Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php on line 20

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 8

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 11

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-includes/feed-rss2.php on line 8
çatı muayenesi – Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı https://www.coolkadin.com Wed, 31 Aug 2016 08:53:51 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.4.4 https://www.coolkadin.com/wp-content/uploads/2021/05/cropped-logo_4-32x32.png çatı muayenesi – Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı https://www.coolkadin.com 32 32 Çatı Muayenesi Nedir? Nasıl Yapılır? https://www.coolkadin.com/cati-muayenesi-nedir-nasil-yapilir-2.html Wed, 31 Aug 2016 08:53:51 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=77764 Çatı...

The post Çatı Muayenesi Nedir? Nasıl Yapılır? first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Çatı muayenesi, hamileliğin son haftalarında (36. haftadan sonra) annenin çatı kemiklerinin yani doğum yolunun değerlendirilmesi için yapılır. Halk arasında buna alttan muayene de denir. Bu muayeneye göre doğum yaklaşmadan evvel normal doğumun gerçekleşebilme olasılığı değerlendirilir. Doğumu sezaryenle gerçekleşeceği kesin olan bir hastada çatı muayenesi yapılmasına lüzum yoktur.

Çatı muayenesi nasıl yapılır?

Çatı muayenesi normal jinekolojik muayene masasında ve aynı şekilde jinekolojik muayene pozisyonunda yapılır. Doktor, iki parmağıyla çatı kemiklerinin durumunu değerlendirir. Bebeğin kilosuyla doğum yolunun darlığını – genişliğini kıyas ederek normal doğum mümkün mi diye değerlendirme yapar. Doğum başlamadan evvel hamileliğin son haftalarında yapılan çatı muayenesinde rahim ağzı kapalı olduğundan ötürü bebeğin kafasına ya da diğer organlarına temas edilmez.

The post Çatı Muayenesi Nedir? Nasıl Yapılır? first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
NORMAL DOĞUMA ENGEL (SEZARYEN GEREKTİREN) DURUMLAR https://www.coolkadin.com/normal-doguma-engel-sezaryen-gerektiren-durumlar.html Sat, 26 Dec 2015 10:20:52 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=7910 Kimler...

The post NORMAL DOĞUMA ENGEL (SEZARYEN GEREKTİREN) DURUMLAR first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Kimler normal doğum yapamaz? Sezaryen ile doğum gerektiren durumlar nelerdir? Bu sıruların cevabı yazımızda…

Normal Doğuma Engel Olan durumlar:

Normal doğum yapılırken bebeğin inişinde ya da rahim ağzının açılmasında ilerleme olmaz ise normal doğum yapılmaz.
Normal doğum sırasında doğum çok uzun sürerse ve distosi adı verilen durum gerçekleşirse normal doğum yapılmaz.
Normal doğum esnasında bebeğin kalp atımlarında yavaşlama yani, fetal distress adını verdiğimiz durum mevcut ise sezaryen doğuma geçilir.
Bebeğin kordonu sarkar ya da sıkışırsa normal doğum yapılmaz.
Uterin rüptür adı verilen rahimde yırtılma olması durumunda normal doğum yapılmaz.
Doğum esnasında çok fazla kanama oluyorsa normal doğuma devam edilmez,sezaryene geçilir.
Aşırı tansiyon yüksekliği mevcutsa normal doğum yapılmaz.
Preeklampsi, eklampsi durumlarında normal doğum yapılmaz.
Plasentanın yani bebeğin eşinin rahim ağzını tıkadığı durumlarda normal doğum yapılmaz.
Plasentanın yani bebeğin eşinin rahim duvarından ayrılması durumunda normal doğum yapılmaz.
Makat prezentasyon adı verilen durum mevcut ise normal doğum yapılmaz. Bu durumda bebek ters pozisyondadır. Kimi zaman normal doğum yapılabilir ancak genellikle bebeğin makat gelişte durması normal doğuma müsaade etmez.
Transvers situs adı verilen bebeğin yan geliş durumunda da normal doğum yapılmaz. Mutlaka sezaryen doğum yapılması gereklidir.
Bebeğin ayağının ya da omuzunun doğum kanalına önde girmesi durumunda normal doğum yapılmaz.
Bebeğin çok iri olması durumunda normal doğum yapılmaz.
Baş pelvis uygunsuzluğu mevcut ise normal doğum yapılmaz.
İkiz, üçüz gebelik mevcut ise normal doğum yapılmaz.
Vajinada septum mevcut ise genellikle sezaryen doğum yapılır.
Kadının vajinasını kapatacak denli büyük tümör kitlelerin olması
Kadın daha önceden vajinal estetik ameliyatı geçirmiş ise,normal doğum yapılması tercih edilmez. Yapılan doğum vajinal estetiği bozabilir.
Kadında AIDS ya da aktif genital herpes mevcut ise normal doğum yapılmaz.

Sezaryen Doğum

Tercihe bağlı (elektif) sezaryen:
Türkiye’de, özellikle günümüzde tercihe bağlı yapılan sezaryenler artmaktadır. Tercihe bağlı sezaryenlerde herhangi bir tıbbi zorunluluk yoktur. Çift, kendi arzuları ile doğumu sezaryen yaparlar. Tercihe bağlı sezaryen doğumlarda en yaygın olarak karşılaşılan sebep ise anne adayının korkusudur.

Bebeğin rahim kanalına başla ilerlememesi:
Bebeğin doğum kanalına yan, makat ya da çapraz şekilde inmesi normal doğumda çeşitli sorunlara sebep olabilir

Normal olarak bütün hamileliklerin %95’inde bebek başla ilerlemektedir. Ancak %5’lik bir oranda bebek makat ya da yan gelebilir. Bu durumda sezaryen doğum yapılır.

Bebeğin eşinin rahim ağzını tamamen kapatması:
Bebeğin eşi yani plasenta rahim ağzını kapatmış ise bebek doğum kanalında ilerleyemez. Bu sebeple kanama kaynaklı sorunlar meydana gelebilir. Sezaryen doğum yapılması gerekir.

Plasentanın yani bebeğin eşinin erken ayrılması:
Bebeğin eşinin doğumundan önce rahim duvarından ayrılması durumunda bebeğe oksijen ve besin gidişinde sıkıntılar meydana gelir. Bu sebeple sezaryen yapılır.

Makrozomi :
İri bebektir. Bebeğin ağırlığı ultrasonda öngörülen ağırlıktan fazla ise sezaryen doğum yapılır.

 

Bebekle ilgili çeşitli anormallikler:
Bebeğin doğum kanalından ilerlemesini engelleyen çeşitli yapısal anormallikler mevcut ise sezaryen doğuma gerek duyulabilir. Bu durumun en mühim örneği bebeğin karın duvarının kapanmadığı ve iç organlarının dışarıda olduğu “gastroşizis” ve “omfalosel” adı verilen durumlardır. Bu sebeple de normal doğum yerine sezaryen doğum yapılır.

Myomlar:
Miyom yapıları doğum kanalını daraltabilir. Bu sebeple normal doğum için engel teşkil edebilir.

Ikınmanın riskli olduğu durumlar:
Çeşitli durumlarda kadının doğum aşamasında ıkınması yasak olabilir. Ikınmak kadını riske atabilir. Şiddetli kalp hastalıkları ıkınmanın yasak olduğu durumlardandır. Bu sebeple sezaryen yapılabilir.

Vajinismus ya da doğum korkuları:
Vaginismus cinsel ilişkide bulunmayı engelleyen psikolojik bir sorundur. Çoğunlukla histerik olabilen kadınlar bu sorunu yaşayabilirler. Bu soruna sahip anne adaylarında vajinal muayene ile doğumu izlemek söz konusu olmaz. Bu sebeple sezaryen gerekebilir.

Amniyon sıvısının mekonyumlu olması :
Bebeğin dışkı yapısına “mekonyum” adı verilir . Bebeğin doğum aşaması esnasında mekonyumunu yapması ise rahat olmadığını sıkıntıda olduğunu gösteren bir işarettir.

Şayet bebeğin mekonyumunu yutması durumunda doğum ardından akciğer enfeksiyonu meydana gelebilir. Bundan dolayı da amniyon sıvısında mekonyum tespit edildiğinde zorunlu olmamakla beraber sezaryen doğum yapılabilir.

The post NORMAL DOĞUMA ENGEL (SEZARYEN GEREKTİREN) DURUMLAR first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>