Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php on line 20

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 8

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 11

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-includes/feed-rss2.php on line 8
doğum kontrol yöntemleri – Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı https://www.coolkadin.com Mon, 21 Dec 2015 11:08:31 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.4.4 https://www.coolkadin.com/wp-content/uploads/2021/05/cropped-logo_4-32x32.png doğum kontrol yöntemleri – Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı https://www.coolkadin.com 32 32 Kürtaj (Kürtaj bir doğum kontrol yöntemi değildir.) https://www.coolkadin.com/kurtaj-kurtaj-bir-dogum-kontrol-yontemi-degildir.html Mon, 21 Dec 2015 11:08:31 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=6735 Kürtaj...

The post Kürtaj (Kürtaj bir doğum kontrol yöntemi değildir.) first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Kürtaj son yıllarda yaygınlaşan ve anne olmak istemeyen kadınların uyguladığı operasyonlardan biridir.

Kürtaj Doğum Kontrol Yöntemi Değildir

Tıpta gebelik sonlandırılması, gebelik terminasyonu olarak adlandırılan halk arasında kürtaj olarak bilinen kürtaj işlemi rahim içinde bebeğe ait parçaların temizlenmesi işlemidir. İstenmeyen gebeliklerin sonlandırılması için başvurulabileceği gibi, düşük durumunda da uygulanır. Günümüzde kürtaj tıbbi gereklilikten daha çok yasadışı yollarda, hijyenik olmayan ortamlarda, yetkisiz kişilerce gerçekleştirilmektedir. Görevlerini dürüst, ahlaki koşullara uygun yerine getiren hekimlere itibar edilmelidir. Unutulmaması gereken nokta kürtaj bir doğum kontrol yöntemi değildir.

The post Kürtaj (Kürtaj bir doğum kontrol yöntemi değildir.) first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Düşük Hapı , Düşük İğnesi (?) https://www.coolkadin.com/dusuk-hapi-dusuk-ignesi.html Mon, 21 Dec 2015 11:04:30 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=6730 Kadınların...

The post Düşük Hapı , Düşük İğnesi (?) first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Kadınların hamile kalmak istememeleri durumunda kullandıkları doğum kontrol yöntemlerindendir. Çiftlerin cinsel ilişki sırasında doğru bir şekilde korunmaması durumunda kadınların hamile kalması son derece olağan bir durumdur. Özellikle de doğru zamanlarda korunmasız olan gerçekleştirilen cinsel ilişkilerde hamile kalma olasılığı çok daha fazla olmaktadır. Hamile kalmak istemeyen kişiler için birtakım yöntemler bulunmaktadır.

Kadınlarda kendilerini hamileliğe ve de anneliğe hazır hissetmemesi durumunda gebeliğine son verme hissi oluşmaktadır. Bu his ile birlikte eşiyle aldığı ortak karar sonrasında gebeliği bitirmek için birtakım yollar denenmektedir. Bu yöntemlerin kadının sağlığı açısından bir doktor tarafından yapılması gerekmektedir. Doktorlar hamileliğin belirli bir döneminde kadınlara son derece sağlıklı ortamlar içerisinde kürtaj işlemi uygulamaktadır. Bu işlemler sonrasında gebelik sonlandırılır ve de kadının sağlığı tehlike altında kalmamış olur. Fakat tüm bunlara rağmen kürtaj olmak istemeyen ve yinede gebeliği sonlandırmak isteyen kişiler hamilelik düşük iğnesi ve hapı seçeneklerini de denemek istemektedirler. Piyasada düşük iğnesi bulunmamaktadır.

Fakat düşük hapı bazı ülkelerde satışı yapılmaktadır. Düşük hapı, gebeliğinin 7. Haftasına kadar kullanılabilen bir tablet şeklindeki ilaçtır. Bu ilaç ile sadece erken gebelikler sonlandırılırken 7 haftadan sonraki gebeliklere uygulanamaz. Düşük hapını kullanacak bayanların yaş faktörü son derece büyük bir önem taşımaktadır. Yaşı 35 yaşından büyük ve de 18 yaşından küçük kişilerin bu ilacı kullanması son derece büyük tehlikelere yol açabilmektedir. Düşük hapını kullanacak olan kişilerin bir doktora başvurması gerekmektedir. Aksi takdirde yanlış bir şekilde vücuda alınan düşük hapının vajinada parça bırakması oldukça olağan bir durum olabilmektedir. Vajinasında ya da rahminde parça kalan kadınlarda ise ciddi tehlikeler meydana gelebilmekte ve kişinin hayatını sonlandırabilmektedir. Düşük hapını kullanmak isteyen bayanların, kullanma talimatlarını dikkatli bir şekilde okuması ve de anlaması gerekmektedir. Bu hapı kullanmak isteyen kişilerin 3 defa üst üste bu ilacı aynı anda alması şarttır.

Düşük İğnesi Daha sonra ise 15 gün boyunca düşüğün gerçekleşmesi beklenir. Düşüğün gerçekleşmemesi durumunda ise olumsuz bir durum meydana gelebilmektedir. Bu nedenle de başarısız olan düşük hapı kullanımının ardından zaman kaybetmeden bir doktora başvurulması gerekmektedir. Düşük hapı kullanmak kadınların hormonlarında büyük bir etki yaratabilmektedir. Bu sebeple bu hapı kullanmadan önce bir uzman kontrolünden geçmeniz gerekmektedir.

Hamilelik düşük iğnesi ve hapı gibi son derece zararlı olan bu ilaçları kullanmak yerine uzmanlar kadınların kürtaj olmasının çok daha sağlıklı olduğunu belirtmekte ve bu nedenle de bu ilaçları önermemektedirler.

The post Düşük Hapı , Düşük İğnesi (?) first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Vazektomi (Erkekte Kanalların Bağlanması) https://www.coolkadin.com/vazektomi-erkekte-kanallarin-baglanmasi.html Mon, 21 Dec 2015 11:00:31 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=6728 Son...

The post Vazektomi (Erkekte Kanalların Bağlanması) first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Son yıllarda uygulanan yöntemlerden biridir. Ancak yan etkileri de çoktur. Artık çocuk istemeyen çiftlerde, erkeklerin tohum (sperm) kanallarının bağlanmasıdır.
Kanallar bağlandığı için erkek tohum hücreleri (spermler) boşalma sıvısına geçmez. Böylece döllenme engellenir.
Koruyuculuğun başlaması hemen gerçekleşmez. İlk 20 boşalmada ya da yaklaşık 3 ay süreyle kondom (prezervatif, kılıf) gibi ek bir yöntem kullanılmalıdır. Çok etkilidir.
Erkekte Kanalların Bağlanması ( Vazektomi ) Cinsel arzu, yeterlilik ve doyumda, erkeklik organının sertleşmesinde hiçbir değişikliğe yol açmaz.
Erkek evli ise kendisinin ve eşinin yazılı onayı ile yapılır.
Cilt kesilmeden ve dikişsiz olarak yapılabilir. Hastanede yatmayı gerektirmez.
Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan (HIV/AIDS, hepatit-B, frengi, bel soğukluğu, klamidya gibi) korumaz.
Bu yöntemle sperm “kanallarında” ciddi hasar oluştuğundan tüplerin eski haline getirilmesi çok zordur.
Erkek üreme sisteminin ana organı olan testislerin temel görevi gebelik için gerekli olan spermlerin üretilmesidir. Üretilen spermler vas deferens adı verilen kanallar tarafından taşınarak penis ucuna açılan ürethraya kadar ulaşır. Bu yolculuk sırasında prostat bezinden salgılanan sıvı içine karışarak orgazm sırasında penis dışına atılır. Orgazm sırasında erkekten boşalan sıvı testisler tarafından değil prostat bezi tarafından üretilir.

Spermin üretim yeri olan testislerden üretraya kadar taşınmasının önünde bulunan bir engel menide hiç sperm bulunmaması yani azospermi ile sonuçlanır. Obstrüktif yani tıkanma nedenli azospermi olarak adlandırılan bu durum erkek kısırlığının nedenlerinden birisidir ve tedavisi cerrahi olarak sperm aramayı takiben mikroenjeksiyondur. Bu tıkanıklığın istenmeyen gebelikleri engellemek amacıyla bilinçli olarak cerrahi yöntemler ile yapılması ise vazektomi olarak adlandırılır.

Erkekte tüplerin bağlanması olarak tanımlanan bu işlem geri dönüşümsüz bir doğum kontrol yöntemi olarak kabul edilir.

Kimler İçin Uygundur?

Günümüzde her yıl sadece Amerika Birleşik Devletlerinde yarım milyondan fazla erkek istenmeyen gebeliklerden korunmak için vazektomiyi tercih etmektedir. Tüm dünyada ise bugüne kadar yapılan toplam vazektomi sayısının 30 milyonun üzerinde olduğu tahmin edilmektedir. Vazektominin önünde tıbbi bir engel olmamakla birlikte bazı bireyler bu işlem için daha uygun adaylardır.

Ailesini tamamlamış, diğer doğum kontrol yöntemlerini gözden geçirmiş ve daha uygun bir yönteme karar verememiş çiftler
Düzenli ve stabil bir ilişkisi olan ve kadın yaşının doğurganlığın sonlarına yaklaştığı çiftler
İleride çocuk sahibi olmak istemediğinden emin olan orta yaşlı bekar/dul erkekler
İstenmeyen gebeliklerden korunmada sorumluluk almak isteyen erkekler ileride çocuk sahibi olma konusunda kesin kararını verememiş veya evliliği konusunda şüpheleri olan ve olası bir boşanma ve yeniden evlenme durumunda tekrar çocuk sahibi olma olasılığı olan erkekler diğer doğum kontrol yöntemlerinden birini tercih etmelidir.
Avantajları

Kalıcı ve ömür boyu süren bir doğum kontrol yöntemi olması en önemli avantajıdır. Ayrıca hamilelik korkusu olmadığından cinsellik daha keyifli ve verimli yaşanabilir. İşlem sırasında bağlanan vas deferenslerin meni sıvısı üretimi ile hiçbir ilgisi olmadığından işlem sonrası erkeğin meni miktarı ve görünüşünde hiçbir değişiklik olmaz. Sperm ve hormon üretimi değişikliğe uğramadan devam ettiğinden cinsel istek, güç ve aktivitede herhangi bir değişiklik ortaya çıkmaz. Üretilen spermler vücut tarafından emilerek yok edilir.

Dezavantajları ;

Kalıcı bir yöntemdir. İleride yeniden çocuk sahibi olmak istendiğinde kanalların ameliyat ile yeniden açılması her zaman başarılı olmayabilir. Bu gibi durumlarda cerrahi sperm arama ve mikroenjeksiyon uygulanması gerekir.

Etkinliği

Vazektominin etkinliği teorik olarak %100 olmakla birlikte teorikte bu oran biraz daha düşüktür. Sperm hücresinin üretilmesi ile meniden dışarı atılması yaklaşık 72 gün alır. Bu nedenle vazektomi sonrası koruyuculuk hemen başlamaz. Koruyuculuğun tam olduğu yani menide sperm sayısının sıfıra düştüğü arka arkaya yapılan 2 sperm analizinde gösterilmelidir. İlk sperm tetkiki için genelde 16-18 hafta içinde 20 defa boşalma olması beklenmelidir. Çok nadir olarak spermin menide sıfırlanması daha yavaş olabilir ve 3-4 yıl kadar gerektirebilir. Bazı çok nadir durumlarda ise bağlanan ve kesilen kanallar yeniden birleşebilir ve üretilen sperm menide görülebilir.

İşlem Nasıl Yapılır?

Vezektomi işlemi lokal anestezi altında ve muayenehane şartlarında üroloji uzmanları tarafından yapılır. Oldukça kolay ve güvenli bir işlemdir. Testisler erkek vücudu dışında skrotum adı verilen torbaların içinde bulunur. Lokal anestezi yapılmasını takiben skrotum derisi üzerinde küçük bir kesi yapılarak vas deferensler bulunur, cilt dışına alınıp bağlandıktan sonra kısa bir parça kesilir ve kalan uçlar koter ile yakılarak tahrip edilir. İşlem yaklaşık 30 dakika sürer ve hastanede yatmayı ya da istirahati gerektirmez.Takip eden dönemde ağızdan ağrı kesici almayı gerektirecek şiddette ağrı olabilir.

Riskler Ve Komplikasyonlar

Her cerrahi işlemde olduğu gibi vazektomi de bir takım komplikasyonların görülme riski vardır:

Alerjik reaksiyon: Kullanılan anestezik ajana karşı alerjive bunun sonucunda geçici bir kaşıntı olabilir.

Kanama: İşlem sonrası kanama ve ödem olabilir. Skrotum mor ve şiş görünebilir. Bu durum geçici olup 4-5 gün içinde kendiliğinden kaybolur.

Orşialji (kronik ağrı): Nadiren işlem sonrası biriken sıvı ve sperme bağlı olarak testislerde ağrı olabilir. Bu durum 6 ay içinde kendiliğinden kaybolur.

Hematom: Skrotum içine olan kanama durmaz ise kan pıhtılaşarak bir kitle oluşturabilir. Nadiren bu hematomun ikinci bir cerrahi işlem ile boşaltılması gerekebilir.

Enfeksiyon: Nadiren antibiyotik tedavisi gerektiren enfeksiyonlar gelişebilir.

Ağrı: İlk 24 saatten sonra ağrı kesici almayı gerektirecek şiddette ağrı nadiren görülür.

Cinsel isteksizlik ve güçlük: Çok nadiren görülen bu durum fiziksel değil psikolojiktir.

Geçmişte vazektomi sonrası prostat kanseri görülme riskinde hafif bir artış olabileceği ileri sürülürken en son yapılan çalışmalar vazektomi ile prostat kanseri arasında bir ilişki olmadığını göstermektedir.

Uyarılar:

İleride çocuk isteği oluşması ihtimalini çok iyi gözden geçirin. Eşinizin de mutlaka onayını alın. Operasyon sonrasında koruyuculuk hemen başlamaz. Sperm incelemesinde azospermi oluşana kadar dek bir korunma yöntemi uygulamak gerekir. Vazektomi sonrasında yeniden çocuk sahibi olma arzusunun ortaya çıkması: Bu zor bir durumdur. İleri derecede hasar görmüş kanalları tekrar geçirgen hale getirme operasyonları başarı oranları değişen operasyonlardır. Başarı sağlanamazsa ve çocuk arzusu devam ederse testisten aspirasyon yoluyla sperm toplama yöntemlerine başvurmak gerekebilir.

The post Vazektomi (Erkekte Kanalların Bağlanması) first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Servikal Başlık https://www.coolkadin.com/servikal-baslik.html Mon, 21 Dec 2015 10:08:13 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=6702 Kadınların...

The post Servikal Başlık first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Kadınların uyguladığı diğer bir doğum kontrol yöntmenlerinden biride servikal başlık kullanımıdır. Diyafram, kubbe şeklinde lastikten yapılmış bir araçtır. Cinsel ilişkiden önce vajinaya (hazneye) yerleştirilir ve rahmin ağzını bir kapak gibi kapatır. İç kenarına sürülen

Sperm yok edici jelle birlikte kullanılmalıdır. Böylece ilişki sırasında boşalan spermler, rahme giremez ve yumurtayla birleşemez, dolayısıyla gebelik oluşmaz.

Her ilişkide, spermisitle birlikte ve doğru kullanıldığında etkili bir şekilde gebeliği önler.
Her kadının kendi iç yapısına uygun olarak kullanabileceği çeşitli boyutlarda diyaframlar vardır. Bu nedenle diyafram kullanabilmek için önce gebeliği önleyici yöntem sunumu yapan bir kliniğe başvurarak muayene olmak ve uygun diyaframı almak, diyaframın nasıl uygulanıp çıkarılacağını özel olarak öğrenmek gerekir. Yeni geliştirilen diyaframlar, ölçü alınmasına gerek kalmadan doğrudan da kullanılabilmektedir. Diyaframın etkili olabilmesi için her cinsel ilişkide kullanılması gerekir.
-Cinsel ilişkiden hemen önce ya da 6 saat öncesinde yerleştirilebilir.
-Cinsel ilişkiden sonra 6 saat süreyle spermler haznede kalabilir ve rahme geçebilir. -Bu nedenle diyafram ilişkiden en erken 6 saat, en geç 24 saat sonra çıkarılmalıdır.
-Diyafram içinizdeyken duş alabilir, tuvalete gidebilir, yüzebilirsiniz. Ancak vajina, asla yıkanmamalıdır. Vajinanın doktor tarafından önerilmedikçe herhangi bir nedenle yıkanması, doğal korunmasını bozarak enfeksiyonların oluşma riskini artıracağından kesinlikle önerilmez.
-Kullanım sonrası diyafram su ve sabunla yıkanarak temizlenir ve kurulanır. Daha sonraki kullanımlar için kutusunda saklanır. Doğru kullanılırsa aynı diyafram iki yıl süreyle kullanılabilir.

Servikal başlık
Serviksi sıkıca kapatan lateksten yapılmış bir alettir. Değişik boyutlarda olabilir. Diyaframa benzer fakat daha küçük boyuttadır. Etkinliği de diyaframa yakındır. Yine diyafram gibi, içine spermisid sürüle-rek kullanımı uygundur. Koitustan 6 saat sonrasına kadar yerinde kalmalıdır. 48 saate kadar yerinde kalabilir. Takılmasından önce ve üç ay sonra PAP smear almak uygun olacaktır. Adet sırasında kullanıl-maması hatırlatılmalıdır.

The post Servikal Başlık first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Takvim Yöntemi https://www.coolkadin.com/takvim-yontemi.html Mon, 21 Dec 2015 09:47:21 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=6692 Takvim...

The post Takvim Yöntemi first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Takvim yöntemi en kolay, zararsız ancak garantisi olmayan yöntemlerden biridir. Doğal aile planlaması olarak da adlandırılabilecek bu yöntem, kadının adet döneminde en doğurgan olduğu günlerde cinsel ilişkide bulunmama esasına dayanır. Bu yöntem çok eski yıllardan beri kullanılmaktadır. Günümüzde modern doğum kontrol yöntemleri arasında pek sayılmasa da, doğum kontrolundaki başarı oranı diğer yöntemlere göre düşük olsa da, hala tercih edilmektedir.

Adet döngüsü nedir ?

Adet döngüsü, bir kadının adet gördüğü ilk gün ile bir sonraki adet gördüğü ilk gün arasında geçen süredir. Kadınlarda bu süre genellikle ortalama olarak 28 gündür. Ancak 21 gün ile 35 arasında adet döngülerine de rastlanabilir. Adet döngüsü boyunca kadının en doğurgan olduğu günler, yumurtlamanın gerçekleştiği günlerdir.

Takvim yönteminde hesaplama nasıl yapılır ?

Hesaplamayı 2 örnek vererek açıklayalım:

Eğer kadının adet döngüsü 28 günde bir ise; 28’den 14 çıkarılarak yumurtlamanın olduğu gün 14 olarak bulunur.

Eğer kadının adet döngüsü 30 gün ise, bu kez 30’dan 14 çıkartılarak 16 bulunur. Bu kadının yumurtlama tarihi adetinin ilk gününden başlayarak 16. gündür.

Takvim yöntemi; yumurtlama günlerinden 4-5 gün öncesi ile 2-3 gün sonrası dönemde cinsel ilişkide bulunmamak demektir. Yani toplam olarak 8 gün cinsel ilişkiye girilmemelidir.

takvim metodu

Takvim yönteminin avantajları nelerdir ?

Bu yöntem en ucuz ve avantajlı yol gibi görünmektedir. Doğal olmayan hiçbir madde işe karışmadığından, bunların yan etkilerine de maruz kalınmamaktadır.

Takvim yönteminin dezavantajları nelerdir ?

Hesap hatası: Yöntemin en büyük dezavantajı hesaplamada yapılacak yanlışların, gebeliğe sebep olmasıdır.

Adet düzensizliği: Hesap hatalarının yanı sıra, kadınların adet döngüsündeki düzensizlikler de, yöntemin başarı oranını düşürür. Örneğin; uzun adet döngüsüne göre yapılan hesap, o ay çeşitli nedenlerle kadının adet döngüsü kısalacak olursa, yanlış günlere denk gelecektir. Bunu tersi de olabilir. Bu gibi durumlarda, takvim hesabı şaşar ve yöntem başarısız olur.

Cinsel ilişkiden uzun süre uzak kalma: Yönteme göre cinsel ilişkiden uzak durulması gereken ortalama 1 haftalık süre bazı çiftler tarafından uzun bulunabilir.

Takvim yönteminin başarı oranı nedir ?

Yöntemin başarı oranı %70-75 arasındadır. Bu oran aslında yeterli bir oran değildir.

Takvim yönteminin başarı şansını artırmak için neler yapılabilir ?

Gebelik açısından riskli olarak hesap edilen günlerde diğer doğum kontrol yöntemlerinden birini kullanmak, hem cinsel ilişkiden uzun süre uzak kalmayı engelleyebiliri, hem de yöntemin güvenilirliğini artırabilir.

The post Takvim Yöntemi first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Spermisitler https://www.coolkadin.com/spermisitler.html Mon, 21 Dec 2015 09:44:22 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=6690 Kadınların...

The post Spermisitler first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Kadınların kullandığı diğer bir doğum kontrol yöntemide spermisit yöntemidir. Değişik formları olan spermisit fitil, köpük, sünger, krem veya tablettir. İlişki öncesi kadın haznesine, derine yerleştirilen spermisitler, spermleri etkisiz hale getiren ve rahim boynundan geçmelerini engelleyen maddeler içerir.
Ne kadar güvenlidir?
Doğru kullanıldığında %94 etkilidir. İlk yıl başarısızlık oranı 100 kadın için 10-25’dir.
Nasıl kullanılır?
İlişki öncesi vajenin derinine spermisit yerleştirilir. Uygulandıktan sonra ilişki için 5-10 dakika beklemeyi gerektirir. Gebeliği önleyici etkisi uygulamadan 10-15 dakika sonra başlar ve 1 saat kadar sürer. Uygulamadan sonra kadının vajinasını temizlemesi önerilmez. Spermisitlerin etkinliği erkek prezervatifi, servikal başlık veya diyafram gibi diğer bariyer yöntemleri ile birlikte kullanıldığında artar.
Avantajları nelerdir?
Kadının kendine uygulayabileceği yöntemdir. Doktor kontrolu gerektirmez. Emzirme döneminde de kullanılabilir.
Kimler kullanmamalıdır?
Fitillerin içerdiği kimyasal maddelere alerjisi olanlar.
Cinsel ilişkiden hemen sonra hazneyi yıkama alışkanlığı olanlar.
Hazne ya da rahim ağzında şekil bozukluğu olanlar.
Olası sorunlar nedir?
Bazı spermisitlerde nonoxinol-9 maddesi vardır. Bu madde sperm öldürmede etkin bir madde ise de çok sık kullanıldığında HIV enfeksiyonu riskini artırabilir. Bunun sebebi maddenin dokuda tahrişlere sebebiyet vermesi ve böylece virüsün daha rahat bir şekilde sisteme giriş yapabilmesinden kaynaklanır. Bazı kadınların bu maddeye alerjisi vardır ve maddeyi içermeyen başka bir ürünü tercih eder.
Uyarılar
Her ilişki için yeni bir spermisit kullanılmalıdır. Spermisitler ilişkiden önce uygulanmalı ve ilişkiden 6-8 saat sonraya kadar hazne (vajen) içinde kalmalıdır. Bu süre içinde vajinal duş yapılmamalıdır. Sık spermisit kullanımı irritasyona neden olabilir. Kadının, spermisitlerde bulunan kimyasal maddelerden herhangi birine karşı allerjisi varsa kullanılmaz.

The post Spermisitler first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Hormonlu Spiral https://www.coolkadin.com/hormonlu-spiral.html Mon, 21 Dec 2015 09:02:40 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=6659 Hormonlu...

The post Hormonlu Spiral first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Hormonlu spiral özellikle çalışan kadınların tercih ettiği doğum kontrol yöntemlerinden biridir. ‘Çocuğunuz var ve belli bir süre başka bir çocuk yapmayı planlamıyorsunuz. İş hayatı ve anneliği bir arada sürdürdüğünüz için zamanınız kısıtlı. Güvenilir ve günlük yaşantınızı etkilemeyecek bir doğum kontrol yöntemine ihtiyacınız var. Hormonlu spiral sizin için doğru seçim olabilir.
Hormonlu spiral, çocuğu olan kadınlara önerilen etkili bir doğum kontrol yöntemidir. Rahim içine doktor tarafından yerleştirilen ve az miktarda hormon salgılayarak istenmeyen hamilelikleri engelleyen bu rahim içi araç hakkında bilmek istediklerinizi Dr. Senai Aksoy cevaplandırıyor.’
Doğum kontrolü nedir?

Doğum kontrolü istenmeyen hamileliklerin engellenmesi için kullanılan yöntemler ve araçların tümüdür. Doğum kontrol yöntemleri geri dönüşü olan ve kalıcı yöntemler olarak ikiye ayrılır. Kalıcı yöntemler kadında ve erkekte tüplerin bağlanmasıdır.
Doğum kontrolü neden önemlidir?

Etkili bir doğum kontrol yöntemi uygulanmadığında bu durumun doğuracağı sonuç istenmeyen bir gebelik ve kürtajdır.
Hormonlu spiral nedir?

Spiral ya da rahim içi araç tüm dünyada en fazla tercih edilen, geri dönüşü olan bir doğum kontrol yöntemidir. Spiral T şeklinde bir araçtır ve olağan bir jinekolojik muayene esnasında rahim içine doktor tarafından yerleştirilir.
Hormonlu spiral ise rahimin içine az miktarda progestin hormonu salgılayarak hamileliği önleyen bir spiral türüdür.
Hormonlu spiralin avantajları nelerdir?

Öncelikle hiçbir doğum kontrol yönteminin %100 etkili olmadığı göz önünde bulundurulduğunda, hormonlu spiralin %99 etkinliği oldukça önemli bir avantajdır.
Hormonlu spiralin kullanımı kadın açısından çok kolaydır çünkü günlük rutininde herhangi birşey yapmasını gerektirmez ve 5 seneye kadar kullanılabilir. Doktorunuzun size öğreteceği aylık basit bir kontrol dışında, hormonlu spiral istediğiniz sürece kullanabileceğiniz ve hatta varlığını unutabileceğiniz bir doğum kontrol yöntemidir.
Hormonlu spiral bazı kadınların yaşadığı yoğun adet kanamalarını da tedavi eder. Kanama miktarında 3 ay sonunda %80, 6 ay sonunda %90 azalma olur.
Hamile kalmaya karar verdiğiniz anda da doktor tarafından çıkartılır ve hemen hamile kalınabilir.
Hormonlu spiral hamileliği nasıl engeller?

Doktor tarafından rahiminize yerleştirildiği andan itibaren az miktarda hormon salgılamaya başlayan hormonlu spiralin hamileliği birkaç yoldan engellediği düşünülmektedir:
-Rahim ağzındaki mukusu koyulaştırarak spermin rahime girmesini engeller
-Spermin yumurtaya ulaşmasını ve yumurtayı döllemesini engeller
-Rahim duvarını inceltir
Hormonlu spiral kadının normal adet döngüsüne bağlı olarak rahimde her ay gerçekleşen kalınlaşmanın daha az olmasını da sağlayarak adet kanamalarının yoğunluğunu azaltır.
Hormonlu Spiral neye benzer ve kadın tarafından hissedilir mi?

Hormonlu spiral T şeklinde, yaklaşık 3 cm uzunluğunda, yumuşak ve esnek plastikten yapılmış bir araçtır.
Spiral vajinaya değil rahime yerleştiridiği için ne siz ne eşiniz bu aracı hissetmezsiniz. Hormonlu spiralin aylık olarak kontrol yapmanızı sağlayan ve rahimin dışında bırakılan ipleri vardır. Zaman zaman eşiniz bu ipleri hissedebilir.
Hormonlu spiral kimler için uygundur?

Hormonlu spiralin sizin için uygun olup olmadığı konusunda doktorunuz sizi bilgilendirecektir. Kendinize en uygun olan doğum kontrol yöntemini siz ve doktorunuz birlikte belirleyebilirsiniz.
Ancak hormonlu spiral genel olarak çocuğu olan ve yakın zamanda bir çocuk daha planlamayan kadınlara önerilir.
Hormonlu spiralin benim için uygun olup olmadığını anlamak için doktora ne gibi bilgiler vermeliyim?

Doktorunuza sağlık durumunuz ve sağlık geçmişiniz hakkında şu bilgileri vermelisiniz:
-Kalp krizi veya inme geçirdiniz mi?
-Doğuştan kalp veya kalp kapakçığı ile ilgili sorununuz var mı?
-Kan pıhtılaşması sorununuz var mı veya kanı sulandıran ilaç kullanıyor musunuz?
-Yüksek tansiyonunuz var mı?
-Yeni doğum yaptınız mı ve bebeğinizi emziriyor musunuz?
-Diyabetiniz (şeker hastalığı) var mı?
-Düzenli kullandığınız ilaçlar varsa nelerdir?
-Şiddetli migren ağrılarınız oluyor mu?
Hormonlu spiral kimlere önerilmez?

Şu durumlarda hormonlu spiral sizin için uygun değildir:
-Hamile olma ihtimaliniz varsa
-Ciddi bir pelvik bölge enfeksiyonu geçirdiyseniz ve bunun üzerine henüz sağlıklı bir hamilelik geçirmediyseniz
-Çok sık vajinal enfeksiyona yakalanma riskiniz varsa (çok eşlilik, eşinizin çok eşli olması, bağışıklık sisteminizde bir sorun olması gibi sebeplerle)
-Rahim/rahim ağzı kanseri ya da meme kanseri olduysanız veya olduğunuzdan şüpheleniliyorsa
-Açıklanamayan vajinal kanamanız varsa -Karaciğeriniz ile ilgili bir sorun varsa (karaciğer hastalığı veya karaciğer tümörü)
-Miyom gibi rahim içi boşluğunun şeklini bozan bir durumunuz varsa
-Hormonlu spiralin salgıladığı hormona veya yapıldığı maddelere alerjiniz varsa
Emzirirken hormonlu spiral kullanımı bebeğe zarar verir mi?

Emziren kadınlar hormonlu spiral kullanabilirler ancak doğumdan sonra en az 6 hafta beklenmelidir.
Genel olarak hormonlu spiral kullanımı emziren kadınların sütünde bir değişikliğe neden olmamakla birlikte sütün azaldığı bazı vakalar da bildirilmiştir. Emzirirken hormonlu spiral kullanımı sonucunda bebeğin sağlığında, büyümesinde veya gelişiminde de herhangi bir olumsuzluk bildirilmemiş olmakla birlikte hormonlu spiralin salgıladığı az miktarda hormon anne sütüne geçerek bebeğin kanında tespit edilebilmektedir. Ancak bunun bebeğe hiç bir zararı yoktur.
Hormonlu spiral yoğun adet kanaması olan kadınlarda nasıl kullanılır?

Tek bir adet döneminde 80 ml’den fazla kanama genellikle yoğun adet kanaması olarak tanımlanır. Şu durumlardan en az birini yaşıyorsanız yoğun adet kanaması probleminiz olabilir:
– Adetiniz sırasında hem tampon hem ped kullanmak zorunda kalıyorsanız
– Her 2-3 saatte bir tampon veya pedin değiştirilmesi gerekiyorsa
– Kıyafetleriniz kan lekesi oluyorsa
– Gece kalkıp ped değiştirmek zorunda kalıyorsanız
– Gece havlu veya ek bir koruma ile uyumanız gerekiyorsa
Hormonlu spiral hızla adet kanamasının yoğunluğunu azaltır ve 6 aylık kullanım sonucunda kanama %90 azalmış olur. Hormonlu spiral başlangıçta kanama süresini bir miktar uzatabilir ancak daha sonra kanama süresi de kısalır.
Hormonlu spiralin benim için uygun olduğuna karar verdim, ne zaman ve nasıl taktırabilirim?

Hormonlu spiral adetinizin başlangıcından sonraki 7 gün içinde doktorunuz tarafından takılır. Hormonlu spiral olağan bir jinekolojik muayene sırasında takılabilir ve işlem sadece birkaç dakika sürer. Doktorunuz sizi 4-12 hafta sonra kontrole çağırabilir. Bundan sonra hormonlu spiral sadece yıllık jinekolojik muayeneniz sırasında kontrol edilir. Siz aylık olarak doktorunuzun size öğreteceği şekilde hormonlu spiralin yerini kontrol edersiniz.
Hormonlu spiralin takılması sırasında acı duyar mıyım?

Hormonlu spiral takılırken kısa süreli hafif bir rahatsızlık hissi duyabilirsiniz. Hormonlu spiral rahiminize yerleştirildikten hemen sonra kramp, hafif ağrı ve baş dönmesi hissetmeniz normaldir. Doktorunuz size bir ağrı kesici almanızı önerebilir. Kramplar şiddetlenirse veya belirtiler uzun sürerse doktorunuza haber verin.
Hormonlu spiral takıldıktan sonra neler beklemeliyim?

Vücudunuz hormonlu spirale alışana kadar şu belirtileri yaşayabilirsiniz:
İlk 3-6 ayda:
-Adetleriniz düzensiz olabilir
-Başlangıçta kanama miktarı ve süresi daha önceye göre artış gösterebilir. (Normalden çok daha yoğun kanamanız varsa doktorunuza danışın)
-Sık sık hafif ara kanamalarınız olabilir.
Vücudunuz hormonlu spirale alıştıktan sonra ise:
-Adet kanamalarınız artık daha hafif ve kısa olacaktır.
-Adetinizdeki düzensizlik bir süre daha devam edebilir.
-Hiç adet görmeyebilirsiniz. (Hormonlu spiral çıkarıldıktan sonra yeniden adet olmaya başlarsınız) Eğer 6 hafta boyunca hiç adet görmediyseniz ve hamilelik belirtileri yaşadığınızı düşünüyorsanız, hormonlu spiralle çok düşük olan hamilelik olasılığını elemek için doktorunuzla görüşün.
Hormonlu spiral kullanırken nelere dikkat etmeliyim?

Hormonlu spiral günlük rutininiz içinde herhangi birşey yapmanızı gerektirmez ve sürekli olarak etkili bir doğum kontrolü sağlar. Ancak aylık olarak iplerini kontrol ederek hormonlu spiralin yerinde olup olmadığını takip etmenizde fayda vardır. Doktorunuz bu kontrolün nasıl yapılacağını size öğretecektir. Kontrol esnasında hissetmeniz gereken tek şey spiralin ipleridir. Eğer spiralin daha fazlasını hissediyorsanız, spiral yerinde değildir ve hamileliği engelleyemeyebilir. İplerden fazlasını hissediyorsanız veya ipleri hiç hissetmiyorsanız doktorunuza haber verin ve bu esnada hormon içermeyen ek bir doğum kontrol yöntemi kullanın.
Hormonlu spiral kullanıyorum ama artık hamile kalmaya karar verdim, ne yapmalıyım?

Hormonlu spiral aile planlamanızda size esneklik sağlayan bir doğum kontrol yöntemidir. 5 seneye kadar istediğiniz süre boyunca hormonlu spirali kullanarak korunmaya devam edebilirsiniz. Ancak herhangi bir anda kararınızı değiştirir ve hamile kalmak isterseniz, hormonlu spiral doktorunuz tarafından hemen çıkarılabilir ve hamile kalabilirsiniz. Hormonlu spiral çıkarıldıktan sonra hamile kalmak için bir bekleme süresi yoktur. Hatta istatistiklere göre hormonlu spirali çıkarılan kadınların %80’i ilk bir sene içinde hamile kalabilmektedir.
Hormonlu spirali 5 sene kullandıktan sonra eğer hala çocuk sahibi olmak istemiyorsanız doktorunuz süresi dolan hormonlu spirali çıkararak aynı anda yeni bir hormonlu spiral takabilir. Böylece 5 sene daha etkili bir şekilde korunmaya devam edebilirsiniz. Hormonlu spiralin çıkarılması da takılması gibi sadece birkaç dakika sürmektedir.
Hormonlu spiralin en sık görülen yan etkileri nelerdir?

-Spiral takılırken duyulan rahatsızlık hissi, baş dönmesi, hafif kanama ve kramp (bunlar normal belirtilerdir ancak şiddetlenirse doktorunuza haber verin)
-Spiralin kendiliğinden yerinden çıkması ve bu nedenle hamileliği engelleyememesi (kanama, ağrı ve adet kanamasının yoğunlaşması bu durumun belirtileri olabilir)
-1 sene kullanımdan sonra adet kanamalarının tamamen kesilmesi
-Özellikle ilk 3-6 ayda adet kanamalarının düzensiz olması ve ara kanamalar (Bu dönemde kanama miktarı artabilir. Ancak vücudunuz hormonlu spirale alıştıktan sonra kanama miktarı azalır ve kanama süresi kısalır)
-Alt karın bölgesinde ağrı (devam eden ve şiddetli bir ağrı varsa doktorunuza haber verin)
-Yumurtalıklarda kist oluşması (bu kistler çoğunlukla zararsızdır ve 1-2 ay içinde kendiliklerinden yok olurlar)
Hormonlu spiralin riskleri nelerdir?

Öncelikle hormonlu spiralin sizi cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı korumadığını belirtmekte fayda var. Dolayısıyla sizde veya eşinizde cinsel yolla bulaşan bir hastalık olma ihtimali varsa mutlaka kondom kullanın.
Hormonlu spiralin nadir olarak görülen riskleri şunlardır:
-Pelvik bölge enfeksiyonu (Bu risk ilk 20 günde ve spiral yerleştirilirken bir vajinal enfeksiyonunuz varsa daha yüksektir. Ayrıca sizin veya eşinizin birden fazla cinsel partnerininin olması da bu riski artırmaktadır)
-Hormonlu spiral kullanırken çok düşük bir ihtimal olmasına rağmen hamile kalmak (Spiral kullanırken hamile kalmak dış gebeliğe yol açabilir. Hamileliğin rahimde gerçekleşmesi durumunda ise eğer hamilelik sürdürülecekse, düşük yapma riskine rağmen spiralin çıkarılması gerekir. Aksi takdirde enfeksiyon, düşük, erken doğum ve hatta bebek ölümü riski vardır. )

The post Hormonlu Spiral first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
DOĞUM KONTROL YÖNTEMLERİ (KONTRASEPSİYON YÖNTEMLERİ) https://www.coolkadin.com/dogum-kontrol-yontemleri-kontrasepsiyon-yontemleri.html Mon, 21 Dec 2015 07:44:13 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=6600 Doğum...

The post DOĞUM KONTROL YÖNTEMLERİ (KONTRASEPSİYON YÖNTEMLERİ) first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Doğum kontrol yöntemleri özellikle kadınlar için önemli konulardan biridir. A grubu yöntemler: 1-Doğal aile planlaması. 2-Emzirme. 3-Bariyer yöntemler: kondom, diyafram, spermisit. 4-Oral kontraseptifler: KOK, minihaplar, ertesi gün hapı.
B grubu yöntemler: 1-Deri altı implantlar. 2-Enjekte edilen kontr. 3-RİA.
C grubu yöntemler: Gönüllü cerrahi sterilizasyon.

Deri altı implantlar: 3.4 cm uzunluğunda, 2.4 mm çapında ve ortalama 36 mg kristal formda bir sentetik progesteron olan, levonorgestrel içeren 6 adet, silikondan yapılmış deri altı kapsüllerinden oluşur. Üst kolun iç kısmına, derinin hemen altına lokal anestezi kullanılarak yerleştirilir.
Deri altı implantların etki mekanizması: ovülasyonun baskılanması, tübal motilitenin azalması, endometriumun incelmesi, servikal mukusun kalınlaşması.
Olumlu yönleri: son derece ekilidir (beş yıllık sürede yıllık ortalama gebelik hızı %1’den azdır), hemen etkilidir, kullanımı kolaydır, 5 yıl süreyle korunma sağlar. Kullanışlıdır; günlük aktivitelere, cinsel isteğe ve ilişkiye engel değildir. Geri dönüşümlüdür, rahattır, yan etkileri azdır, emzirmeyi etkilemez.
Yan etkileri: eğitilmiş personel gerektiren küçük bir cerrahi işlemle yerleştirilir ve çıkarılır, her küçük cerrahi girişimin ortak risklerini taşır (enfeksiyon, kanama, hematom), derinin altında farkedilebilir, menstrüel siklus değişiklikleri yapabilir (periyotlar arasında kanama, lekelenme, uzamış kanama, amenore), nadiren başağrısı, kilo değişikliği, depresyon gibi etkiler yapabilir.
Kimlerde kullanılmamalı: gebeler, nedeni belirlenmemiş vajinal kanaması olanlar, meme kanseri ya da kuşkusu olanlar, aktif tromboembolik hastalığı olanlar, sarılık, aktif karaciğer hastalığı olanlar, epilepsi ve tüberküloz ilaçları kullananlar, depresyon, hipertansiyon ve sigara.

Enjekte edilen kontraseptifler: DMPA ve NET-EN iki ilaç türüdür.
Olumlu yönleri: son derece etkilidir (100 kadın yılı için başarısızlık oranı 0.1’den azdır), uygulaması kolaydır, bir sonraki injeksiyon normal zamanından DMPA için 3 hafta, NET-EN için 2 hafta önceye veya sonraya kaydırılabilir, emzirmeyi etkilemez, pelvik enfeksiyon ve over kanserine karşı koruyucu etkisi vardır, ektopik gebelikleri ve demir eksikliği anemisini önler.
Yan etkileri: adet düzensizliğine neden olabilir, yöntem bırakıldığında doğurganlığa dönüş 5-7 ay sürebilir, kilo artışına ve baş ağrısına neden olabilir, memede duyarlılık yapabilir, iğneleri yaptırmak için kliniğe gelmek gerekir.
Kimlerde kullanılmamalı: gebeler, nedeni belirlenmemiş vajinal kanaması olanlar, meme kanseri ya da kuşkusu olanlar, aktif tromboembolik hastalığı olanlar, sarılık, aktif karaciğer hastalığı olanlar, epilepsi ve tüberküloz ilaçları kullananlar, depresyon, hipertansiyon ve sigara.

RİA: 1-Bakırlı RİA’lar: TCu 380A (en yaygın olanı). 2-Progestin salan RİA’lar: progestasert. 3-İnert RİA’lar: lippes loop (plastik), paslanmaz çelikten (Çin halkası).
Etki mekanizması: spermin üst genital yollara ulaşmasına engel olur, servikal mukusu kalınlaştırır, endometrial tabakayı değiştirir, ovumun transportuna engel olur.
Olumlu yönleri: etkinliği yüksektir, uzun süreli koruma sağlar, çıkarılınca doğurganlık hemen geri döner, emzirmeyi etkilemez, cinsel ilişkiyi engellemez, sorun olmadığı sürece yılda bir kez kontrol yeterlidir, güvenlidir, kullanışlıdır, iplerin ayda bir kez kontrolü yeterlidir.
Yan etkileri: uygulanması ve çıkarılması ağrılı olabilir, bazı kadınlarda karnın alt bölgelerinde rahatsızlık, ağır adet kanamaları, adet dönemleri arasında lekelenme ve kramplar olabilir. bu yakınmalar 3. adet dönemiyle birlikte azalır, nadiren uygulama sırasında uterin perforasyon gelişebilir (<1/1000 vaka), araç uterustan servikse doğru kayabilir ve vajinaya atılabilir, cinsel yolla bulaşan hastalık öyküsü olan ve birden fazla kişi ile cinsel ilişkisi bulunan RİA kullanıcılarında PID riski yükselir, böylelikle infertiliteye neden olabilir.
Kimler kullanmamalı: gebeler, nedeni belli olmayan ve tedavi edilmemiş vajinal kanaması, anormal servikal smear veya diğer genital kanser belirtileri olanlar, yeni geçirilmiş, aktif veya tekrarlayan PID, aktif genital enfeksiyonu olanlar (vajinit, servisit), ektopik gebelik öyküsü olanlar, derin anemisi olanlar.

Kombine oral kontraseptifler: 28 haplık kutular (ara verilmez), 22 haplık kutular (6 gün ara verilir), 21 haplık kutular (7 gün ara verilir).
Etki mekanizması: ovulasyonun baskılanması, fallopian tüplerde ovum transportunun yavaşlaması, implantasyonun engellenmesi, servikal mukusun kalınlaşması.
Olumlu yönleri: son derece etkilidir (ilk yıl başarısızlık oranı 100 kadın yılı için 1-3), kullanılması kolaydır, adet kanamaları miktarca daha az, daha kısa ve düzenli hale gelir. dea’ni azaltır, adet kramplarını, adet öncesi gerginliği azaltır, yumurtalıklarda kist oluşumu azaltır, akneye iyi gelir, endometrial ve over kanseri oluşumunu azaltır, bazı PID nedenlerine karşı koruyucudur, iyi huylu meme hastalıklarını (kist ve fibroadenom gibi) azaltır, ektopik gebeliği önler, osteoporoz riskini azaltır.
Yan etkileri: Her gün hap almanın hatırlanması gerekir. Özellikle kullanımın ilk 3 ayında; bulantı-kusma, baş ağrısı, ara kanaması-lekelenme, amenore, kilo artışı, göğüslerde gerginlik. Bazı kadınlarda depresyon, cinsel istekte azalma gibi ruhsal değişikliklere neden olabilir. Barbitüratlar, fenitoin, fenilbutazon, rifampisin ve diğer bazı antibiyotiklerle ilaç etkileşimi vardır. Hipertansiyonlularda, 35 yaş üzerindekilerde, günde 20 sigaradan fazla içenlerde derin ven trombozlarına, inmeye, kalp krizine neden olabilir. Kan basıncını yükseltebilir, klamidya enfeksiyonu riskini artırır.
KOK kullanımı için uyarılar: A-Geçmişte ya da halen meme kanseri tanısı almış olanlar veya meme kanseri olduğundan kuşku duyulanlar; yapılan araştırmaların çoğu OK’lerin meme kanserine neden olmadığını veya meme kanserini önleyici bir etkisinin olmadığını göstermektedir. KOK, meme kanseri oluşumunu artırmaktan çok, önceden var olan meme kanserinin seyrini hızlandırabilir. B-Geçmişte ya da halen tromboembolik ya da diğer vasküler hastalık kuşkusu bulunanlar; östrojen kan pıhtılaşmasını arttırabilir. Aşırı pıhtılaşmaya neden olan diğer risk faktörleri taşıyan, özellikle 35 yaş üzerinde ve sigara içen kadınlar KOK kullandıklarında, gelecekte pıhtılaşma ile ilgili sorunlarla karşılaşma riski taşırlar.
Kimler kullanmamalı: gebeler, emzirenler (bebek 6 aydan küçükse), sarılığı, aktif karaciğer hastalığı olanlar, iskemik kalp hastalığı ya da inme hikayesi olanlar, pıhtılaşma sorunları olanlar (DVT, pulmoner emboli), ≥35 yaş ve sigara içenler, 40 yaşından büyük ve DM’u olanlar, başağrısı olanlar (migren), yüksek tansiyonu olanlar (>180/110 mmhg), meme kanseri olanlar, sonrasına uzun yatak istirahati olan majör cerrahi operasyon geçirecekler, anti-epileptik (fenitoin, barbitürat) ve tüberküloz (rifampin) ilaçları alanlar. Hap unutulması durumunda: 1 hap unutulduğunda; hatırlanınca hemen alınmalı + o günün hapı da saatinde alınmalı. 2 hap unutulduğunda; üst üste iki gün ikişer hap alınır, bir hafta süre ile ek yöntem kullanılır. 2 ya da daha fazla menstrual period kaçarsa hamilelik testi için bir kliniğe baş vurulması gerekir.

Minihaplar: Yalnız progestin içeren O.K’lerdir. Bütün haplar aynı oranda progestin içerir. Bir kutu bitince hemen diğer kutuya başlanılır. Etkinliği yüksektir. İlk yıl başarısızlık oranı 100 kadın yılında 3-6.
Etki mekanizması: ovulasyonun baskılanması, servikal mukusun kalınlaşması, implantasyonun engellenmesi, fallopian tüplerde ovum transportunun yavaşlaması.
Olumlu yönleri: kanser ya da KVH riskini arttırdığını gösteren bir veri yoktur, anne sütünün niteliğini değiştirmez, kan basıncını yükseltme, başağrısı ve depresyona neden olma riski kok’lere oranla daha azdır, pıhtılaşma riskini arttırmaz, metabolizma (özellikle karbonhidrat metabolizması) üzerinde etki yapma olasılığı azdır.
Olumsuz yönleri: KOK’lerden birinin unutulmasına oranla minihaplardan birinin alınmaması durumunda gebe kalma olasılığı daha yüksektir. Bu nedenle minihaplar hergün aynı saatte hap alabilecek durumda olan kadınlar için uygun bir yöntemdir.

Ertesi gün hapı: Korunmasız cinsel ilişkiden sonraki 72 saat içinde kullanılmalıdır. 50 mcg etinil östradiol içeren KOK’lerden 2 ya da 30 mcg etinil östradiol içerenlerden 3 hap alınır. 12 saat sonra aynı doz tekrarlanır, uygun kullanımda etkinliği %98’dir.

Erkek kondomu: Tipleri: latex (normal, kayganlaştırıcılı, spermisidli), plastik (vinyl), doğal (hayvan ürünleri).
Olumlu yönleri: doğum kontrolüne erkeklerin de katılımını sağlar, kolay bulunur, pahalı değildir, AIDS ve PID dahil CYBH’lara karşı koruma sağlar, tıbbi bir denetim gerektirmez, doğru kullanıldığında etkinliği yüksektir (ilk yıl başarısızlık oranı 100 kadın yılında 2-5), hiçbir yan etkisi yoktur, erken boşalmanın önlenmesine yardımcı olabilir, servikal kanserin önlenmesine yardımcı olabilir. reçete veya tıbbi muayene gerekli değildir.
Olumsuz yönleri: bazı çiftlerde duyarlılığın azalmasına neden olabilir, cinsel ilişkiyi kesintiye uğratabilir, ereksiyonu güçleştirebilir, her cinsel ilişkide yeni bir kondom kullanılması gerekir, ereksiyon durumundaki penise vajinal temas öncesinde takılır, kondomun ucunda bir rezervuar yoksa boşalma için 1-2 cm lik boşluk bırakılmalı, ilişki sonrası semenin vajinaya dökülmemesi için ereksiyon kaybolmadan önce, kondom parmaklarla tutularak, penis çekilmelidir, kayganlaştırmak için vazelin, bebek yağı gibi maddeler kullanılmamalı.

Kadın kondomu: İki poliüretan plastik halka arasında poliüretan plastikten yapılmış şeffaf kılıf. İlişkiden önce kapalı taraftaki küçük halka vajina içerisinde olabildiğince derine yerleştirilir. Açık taraftaki büyük halka vajinanın dışında kalır. İlişkiden 8 saat öncesine kadar yerleştirilebilir.

Diyafram: Serviksi örten, yuvarlak, kenarları daha sert, kauçuk bir araçtır ve sevikal açıklığa uygulanan spermisid jel veya kremle birlikte kullanılır. Spermisid madde diyafram tarafından fiziksel olarak engellenemeyen spermleri öldürür. Jel ve kremlerin etkinliği aynıdır. Doğru kullanıldığında etkinliği oldukça iyi olmakla birlikte bariyer yöntemlerin etkinliği RİA ve hormonal yöntemlerden daha düşüktür.

Spermisidler: Spermi servikse ulaşmadan inaktive eden ya da öldüren kimyasallardır (genellikle nonoxynol-9). Tipleri; kontraseptif köpük (aerosoller), vajinal tablet, çözünebilen film, krem, jel. Cinsel yolla geçen bazı hastalıklardan korunma sağlar, kayganlaştırıcı etkisi vardır, emziren kadınlar kullanabilir, pahalıdır, etkinliği daha düşük. Tüm vajinal spermisidlerin etkinliklerini korumaları için ilişkiden 6-8 saat sonraya kadar vajina içinde kalmaları gerekmektedir.
Kullanım kuralları: Köpüren tablet; ilişkiden 10 dakika önce vajen derinine yerleştirilir, etkinliği 1 saattir, her ilişki için yeni bir tablet açılmalıdır. Krem/jel; bir uygulayıcı içine dolana kadar sıkılır, uygulayıcı ucu sevikse değene kadar vajinaya sokulur, piston sıkılarak boşaltılır, beklemeye gerek yoktur. Köpük; kullanmadan önce 20-30 kez çalkalanır, tüp dik tutularak uygulayıcı tüpün ağzına yerleştirilir, uygulayıcıya bastırınca köpükle dolacaktır, uygulayıcıdaki köpük yukarda anlatıldığı gibi sıkılarak uygulanır. Film; ilişkiden 5 dakika önce orta parmakla vajen derinine yerleştirilir, film kendiliğinden absorbe olur.

Doğal kontraseptif yöntemler:

Olumsuz yönleri: Kurallara uyulmadığında başarısızlık oranı yüksektir. (İlk yıl gebelik oranı her 100 kadın yılı için 10-30’dur). Yöntemlerin öğrenilmesi 2-3 siklus sürer. Uzun süre vajinal ilişkide bulunmama zorunluluğu. Vücut ısısını, servikal mukusu, menstrüel siklusu değiştiren herhangi bir olay yöntemi güvensiz kılar.

Takvim yöntemi:
Takvim yönteminin dayandığı esaslar şunlardır: düzenli menstrüel siklus. Ovulasyonun, bir sonraki menstrüel perioddan önceki 14. günde olacağı varsayımı. Normalde yumurtanın ovülasyondan sonraki 14-24 saat arasında döllenebileceği varsayımı. Spermin, kadının vajinal kanalı ve/veya uterusunda sadece 24-72 saat canlı kalabileceği varsayımı.
Olumsuz yönleri: Cinsel perhiz süresinin hesaplanması için daha önceki 6 menstrüel siklus süresinin bilinmesi gerekmektedir. T.Y fertil dönemi normalden uzun kabul eder. Bu da insanları riske girmeye yönlendirir. Kadının siklus uzunluğunu etkileyebilecek faktörler hesapların hassas olmamasına sebep olur. Çok genç yaştaki kadınlara, düşük ve doğum sonrasında, menapoza yakın dönemlerde asla önerilmez.

Bazal vücut ısısı yöntemi: Termal Kayma. Mentrüel siklusun ilk gününden başlayarak, kadın her sabah aynı saatte oral olarak vücut ısısını ölçer. İlk 10 günde ölçülen “normal” ısıların en yüksek olanının 0.1 oC üstünden bir çizgi çeker. Buna “ısı çizgisi” denir. İnfertil dönem, ısı çizgisi üzerinde ardarda gelen 3. ısının kaydedilişinin akşamında başlar.

Servikal mukus yöntemi: Sekresyonların farkedildiği günden itibaren ilişkide bulunulmaz. Sekresyonların en kaygan, uzatılabilir ve ıslak olduğu gün doruk kabul edilir. Bu günden 4 gün sonraya kadar ilişki kurulmaz ya da bariyer metodu kullanılır.

Cerrahi sterilizasyon:

Tüp ligasyonu: Her iki fallop tüpünün mekanik şekilde kapatılarak döllenmenin engellenmesi esasına dayanır.
Olumlu yönleri: gebeliği önlemede etkisi hemen başlar, başarısızlık oranı düşüktür (1000’de 1), kontrasepsiyon sorununu ortadan kaldırır, cinsel ilişkiyi etkilemez, adet düzenini etkilemez.
Olumsuz yönleri: işlemden sonraki birkaç gün ağrılıdır, insizyon bölgesinde enfeksiyon ve kanama oluşabilir, gebelik gerçekleşirse ektopik gebelik olma olasılığı kontrasepsiyon kullanmayanlara oranla çok yüksektir, geri dönüşümü zordur.

Vazektomi: Vaz deferens, skrotumun üst kısmından bulunur, kesilir ve bağlanır. Sperm daha ileriye geçemez, erkek semen üretmeye devam eder, cinsel işlev aynı kalır. Olumsuz yönleri: 2-3 gün rahatsızlık olabilir. Skrotumda ağrı, şişme, morarma, enfeksiyon ve skrotum içerisine kanama olabilir. Hemen etkili değildir. İlk 20 ejakülasyonda sperm bulunabilir. İlk 20 ejakülasyon süresince ya da 2 ay boyunca başka bir yöntem kullanılmalıdır. Geri dönüşümü yoktur. Vazektomi, testislerin alınması ya da çalışmaz duruma gelmesi demek olan kastrasyonla karıştırılmamalıdır.

The post DOĞUM KONTROL YÖNTEMLERİ (KONTRASEPSİYON YÖNTEMLERİ) first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Doğum Kontrol Yöntemleri Nelerdir? https://www.coolkadin.com/dogum-kontrol-yontemleri-nelerdir.html Thu, 26 Nov 2015 15:51:30 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=2844 İlişki...

The post Doğum Kontrol Yöntemleri Nelerdir? first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
İlişki yaşayan bir çok çiftin en büyük sorunu korunma yöntemleridir. Bu cinsel birlikteliğin sağlığı ve uyumu için de oldukça büyük önem taşır. Kafasında soruları olan çiftler her ne kadar birbirlerini arzulasalar bile bu gibi durumlarda memnuniyetsizlik yada isteksizlik yaşayabilirler.

Doğum Kontrol Yöntemleri Nelerdir

Doğum kontrol yöntemlerinden en etkili olanlar arasında;

Doğum kontrol hapı ( Her gün düzenli olarak aynı saatte almak gerekir)

Doğum kontrol iğnesi ( Her ay veya 3 ayda bir düzenli olarak yaptırılması gerekir)

Prezervatif ( Erkeğin ilişki öncesi kendine uyguladığı yöntemdir)

Spiral ( Kadının rahim içine yerleştirilen bir alettir, 6 ayda bir kontrol edilmesi sağlık açısından iyi olur)

Kişi bunları seçerken eğer düzenli bir cinsel hayatı yok ise prezervatif kullanması doğru bir yöntem olacaktır. Fakat düzenli cinsel hayatlar da spiral oldukça etkili bir yöntemdir.

Bunun dışında az etkili yöntemler de vardır. Bu yöntemleri fazla önermesek de bilgisini verelim istedik;

Ertesi gün hapları

Vajinal Spermisitler

Vajinal Fitiller

 

Doğum kontrol hapları ile ilgili halk arasında söylenen bazı yanlış bilgiler vardır. Bunlardan bir tanesi doğum kontrol haplarının kısırlık yaptığı yönündeki bilgilerdir. Yanlış olan bu bilgiyi düzeltelim istedik. Bu ilacı kullanan bir kimse uzun yıllar kullandıysa ancak  yaşa bağlı olarak kısırlık sorunu yaşar.

Spiral’in doğum yapmış kadınlara takılabileceği inancı vardır. Bu da yanlış bir bilgidir. Doğum yapmamış bir kadına da spiral takılabilir.

The post Doğum Kontrol Yöntemleri Nelerdir? first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>