Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php on line 20

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 8

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 11

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-includes/feed-rss2.php on line 8
gastrit – Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı https://www.coolkadin.com Sat, 16 Jan 2016 08:20:30 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.4.4 https://www.coolkadin.com/wp-content/uploads/2021/05/cropped-logo_4-32x32.png gastrit – Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı https://www.coolkadin.com 32 32 Gastrit Tedavisinde Diyet https://www.coolkadin.com/gastrit-tedavisinde-diyet.html Sat, 16 Jan 2016 08:20:30 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=12624 Gastrit...

The post Gastrit Tedavisinde Diyet first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Gastrit ülkemiz insanlarının sıkça yaşadığı sağlık problemlerindendir. Aşırı baharatlı yiyecekler ve asitli içecekler, alkol kullanımıyla ortaya çıkan bir hastalıktır. Gastrit, mide astarındaki iltihap ya da tahriştir. Gastritin en bilinen belirtileri arasında; mide bulantısı, karın bölgesinde rahatsızlık, şişkinlik, mide krampları, hazımsızlık, kusma, iştah kaybı, hıçkırık tutması ve siyah renkte dışkı yer alır. Belirtiler aniden gelişebilir (akut) ya da belli bir zaman içinde ortaya çıkabilir (kronik).
Gastritin bir çok nedeni vardır; stres, sıklıkla kusmak, bakteriyel ve viral enfeksiyonlar, safra reflüsü ve vitamin B12 eksikliği gibi… Akut gastrit nedeni ise çoğunlukla, aşırı alkol almak ve uzun süre anti iltihabi ilaç kullanmaktır.

Gastrit teşhisi, fiziksel belirtilerin incelenmesi ve hastanın tıbbi geçmişi ile aile geçmişinin analizi yapılarak konulur. Doktor teyit için; kan testi, dışkı testi yaptırabilir, üst endoskopi ve diğer görüntüleme testleri uygulanabilir. Teşhisin tam olarak konulmasından sonra doktor, belli tedavi seçeneklerini reçete edebilir. Bunun yanında, gastrit semptomlarının yatışması için belli bir diyet planı tavsiye edebilir. Gastrit hastaları için diyet planına bir göz atalım.

Gastrit Diyeti

Gastrit hastalarının diyeti kolayca sindirilebilecek gıdaları içermelidir. Gastrit sorunu yaşayan kişiler için özel bir diyet planı yoktur. Aslında kişi kolay hazmedilebilen dengeli bir diyet takip edebilir. Küçük porsiyonlarla ve sık yemek gerekli değildir, aksine düzenli olarak öğününde yiyilebilir. Sık yemek, midedeki asit salgısını arttırarak gastrit semptomlarını ağırlaştırabilir.

Süt ve süt ürünleri midedeki asit salgısını arttırır, bu tür gıdalar günlük maksimum 3 porsiyon ya da eğer mümkünse üç porsiyondan daha az tüketilmelidir. Az yağlı gıdalar seçmek, mide tarafından üretilen asidin kontrol edilmesine yardım eder. Unutulmamalıdır ki, beslenme yeterli miktarda lif içermelidir. Lifin mide rahatsızlığını arttırdığına ilişkin yaygın inanışın aksine, lifçe zengin gıdaların sindirim sağlığını iyileştirdiği ve düzenli bağırsak hareketlerini sürdürdüğü gözlenmektedir. Gastrit hastaları için etkin bir beslenme, ıspanak ve havuç suyu karışımı olabilir.

Bazı meyve ve sebzeler midede gaz oluşturabilir. Bu tür gıdalar arasında; lahana, brokoli, kuru fasulye, soğan, bezelye ve kabuklu meyveler de vardır. Mide ekşimesine sebep oldukları için, domates ve narenciye sularının alımını sınırlandırmak her zaman tavsiye edilir. Bir gastrit hastası, mide sorunlarına sebep olan gıdaların farkında olmalıdır.

Gastrit hastaları kesinlikle alkolden ve baharatlı yiyeceklerden kaçınmalıdır. Kırmızıbiber ve karabiber, acı biber ve acı biber tozu gibi baharatlar mide astarını tahriş edebilir. Midede asit üretimini arttırabilecek diğer yiyecekler; kakao, çikolata, kahve ve çay gibi kafeinli ürünlerdir. Eğer sonrasında mide bozukluğunuzu arttırıyorlarsa, bu tür ürünlerden uzak durun.

Vücut sıvınızı korumak ve asit salgısını en aza indirmek için her gün 6-8 bardak su ve diğer az asitli meyve suları tüketilabilir. Bu diyet planları, eğer takip edilirlerse, gastritin uygun şekilde tedavisine yardım edecektir. Gastrit mümkün olduğunca erken tedavi edilmelidir. Akut gastriti olanlar birkaç gün içerisinde iyileşebilirler. Diğer yandan kronik gastritin iyileşmesi genellikle daha uzun zaman alır. Eğer gastrit tedavi edilmeden uzun süre bırakılırsa, artan kan kaybı ve devamında mide kanseri gibi ciddi sağlık komplikasyonlarına neden olabilir.

The post Gastrit Tedavisinde Diyet first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Gastrit Olmamak İçin Yapmanız Gerekenler https://www.coolkadin.com/gastrit-olmamak-icin-yapmaniz-gerekenler.html Sat, 16 Jan 2016 08:18:14 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=12620 Gastrit...

The post Gastrit Olmamak İçin Yapmanız Gerekenler first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Gastrit sıkça yaşanan sağlık problemlerinden biridir. Bazı yöntemleri uygulayarak gastrite yakalanmaktan kurtulabilirsiniz. Gastrit yaygındır, ama neyse ki gastriti doğal yolla engellemek ve tedavi etmek mümkündür. Gastrit, mide astarında enfeksiyon ya da aşınma olması durumudur. Aşağıda, gastriti doğal yolla engelleyecek ve tedavi edebilecek bazı basit yöntemler bulunuyor.

Adım 1

Fazla alkol almaktan kaçının. Gastrit, özellikle alkolikler arasında yaygın görülür. Az miktarda da olsa sürekli olarak alkol almak, gastrite neden olan mide astarında hasara neden olabilir. Bununla birlikte, orta düzeyde alkol almak (günde 1-2 kadeh) aslında gastrit gelişmesine karşı korunmaya yardım eder. Özellikle de, kırmızı şarap gibi belli türdeki alkoller alınması tavsiye edilir.

Adım 2

Kafeinli şeylerden uzak durun, özellikle de kahve, siyah çay, yeşil çay, gazlı içecekler, çikolatalar ve hatta belli ilaçlar. Bu gıdalar mide asidini arttırabilir. Bu gıdalardan kaçınarak gastritin iyileşmesine yardım edebilirsiniz.

Adım 3

İlaçlar konusunda dikkatli olun. Aspirin ve steroid olmayan anti iltihabi ilaçlar (ibuprofen gibi NSAID’ler) mide tahrişine neden olabilir ve tahrişi arttırabilir. Eğer gastrit geçmişiniz varsa bu ilaçları doktorunuza danışmadan kesinlikle kullanmayın.

 

The post Gastrit Olmamak İçin Yapmanız Gerekenler first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Mide hastalıkları ve tedavisi https://www.coolkadin.com/mide-hastaliklari-ve-tedavisi.html Wed, 27 May 2015 18:57:44 +0000 https://coolkadin.com/mide-hastaliklari-ve-tedavisi.html Uzm....

The post Mide hastalıkları ve tedavisi first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Uzm. Dr. Salim Bereket, mevsim geçişlerinde yaşanan mide sorunları ve tedavi yöntemleri hakkında bilgiler veriyor.

Mide hastalıkları dünyada olduğu kadar ülkemizde de ciddi bir sağlık problemi. Özellikle mevsim geçişlerinde ve yaz dönemi başlangıcında mide rahatsızlıklarında artmalar yaşanabiliyor. İlkbahar aylarında nem oranında yaşanan değişimler ve güneş ışınlarındaki farklılıklar bu duruma zemin hazırlayabiliyor. Böylece vücutta bazı hormonal düzensizlikler ve kan dolaşımında da değişiklikler meydana gelebiliyor. Central Hospital’dan Dahiliye Uzmanı Uzm. Dr. Salim Bereket, mevsim geçişlerinde yaşanan mide sorunları ve tedavi yöntemleri hakkında bilgiler veriyor.

En duygusal ve hassas organ; mide

Mide, vücudumuzun en duygusal ve en hassas organlarının başında gelir. Gündelik hayatta yaşanılan her türlü stres, sıkıntı, yenilen yemek ve içilen içeceklere kadar her şey mideyi etkiler. Özellikle bahar aylarının sonları ve yaz başlangıcı, mide sorunları yaşayan kişiler için en sancılı dönemdir ve bu dönemde şikayetler 3 kat artar. Mide hastalıklarının artışında mevsim geçişleri önemli bir etken olsa da, genetik olarak yatkınlık ve yaş gibi durumlar da rahatsızlığın oluşumunda büyük etkendir.

Bahar aylarında şikayetler artıyor

Kış mevsiminden bahar ve yaz dönemine geçerken mide şikayetlerinin daha fazla yaşandığını belirten Central Hospital’dan Dahiliye Uzmanı Dr. Salim Bereket, “Bu süreçte yaşanan nem oranındaki farklılıklara ve güneş ışınlarının etkisi ile değişen hava şartlarına vücut tepki gösterir. Bunun sonucunda da vücutta bir stres ortamı oluşur ve birtakım hormonal değişiklikler meydana gelir. Bu değişimlerin etkisiyle de mide asit salınımını arttırır.” dedi.

Midede yaşanan problemlerin bahar aylarında üst seviyeye çıkmasına neden olan farklı durumların da var olduğunu söyleyen Dr. Salim Bereket, “Özellikle beslenme düzenindeki değişimler, çiğ sebze ve meyvelerin tüketiminin artması,  kızartma benzeri yağlı besinlerin aşırı tüketilmesi ve ısınan hava sebebiyle asitli içeceklerin alınması mide sorunlarının şiddetini yükseltebilir. Bahar aylarında ortaya çıkan birçok alerjen de midedeki sorunları tetikler. Bunun sonucunda da kişilerin hayatı olumsuz yönde etkilenir. Ayrıca bu geçiş sürecinde mide sorunu yaşamayan kişiler de problemler yaşayabilir. Mide rahatsızlıkları olan bireylerin şikayetlerinde de artmalar gözlemlenir.” diye konuştu.

Mide Hastalıkları Nelerdir?

Gastrit: Midenin iltihabi hastalığıdır.
Duodenit: Onikiparmak bağırsağının iltihabi hastalığıdır.
Reflü: Mide salgısının yemek borusuna doğru kaçması ve burada iltihap oluşturmasıdır.

Daha ciddi olarak mide ve onikiparmak bağırsağı ülserinden de bahsedilebilir. Bu hastalıklarda her ne kadar genetik yapı önemli olsa da, mevsim geçişleri ve beslenme alışkanlığının önemi de unutulmamalıdır. Bu hastalıkların oluşmasındaki en önemli neden mide üst tabakası yapısının bozulmasıdır. Bazı alerjen gıdalar, genetik faktörler ve helicobakter pylori denilen mide mikrobu, bu koruyucu bariyeri bozar. Mevsim geçişiyle oluşan stres ortamı ise asit salınımını arttırarak, koruyucu tabakanın altındaki mide dokusuna zarar verir. Bu durum yüzeysel olduğunda gastrit, derin tabakalara kadar uzandığında ise ülser olarak karşımıza çıkar.

Karın bölgesinde Ağrı, midede yanma ve ekşime

Birçok kişi yaşamı boyunca bir dönem içerisinde mide şikayeti yaşar. Genellikle hastaların midesinde yanma, ekşime, karın üst bölgesinde ağrı, besinleri sindirmekte zorluk çekme, ağza acı tatta su gelmesi, bulantı, kazıntı hissi, geğirti gibi belirtiler görülür. Tüm bu şikayetler aç kalındığında artar ve yemek yedikten sonra azalır. Bu durum mide hastalıklarında görülen tipik bir özelliktir.

Mide rahatsızlığının daha ciddi olduğu durumlarda ise; yutmada güçlük, kilo kaybı, kanlı kusma ve dışkıda siyahlaşma gibi hayati tehlike olabilecek semptomlar görülebilir. Bu belirtileri yaşayan hastalar zaman kaybetmeden hemen uzman bir hekime başvurmalıdır. Ve hastaya bir an önce gerekli tedaviye başlanmalıdır. Tedavi edilmeyen hastalarda ciddi mide kanamalarından, mide ve bağırsak delinmelerine kadar hayati risk oluşturabilecek tablolar gelişebilir.

Bahar aylarında mideyi koruyabilmek için uyulması gereken bazı kurallar olduğunu belirten Central Hospital’dan Dahiliye Uzmanı Dr. Salim Bereket, “Bahar aylarında oluşan ya da artan mide şikayetlerini önlemek ya da azaltmak için öncelikli olarak beslenme düzenine dikkat edilmelidir. Kahve, çay, asitli içecekler, çikolata, çiğ yeşillikler, kızartma, acı, baharat, turşu, soğan, yeşil elma benzeri gıdalar mide asit salınımını arttırır ve mide duvar yapısını bozabilir. Aynı şekilde sigara ve Alkol gibi zararlı alışkanlıklar da midede şikayetlere neden olurlar. Bu sebeple bu tarz besinlerin tüketimi azaltılmalı, zararlı alışkanlıklar da mutlaka bırakılmalıdır. Ayrıca sık aralıklarla az miktarda yemek yenmeli ve gece yatmaya yakın mide boş bırakılmalıdır. Kişiye gaz yapıcı etkisi yok ise süt ve süt ürünleri tüketmek fayda sağlayabilir. Örneğin gece yatmadan bir süre önce 1 bardak soğuk süt içilebilir. Bu kişiler uyku düzenine de çok dikkat etmelidir.” dedi.

Reflü yastığı şikayetleri azaltıyor

Reflüsü olan hastalar yatak başını kaldırarak ya da reflü yastığı kullanarak şikayetlerini ciddi oranda azaltabilir. Karnı zorlayıcı mekik gibi hareketlerden de uzak durulmalıdır. Yine mide asit salınımını arttıran önemli nedenlerden biri olan stresi minimuma indirmek gerekir. Stresi yaratan her türlü ortamdan uzak durulmalı, spor yapılmalı ve müzik dinlenmelidir. Böylece kişi kendisini motive ederek olumsuz durumlardan uzaklaşabilir. Alınan önlemlere rağmen şikayetler düzelmiyorsa mutlaka hekime başvurulmalı ve hekimin kontrolünde ilaç tedavisine başlanmalıdır. Basit gibi görünen mide şikayetlerinin, önlem alınmazsa ciddi sonuçlar doğurabileceği kesinlikle unutulmamalıdır.

Bilinçsizse ilaç kullanmayın

Mide rahatsızlığı yaşayan kişilerin kendilerini rahatsız eden ve kendilerine dokunan belirli besinlerden mutlaka uzak durmaları gerektiğine dikkat çeken Dr. Salim Bereket, “Bir öğünde aşırı miktarda yemek yerine sık ve az yemek yemeleri önerilir. Özellikle yemek esnasında lokmalar aceleyle yutulmamalı ve iyi çiğnenmelidir. Spor yapan kişiler egzersiz öncesi yemek yememeli ve günlük hayatlarında karına baskı yapacak kıyafetler giymemelidir. Aşırı kilo problemleri var ise mutlaka ideal kiloya dönmeleri gerekir. Sigara ve alkol tüketimi de midede rahatsızlık oluşumunu tetikleyeceğinden mutlaka uzak durulmalıdır. Bilinçsiz ilaç kullanımı da son derece sakıncalıdır.” ifadelerini kullandı.

The post Mide hastalıkları ve tedavisi first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>