Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php on line 20

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 8

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 11

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-includes/feed-rss2.php on line 8
emzirme dönemi – Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı https://www.coolkadin.com Mon, 28 Dec 2015 12:39:58 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.4.4 https://www.coolkadin.com/wp-content/uploads/2021/05/cropped-logo_4-32x32.png emzirme dönemi – Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı https://www.coolkadin.com 32 32 ANNENİN SÜT MİKTARINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER https://www.coolkadin.com/annenin-sut-miktarini-etkileyen-faktorler.html Mon, 28 Dec 2015 12:39:58 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=8183 Annenin...

The post ANNENİN SÜT MİKTARINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Annenin sağlıklı beslenmesi süt miktarını olumlu etkiler. Normal olarak düzenli bir şekilde emziren anne günlük olarak 400 ve 1000 cc iile bebeğini besler. İlk olarak annenin beslenme düzeni olarak birçok çeşitli etken anne sütünü ve miktarı üzerinde etkili olmaktadır.

Bu faktörlerden bazıları:

Stres
Yorgunluk ve halsizlik
Annenin hastalanması, grip olması gibi sorunlar
Seyrek emzirme
Doğum kontrol hapları
Annenin doğum yapmadan önce sigara alışkanlığı olması
Spor ve egzersiz yapma süt oranını etkilemez!

Zihinsel ve bedensel gelişimin en çok şekillendiği ilk ayda anne sütünün önemi oldukça büyüktür. Annenin sağlıklı olması, bebeğin sağlıklı olması anlamına gelmektedir. Annenin sağlıklı olması demek, bebeğin ihtiyaçlarını yeterli süt ile karşılarken, kendini de vitamin ve minerallerden eksik bırakmaması anlamına gelir. Anne sütünün en önemli özelliği bebek tarafından sindirilebilir olmasıdır. Bunun yanında bebeğin hastalıklardan korunmasına ve enfeksiyon kapmamasına yardımcı olur.

Anne sütü, bebeğin doğumundan itibaren ilk 6 ay boyunca tek besin olarak verilmelidir. Bunun sebebi, bebeğin gelişimi, hastalıklardan korunması ve zihinsel gelişimini tamamlayabilmesi için en ideal besin olmasıdır. İlk ay ay bebeğe su dahi verilmemelidir.

Sütü Arttırıcı Faktörler:

Anne, doğum yaptıktan sonra hormonal olarak çeşitli değişimlere girer. Bu değişimler sayesinde süt üretmeye başlar. Herhangi tıbbi yardım olmadan, tamamen vücudun kendi biyolojik aktiviteleri ile meydana gelen süt üretimi, bebek için yeterli olmalıdır. Fakat çeşitli durumlarda anne sütü yeterli gelmeyebilir ve bebek beslenemez. Ya da bebek beslenmeyi reddeder. Bu sebeple tam olarak bebeğin gelişmesi zorlaşabilir.Sütün yeterliliğini sağlamak için anne adayının dikkat etmesi gereken durumlar mevcuttur.

Anne Sütünün Besin Değerini Etkileyen Faktörler

Anneden salgılanan sütün kalitesini ve miktarını etkileyen çeşitli çevresel ve bedensel faktör bulunur.

lohusalık

Bu faktörler:

annenin beslenme düzeni,
annede olan hastalıklar,
annenin kullandığı ilaçlar,
annenin psikolojik durumu,
maruz kalınan zararlı maddeler ,
meme başındaki sorunlar olabilmektedir.
İlk olarak emziren anne, emzirme sürecindee kendisine ve beslenmesine oldukça dikkat etmelidir. Neler yapıp, neler yapmaması gerektiği hakkında bilinçli olmalıdır.

Şayet anne vücudunda doğumdan sonra su toplanmış ise, bu durumda süt az üretilebilir.

Gebelik dönemi problemli geçen anneler, daha az süt üretebilmektedir. Bunun dışında nane gibi çeşitli bitkilerin süt azaltıcı etkisi olduğu bilinmektedir. Çok fazla nane tüketimi sebebiyle süt üretimi azalabilir.

Obezite gibi sorunlar da sütün azalmasına yol açabilir. Bu sebeple gebe kalmadan öncekilo vermeye önem verilmelidir.

Annenin memesindeki yara ve çatlaklar emzirme eylemini olumsuz etkileyebilen bir durumdur. Ancak şayet meme başında enfeksiyonel bir durum mevcut değilse anne dişini sıkmalı ve emzirmeye devam etmelidir.

Annenin psikolojisi, stres, depresyon, süt miktarında etkili faktörler arasındadır. Bu süreçte özellikle çevresel faktörler, korku, endişe gibi olumsuz duygulara kapılmamaya dikkat edilmesi gerekir.

Olumsuz emzirme yöntemleri:

Memenin tam boşaltılmaması,
Seyrek emzirme gibi faktörler süt üretimini azaltır. Bu sebeple bebek sık sık emzirilmeli ve memeler tam olarak boşaltılmalıdır.
Sigara ve alkol:

Sigara ve alkol gebelik döneminde de, emzirme döneminde de anneyi ve sütünü oldukça kötü etkiler. Bundan dolayı anne adayı alkolden ve sigaradan uzak durmaya devam etmeli. Dumanına dahi maruz kalmamalıdır. Annenin unutmaması gereken, annenin vücuduna giren her türlü besin ya da zararlı maddeler, süt ile beraber bebeğe de aktarılacaktır. Sütün kesilmemesi ya da üretiminin olumsuz etkilenmemesi adına anne, oldukça özenli olmalıdır. Kafein ve asitli içeceklerden de uzak durmak gerekir. Bunların içindeki kafein bebeğe geçebilir ve bebekte uykusuzluk yapabilir. Bundan dolayı emziren anneler içeceklerine de dikkat etmelidir.

Memede süt olmasa dahi bebek ve anne muhakkak doğum oldukça sonra bir emzirme düzenine sahip olmalıdır. Bebek emmeye alışmalıdır ve bu refleks sayesinde de anne süt üretimine başlayacaktır.

Çeşitli durumlarda anneler bebeklerine anne sütünü biberonla temin ederler. Ancak bu durum, anne sütünün azalmasına sebep olmaktadır. Sütün salgılanmasının artması için emzirmek gerekir.

Bunların dışında anne sütünü artırmak adına toplum arasında yaygın olarak kabul gören; bol su içme, şekerli besinler tüketme gibi düşüncelerin geçerliliği bulunmaz. Bunlar, anne sütünü arttırmaz. Anne, sağlıklı ve yeterli beslenmeli, gerekli vitamin ve mineralleri almalıdır.

Bütün bu nedenlerin dışında anne, beslenmesine her zamankinden daha çok özen göstermelidir. Bunun yanında vücudunu dinç tutacak; yoga, pilates ve yüzme gibi sporlar yapmalıdır. Anne, emzirme döneminde fiziksel ve psikolojik olarak kendine çok dikkat etmelidir.

The post ANNENİN SÜT MİKTARINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
EMZİRİRKEN SİGARA İÇMEK BEBEK İÇİN ZARARLI MI? https://www.coolkadin.com/emzirirken-sigara-icmek-bebek-icin-zararli-mi.html Mon, 28 Dec 2015 12:35:40 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=8177 Emzirme...

The post EMZİRİRKEN SİGARA İÇMEK BEBEK İÇİN ZARARLI MI? first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Emzirme döneminde sigara içmek bebeğin sağlığı zararlıdır. Doğum yaptıktan sonra ve lohusalık süreçlerde sigara içmek, hamilelik dönemi ile ve bebekle ilgili çeşitli problemlere yol açabilmektedir.

Sigarada bulunan zararlı maddeler süte geçer mi?

Sigara kullanan annelerin bebeklerini emzirme hususunda pek başarılı olamadıkları, emzirme süresinin daha kısa olduğu, süt oranının daha az olduğu ve sütün kalitesinin daha kötü olduğu bilinmektedir. Sigara kullanan anneler , emzirmeyi daha erken keserler ve bu sebeple bebekle rhenüz 6 aylarını doldurmadan harici besinlere başlarlar.

Bu olumsuzlukların dışında merak edilen bir konu da sigarada bulunan zararlı maddelerin ve nikotin oranının anne sütüne de aktarılıp aktarılmadığıdır.

Yapılan çalışmalarda sigara kullanan, hatta sigara içmeyen ancak dumanına maruz kalan annelerin sütünde nikotin ve sigaranın içindeki diğer zararlı maddeler görülmüştür. Bundan dolayı da emzirme dönemindeki annelerin sigara içmesi bebek için de oldukça zararlı olabilmektedir. Sigaranınihtiva ettiği zararlı maddeler bebeğe de geçebilmektedir.

Emzirme sürecinde sigara kullanan annelerin bebeklerinde:

Huzursuzluk hali,
Kusma,
Gaz sancısı gibi sorunlar daha fazla görülür.
Sigara içen annelerin sütünün tadı ve kokusu daha farklıdır. Bundan dolayı bebeklerden bazıları emmeyi reddedebilir.
Emzirme döneminde sigara kullanan anneler, ‘’sigara içiyorum, bebeğimi emzirmemem daha sağlıklı, hazır mamaya geçeyim.’’ Şeklinde düşüncelere kapılmamalıdır. Anne sütünün faydalarından bebeği mahrum etmek, bebek için sigaradan daha zararlı olacaktır. Anne sütünün dışındaki mamalardan ise, sigara içerken emzirmek daha az zararlı, daha uygundur.

Emzirirken sigara kullanan annelere tavsiyeler:

Sigara kullanmanın üzerinde ne kadar çok zaman geçer ise, sütteki nikotin oranı da aynı şekilde azalır. Bundan dolayı sigara kullanıldıktan sonra bebeğin zaman geçmeden emzirilmesi yanlıştır. Yapılan bir çalışmada, anne sütündeki nikotin oranının 97 dakika sonra yarıya düştüğü ortaya koyulmuştur. Bu sebeple sigara içtikten 2 saat sonra bebeğinizi emzirmeye önem verin.

Bebek ile aynı ortamda sigara içmek oldukça zararlıdır. Başka insanların da bebeğin yanında sigara içmesine müsaade etmeyin. Sigara dumanına maruz kalmak bebek açısından oldukça olumsuz bir durumdur. Solunum yolu hastalıkları gibi ve bundan daha ciddi problemler ile karşılaşmak an meselesidir.

Olabildiğinde az sigara tüketmeye çalışırken, bu sigaraları yalnızca gerçekten gereksinim duyduğunuz anlarda için. Unutmayın, bebeğinizin sağlığı söz konusu!

Emzirme eyleminde bir yandan kesinlikle sigara içilmemelidir. Bu durumda anne sütünden nikotin geçerken, hem de havadaki sigara dumanı sebebiyle bebek oldukça zarar görür.

Sigara içilen ortam bebek girmeden havalandırılmalıdır.
Sigarayı bırakma konusunda ciddi adımlar atmalısınız.
Bebeğini emziren annenin sigara kullanması, bebek için en sakıncalı durumlardan biridir. Fakat her şeye karşın, anne kesinlikle bebeğini emzirmeyi kesmemelidir. Anne sigara içse dahi, bebeğini emzirmeye devam etmelidir. Anne sütü, ne olursa olsun vazgeçilmeyecek kadar önemli ve değerlidir.
Ancak dikkat edilmesi gereken çeşitli durumlar mevcuttur. Bu durumlardan biri: anne sütü ile bebeğe geçen nikotin oranıdır. İkincisi ise, annenin sigara kullanması sebebiyle bebeğin yaşadığı ortamda sigara dumanının olması, bebeğin bu sigara dumanına maruz kalması.

Pasif içicilik bebek için oldukça zararlıdır. Şayet sigara dumanına maruz kalırsa ve pasif içici konumuna geçer ise:

zatürre,
bronşit,
astım,
ani bebek ölümü sendromu gibi sorunlarla karşılaşma riski artar.
Bunun dışında sigara kullanan annelerin süt üretimleri daha az olur. Bu sebeple bebek yeterince beslenemeyebilir. Bunun yanında sütlerinin ihtiva ettiği C vitamini de aynı şekilde daha az olmaktadır.

Ancak sigara bırakılamıyor ise dikkat edilmesi ve sigaranın zararlarını azaltıcı çeşitli noktalara önem verilmelidir:

Emzirme esnasında ya da hemen öncesinde sigara kullanmayın.
Düşük nikotinli olan sigaraları kullanın.
Günlük olarak tüketilen sigara sayısını minimuma düşürün.
Bebeğin bulunduğu ya da bulunacağı alanlarda sigara içmeyin.
Sigara içilen alanı devamlı havalandırın.
Şayet anne günlük olarak bir paketten fazla sigara içiyorsa bebeğe geçen nikotin oranı, büyük bir artış gösterir. Bu sebeple, bebeğin kanındaki nikotin oranını oldukça belirgin bir hal alır. BU sebeple bebek daha fazla riske girer.

Aşırı sigara kullanımı sebebiyle anne sütünü daha az üretir. Bebeğin kusması, bulantısının olması, ishal olması gibi sorunlarla karşılaşılır. Sigara içine annelerin bebekleri daha yaygın olarak gaz problemi yaşamaktadır. Bunun dışında sigara kullanan annelerin bebekleri, daha fazla ağlamakta, daha uykusuz kalmakta ve daha fazla huysuz oldukları ortaya konmuştur

Annenin bu noktada yapması gereken ise, içtiği sigara sayısının en aza düşmesini sağlamak.
Yapılan bilimsel araştırmalarla ortaya konan verilere göre, annenin sigara kullanması sebebi ile erken sütten kesme, süt fışkırtma refleksinin baskılandığı görülmüştür ve bu sebeple de az süt üretimi olduğu ortaya konmuştur.

Şayet anne sigara yerine nikotin sakızı kullanıyor ise, bebeklerini, nikotin sakızından en az 2-3 saat sonra emzirmeleri daha doğru olacaktır.

The post EMZİRİRKEN SİGARA İÇMEK BEBEK İÇİN ZARARLI MI? first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>