Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php on line 20

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 8

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 11

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-includes/feed-rss2.php on line 8
Çocuk Sağlığı – Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı https://www.coolkadin.com Wed, 15 Jun 2016 13:04:50 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.4.4 https://www.coolkadin.com/wp-content/uploads/2021/05/cropped-logo_4-32x32.png Çocuk Sağlığı – Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı https://www.coolkadin.com 32 32 Sıcak Havalarda Çocuk Beslenmesi https://www.coolkadin.com/sicak-havalarda-cocuk-beslenmesi.html Wed, 15 Jun 2016 13:04:50 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=69450 Yaz...

The post Sıcak Havalarda Çocuk Beslenmesi first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Yaz mevsiminde çocukların beslenme düzeninde değişiklik yapılmalıdır. Aşırı sıcaklarda su tüketimi çok mühimdir. Sıcak günlerde terleme sebebiyle tuz ve su kaybı arttığı için bilhassa 1 – 3 yaşındaki çocukların günde 1 ika 1,5 litre su tüketmesi gerekir.

Ayrıca hazmı kolay olan gıdalar verilmeli; sebze, meyve ve ayran gibi gıdaları sofradan eksik etmemelisiniz.

Yaz aylarında çocuklara yağlı yiyecekler verilmemelidir. Bu yiyecekler çok ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilir. Çok sıcak havalarda, güneşin zararlı ışınlarından çocuklar korunmalıdır.

The post Sıcak Havalarda Çocuk Beslenmesi first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Bebekler Erkenden Doktor Kontrolünden Geçmeli https://www.coolkadin.com/bebekler-erkenden-doktor-kontrolunden-gecmeli.html Mon, 06 Jun 2016 16:30:28 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=68382 Çocuk...

The post Bebekler Erkenden Doktor Kontrolünden Geçmeli first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Çocuk ruh sağlığı da çocuk sağlığının en önemli faktörlerindendir. Gelişim ve ruh sağlığıyla alakalı hemen her türlü durum, diğer uzmanlık alanları ile de yakından alakalıdır. Toplumun bilinç seviyesi ne olursa olsun, hemen her çocuk çok küçük yaştan beri herhangi bir nedenle doktor kontrolüne götürülür.

Sayı ve dağılım bakımından gelişmiş ülkelerin seviyesine henüz ulaşmamış olsa bile ülkemizde de hemen her ilde çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanları yani pediatrist bulunur. İdeal olarak bütün bebekler, doğduklarından itibaren bir pediatristle karşılaşırlar ve tıbben değerlendirilirler.

Erken dönemden itibaren doktor kontrolünden geçen bebeklerin, düzenli takibe alınması ve bilhassa risk taşıyan bebeklerin detaylı değerlendirme için uygun kliniklere yönlendirilmesi çok mühimdir. Bu sayede ruh sağlığıyla alakalı bütün sorunların ve gelişimsel gecikmelerin erken dönemde saptanması da olanaklı olabilir.

The post Bebekler Erkenden Doktor Kontrolünden Geçmeli first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Bebek Sağlığında Bunlara Dikkat Edin! https://www.coolkadin.com/bebek-sagliginda-bunlara-dikkat-edin.html Thu, 26 May 2016 12:21:17 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=66728 0...

The post Bebek Sağlığında Bunlara Dikkat Edin! first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
0 – 2 yaş arası beslenme, hayatın geri kalanını sağlıklı geçirmek bakımından çok mühimdir. 0 – 6 ay arası yalnızca anne sütüyle beslenme bunda kilit rol oynamaktadır. 6. aydan sonra ilave edilen dengeli ek gıdalarla sağlıklı büyüme ve gelişme sağlanıyor. 0 – 6 yaş arası çocukların düzenli aralıklarla hekim kontrollerinin yapılması büyük önem taşıyor.

İlk 1 yaş içinde aylık, 1 – 2 aylık yaş arası 3 ayda bir; 2 – 6 yaş arasında 6 ayda bir kontrollerin ve aşıların yapılması lazımdır. Çocuklar bağışıklıkları gereği erişkinlere göre daha çok hastalanır ve ateşlenirler. En çok görülen hastalıklar kışın üst ve alt solunum yolu hastalıkları, yazın ise ishallerdir. Döküntülü hastalıklar da bahar aylarında ve kışın daha çok görülür.

İştahsızlık, keyifsizlik, uykuda bozulmalar, dışkılamada değişiklikler, burun akıntısı, çocuğun hastalanacağının belirtisi olabilir. Beslenememe, sıvı alamama, yoğun öksürük, morarma, sık nefes alıp verme, ateşin düşürülmemesi gibi hallerde hastaneye müracaat edilmelidir.

The post Bebek Sağlığında Bunlara Dikkat Edin! first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Bebekler İçin Bulgur Maması Çok Yararlı https://www.coolkadin.com/bebekler-icin-bulgur-mamasi-cok-yararli.html Sat, 26 Mar 2016 19:32:20 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=50956 Bulgur...

The post Bebekler İçin Bulgur Maması Çok Yararlı first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Bulgur maması ile bebeklerinizin beslenme gereksiniminin büyük bir bölümünü karşılayabilirsiniz. Beslenme Uzmanı Seçil Kenar, bebeklerinin sağlıklı gelişimini düşünen anneler için bulgulu mama tarifi verdi.

Muhteva ettiği vitamin ve mineraller bakımından mühim bir besin kaynağı olan bulgurun, bebek ve çocuklar için bir hazine olduğunu söyleyen Beslenme Uzmanı Seçil Kenar, B vitamini açısından zengin olan bulgurun bilhassa çocuklar, yaşlılar ve gebeler tarafından tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini söyleyerek bebekler için bulgur maması tarifi verdi:

Hazırlama süresi: 4 dakika

Pişirme süresi: 30 dakika/2 öğün

Malzemeler:

1 bardak köftelik bulgur
3 adet muz
100 gr kereviz
150 gr havuç
1 çay kaşığı zencefil
1 çay kaşığı zerdeçal

Hazırlanışı
Bir tencereye, kabuklarını soyup irice doğradığınız havuç ve kerevizleri koyarak üzerini örtecek kadar su ekleyin. Sebzeleri iyice yumuşayana kadar haşlayın. Sonra tel süzgeçten geçirerek püre haline getirin. Muzu rondodan geçirin. Bulguru bir bardak sıcak suda 20 dakika ıslatın. Havuç, kereviz, bulgur ve muzu bir kapta çırpma teli yardımıyla birbirine karıştırın. Zerdeçal ve toz zencefil ekleyerek lezzetlendirin. Ilık veya soğuk olarak servis edin.

The post Bebekler İçin Bulgur Maması Çok Yararlı first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Bebeklerde Burun Tıkanıklığı Sorunu https://www.coolkadin.com/bebeklerde-burun-tikanikligi-sorunu.html Tue, 26 Jan 2016 10:35:26 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=16089 Bebeklerin...

The post Bebeklerde Burun Tıkanıklığı Sorunu first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Bebeklerin yaşadığı diğer sıkıntılardan biride burun tıkanıklığıdır. Bebekler doğumlarından 2 yaşına gelinceye kadarki süreçte ortalama 6 önemli üst solunum yolu enfeksiyonu geçirir. Bu enfeksiyonların en yaygın sonucu ise burun tıkanıklığıdır.

Bebeklerde burun tıkanıklığı burun yoluyla nefes almayı engellemenin yanı sıra, ağız yoluyla kuru havayı solumak zorunda kalmaya, öksürüğe ve diğer hastalıklara sebep olabilecek bir rahatsızlıktır. İnsanlar genellikle burun tıkanıklığının burun yolundaki mukusun enfeksiyon kapıp, burnu tıkamasından kaynaklandığını düşünür, fakat bu doğru değildir.

Bebeklerde Burun Tıkanıklığının Nedenleri
Bağışıklık Sisteminin Tam Gelişmemesi
Bebeklerde burun tıkanıklığının yetişkinlere göre daha sık görülmesinin temel nedeni bebeklerin bağışıklık sisteminin henüz tam gelişmemiş olmasındandır.

Kan Damarlarının İltihaplanması
Burun tıkanıklığının asıl nedeni burun yolundaki kan damarlarının iltihaplanmasıdır.

Küçük ve Dar Burun Yolu
Bebekler yetişkinlere göre daha küçük ve dar burun yoluna sahip olduğu için tıkanıklığa karşı çok kırılgandırlar.

Soğuk Algınlığı
Soğuk algınlığının yanı sıra bakteri ve virüsler nezle ve sinüs enfeksiyonlarına neden olarak burun tıkanıklığına yol açar.

Alerjiler
Saman (bahar) nezlesi ya da toz, böcek, evcil hayvanların deri döküntüleri ve küf gibi alerjenler de bebeklerde burun tıkanıklığına neden olabilir.

Burun tıkanıklığı huysuzluğa sebep olmasının yanı sıra bebeğin nefes almasını, uyku düzenini ve yemek yeme düzenini alt üst eder. Bu nedenle bebeğinizdeki burun tıkanıklığını hemen tedavi etmek bebeğinizi bu sıkıntılardan kurtarmak için çok önemlidir.

Bebeklerde Burun Tıkanıklığı Tedavisi
Bebeklerde burun tıkanıklığının nedenine bağlı olarak birçok tedavi yöntemi vardır. Bunlar:

Saline Damlası
Saline damlaları bebeğinizin burun yollarındaki mukusu çözmek için çok etkilidir. Bu damlaların bebeklerde kullanımı tamamen güvenlidir. Bebeğinizin burun tıkanıklığını gidermek için öncelikle bebeğinizi sırt üstü yatırmanız gerekir. Daha sonra saline damlasından bebeğinizin sol burun deliğine 3-4 damla damlatın. Birkaç dakika bekledikten sonra diğer burun deliğine de aynı şekilde 3-4 damla damlatın. Bu damlatma işlemi gün içinde ihtiyaç olduğu sürece bir çok kez yapmanızın hiçbir sakıncası yoktur. Saline damlalarını eczaneden temin edebilirsiniz.

Bebeğinizin Başını Yükseltin
Bebeğinizi sırt üstü yatağa paralel bir şekilde yatırmak burun tıkanıklığını daha kötü yapabilir. Bu nedenle bebeğinizi uyurken başını bir yastık yardımıyla yükseltin. Gün içinde de bebeğinizi koltuğa dik bir şekilde oturtun.

Buhar Aspiratörü
Eczanelerde satılan buhar aspiratörlerinden bir tane alın. Bebeğinizin yanında çalıştırarak buharı solumasını sağlayın. Buhar aspiratörü bebeğinizin burun kanalındaki her şeyin sıvılaşmasını sağlar. Sıvı da burunda kalmadan dışarı akmaya çalışır. Buhar aspiratörü ayrıca bebeğinizde enflamasyon (iltihap) varsa enflamasyonu azaltır. Buhar aspiratörleri bebekler için son derece güvenlidir.

Nazal Aspiratör
Nazal aspiratörler bebekler için yapılmış olup tüm eczanelerde satılmaktadır. Nazal aspiratörün ucunu bebeğin burnuna hafif bir şekilde yerleştirin ve diğer ağızlık kısmını da kendi ağzınıza alarak yavaşça içinize çekin. Bu işlem sonucu bebeğinizin burun içi temizlenerek bebeğinizin rahatlaması sağlanır.

Sıvı Takviyesi
Bebeklerde burun tıkanıklığı durumunda sıvı takviyesi yapmak iyileşmeyi hızlandırır. Suyun yanı sıra bebeğinize yüzde 50 oranında sulandırılmış meyve suyu da verebilirsiniz. 6 aydan büyük bebeklerde rehidrasyon sıvıları da kullanılabilir.

Emzirmek
Anne sütüyle beslenen bebeklerde anne sütü bebeğin bağışıklığını güçlendirici bir etkendir. Bu nedenle anne sütü burun tıkanıklığının iyileşmesini de hızlandırır.

Sıcak Duş
Sıcak buhar burun tıkanıklığını giderici en doğal yöntemlerden biridir. Banyonuzun kapısını kapatıp sıcak duşu açarak bebeğinizle beraber 15 dakika kalın. İçerinin ısınmasıyla ve buharlaşmasıyla bebeğiniz sıcak havayı solur ve burun kanallarının içi temizlenerek açılması hızlanır. Bebeğiniz başlangıçta biraz öksürebilir, fakat bu burnundaki sıvının temizlendiği ve akmaya başladığı anlamına gelir.

Okaliptus Yağı
Bebeğinizle banyoda iken sıcak duş başlığını açtıktan sonra duş başlığına 3-4 damla okaliptus yağı damlatın. Böylece okaliptus yağı su buharına karışır ve bebeğiniz de bunu solur. Okaliptus yağı antiseptik ve damar sıkıştırıcı özellikleriyle burun kanalının yumuşamasını ve açılmasını sağlar.

Diğer Önlemler
Tüm bunlara ek olarak bebeğinize dokunan herkesin sık sık ellerini yıkaması gerekir. Bebeği hasta olan kişilerden ve sigara dumanından uzak tutun. Çünkü bunlar bebeğinizin solunum yolları enfeksiyonu kapma riskini artırır.

Ayrıca burun tıkanıklığını giderici birçok reçetesiz ilaç satılmaktadır fakat bunlar kesinlikle bebeklere verilmemelidir. Öksürük ve soğuk algınlığı ilaçları da 2 yaşından küçük bebekler için uygun değildir.

Uyarı: Her ne kadar burun tıkanıklığı bebeklerde yaygın bir durum olsa da doktorunuzla birlikte bebeğinizin mukus renginin sarı veya yeşile dönüp dönmediğini kontrol edin. Çünkü bu belirti ikinci bir enfeksiyonun işareti olabilir. Sürekli akan burun ve ateş de bir alerji belirtisi olabilir.

The post Bebeklerde Burun Tıkanıklığı Sorunu first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Bebeklerde Göz Çapaklanması Sorunu https://www.coolkadin.com/bebeklerde-goz-capaklanmasi-sorunu.html Tue, 26 Jan 2016 10:27:43 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=16077 Yeni...

The post Bebeklerde Göz Çapaklanması Sorunu first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Yeni doğan bebeklerde bazı dönemlerde göz çapaklanması sorunu yaşanmaktadır. Çapaklanma problemi, göz yaşı kanallarındaki tıkanmadan kaynaklanmaktadır. Göz yaşları; gözlerin göz çukurunda rahatlıkla hareket etmesini sağlar. Göz yaşları bu görevini tamamladıktan sonra gözyaşı kanalları yardımıyla burunun içerisine akarlar. Bu süreçte bir tıkanıklık meydana geldiyse çapaklanma ortaya çıkar.

Çapaklanma belirtileri şunlardır:

Gözde sarı ya da yeşil renkte akıntı ya da cerahat
Göz kapaklarında veya kirpiklerde kurumuş iltihap
Uyku sırasında kirpiklerin birbirine yapışması
Göz aklarında kızarıklık
Şişik göz kapakları
Bebeklerde Göz Çapaklanması Nedenleri
Gözyaşı Kanalı Tıkanması
Bebeklerde çapaklanmanın nedeni genelde gözyaşı kanalı tıkanmasıdır.

Birçok bebek gelişmemiş gözyaşı kanalları ile doğar ya da bu dar kanallar sonradan tıkanabilir. Gözyaşı kanalı; aşırı yaşı gözlerden burun boşluğuna taşıyan borulardır. Bebek bu tıkanmayla doğduğunda gözyaşı düzgün şekilde gözden uzaklaşamaz ve çapak oluşur.

Gözyaşı kanalı tıkanmasında bebeğin gözleri devamlı suludur (ağlamıyorken bile) ve yaşlar yanaklardan akabilir.
Yapışkan bir çapak tabakası gözde mevcut bulunur özellikle kenarlarda birikir ve kirpiklerin birbirine yapışmasına neden olur.

Göz Nezlesi
Bebeğin gözleri yorgun, kızarık, yaşlı duruyor ve göz kapaklarında fazla miktarda çapak şişlik yaratıyorsa bebeğinizde göz nezlesi (konjonktivit) olabilir. Rahatsızlık; bir virüs ya da bakteriden kaynaklanır, bulaşıcıdır.

Bebeğinizde bu rahatsızlığın olduğunu düşünüyorsanız doktora gitmelisiniz. Doktor bakteriyel enfeksiyon için antibiyotik göz damlası verecektir. Bunun dışında ılık ve ıslak bir bezle gözleri temizleyip ardından soğuk komres uygulayabilirsiniz.

Bebeklerde Göz Çapaklanması Tedavisi
Genel bir prensip olarak vücut bir sıvıyı normal yollardan atamıyorsa iltihap yaratabilir. Bebeklerde çapaklanmaya da neden olan budur.

Çapağı Temizleyin
Temiz ve yumuşak bir bezi temiz suyla ıslatın ve bebeğin gözlerindeki sarı akıntıyı silin. Bunu günde birkaç kez, gerektiği kadar tekrarlayın.

Gözyaşı Kanallarına Masaj Yapın
Gözyaşı kanalları; gözün burun tarafındaki kenarın altında yer alır. Eğer kanallar fazla tıkanıksa göz pınarlarının altında bir kabartı hissedebilirsiniz. Ellerinizi iyice temizledikten sonra; parmak uçlarınızı kullanarak gözden buruna doğru hafifçe yarım daire şeklinde parmak hareketleriyle masaj yapın. Bu hareketi tek defada 5-10 kere tekrarlayın ve günde en az altı kere yapın. Bunu günlük bir rutine bindirin, mesela her bez değiştirmeden önce tekrarlayın.
Sıvı dolu gözyaşı kanalı bu nazik baskılarla tıkalı pasajlardan geçip bölgeyi açacaktır.

Anne Sütü Uygulayın
Anne sütünün antibiyotik etkisi vardır. Eğer emziriyorsanız, günde altı kez çıkan sütten birkaç damla temiz parmağa damlatın ve akan gözün burun tarafındaki köşesine uygulayın. Sütünüzün her damlasında milyonlarca enfeksiyonla çarpışan beyaz kan hücreleri bulunur ve doğal antibakteriyel değerindedir. Ve bebeklerin gözlerine reçeteli ilaçlardan daha naziktir.

Doktora Gidin

Bebek hasta görünüyorsa
Göz kapağı şişik ve kızarıksa
Bebeğin bulanık gördüğünü düşünüyorsanız
Göz ağrısı varsa
Kornea bulutlu görünüyorsa
Bebeğin normalin üzerinde ateşi varsa
Bebekte göz yaşı kanalı tıkanması varsa ve yukarıda uyguladığınız yöntemler çapaklanmayı gidermediyse
doktora gidin.

Bebek büyüdükçe bu küçük kanallar da büyüyecektir. Bu yüzden çoğu gözyaşı kanalı tıkanması evde uygulanan bu yöntemlerle birkaç hafta içinde düzelir. Bazen göz pınarı zar gibi bir dokunun oluşmasıyla tıkanır bu durumda kanal kendi kendine açılmaz. Bebeğiniz dokuz aylık olduysa ve göz yaşı atılımı hala normal gerçekleşmiyorsa doktorunuz sizi küçük bir operasyon için göz uzmanına sev edebilir. Küçük bir tek yardımıyla doktor bebeğinizin gözyaşı kanallarını açar.

Bu prosedür genelde hızlıca muayenehanede yapılır fakat bazen daha büyük bebeklerde genel anestezi gerekebilir.

The post Bebeklerde Göz Çapaklanması Sorunu first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Çocuklarda Öksürük https://www.coolkadin.com/cocuklarda-oksuruk.html Mon, 25 Jan 2016 10:44:59 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=15705 Özellikle...

The post Çocuklarda Öksürük first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Özellikle soğuk kış günlerinde ortaya çıkan erken tedavi edilmediği takdirde akciğerde enfeksiyona neden olup bronşit, zatürre gibi ciddi hastalıklara neden olan hastalıklardandır.

Çocuk öksürüğü aileleri en çok rahatsız eden hastalık belirtilerinden biridir. Çocuğu yorar, aileyi üzer ve uykuları böler.Ancak çocukta öksürüğe sebep olan birçok hastalık çok ciddi değil, sadece can sıkıcıdır.Öksürük sadece ciğerleri bakteriler, virüsler ve birtakım yabancı cisimlerin zararlı etkilerinden koruyan bir savunma mekanizmasıdır.
Öksürüğün sebebi nedir?
Normal koşullarda burundan başlayarak akciğerlere kadar uzanan solunum yolunun üst tabakası toz, bakteri, virüs ve diğer yabancı cisimleri yakalayan ince bir mukus tabakası ile kaplıdır. Çocuklarda yaklaşık olarak günde 0,5 litre mukus yapılır.Cilia adı verilen çok küçük tüy gibi yapılar bu mukusu korumaya çalışır ve solunum yollarına giren yabancı içeriği küçük süpürgeler gibi hareket ederek dışarıya atar.Çocukta solunum yolu enfeksiyonu başladığında ciliaların bu doğal temizleme hareketleri ortadan kalkar.Solunum yolları da kendisini etkileyecek yabancı cisimlerden korunmak için daha da kalın bir mukus tabakası oluşturmaya başlar.İşte öksürük ciliaların hareketlerinin bozulduğu bu ortamda solunum yollarının temizliğini sağlamak için ortaya çıkar.Ciliaların hareketlerini yeniden düzenleyebilmek için enfeksiyon geçtikten haftalar sonrasına kadar çocukta öksürük sürebilir.

Öksürüğün sebebini bulmak bazı durumlarda zor olabilmektedir. Çocuklar çoğunlukla hastalık belirtilerini anlatamazlar, bazen muayene ile de bir şey bulunamaz ve bu durumlarda akciğer fonksiyon testleri gibi bir takım laboratuvar testleri yapmak gerekebilir.

Aileden alınacak küçük bilgiler ısrarlı öksürüklerin sebebinin bulunmasında yardımcı olacaktır.Örneğin sürekli sigara dumanına maruz kalma, evdeki toz ve akarlar gibi allerjen maddeler, evcil hayvanlar bu türlü ısrarcı öksürüklerin sebebi olabilir.
Tanı
Öksürükle birlikte sarı,yeşil burun akıntısı, baş ve boğaz ağrısı, nefesin kötü kokması da varsa genellikle sinüzit düşünülür.Solunum yollarına çekirdek, fındık vs. yabancı cisim kaçması sonucu da öksürük ortaya çıkabilir.Astım, soğuk algınlığı, sigara dumanı da muhtemel öksürük sebeplerindendir.

Öksürük sesi bazen tanıda yardımcı olur. Kısa, kuru ve hırıltılı öksürük astım, bronşit veya zatürrede ortaya çıkar.Balgamlı öksürükler ise genellikle üst solunum yolu enfeksiyonları ile oluşur.Boğmaca ve krup ta da kendine özgü öksürük sesi vardır.

Soğuk algınlığında veya sinüzitlerde öksürük genellikle yatarken ( mukus sürekli boğaz gerisine akmaktadır) artar.Çocuk sabah kalktığında şiddetli öksürerek ve bazen de kusarak bu mukusu temizlemeye çalışır. Israrcı öksürükler ise bronşit, zatürre veya astımda görülür, pzisyonla ilgisi yoktur, gece veya gündüz oluşabilir, egzersizle artar.Çığlık atmak, bağırmak veya gülmek ile şiddetli bir öksürük atağı oluşabilir.

Bebeklik yaşlarında zatürre ve bronşiolit hastalıkları oldukça ciddi hastalıklardır. 1 yaşın altındaki bebeklerde havayolları henüz çok küçüktür. Bazı virüsler bu küçük hava tüpleri (bronşioller) in zarar görmesine sebep olurlar.Aldıkları hava yetersiz gelmeye başlar, nefes almakta güçlük çekerler ve acil müdahaleye gereksini duyarlar.

Astım uzun süreli öksürüklerde en çok görülen sebeplerden biridir. Genellikle öksürük dışında başka belirti yoktur.Dinlemekle göğüste tipik
solunum sesleri duyulur.
Ne yapmalıyız ?
Öncelikle evde kesinlikle sigara içmemelidir. sigara dumanı ciliaların hareketlerini felce uğrettığı gibi mukus salınımını da arttırır.

İkinci önlemimiz ise mukus salgısını inceltmek ve irritasyonu yumuşatmak için çocuğumuza bol su veya benzer sıvılar içirmek olmalıdır.

Üçüncü önlemimizde havayı nemlendirici cihazlar kullanmak olabilir.

The post Çocuklarda Öksürük first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Çocuklarda Ottitis Media-Ottit Hastalığı https://www.coolkadin.com/cocuklarda-ottitis-media-ottit-hastaligi.html Mon, 25 Jan 2016 10:42:24 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=15694 Çocuklarda...

The post Çocuklarda Ottitis Media-Ottit Hastalığı first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Çocuklarda çok sık görülen ayrıca orta kulak iltihabı olarak da bilinen bu hastalık tedavi edilmediği takdirde çok ciddi hastalıklara neden olabilir. Otit kulak zarının arka kısmının iltihaplanmasıdır. Çoğu zaman üst solunum yolları enfeksiyonları ile beraber görülür.Bebeklerde oldukça sık görülen bir hastalıktır.
Östaki boruları kısa ve dar olduğundan bebeklerin kulak enfeksiyonlarına yakalanma olasılıkları çoktur.
Bebeklerin bazıları sadece bir veya iki defa bu hastalığı geçirip bir daha yakalanmazken, bazıları hiç kulak iltihabı olmazlar Bazıları ise okul öncesi yıllarına kadar sık aralıklarla kulak iltihabı olurlar.
Belirtiler
Bebekler neresinin ağrıdığını söyleyemediği için bunu anlamak daha güçtür. Daha büyük çocuklar kulaklarının ağrıdığını söyleyebilirler.

Akut orta kulak iltihabında genellikle şu belirtiler görülür:

Özellikle geceleri artan kulak ağrısı (Bebekler bazen kulaklarını elleriyle ovar, çeker veya tutarlar; fakat genellikle ağlamak dışında ağrılarını belirten başka bir hareket yapmazlar, hatta bazen bunu bile yapmazlar. Bebek eğer süt emerken veya biberonla beslenirken kulak ağrısı nedeniyle ağlıyorsa bunun nedeni kulak ağrısının çene kemiğine vurmasıdır).
Hafif ateş
Rahatsızlık ve huzursuzluk hali
Genellikle işitme kaybı (geçicidir ancak tedavi edilmeden aylarca kendi halinde bırakılırsa kalıcı olabilir).
Nadiren Mide bulantısı
Bazen İştah kaybı
Nadiren kulak zarının muayenesinde önce pembe bir renk göze çarpar ve sonraları kırmızılık ve şişkinlik görülür ( gerçi bebeğin kulağı ağlama nedeniyle de kızarabilir) Tedavi edilmezse basınç kulak zarını patlatarak kulak kanalına iltihap dolmasına ve daha çok acı vermesine neden olur. Kulak zarı zaman içinde kendiliğinden iyileşebilir, fakat tedavi, daha ilerde olabilecek hasarı önler.
Bazen kulak içinde su bulunması dışında hemen hemen hiçbir belirtiye rastlanmaz.
Bazen emme veya yutma sırasında hava kabarcığı patlamasına benzer ses duyulması.
Benzer belirtiler yabancı cismin kulağa kaçması durumunda ve solunum yolu enfeksiyonları sırasında ağrı şeklinde ortaya çıkabilir.
Nedenleri
Bazı alerjinler orta kulak iltihabı yapabileceği gibi , asıl neden bakteri veya virüslerdir. Bebekler ve küçük çocuklar dar ve kısa östaki borularına sahip oldukları , kulak iltihaplarına neden olabilecek üst solunum yolu enfeksiyonlarına sıklıkla yakalandıklarından, gelişmemiş bağışıklık sistemleri olduğundan veya genellikle sırt üstü yatarken beslendikleri için orta kulak iltihabı olabilirler.

Çocuklarda ve bebeklerde büyüklere nazaran, östaki borusu kısa olduğu için mikroplar kolaylıkla bu yoldan orta kulağa geçebilirler. Bu boruların kısa olması en ufak bir soğuk algınlığında şişmeden dolayı kolayca tıkanmasına da neden olur. Tıkanık borudan geçemeyen sıvı orta kulakta birikir ve biriken sıvıda bakteriler kolayca üreyebilirler. (genellikle streptokok ve hemoplilus influenza adlı bakteriler).
Bulaşma
Doğrudan bulaşmaz. Genellikle soğuk algınlığı ve gribi takip eder.
Kulak enfeksiyonu aileden kalıtım ile geçen bir hastalık olabilir.
Tedavi
Kesinlikle kendi kendinize tedavi etmeye çalışılamamalı.
Bakteri enfeksiyonu için doktorun uygun gördüğü antibiyotikler kullanılır. Eğer reçete ile verilmişse kulak damlası kullanılır.
Ağrıyı ve ateşi kesmek için doktora gidene kadar ılık su torbası ile ılık kompres yapılabilir.
Bunun dışında kronik enfeksiyonlarda doktorunuzun kulağa genel anestezi altında müdahale etmesi gerekebilir. (tüp ile içindeki sıvıyı boşaltma gibi)
Kulağın rahatsızlığının kronikleşmemesinden emin olana kadar sık sık muayene edilmesinde fayda vardır.
Dikkat: Bazen kulak zarı kendiliğinden delinir ve akar yine doktora göstermek gerekir , çünkü hastalık bitmiş
demek değildir.
Korunma
Etkili bir korunma metodu bilinmemektedir. Ancak aşağıdakiler hastalığa yakalanmış bebekte riskleri en aza indirmede yardımcı olacaktır.

Dengeli beslenmenin, yeterli dinlenme ve düzenli tıbbi bakımın sağlanması
En az 3 ay anne sütü ile beslenme
Bebeğinizin soğuk algınlığı olduğu zaman mümkün olduğu kadar başını yüksekte tutacak bir beslenme ve uyuma biçimi
Bebeğiniz soğuk algınlığı veya alerji olduğunda uçağa bindirmeden önce burun damlası kullanmalı ve bir çok kulak sorununun oluştuğu uçağın havalandığı ve yere indiği zamanlarda bebeğinizi emzirmeli yada biberonla beslemelisiniz.
Bebekler sigara dumanından arındırılmış ortamda bulundurulmalıdır.

The post Çocuklarda Ottitis Media-Ottit Hastalığı first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Çocuklarda Nezle – Rinit – Rinofarenjit https://www.coolkadin.com/cocuklarda-nezle-rinit-rinofarenjit.html Mon, 25 Jan 2016 10:04:15 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=15686 Çocukların...

The post Çocuklarda Nezle – Rinit - Rinofarenjit first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Çocukların sıkça yaşadığı burun akıntısıyla başlaan hastalıklardandır. Rinit bildiğimiz nezlenin tıptaki adıdır. Açık renk burun akıntısı ile başlar, sonra bu akıntı kalınlaşır, rengi koyulaşır. Ateş fazla yükselmez, çocuğun genel durumu iyidir. Küçük bebeklerde burunun tıkanması, yemek yemesinde , uyumasında zorluk çıkartırsa da , basit bir hastalıktır.

Burunu serum fizyolojik damlatarak açmalı, burun damlaları kullanılabilir ama yağlı ve damar sıkıştırıcı maddeler ihtiva etmemelidir.
Rinofaranjit
Bu , burun arkası ve larenks bölgesine yayılmış bir nezledir. Çoğu zaman ateş yükselebilir, (ani olursa havale geçirebilir), öksürük, gıdayı reddetme, ishal görülebilir.

Tedavisi basittir.Nezlede olduğu gibi burun serum fizyolojikle temizlenir, ateş düşürücü ilaçlar verilebilir, hastalı birkaç günde geçer.
Komplikasyonlar
– Orta kulak iltihabı

– Larenjit

– Bronşit

– Zatürree

Bu tür hastalıkların önlenmesi için doktor lüzum görürse antibiyotik kullanılabilir
Tekrarlayan Rinofarenjitler – Kronik rinit
Sürekli burun akıntısı durumunda kronik rinitten söz edilir. Bu tekrarlar bebeklerde büyük sorun yaratır. Bebek oluşabilecek komplikasyonlara açıktır. Sürekli burunları tıkalıdır, öksürürler. Bu büyümelerini kötü yönde etkiler. Bu tekrarların sebepleri şunlar olabilir :

– çocuğun alerjik yapısı

– bağışıklık eksikliği

– demir eksikliği

– D vitamini eksikliği

– burunda polip

– tekrarlayan sinüzit

– yabancı cisim

– septum deviasyonu

– kronik beslenme bozukluğu

– çeşitli doğumsal hastalıklar

Tekrarlayan rinofarenjitler çocuğun üst solunum yolarının, çevreden gelen çeşitli virüs ve mikropların saldırısına karşı bağışıklık kazanmasına yarayan alışma hastalıkları gibi düşünülebilir. Bu tekrar eden hastalıklar çocuğun bağışıklık sisteminin oluşması için gereklidir. Genellikle 6- 7 yaşında bunlar sona erer.

Tedavi etmek için sabırlı olup, antibiyotikleri çok kullanmamalı, önleyici tedbirler almalısınız.

Zaman zaman güneşli ve kuru iklimlere gidilmelidir

Eğer altında yatan başka bir hastalık varsa neden bulunup tedavi edilmelidir.

Çocuk sık sık kulak yolu iltihabına yakalanıyorsa , burun etlerinin alınması gerekebilir.
Allerjik Rinit
Mevsimsel özellik gösteren bir kronik rinittir. Solunumla alınan irrite edici maddelere karşı aşırı bir reaksiyon söz konusudur. Çocukluk döneminde sık görülür. Burunda kaşıntı , aksırma , sulu akıntı başlıca belirtileri oluşturur.

Damar sıkıştırıcı burun spreylerinin kullanımı ile bulgular daha da şiddetlenir.
Atrofik Rinit
Çocuklarda nadirdir. Uzun süren burun enfeksiyonları sonucu gelişebilir. Koku hissi bozulur . Burunda belirgin akıntı yoktur, buna karşılık kabuklanma görülür. Burun ve boğazda kuruluk hissedilir.

The post Çocuklarda Nezle – Rinit - Rinofarenjit first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Çocuklarda Kızamık Hastalığı https://www.coolkadin.com/cocuklarda-kizamik-hastaligi.html Mon, 25 Jan 2016 09:42:50 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=15680 Çocukluğumuzda...

The post Çocuklarda Kızamık Hastalığı first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Çocukluğumuzda kızamık şekeri yememize neden olan bir çeşit enfeksiyon hastalığıdır. Asemptomatik enfeksiyon gösterilmemiştir. İnkübasyon dönemi 10-12 gündür; 2-4 gün süren prodromal dönem ateş, mide bulantısı, konjunktivit, koriza ve trakeobronşitle (kuru öksürük) karakterizedir. Bu dönemde kırıklık, miyalji, fotofobi ve periorbital ödem de olabilir. Ateş takibeden günlerde yükselir ve kızamığın patognomonik bulgusu olan Koplik lekeleri döküntüden 1-2 gün önce bukkal mukozada belirir. Koplik lekeleri döküntü başladıktan sonraki 1-2 gün içinde görülebilir. Döküntü eritemli, makülopapülerdir; genellikle temasdan 12-14 gün sonra başlar. Baştan başlayarak ekstremitelere 3-4 gün içinde yayılır. Ekzantem yüz ve gövdede daha belirgindir, bu bölgelerde yine baştan başlayarak birleşme gösterir ve başlangıçta basmakla solar. Yayıldığı şekilde baştan başlayarak 7-10 gün içerisinde kaybolur, yerine birkaç gün süreli, kahverengi bir iz bırakır. Deskuamasyon nadir görülür.
Modifiye kızamık
Temastan sonra immün globulin verilen çocuklarda görülebilir. Bulgular klasik kızamıkla aynı, fakat daha hafiftir. İnkübasyon süresi 21 gün kadar uzun olabilir.
Atipik kızamık
Ölü kızamık aşısı yapılan kişilerde ortaya çıkabilir. Bu aşı artık kullanılmadığından, görülmemektedir. Prodromal bulgular hafiftir veya yoktur. Döküntü genellikle periferik başlayıp, santrale doğru yayılır ve peteşial veya urtikerial olabilir.

Kızamık döküntüden önceki 2-4 gün ve sonraki 4 gün bulaşıcı kabul edilir. Tekrar temasla antikor titrelerinde artış olsa da doğal enfeksiyonun yaşam boyu bağışıklık sağladığı düşünülmektedir.
Komplikasyonlar
Kızamık sonrası otitis media (%7-9), pnömoni (%1-6), postenfeksiyöz ensefalit (1/1000-1/2000), ve ölüm (1/10000) görülebilir. Komplikasyonlar döküntüden sonra ateşin uzun süre devam ettiği vakalarda daha sıktır. Çocuklarda ölümlerin % 60’ından sorumlu olan pnömoni daha sıktır; ensefalit ise erişkinlerde daha sık görülür. Vitamin A eksikliği olanlarda kızamığa bağlı komplikasyonlar daha sıktır. Ayrıca kızamık vitamin A düzeyini daha da düşürerek, A vitamini eksikliği olan vakalarda körlüğe neden olabilir. Hastalığın trombositopeni, larenjit, hepatit, apandisit, perikardit, miyokardit, glomerulonefrit, Stevens Johnson sendromu gibi komplikasyonları da vardır. Kızamığın tüberkülozu aktive etmesi veya ağırlaştırdığına dair kesin bir bilgi yoktur. Kızamık gelişmekte olan ülkelerde %10’lara varan mortalite hızları ile görülebilir. Sekonder bakteriyel enfeksiyonlar ve virusun yaptığı mukozal enflamasyona bağlı ishal bu ülkelerde kızamığa bağlı sık ölüm nedenlerindendir. Kızamık sonrası stafilokokkal enfeksiyonlar da sık görülür. Kızamığın diğer bir önemli komplikasyonu olan subakut sklerozan panensefalit (SSPE) nadir bir dejeneratif beyin hastalığıdır. Kızamıktan ortalama 7 yıl sonra, yine ortalama 9 yaşlarında ve erkeklerde daha sık görülür. Hamilelik sırasında enfeksiyon düşüklere ve prematüreliğe neden olabilir. İmmün yetmezliği olan kişilerde enfeksiyon uzun sürer, şiddetlidir ve ölümle sonuçlanabilir. Özellikle ağır olan komplikasyonlar akut progresif ensefalit (inklüzyon cisim ensefaliti) ve dev hücreli pnömonidir (Hecht pnömonisi).
Epidemiyoloji ve bulaşma
Kızamık 2-5 yılda bir artışlar gösteren, tüm dünyada yaygın ve aşılanmamış toplumlarda tüm topluma yayılabilecek kadar bulaşıcı bir hastalıktır. Primer olarak insandan insana büyük damlacıklarla, yakın temasla bulaşır, ancak aerosolize damlacıklarla hava yolu ile de bulaşabilir. Prodrom dönemde bulaşıcılık maksimumdur; sekonder atak hızı %96’lara ulaşır.
Gelişmiş ülkelerde hastalık için en riskli grup okul çağı çocukları iken, maternal antikorların erken kaybolması ve malnutrisyon nedeniyle gelişmekte olan ülkelerde enfeksiyon yaşı çok daha düşüktür (6-24 ay). Kızamığın erken yaşta görülmesi ve malnütrisyon komplikasyon oranını arttırır.
Tanı
Klinik tablosu tipik olan vakalarda, özellikle Koplik lekesi varsa, tanı kliniktir ve laboratuvar testlerine gerek yoktur. Şüpheli vakalarda serolojik tanı, immün floresan ile dokuda kızamık virüsü antijenlerinin gösterilmesi veya virusun hücre kültürlerinde üretilmesi gerekebilir. Serolojik olarak Ig G antikorlarının enfeksiyon sırasında ve konvalesan dönemde bakılıp, antikor titresinin negatifken pozitif olduğu veya en az 4 kat arttığı veya Ig M antikorlarının pozitif bulunması esas alınır. Patolojik olarak lenfoid dokularda retiküloendotelial tipte multinukleer dev hücreler (Warthin-Finkeldey hücreleri), deri ve respiratuvar mukozada epitelial sinsitial dev hücreler ve silialı respiratuvar epitelde hasar gorulebilir.
Ayırıcı tanı
Rubella, konjunktivit, menenjit, enfeksiyöz mononukleoz, sepsis, kızıl, eritema multiforme, enteroviral ve riketsiyal hastalıklar, ilaç erüpsiyonları.
Tedavi
Spesifik tedavi yoktur. Ribavirin’in in vitro etkili olduğu gösterilmişse de, kontrollü klinik çalışmalar ile kanıtlanamamıştır. Öksürük şiddetli ise bol sıvı ve ekspektoran ilaçlar verilebilir, çevrenin nemlendirilmesi yararlı olabilir. Ateş varsa antipiretikler kullanılabilir. Vitamin A eksikliğinin yaygın olduğu ve kızamık mortalitesinin % 1’I geçtiği bölgelerde 2 gün süreyle, günde 200.000 (6-12 aylık bebeklerde 100.000) IU oral A vitamini verilmesi önerilmektedir. Vitamin A şu durumlarda endikedir:

1. Herhangi bir kızamık komplikasyonu nedeniyle hospitalize edilmiş, 6-24 aylık çocuklar
2. Yaşı 6 aydan büyük, immün yetmezlikli, malabsorpsiyonlu, malnutrisyonlu, vitamin A eksikliği ile ilgili oftalmolojik bulgusu olan veya vitamin A eksikliğinin yaygın olduğu bölgelerde yaşayan veya buralardan göç etmiş hastalar.
Korunma
Bütün vakalar döküntünün ilk 4 günü respiratuvar izolasyon yöntemlerine uygun olarak izole edilmelidir.

A. Pasif immünizasyon:

İmmün globulin (IG) : Antikor verilmesinin etkisi kısa sürelidir, ancak 1 yaşından küçük temaslarda, hamilelerde, immün yetmezliği olan kişilerde (HIV enfeksiyonu dahil), canlı aşı için kontrendikasyon taşıyan kişilerde hızlı ve güvenilir korunma sağlar. Temasdan sonraki 6 gün içinde 0.25 ml/kg, immün yetmezlikli kişilerde 0.5 ml/kg IG’in intramusküler verilmesi önerilmektedir. Maksimum doz 15 ml.dir. Aşı IG’den 3 ay sonra yapılabilir.

İntravenöz immün globulin (IVIG): Tüm IVIG preperatlarında değişen oranlarda kızamık antikoru vardır. IVIG intramuskuler enjeksiyon yapılamayanlarda (kanama diyatezi…) ve immün yetmezlikli kişilerde kullanılabilir (41.25 mg/kg, immün yetmezliklerde 82.5 mg/kg dozunda).

B. Aktif immünizasyon : Canlı virus aşısı temastan sonraki 72 saat içerisinde verilirse, koruyucudur.

Ülkemizde canlı kızamık aşısı liyofilize olarak bulunur ve 0.5 ml distile su ile sulandırılarak, subkütan, 9 aylık çocuklara rutin olarak uygulanır. Son yıllarda ilköğretim okullarının 1. sınıflarında 2. doz da yapılmaktadır. Yüzde 90-95 oranında koruyucudur. Kızamık aşısı 12 aydan önce yapıldığında koruyucu antikor cevabı yetersiz olabilir. Bu nedenle ve çocukları kızamıkçık ve kabakulağa karşı da korumak için 9 aylık aşılanmış çocukların 15. ayda kızamık-kızamıkçık-kabakulak (MMR) aşısı ile tekrar aşılamak uygun olur. MMR aşısı gelişmiş bütün ülkelerde ve gelişmekte olan ülkelerin çoğunda rutin olarak 12-15. aylarda uygulanmaktadır. Ayrıca aşı antikorları 11 yaş cıvarında koruyucu değerin altına indiğinden, 4-6 yaşta 2. Dozun yapılması gerekir.

Aşının yan etki oranı oldukça düşüktür. Aşılananların % 5-15’inde ateş görülebilir. Ateş genellikle aşıdan 5-6 gün sonra başlar ve ortalama 2 gün sürer. Kızamıkta görülen ateşin tersine, kişide rahatsızlık yaratmaz, ancak febril konvülsiyonlara zemin hazırlayabilir. Döküntü aşılananların yaklaşık % 5’inde görülür; aşıdan 7-10 gün sonra başlar ve 2-4 gün sürer. Aşıdan sonraki 30 gün içinde ortaya çıkan ensefalopati ve ensefalit gibi santral sinir sistemi disfonksiyonları bildirilmiştir (3.6 milyon dozda bir). Aşıya bağlı SSPE riski varsa da, bunun doğal enfeksiyona göre 1/10 veya daha az olduğu bilinmektedir. Akut Guillain-Barre sendromu, Reye sendromu, oküler motor paralizi, optik nörit, retinopati, işitme kaybı ve serebellar ataksi, artralji, artrit, allerjik reaksiyonlar, trombositopeni, aşıya bağlı cilt ve yumuşak dokuda reaksiyonlar da gözlenmişse de, bunların aşıya mı bağlı, yoksa tesadüfi mi olduğu bilinmemektedir.

Yüksek ateş, immün supresyon, hamilelik, neomisine karşı anafilaksi hikayesi varsa, 3 ay içerisinde immün globulin veya kan ürünleri verilmişse aşı yapılmamalıdır. Yumurta allerjisi relatif bir kontrendikasyon olarak kabul edilir, genellikle aşının yapılabileceği belirtilmektedir. Aşıdan sonra immün globulin verilecekse en az 2 hafta geçmelidir.

The post Çocuklarda Kızamık Hastalığı first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>