadin.com 32 32 40 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK) https://www.coolkadin.com/40-haftalik-gebelik-hamilelik.html Thu, 24 Dec 2015 11:41:51 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=7536 KIRK...

The post 40 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK) first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
KIRK HAFTALIK HAMİLELİK – BEBEĞİN BOYU, KİLOSU, BÜYÜKLÜĞÜ

Hamilelik dönemi 40. hafta bebek

Evet, hiç geçmeyecekmiş gibi gelen ama aynı zamanda da nasıl bittiğini anlamadığınız gebeliğinizin son haftası… Artık bebeğinize kavuşacaksınız. Normal olarak bu haftanın sonunda doğum yapmanız bekleniyor. Ancak kimi anne adayları bu haftadan biraz daha geç doğum yapabilir. Korkmayınız. Doktorunuz herhangi bir sorun görmüyorsa, panik yapmayınız. Doktorun, hastanenin ve semtinize yakın olan bir taksi durağının telefon numarasını ve gerekli irtibat numaralarını kolaycak ulaşabileceğiniz ve göreceğini bir yere koyun. Doğum çantanızı da aynı şekilde kapının yakınına koymayı unutmayın. Mümkünse hastaneye giden kestirme yolları da öğrenmeniz tedbiri elden bırakmama adına faydalı olacaktır.

Toplum arasında yaygın olan inanış, normal doğum yapan kadınlarda sarkma olacağıdır. Ancak bir ya da iki defa sağlıklı bir şekilde normal doğumlarını tamamlayan kadınlarda sarkmaların oluşma riski oldukça azdır. Sarkma olursa da ufak cerrahi müdahalelerle düzeltilebilir. Endişelenmeyiniz.

Bir diğer inanış da normal doğum ardından vajinanın genişleyeceğidir. Ancak doktorunuz doğumu sağlıklı bir şekilde tamamlamış, epizyotomi yöntemine uygun olarak yapılmış ve düzeltilmiş ise sarkma ve genişleme riski oldukça düşüktür. Herhangi bir yırtık olmadan doğumunuz oldukça başarılı bir şekilde tamamlanmış ise bu konuda endişe etmemeniz gerekir. Ancak elbette ki çok olmasa dahi az miktarda vajinal genişleme olasıdır. Ancak bu durum sizi rahatsız edecek ise, estetik operasyonlarla düzeltilebilir bir durum olduğunu unutmayınız.

40. hafta hamilelikte bebeğim boyu ve kilosu ne kadardır?

Hafta sonun da artık bebeğiniz tatlı bir balkabağı boyunda. Kilosu da neredeyse üç buçuk kiloya yaklaştı.Bebeğinizin kafatası yumuşak bir yapıda. Doğumun gerçekleşmesi için bu gereklidir. Doğum ardından bebeğin kafası bu sebeple yassı olabilir. Zaman içerisinde düzelecek ve sertleşecektir.

40. hafta hamilelikte annede meydana gelen değişikler nelerdir?

Oldukça yorucu, mutluluk dolu bazen de kaygılı maratonunuz sona yaklaştı. şayet bu haftanın sonunda doğum yapmadıysan bilmeniz gereken, geç doğumun 42. haftalarda tanımlanması. Bebeğinizin hareketlerini izlemeye devam edin.

40. haftada anne adayına biyofizik profili olarak tanımlanan bir ölçümleme uygulanabilir. Bu ölçümlemede:

bebeğin hareketleri,
nefes alışverişi,
diyafram ve göğüs hareketleri,
kas yoğunluğu,
refleksleri,
amniyotik sıvının durumu araştırılır.
Bu ölçümler ışığında amniyotik sıvının oldukça azaldığı tespit edilirse, suni sancı ile doğum başlatılabilir. Şayet çok ciddi bir problem mevcut ise, derhal sezaryen ile doğum yapılabilir.Bu hafta anne adayının rahmi muayene edilecektir. Doğum için rahim genişlemiş mi, genişlememiş mi kontrol edilecektir. Bu muayeneler aksatılmamalı.

40. hafta hamilelikte bebeğin ultrason görüntüsü nasıldır?

40.hafta hamilelikte ultrason görüntüsü aşağıdaki gibidir.

 

40.haftada-bebegin-ultrason

 

Doğumla ilgili en merak edilen 3 soru

suni sancılı doğum nedir?

Suni sancılı doğum, anne adayında suni sancılar yaratılması ve doğumun dışarıdan müdahaleler ile başlatılmasıdır. Çeşitli ilaçlar ve çeşitli yöntemler ile bu sancılar başlatılır. Şayet doğumun olması gerekliyse ya da doğum kendiliğinden gerçekleşmiyorsa suni sancı yaratılır. Bebeğiniz hala gelmemekte ısrarcıysa, suni sancı verilerek doğum gerçekleştirilir.

Suni sancılı doğum nasıl yapılır?

Gebeliğin gidişatı da göz önünde bulundurularak, rahmin durumuna ve yapısal özelliklerinize bakılır. Ardından ise suni sancılı doğum yapılır.Şayet anne adayının rahmi yeterince genişlemez ise, suni sancılı doğum tercih edilebilir. Hastanede, doktor anne adayının vajinasına prostaglandin içeren ilaçlar verecektir. Bu ilaçlar doğumun başlamasına yardımcı olacaktır. Sancıların oluşmasını tetikleyecektir. Şayet bu ilaçlarla doğum gerçekleşmiyor ise, Pitocin adlı bir ilaç uygulanacaktır. Bu ilaçla doğumun başlaması oldukça muhtemeldir.

Doğum ve sonrası

Anne adayları doğum başladıktan ve hastaneye girdiklerdinden sonra, doğum salonuna alınırlar. İlk olarak anne adayı muayene edilir be rahim açıklığı araştırılır. Ardından ise ultrason uygulanır. Bebeğinizin kilosu yaklaşık olarak görülür. NST yani non stres test uygulanabilir. Bunun sebebi de bebeğinizin kalp atışlarını ve rahim kasılmalarınızın durumunu görmek içindir. Sezaryen doğuma neden olabilecek bir durum tespit edilmemiş ise, anne adayı bir odaya alınır ve düzenli olarak kontrolleri yapılır.

Rahim ağzı açıklığı

Doğum yapılana dek ortalama 20 dakikada bir bebek kalp atışları kontrol edilir. 1 saatte 1 de rahim ağzı açıklığı muayene edilir. Doğum, rahim ağzı açıklığı 10 cm olduğu zaman yapılacaktır. Özellikle de henüz ilk gebeliği olan anne adayları için rahim ağzı açıklığının 1 cm’e ulaşması 1,5-2 saati bulabilecektir. Buraya kadar sabreden anne adaylarının, bu noktada da sabırlarını devam ettirmesi gerekir. Bebeğin başı rahim kasılması aşamasında vajenden fark edilebilir. Bu sebeple anne adayı doğum masasına yatırılır.

Doğum ve bebek

Anne adayının güçlü kasılmaları ve ıkınmalar ile ilk olarak bebeğin başı vajenden çıkmaya başlar. Doktorunuz ilk olarak bebeğinizin ağzını bir bez yardımı ile silecektir. Daha sonra ise bebeği ideal pozisyonlarda nazik bir şekilde çeker ve dünyaya getirir. Bebeğiniz 40. haftada ortalama 50 cm ve 3750 gram’ dır. Bebek dünyaya geldikten sonra bebeğin eşini (plasentayı) doktor tarafından çıkartılır. Doğum yolu ve vajeni risk oluşturabilecek yırtıklar bakımından inceler. Özellikle ilk gebeliklerde bebeğin çıkışını daha kolay yapmak için açılan epizyotomi düzeltilir. Daha sonra ise anne adayı bebek yatağına alınır ve bebeği annenin kucağına verilir. Anne adayı ilk defa bebeği ile göz göze gelecektir.

The post 40 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK) first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
2 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK) https://www.coolkadin.com/2-haftalik-gebelik-hamilelik.html Thu, 24 Dec 2015 08:00:52 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=7348 İKİ...

The post 2 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK) first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
İKİ HAFTALIK GEBELİK

2. hafta hamilelik dönemi

Gebelik haftası, 4. haftadan başlayarak hesaplanmaktadır. Bu sebeple 1. 2. ya da 2. haftalık gebelikler söz konusu değildir. Çünkü gebelik, son görülen adetin ilk gününden itibaren sayılarak belirlenir. Bundan dolayı gebelik rahime yerleştiğinde ve adet gecikmesi yaşanılan dönemde gebelik 4 haftalıktır. Bu sebeple iki haftalık gebelik görüntüsü söz konusu değildir.

Baba adayında oluşan değişikler nelerdir?

Sperm hücresi milimetrenin 100’de biri kadar uzunluktadır. Spermler, testis içerisinde üretilir. Sperm hücreleri vücut ısısına dayanıklı değillerdir. Bu sebeple testisler yani erkeğin spermi üreten ve depolayan organları vücut dışındadırlar. Skrotum (torba) adı verilen yapının içerisinde bulunurlar. Sperm hücresinin üç büyük parçası vardır. Bunlar: baş, gövde ve kuyruktur. Baş bölümü, yumurta hücresininin içine girebilmek adına ihtiyaç duyulan akrozom denilen maddeleri barındırır. Çekirdek ismi verilen alanda ise hücrenin baba adayına ait genetik yapısı vardır.Gövde bölümü hücrenin ileri doğru hareketini sağlaması adına gerekli enerji deposu görevini üstlenir. Kuyruk bölümü ise hücrenin hareketliliği için gereklidir.

Ejakülasyon adı verilen boşalma sırasında milyonlarca sperm, kadın genital sistemine girebilir. Ancak bunlar içerisine sadece yumurta hücresine kadar ulaşabilen ortalama olarak 1000 tanesi yumurta hücresini döllemek için aday olabilir. Bu adayların içerisinden ise en uygun ve en kaliteli olan bir tanesi yumurta hücresinin içine girebilir.

Yumurtlama ardından yumurta hücresi ilk 12 -24 saat içinde döllenme sağlanmalıdır. Bu sebeple döllenmenin başarıya ulaşmak için sperm hücreleri yumurta hücresi ulaştığı zaman Fallop tüplerinde hazır olmalıdır.

Erkekte de, kadın vücudunda üremeyi sağlayan hormonların tamamı vardır. Fakat erkekte hormonların fonksiyonları değişkenlik gösterir. Hipotalamusun verdiği komutla FSH hormonu testise ulaşır. Bu bölgede sperm hücrelerinin çoğalması ve olgunlaşması sağlanır. LH adı verilen hormon ise testiste testosteron hormonu üretir. Testosteron Testosteron, androjen grubuna ait bir steroid hormondur. Erkek cinsiyet hormonudur. Kadında birim zamanda tek bir yumurta hücresi olgunlaşır. Ancak erkekte aynı anda milyonlarca sperm hücresi üretilir ve olgunlaştırılır. Bu sperm hücreleri depolarak hazırda bekletilir.

 

Folik Asit

Folik asit için önerilen doz günlük olarak 0.4 miligramdır. Bu dozun tamamını tek bir doz halinde de alabilirsiniz. Folik asit takviyesinin gebelik öncesi ve gebelik sırasında bu kadar gerekli olmasının sebebi ise folik asitin nöral tüp defekti (NTD) denilen ve bebeğin santral sinir sisteminde meydana gelebilecek olası problemleri önleyebilmesidir. Bu olası problemler de omurgada açıklık, beyin dokusunun gelişememesi gibi sorunlardır.

Folik asit, kan yapımında ve birçok hücrenin fonksiyonu için kullanılan bir vitamindir. Bunun yanında folik asit takviyesinin esas amacı bu vitaminin eksikliğine bağlı kansızlığı engellemekten başka, NTD denilen bu gibi problemlerin oluşma riskini düşürmektir. Amerika ve İngiltere başta olmak üzere farklı ülkelerde besinlere ilave olarak folik asit takviyesi uygulanır.

Folik asit: tahıllardan, portakal suyundan, meyvelerden, baklagillerden, fasulyeden ve yeşil yapraklı sebzelerden temin edilebilir. Folik asit takviyesini besinlerden eksiksiz temin etseniz dahi, ilave olarak folik asit takviyesine başlamanızda fayda vardır. Önceki gebeliklerde NTD problemi yaşandıysa, ne kadar doz folik asit almanız gerektiği doktorunuz tarafından size bildirilecektir.

Folik asit kullanmadıysanız, başlayan gebeliğin kötü etkilenme riski her zaman mevcuttur. Bu sebeple folik asiti ihmal etmemeye özen gösterin.

2. hafta hamilelikte anne adayında meydana gelene değişiklikler nelerdir?

Son görülen adet kanaması belirtileri birkaç gün önce kaybolacaktır. Olası bir hamilelik adına sağ ya da sol yumurtalıkta yumurta hücresi olgunlaşmasını sürdürmektedir. Folikül adı verilen içi sıvı dolu olan bir yapının içinde bir yumurta hücresi olgunlaşmaya başlar. Folikül 18-20 milimetre arası bir boyuta eriştiği zaman, hormonların artan etkisiyle beraber çatlama yapar. Bu sayede içinde olgun yumurta hücresi serbest kalır.

Yumurtlama (ovulasyon) Süreci

Bu esnada, gebeliğin yerleşeceği ve orada büyüyeceği rahim iç tabakası hazırlanır. Bu hazırlık gebeliğin yerleşeceği ve büyüyeceği yeri uygun hale getirmektir. Anne adayının adet döngüsü, yani adet kanamasının ilk gününden sonraki adet kanamasının ilk gününe kadar geçen zaman 28 gün ise büyük bir ihtimalle 14. günde, yani 2.haftanın son gününde ya da gelecek haftanın başında yumurtlama oluşacaktır.

Rahim ve Rahim Ağzı Yapısı

Adet Görme: Üreme çağındaki kadınlar her ay adet görür. Görülen adetlerin amacı, rahim iç tabakasının olabilecek bir hamilelik için her ay tazelenmesidir.

Adet kanamasıyla birlikte eskimiş olan rahim iç tabakası atılır. Bu sayede yenilenme ve tazelenme süreci başlar. Gelişen folikül, östrojen hormonu üretir. Bu hormon da rahim iç tabakasının tekrar geliştirir ve kalınlaştırır.

Rahim iç tabakasının bebeğin gelişmesi için uygun özellikleri tam manasıyla oluşturması, yumurtlama ardından salgılanan progesteron hormonunun, rahim içini düzenleyici ve geliştirici etkisiyle sağlanır.

Progesteron hormonu: Östrojen hormonunun düzensiz olarak oluşturduğu rahim iç tabakasını düzenler. Bu sayede de bebek için yerleşim ve gelişim ortamı uygun olarak hazırlanır. Progesteron hormonu, yumurtlamanın oluşmasının ardından yumurtlamanın yaşandığı yumurtalık dokusunda meydana gelen sarı cisim tarafından üretilerek salgılanır.

Hamilelik oluşmaz ise, gelişen rahim iç tabakası adet kanaması ile birlikte atılır. Yeni bir adet döngüsü başlar ve bu şekilde devam eder.

Bazı kadınlarda adet döngüsü daha uzun ya da daha kısa gerçekleşebilir. Bu durumda yumurta hesaplaması gene yapılabilir. Adet döngüsünün uzunluğundan 14 gün çıkarılır ve çıkan sayı, yumurtlama gününü ortaya çıkarır. Örnek olarak 28 günlük bir adet döngünüz var ise, 28-14=14. adet döngüsü, kişinin yumurtlama zamanıdır. Yani 14.gün kişinin yumurtlama günü olarak çıkar. Ancak adet döngüsü düzensiz ise, zaman zaman değişiyor ise bu sonuç yanıltıcı olabilir.

Bazı kadınlar, yumurtlama zamanlarını oldukça belli bir şekilde sol ya da sağ kasıkta batma biçiminde hissedebilirler.

Östrojen hormonu, bütün adet döngüsü süresince bir nebze daha sabit olarak salgılanırken, yumurtlama gününden ortalama olarak bir gün önce bu hormon, kan seviyesinde aniden yükselir. Bu yükselmenin sebebi ise, folikülde üretilen hormon miktarının yumurtalıkta gelişmesi ile birlikte oldukça artmış olmasından kaynaklanır.

Östrojen hormonu, en yüksek düzeyine ulaşınca, folikülün çatlamaya hazır olduğuna dair beyne bir sinyal gider. Bir gün sonra yumurtlamayı sağlayan LH (luteinizan hormon) seviyesi en üst seviyeye çıkartılır. Bu sayede de olabilecek en kısa zaman yumurtlama meydana gelir.

Yumurtlamanın yaşanmasının ardından yumurtalıkta folikülün çatladığı bölgede oluşan sarı cisim, progesteron hormonu salgılar. Bu hormon da kanda artmaya başlar.

Progesteron hormonu, vücut ısının artmasına yol açar. Bu sebeple de bazal vücut ısısı nispeten yükselir.

Yumurtlama günü, şüpheye yer bırakılmayacak şekilde öğrenilmek isteniyorsa, en uygun opsiyon LH ismi verilen hormonun idrardaki seviyesini saptamaya yarayan ”yumurtlama çubukları”dır. Yumurtlama gününde bulunulan ilişki, bebek sahibi olma şansını arttırır. Bu sebeple önemlidir. Yumurtlama çubukları, idrara batırıldığında yumurtlamanın yaşanacağı gün, büyük ölçek de doğru olarak öğrenilir.

Yumurtlama günü, bazal vücut ısısının ölçülmesiyle de tahmin edilebilir. Bunu ölçen hassas termometreler vardır. Ancak bu yöntem yanıltıcı da olabilir.

Salgı İnceleme Yöntemi ile Yumurtlama Gününün Öğrenilmesi

Rahim ağzından salgılanan mukus, adet döngüsü süresince östrojen ve progesteron hormonlarının salgılanmasıyla döngünün farklı günlerinde değişik özellikler sergiler. Bu değişiklikler fark edilebilir değişikliklerdir. Bu sayede yumurtlama günü, doğru bir şekilde tespit edilebilir.

Günlük kontrollerde, rahim ağzı salgısının özellikleri; işaret ve orta parmakların vajinanın derinene yerleştirerek belirlenebilir. Salgının bir bölümü parmaklara dolanıp dışarı çıkartılabiliyorsa, iş daha da basitleşir. İncelenmesi gereken bu salgının kıvamının ve esnekliğinin nasıl olduğudur.

Salgı: yumurta akı kıvamında, beyaz-sarı renkli ve esnekse yani uzayan bir yapıdaysa ve vajinanızın ıslak hissediliyor ise, yumurtlama kısa bir süre önce yaşanmıştır ya da yaşanacaktır.

Mukusun en yoğun ve en fazla olduğu günlerde ise yumurtlama yaşanır. Yumurtlama ardından rahim ağzı salgısı git gide bu özelliklerini kaybeder.

Anne Adayına Öneriler

Anne adayları genelde yumurtlama gününü hesaplar ve zamanlı cinsel ilişkide bulunmaya dikkat eder. Bu sebeple de yalnızca zamanlı cinsel ilişkide bulunmayı takıntı haline getirebilir. Ancak bu duruma dikkat ederek ancak haftada en az iki kere korunmadan düzenli ilişkide bulunmanız gerekir. İlişki ardından vajinadan meninin geri boşalması normaldir. Korkmayınız. Geri gelen bu sıvılar, çok az sperm içerir. Yola koyulması gerekenler, dışarıya atılmamıştır.

İlişki ardından bacaklar yukarı kaldırma, başa aşağı durma gibi yöntemler rahim içine giden spermi etkileyen durumlar değildir. Anne adayının orgazm yaşadıktan sonra beyninden salgılanan endorfin, diğer bir adıyla mutluluk hormonu, anne adayının gevşemesini sağlar. Bu birkaç dakikalık süre, sperm hücrelerinin rahim içine ulaşması için kafidir.

The post 2 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK) first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>