Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php on line 20

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 8

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 11

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-includes/feed-rss2.php on line 8
erken doğum hikayeleri – Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı https://www.coolkadin.com Mon, 28 Dec 2015 07:45:37 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.4.4 https://www.coolkadin.com/wp-content/uploads/2021/05/cropped-logo_4-32x32.png erken doğum hikayeleri – Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı https://www.coolkadin.com 32 32 Erken Doğumu Önlemek Amacıyla Progesteron Tedavisi https://www.coolkadin.com/erken-dogumu-onlemek-amaciyla-progesteron-tedavisi.html Mon, 28 Dec 2015 07:45:37 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=7981 Preterm...

The post Erken Doğumu Önlemek Amacıyla Progesteron Tedavisi first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Preterm doğum (erken doğum) 37. gebelik haftasından önce meydana gelen doğumlara verilen isimdir. .Preterm doğum yani diğer bir deyişle 36. Haftadan ya da 37. Haftadan önce yaşanan doğumlar, erken doğum olarak tabir edilirken erken doğum riski ise 37. gebelik haftası dolmadan kontraksiyonların başlaması halidir. Bütün doğum eylemlerinin ortalama olarak yüzde 10’luk bir kısmı erken doğum olarak meydana gelir.

Yenidoğan sürecinde yaşanan ölümlerin büyük bir kısmına sebep olan faktör, erken doğumdur.Bundan dolayı da erken doğumların engellenmesi adına tedbirler almak, tedavisi gerçekleştirmek, yeni tedavi yöntemleri bulmak için çeşitli araştırmalar ve çalışmalar yapılmaktadır. Bu çalışmalara, ilaç tedavileri de dahildir. Erken doğumun engellenmesi için yeni ilaç tedavileri geliştirilmiştir. Son yıllarda erken doğumun engellenmesi, doğumun zamanında gerçekleşmesi için önlenmesinde progesteron ilaçlarının etkinliği araştırılmıştır. Bu yazımızda, bu araştırmaların neticeleri özetlenecektir.

Doğum gerçekleşmeden önceki haftalarda anne adayının kanında progesteron düzeyinde çeşitli farklılık meydana gelir. Fakat doğum gerçekleşmeden hemen önce işlevsel progesteron çekilmesi meydana gelir. Bundan dolayı da progesteronun hamilelik haftaları süresince uterin relaksasyondan ve ardında doğumun gerçekleşmesine yol açtığı, teoriler arasındadır.

2001’in Şubat Ayında, FDA, doğum öykülerinde erken doğum eylemi olan kadınlarda erken doğumun engellenmesi için progesteron uygulanması gerektiğini bildirmiştir. FDA, Amerika Birleşik Devletleri’nin Sağlık Bakanlığı’na bağlı; gıda, diyet eklentileri, ilaç, biolojik medikal ürünler, kan ürünleri, medikal araçlar, radyasyon yayan aletler, veteriner aletleri ve kozmetiklerden sorumlu bürodur.

Anne adayına hamilelik dönemi boyunca progesteron uygulanması ile ilgili sunulan en önemli risk ise cinsiyeti erkek olan bebeklerdeki hipospadias riskinin fazlalaşmasıdır.

Hipospadias: Yeni doğan erkek cinsiyetli çocuklarda meydana gelen doğumsal bir sorundur. Normal bir peniste idrar kanalı (üretra) penis başının (glans) ucunda biter. Ve erkek çocukları da buradan idrarını vücuttan dışarı atarlar.

Hipospadias sorunu olan erkek çocuklarında ise idrar kanalı (üretra) penisin alt tarafında ve daha geride biter. Bu sebeple de sonlandığı alan ile penis ucu arasındaki mesafede idrar kanalı oluşmamasına sebep olur.

İdrar kanalının açılma noktası testislerden daha geride dahi görülebilir. Bu gerilik ne kadar fazla ise, sorun da o kadar ciddi olur. Fakat bu hastalığa sahip olan çocukların büyük bir kısmından penis ucuna daha yakın olduğu görülmektedir.

Erken doğumun engellenmesi adına progesteron kullanımı:

Erken doğum yapmamış olan ve rahim ağzı uzunluğu tespit edilmemiş kişilerde erken doğum riskini önlemek adına progesteron kullanımı tavsiye edilmez. Progesteron kullanılmasını gerektiren durumlar için yeterli kanıt mevcut değildir.

Hamilelikte düşük riski bulunan hasta gruplarında standart olarak rahim ağzı uzunluğu ölçülmesi tavsiye edilmez.

Daha önceki doğum eylemlerinde erken doğum hikayesi olmayan ve rahim ağzı uzunluğu 20 mm altında olan kişilerde erken doğumun engellenmesi adına progesteron tedavisine başlanabilmektedir.

Önceki doğumlarında erken doğum eylemi mevcut olan hamileliklerde yeniden erken doğum olması riskini önlemek adına 20. Ve 37. gebelik haftaları içerisinde haftalık olarak bir doz 250 mg hidroksiprogesteron (intramuskuler) tavsiye edilmektedir.

Çoğul gebeliklerde erken doğuma tedbir almak adına progesteron kullanımı tavsiye edilmez. Ancak bu kanıtlanmış bir bilgi değildir.

– PPROM hastası olan kişilere erken doğum için tedbir alınması adına progesteron kullanımı tavsiye edilmez.

The post Erken Doğumu Önlemek Amacıyla Progesteron Tedavisi first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
ERKEN DOĞUM (PRETERM DOĞUM) https://www.coolkadin.com/erken-dogum-preterm-dogum.html Mon, 28 Dec 2015 07:25:51 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=7979 Erken...

The post ERKEN DOĞUM (PRETERM DOĞUM) first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Erken doğum ya da preterm doğum son adet tarihine göre 24 hafta ile 37 hafta arasında doğum olmasına denir.

Erken doğum ya da diğer adıyla preterm doğum, görülen son adet tarihine göre doğumun 24 hafta ve 37 hafta arasında gerçekleşmesidir. 34-37 gebelik haftaları arasında gerçekleşen erken doğumlar, bütün erken doğumların %70’ini kapsamaktadır. Bu durum da geç preterm şeklinde tabir edilir.

gebelik haftası ve 41. Gebelik haftasında meydana gelen doğumlar ise miadında doğumlardır. Miadında doğum tabiri, normal zamanında doğumu ifade eder. Doğum sancılarının kendini göstermesi ise erken doğum riski olarak kabul edilir.
Tüm doğumların ortalama olarak %10’u erken doğum olmaktadır. Preterm doğumlar konjenital anomaliler dışında yenidoğan sürecindek bebeki ölümlerinin %75’ine yol açmaktadır. Erken doğum ile neticelenen hamileliklerde bebekte görme ve işitme sorunları, kronik akciğer hastalığı, gelişim geriliği, anomali riski görülme riski daha fazla olmaktadır.

Erken olarak yapılan doğumlarda bebeğin hayatta kalma ihtimali gebelik haftasının ilerlemesi ile artar. Misal vermek gerekirse, 23. gebelik haftasında olan bebekler dünyaya geldiği zaman hayatta kalma şansları oldukça azdır. Ancak 27. Gebelik haftasında bebeklerin hayatta kalma şansları oldukça yüksek olmaktadır.

Bebek ölüm oranları

gebelik haftasında olan doğumlar için: %30
gebelik haftasında olan doğumlar: %10
gebelik haftasında olan doğumlar: bu hafta ve sonrasında gerçekleşen doğumlarda bebeklerin hayatta kalma şansları oldukça yüksektir.
prematüre doğum

Erken doğum için risk etkenleri:

Daha önce erken doğum öyküsü olanlar,
Daha önce ölü doğum gerçekleştirmiş olanlar,
Rahim ağzıyla alakalı cerrahi müdahaleye maruz kalanlar,
Rahimle ilgili sorunlar ve rahim şekil bozuklukları,
Sigara kullanımı,
Çeşitli ilaçlar ve kötü alışkanlıklar,
Kadında kansızlık sorunu,
Kadında mevcut olan kronik hastalıklar,
Kadının stres altında olması ve depresyon,
Hamilelik sürecinde idrar yolu enfeksiyonu,
Suyun erken gelmesi,
Hamilelik döneminde kanama yaşanması
Sosyoekonomik düzeyin düşük olması
Irklarda bu riski etkiler,
Hamilelik döneminde yüksek tansiyon yaşanması,
Çoğul gebelik,
Yoğun ve yorucu fiziksel aktivite,
İki doğum arasında zamanın kısa olması,
Kadının yaşının 18’den küçük olması,
Kadının yaşının 40’dan fazla olması,
Kadının aşırı zayıflık durumu,
Kadının aşırı kilolu olması,
Amnion suyunun az ya da fazla olması,
Kısırlık sorunları,
Erken doğan bebekler için olası riskler:

Solunumla ilgili sorunlar
Bronkopulmoner displazi
Beyin kanama
Nekrozitan enterokolit
Yenidoğan ve hamilelikte grup b streptotok enfeksiyonu
Yenidoğan sarılığı
Körlüğe yol açabilecek bir hastalık olan Prematüre retinopatisi
Patent duktus arteriozus
Prematüre anemisi
Diyabet, şeker hastalığı
Uzun vadede görme ve işitme sorunları
Miyopi,
Şaşılık,
Astım,
Yüksek tansiyon gibi sorunlardır.
Sayılan durumlarda erken doğumu engellemek adına tokoliz uygulanmaz:

Ölü fetus mevcudiyetinde
Gebelikte ölümcül anomali mevcudiyetinde
Fetal iyilik hali tetkitlerinin sonuçlarının olumsuz olması
Şiddetli rahim içi gelişme geriliği mevcudiyeti
Koryoamnionit şeklinde tabir edilen gebelik zarlarının iltihap kapması
Kadının yoğun bir şekilde vajinal kanama yaşaması
Şiddetli yüksek tansiyon
Şiddetli preeklampsi

Erken doğum tehdidi ve erken doğumun engellenmesi mümkün müdür?

Düzenli bir şekilde hamilelik kontrollerinin ihmal edilmemesi ve erken tespit edilebilecek sorunların teşhis edilmesi ve önlemlerinin alınması erken doğum riskini azaltabilir. Bu sorunlar:

anemi,
idrar yolu enfeksiyonları,
rahim ağzı enfeksiyonları,
vajinadaki enfeksiyonlar olabilmektedir.
Erken doğum açısından risk altında olan kadınların kontrollerini aksatmaması, erken doğumu tetikleyebilecek risklere karşı tedbirlerin alınması gerekir.

The post ERKEN DOĞUM (PRETERM DOĞUM) first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>