Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php on line 20

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 8

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 11

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-includes/feed-rss2.php on line 8
cinsel yolla bulaşan hastalıklar – Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı https://www.coolkadin.com Sun, 26 Jan 2020 18:16:47 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.4.4 https://www.coolkadin.com/wp-content/uploads/2021/05/cropped-logo_4-32x32.png cinsel yolla bulaşan hastalıklar – Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı https://www.coolkadin.com 32 32 Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Hangi Şikayetlere Sebep Olur? https://www.coolkadin.com/cinsel-yolla-bulasan-hastaliklar-hangi-sikayetlere-sebep-olur.html Sun, 14 Aug 2016 10:58:19 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=75365 Cinsel...

The post Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Hangi Şikayetlere Sebep Olur? first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar sosyal bir problem olarak görülmelidir. Bu hastalıklar bazı şikayetlere sebep olur. Bu şikayetlerden bir ya da birkaçını yaşayanlar ihmal etmeden doktora başvurmalıdır. İşte cinsel yolla bulaşan hastalıkların sebep olabileceği şikayetler:

  • Penisten akıntı (beyaz veya sarı ve koyu kıvamda)
  • İdrar yollarında idrar yaparken kaşıntı, yanma ve ağrı hissedilmesi
  • Cinsel organlarda ve bu organların bulunduğu vücut bölgesindeki ciltte, ağızda veya rektum yara, siğil, su kesecikleri biçiminde şişliklerin meydana gelmesi
  • Sık sık idrar yapma gereksinimi
  • Cinsel organların bulunduğu vücut bölgesinde yanma, ağrı veya kaşıntı
  • Dışkılama esnasında yanma ve ağrı hissedilmesi
  • Kötü kokulu vajinal akıntı
  • Regl zamanı dışında görülen kanama
  • Ağrılı cinsel ilişki
  • Uzun dönemde tedavi edilmemiş erkekte ya da kadında üreme kanallarını etkileyerek kısırlığa ve dış gebeliğe sebep olabilir.

The post Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Hangi Şikayetlere Sebep Olur? first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar https://www.coolkadin.com/cinsel-yolla-bulasan-hastaliklar.html Mon, 06 Jun 2016 16:58:36 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=68388 Cinsel...

The post Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Cinsel iletişim vasıtasıyla insandan insana bulaşan mikroorganizmaların sebep olduğu üreme organları infeksiyonlarıdır. Bulaşması sadece cinsel hastalığı olan biri ile girilen cinsel münasebet esnasında ya da fiziksel temas neticesinde olur. Birden çok cinsel partneri olanlar daha fazla risk altındadır. Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan HIV, Hepatit virüsü ve Frengi mikrobu kan yolu ile de bulaşabilir. Kontrolsüz kan nakli, steril olmayan enjektörler, kesici – delici aletler, uyuşturucu müptelalarının damar için kullandıkları iğnelerden bu hastalıklar bulaşabilmektedir.

Belirtileri, idrar yaparken yanma – acıma, yumurtalıkların birinde ya da her ikisinde ağrı, karnın alt bölümünde ağrı, cinsel iletişimden sonra kanamadır.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar tedavi edilebilirler fakat AİDS’in tedavisi yoktur. Ayrıyeten Hepatit B’den de aşı ile korunulabilir. Bu hastalıklar kulak delinmesi, dövme, enfekte enjektörlerden, kan nakli gibi yollardan da bulaşabilir.

Bu hastalıklardan korunmak için cinsel münasebette kondom kullanmak gerekir. Cinsel partner sayısının artmamasına dikkat etmeli ve başkalarının kullandığı enjektörler kullanılmamalıdır.

Öksürük, öpüşme, el sıkma ile bu hastalıklar bulaşmaz.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar: HIV, Hepatit B, Bel soğukluğu(Gonore), Frengi(Sifiliz).klamidyoz, kandidiyazis, trikomoniyazis, Yumuşak şankr,ggranüloma inguinale, genital herpes, lenfogranüloma venereum’dur.

The post Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
HPV (Human Papilloma Virüs) https://www.coolkadin.com/hpv-human-papilloma-virus.html Fri, 25 Dec 2015 08:29:04 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=7640 HPV...

The post HPV (Human Papilloma Virüs) first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
HPV Cinsel yolla bulaşan en yaygın enfeksiyonlardan biridir.

Bunlardan bazıları elde ve ayaklarda, bazıları soluk yolunda, bazıları da cinsel bölgede ortaya çıkan genital siğillere ya da başka bir adıyla kondiloma (Kondiloma aküminatum) yol açarlar. Bazı türleri ise kadınlarda Serviksde (rahim ağzında), vajen (döl yolu) ve vulvada (döl yolu girişi) ileride kansere dönüşebilecek değişimlere neden olabilirler.

HPV’nin yaklaşık 20 farklı türü genital enfeksiyona neden olmaktadır. Çoğu virüs hastalığında olduğu gibi HPV de bir kez vücuda girdiğinde hücreler içinde yerleşir ve zaman zaman alevlenmelere yol açar. Bu yüzden HPV enfeksiyonu kesin tedavisi olmayan bir hastalık olarak kabul edilir.

 

Tüm dünyada cinsel yönden aktif kadınların % 50 sinden fazlası yaşamları sırasında HPV ile infekte olurlar.

Bulaşma yolları:

HPV esas olarak cinsel ilişki yoluyla bulaşır;

el-genital,

oral-genital temas yoluyla,

doğum sırasında anneden bebeğe bulaş da mümkündür.

 

HPV Hastalık Tablosu:

HPV enfeksiyonu asemptomatik (belirtisiz) veya subklinik (Klinik olarak belirti vermeyen) şekilde yıllarca insan vücudunda değişikliklere yol açar.

Çok sayıda farklı tipleri olan (6, 11, 16, 18, 31, 33, 35, … ) HPV insanda farklı hastalık tablolarına neden olmaktadır.

HPV ile ilişkilendirilen Hastalıklar:

1- Serviks Kanseri ve CIN (Cervikal Intraepitelyal neoplaplazi) HPV Tip 16 ve 18

Normal Serviks Serviks Kanseri

2- Ano-genital premalign lezyonlar:

VIN (Vaginal Intraepitelyal neoplazi)

VAIN (Vulvar Intraepitelyal neoplazi)

AIN (Anal Intraepitelyal neoplazi)

3- Ano-genital yolun diğer Kanserleri

Vulva

Vagina

Anüs

Penis

4- Genital Siğiller HPV Tip 6 ve 11

5- Recurrent Respiratuar Papillamatosis (Tekrarlayan Solunum Yolu Papillomları)

6- Sino-nazal Papillomatosis (Sinüs-burun Papillomları)

7- Baş- boyun bölgesi Kanserleri

Oral

Naso-pharingeal

Tonsillar

8- Cilt lezyonları

Elde Papillom

Servikal Kanser (Cervix Ca)

HPV-Servikal kanser arasındaki ilişki yıllardan beri bilinmektedir.

Kadınlarda ikinci sıklıkta rastlanan kanserdir.

Kadın kanserlerinin % 8’ idir

% 80 i gelişmekte olan ülkelerde görülmektedir

Her yıl yeni 500.000 servikal kanser vakası bildirilmektedir

Yılda 275.000 kadın servikal kanserden hayatını kaybetmektedir

Yani her gün 650’den fazla kadın HPV nedeniyle ölmektedir.

Tip 16 ve 18 servikal kanser olgularının yaklaşık % 70 inden sorumludur.

HPV ile ilişkili klinik açıdan anlamlı servikal hastalık ve tanıların tüm dünyadaki yıllık olgu sayıları tabloda görülmektedir.

Nasıl Bulaşır?

HPV enfeksiyonu cinsel yolla bulaşan hastalıklar grubunda yer alır. Özellikle çok sayıda cinsel eşi olan (veya öncesinde olmuş olan) bireyler ve bu bireylerin eşlerinde yaygındır. Virüsün bulaşması başka bir bireyin enfekte bölgesinin (penis gibi) mukozalara (ağız ve vajina gibi), ya da doğal olarak nemli bölgelere (anüs gibi) temasıyla olur.

Korunma Yöntemleri:

1-Cinsel ilişkiden kaçınma:

HPV ile bulaş yüksek oranda cinsel yolla olmaktadır; bu nedenle cinsel ilişkiden

( Vaginal, anal, oral, finger sex) kaçınmak bulaşmayı % 100 önleyecektir.

2- Kondom kullanımı:

Cinsel ilişki sırasında kondom kullanılması,

HPV oldukça bulaşıcı bir virüstür ve genital bölgedeki lezyonların mukozalar ya da genital bölgelerle (cinsel ilişkide olduğu gibi) kısa süreli teması bile bulaşması için yeterlidir Genital bölge mukozasının vajina yoluyla dış ortama açık olması nedeniyle erkekten kadına daha kolay bulaşır.

Erkek Kondomu

Bu nedenle özellikle kadınların kondom kullanmaları önem taşımaktadır. Yine de enfeksiyon prezervatifin kapladığı alan dışında da bulunabilir ve ciltten cilde temas ile bulaşabilir.

Kadın Kondomu

3- Tek eşlilik:

HPV enfeksiyonları son derece bulaşıcı olduğu için bulaşmayı önlemede özellikle tek eşlilik önem taşımaktadır.

Burada dikkat edilmesi gereken nokta Her iki Eşin de, Tek Eşli olmasıdır!

4- Aşılanma:

Son yıllarda yapılan çalışmalarla HPV nin özellikle çok sık görülen siğil ve/veya kanserojen tiplerine karşı farklı aşılar üretilmiş ve bu aşılar piyasaya verilmiştir.

Aşıların içerdiği tipe ilişkin koruyucu etkinliklerinin yüksek olduğu gösterilmektedir.

5- PAP Smear, PAP Test:

Aşılanmış olmak tedbiri elden bırakmak anlamına gelmemektedir.

Yıllık kontrollerde rahim ağzından yapılacak sürüntünün mikroskopik incelenmesi de hala önemini taşımaktadır!

PAP Smear; yapılması son derece basittir.

Jinekolojik muayene sırasında, rahim ağzından alınan örneğin bir lam üzerine sürüldükten sonra incelenmesi yöntemidir.

Aktif cinsel yaşamı olan her kadın;

her yıl PAP Smear’i de içeren bir

jinekolojik muayeneyi kesinlikle ihmal etmemelidir.

Bu vesile ile diğer cinsel yolla bulaşan hastalıkların adını anarak onları da hatırlatmak yerinde olabilir.

Bunlar:

-AIDS

-HBV

-HCV

-Sifiliz (Firengi)

-Gonorrhe (Bel soğukluğu)

-Genital Herpes (HST2)

-Klamidya

-Mikoplazma

-Trikomonas

-Giardiya, , Bit, Uyuz, …

The post HPV (Human Papilloma Virüs) first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Cinsel yolla bulaşıyor ve kanser yapıyor https://www.coolkadin.com/cinsel-yolla-bulasiyor-ve-kanser-yapiyor.html Wed, 27 May 2015 21:27:11 +0000 https://coolkadin.com/cinsel-yolla-bulasiyor-ve-kanser-yapiyor.html Cinsel...

The post Cinsel yolla bulaşıyor ve kanser yapıyor first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Cinsel yolla en sık bulaşan enfeksiyon olan Human Papilloma Virüs (HPV),tüm kadınların ve erkeklerin sağlığını tehdit ediyor.

(ABD) Hastalık Kontrol Merkezi (CDC) verilerine göre, dünyada seksüel olarak aktif kadın ve erkeklerin yaşam boyu HPV ile enfekte olma olasılığı yüzde 50 den fazla. Üroloji Uzmanı Op. Dr. Murad Çeltik, tedavi edilmediği takdirde rahimağzı kanseri, anal kanser, mesane kanseri, ağıziçi kanseri gibi pek çok kanser türüne neden olabilen virus hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.

 

Cinsel açıdan aktif kişilerin çoğu, yaşamlarının bir döneminde HPV ile karşılaşıyor. 200’ün üzerinde çeşidi olan HPV, erkekte penis üzeri ve genital bölgeye, kadında dış genital organlar, vajina ve rahim ağzına yerleşiyor. Özellikle genital bölgede görülüyor ancak bazı tipleri anal bölgede ve oral seks sebebiyle ağız içinde de görülebiliyor. Dr. Çeltik, HPV’nin genital siğile, kondilom denenlezyonlara ve çıktığı bölgeye göre kanser oluşumuna sebep olabileceğinin altını çiziyor, kadın ve erkekleri dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Dıştan görünümü karnıbaharı andıran HPV’nin tanısı ve tipi patolojik değerlendirme ile belirlenebiliyor. Kadınlarda smear testi ile virüs varlığı araştırılırken erkeklerde genital bölgenin büyüteçli özel gözlükler ile değerlendirilmesi, şüpheli lezyonlardan örnek alınıp patolojik değerlendirme yapılması ile tanı koyuluyor. Dr. Çeltik, HPV virüsü ile temas eden her insana bulaşma olmayabileceğini fakat partnerin de genital siğil bulunan bir kişide yüzde 60-90 virüs varlığı tespit edildiğini belirtti.

Prezervatif tam koruyuculuk sağlamıyor

HPV en sık cinsel temas ile bulaşıyor ancak deri teması ile bulaşması da mümkün. Genellikle vajinal ve anal, bazen de oral cinsel ilişkiyle bulaşma görülebiliyor. HPV’nin sadece cinsel birleşme ile bulaşacağı ve prezervatifle HPV’ den tamamen korunabileceği düşüncesinin yanlış olduğunu belirten Dr. Çeltik, kasık, pubik, makat gibi bölgelerde lezyonların varlığında prezervatifin koruyuculuğu olmadığını vurguluyor, cinsel birleşme olmadan sadece cildin temas ettiği durumlarda da bulaşma olabildiğini ekliyor.

Çoğunlukla herhangi bir belirti vermediği için çoğu erkek ve kadın hiç farkında olmadan HPV ile enfekte olabiliyor. Cinsel ilişkiden yıllar sonra bile görülebilen HPV’ye, tek eşli erkeklerde dahi rastlanabiliyor. HPV virüsü ile enfekteolan bir kişide lezyonların ortaya çıkışı 2-3 ayı alıyor. Lezyonlar kendiliğinden gerileyip ortadan kalkabiliyor.Burada belirleyici olan kişinin vücut direnci ve virüsün bulaştırıcılık gücü.Vücudun HPV’yi bağışıklık sisteminin gücü ile yenmesi ve hiçbir belirti ortaya çıkarmaması ya da sadece bulaştırıcılık özelliğinin görülmesi de mümkün.

Şüpheleniyorsanız hemen doktora başvurun

Eğer kişi genital bölgesinde siğil ya da bir lezyon olduğunu düşünüyorsa ve/veya partnerinde HPV tespit edilmişse vakit kaybetmeden üroloji veya kadın doğum doktoruna başvurması gerekiyor. Tedavi edilmemiş, geciktirilmiş vakalarda kanser dönüşüm riski çok daha fazla ve erken müdahale her zaman çok daha avantajlı ve hayat kurtarıcı. Genital siğiller cerrahi olarak alınabilirken, koterizasyon (yakma işlemi) veya kriyoterapi (dondurma işlemi )ile ortadan kaldırılılabiliyor.

Partnerinde HPV tespit edilen hastaların genital muayene haricinde anal bölge muayenesi hatta kulak burun boğaz tarafında ağız içi muayenelerinin yapılması gerekiyor. Sadece riskli kişilerde (eşcinsel erkeklerde) düzenli anal bölge muayenesi ve Pap testi (Anal smear) öneriliyor.

Virüsü tamamen ortadan kaldıran bir tedavi yok

HPV için etkin bir tedavi yöntemi yok. Kadında veya erkekte lezyon (kondilom ve/veya genital siğil) görüldüğünde cerrahi olarak çıkartılması, koterize edilmesi veya dondurulması gerekiyor. Ancak uygulanan bu işlemler sadece lezyonları ortadan kaldırıyor, virüsün vücuttan tamamen uzaklaşmasını sağlamıyor.
HPV virüsünün ağızdan alınan ilaç, aşı ve krem gibi ürünler ile vücuttan atılmasına yönelik bir tedavi yöntemi günümüzde yok fakat lezyonların ortadan kaldırılması için uygulanan yöntemler sonrası lezyonlara bir daha hiç rastlanmayabiliyor. Lezyonların tekrar çıkmamasında vücut direncinin oldukça önemi var.

HPV aşısı ile de cinsel birleşme yaşamamış ve /veya HPV virüsü (tip 6.11, 16, 18) tespit edilmemiş 9- 27 yaş arası kişilere koruyuculuk sağlanabiliyor.HPV tedavisinde amacın lezyonu ortadan kaldırmak, önleyici kremler kullanmak, vücut direncini yüksek tutmak olduğunu söyleyen Dr. Çeltik, şunları kaydetti:

“- HPV’ ningenellikle cinsel temas ile bulaştığını ancak genital bölge cilt teması ile de bulaşma olabildiğini bilin,
– Eşinizde veya partnerinizde HPV tespit edildiyse mutlaka Üroloji ve/veya Kadın Doğum doktoru tarafından kontrolden geçin,
– Cinsel olarak aktif bir kadınsanız yılda 1 – 2 kez smear testi yaptırmayı ihmal etmeyin,
– Eşcinsel bir erkekseniz veya anal cinsel ilişkide bulunan bir kadınsanız yıllık anal muayene ve Pap testi( anal smear testi) yaptırın,
– Genital ve anal bölgenizde kondilom tespit edildiyse Genel Cerrahi doktoru tarafından HPV açısından muayene olun
– Cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanılmasının bulaştırıcılık ihtimalini azalttığını unutmayın”.

The post Cinsel yolla bulaşıyor ve kanser yapıyor first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>