Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php on line 20

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 8

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 11

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-includes/feed-rss2.php on line 8
bağımlılık – Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı https://www.coolkadin.com Wed, 13 Jul 2016 07:02:50 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.4.4 https://www.coolkadin.com/wp-content/uploads/2021/05/cropped-logo_4-32x32.png bağımlılık – Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı https://www.coolkadin.com 32 32 SEX BAĞIMLILIĞI https://www.coolkadin.com/sex-bagimliligi.html Wed, 13 Jul 2016 07:02:50 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=72470 Seks,...

The post SEX BAĞIMLILIĞI first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Seks, eğlenceli ve keyifli bir aktivite olduğu gibi başınızı derde sokmanıza da neden olabilir. Planlanmamış hamilelikler, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, tek gecelik ilişki hataları… Seks yapmanın yetişkin bireyler için olmasının bir nedeni var.

Peki, seks kontrolden çıkarsa ne olur? Ya seks yapma isteği kontrol edilemez bir arzuya, derinizin altındaki ısrarlı bir kaşıntıya, hayatınıza ve ilişkinize müdahale eden bir şeye dönüşürse ne olur? Seks bir bağımlılığa dönüşürse ne olur? Doğrusunu söylemek gerekirse seks bağımlılığı gerçek olup, işaret ve semptomları bulunmaktadır.

Birçok insan seks bağımlılığını anlamakta zorlansa da, genel olarak bunun bir bağımlılık olduğunu söyleyebiliriz. Eğer bir kişi bu deneyimin baskısını hissetmediyse ve tek arzusu içki içmek, yasa dışı madde kullanmak ya da zararlı olduğunu bildiği halde zorlayıcı bir şey yapmaksa, bağımlılığın etik bir eksiklikten fazlası olduğunu inkar etmek onun için kolay olacaktır. Bu konu cismi olmayan kumar, vücut modifikasyonu (dövme, piercing) ve özellikle seks gibi bağımlılıklar için de geçerlidir.

Seks bağımlılığı, eroin, kokain ve metamfetamin bağımlılıkları gibi hayat değiştiren ve oldukça problemli bir bağımlılıktır.
Seks bağımlılığı da aslında madde bağımlılığı kadar zordur, fakat toplum, madde bağımlılığı konusunda oldukça yok kat ederken, seks bağımlılarını yaftalamaya devam etmektedir. Elbette seks bağımlılığı aldatmak ya da sadakatten vazgeçerek yalan söylemek için bir bahane değildir. İnsanlar günümüzde seks bağımlılığıyla yaşarken şahsi ilişkilerini, iş ilişkilerini ve sosyal statülerini devam ettirmekte güçlük yaşamaktadırlar. Bu kişilerdeki fiziksel ve mental semptomlar diğer bağımlılıklardakine benzemektedir. Bunlar:

Partnerlerin ortalama ilişkiye girme isteğinden çok daha fazla ilişkiye girme isteği
Zihnin sürekli olarak cinsel ilişki konusuyla meşgul olması
Seksi diğer aktivitelere göre önceliklendirme
Cinsel ilişkiye girme arzusunu durdurmak ve azaltmak yerine bu arzunun sürekli olarak haddinden fazla şekilde artarak devam etmesi
Benzer etkilere ulaşmak için daha çok seks yapma nedeni bulma
Seks yapılamadığı durumlarda anksiyete ve sinirlilik halinin oluşması
Tedavi edilmezse seks bağımlılığının ortaya çıkaracağı riskler

Bazı insanlar seks bağımlılığının bir hayal olduğunu ya da böyle olmasının çok eğlenceli olduğunu düşünse de, aslında gerçek öyle değil. Cinsel olarak aktif bireylerin HIV/AIDS, uçuk, klamidya, bel soğukluğu gibi cinsel yolla bulaşan enfeksiyon ve hastalıkları kapma riskleri bulunmaktadır. Bu riskler belli ülkelere ve belli demografilere göre artabilir; ancak seks bağımlılığında bu risk daha yüksektir.

Hüküm verirken dürtülerine engel olamama ve hata yapma, yeni tanıştığınız insanla, o insanın hastalık ve cinsel geçmişini bilmeden korunmasız seks yapmanıza neden olabilir. Ne yazık ki, bazı insanların ‘birazcık eğlence’ olarak gördükleri olayın uzun ve sancılı sonuçları olabilir. Her ne kadar insanları sağlık durumuna göre yargılamak doğru olmasa da, kendinizi gereksiz bir risk altına sokmak, kendiniz ve başkaları için tehlikelidir.

Sağlık risklerinin dışında, rastgele ilişkiye girmenin toplumsal olarak yaftalanmanıza neden olacaktır. Ön yargıya bağlı bu varsayımlar ününüzü mahvedecek ve hayatınızın her alanında size problem çıkartacaktır. Dedikodular; potansiyel ilişkilerinizi, iş fırsatlarınızı hatta arkadaşlıklarınızı sona erdirecektir. Halihazırda bir ilişkiniz varsa, seks bağımlılığına bağlı olarak bitmek bilmeyen cinsel talepleriniz, çift taraflı güven problemi gibi sebepler yüzünden ilişkinizde problemler oluşacaktır. Eğer tedavi edilmezse, seks bağımlılığı hayatınızın her alanına zarar verebilir.

Seks bağımlılarıyla nasıl konuşulmalı?

Seks bağımlısı olduğunuzu düşünüyorsanız, profesyonel yardım almaktan çekinmeyin.
Eğer kendinizin veya bir tanıdığınızın seks bağımlısı olduğundan şüpheleniyorsanız, kendi mental ve fiziksel sağlığınız için profesyonel yardım istemekten çekinmeyin. Tıpkı diğer bağımlılıklara benzer olarak, bunun da travma gibi derinlerdeki bir olayla bağlantısı olabilir ya da davranış bozukluğunun sebebi olabilir. Unutmayın ki, seks bağımlılığı tedavi edilebilir bir durumdur. Bu durumdan kurtularak mutlu yaşamınıza geri dönebilirsiniz.

Seksin bir problem olduğunu fark etmek bazıları için kolay değildir. Bazı insanlar, ancak iyi niyetle yaklaşılıp anlatıldığı zaman bir problem olduğunu algılayabilirler. Bu durumun, kişiyle duygusal bağı bulunan ve sevdiği, yakın gördüğü birisi tarafından açıklanması daha doğru olacaktır. Yine de, eğer durumdan uzak bir kişiyse, doğru şekilde yaklaşılmasında fayda vardır. İşte seks bağımlılarına karşı yaklaşımınızda dikkat etmeniz gerekenler:

Seks bağımlısı kişiyi suçlamayın, parmak sallamayın.
Destek olun, köstek değil.
Çözüm önerileriyle gelin.
Karşınızdaki kişiyi dikkatle dinleyin.
Unutmayın ki, karşınızdaki hazır değilse ona hiçbir şeyi zorla yaptıramazsınız.
Nasıl bir tedavi size uygun ona karar verin

Bağımlılık hakkında genel olarak daha çok bilgiye sahip olduğunuzda ve bağımlılığın metal, duygusal ve fiziksel olarak etkilerinin nasıl olduğunu anladığınızda, tedavi ve kurtulma opsiyonları size daha net bir seçenek olarak gözükecektir. Unutmayın ki, bağımlılığınız ne olursa olsun, izlemeniz gereken tedavi yolu sizin için en uygunu olmalıdır. Nihayetinde, bunun anlamı tedavi merkezinde devamlı kontrol ve bakım, terapistle seans ya da destek grupları vasıtasıyla olabilir.

Tedaviyi kabul etmeden önce detaylı araştırma yapın; ancak bağımlılığı aşmak konusunda arzularınıza yenik düşmeyin. Unutmayın ki, bu yolculukta yalnızca siz varsınız, küçük ama emin adımlarla hedefinize ulaşabilirsiniz. Siz her şeyin üstesinden gelecek kadar güçlüsünüz.

 

The post SEX BAĞIMLILIĞI first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Aşk Ve Sevgi Bağımlılığı Nedir? https://www.coolkadin.com/65205.html Thu, 19 May 2016 07:42:05 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=65205 Günümüzde...

The post Aşk Ve Sevgi Bağımlılığı Nedir? first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Günümüzde yaşanan ilişkilerin en büyük sorunlarından biri bağımlılık, takıntı, melankolik bir ruhla partnerlerin birbirlerini hastalıklı şekilde sevmeleri, değer vermeleridir.

Aşk ve sevgiye bağımlı mısınız?

İlişkilerde bağımlılıktan kurtulmanın yolları

Unutmadığınız eski sevgiliniz, terk edemediğiniz eşinizle ilişkide bağımlılığı sonuna kadar yaşıyorsunuz, değil mi? Ancak merak etmeyin, ilişkilerde bağımlılıktan kurtulmanın yolları var. Uzman psikolog Eyüp Sarı, ilişkilerde bağımlılık hakkında bilgilerini siz değerli ‘Yüksek Topuklar’ okuyucularıyla paylaşıyor.

Genellikle bağımlılıkla ilişkilendirilen kelimeler saplantılı, aşırı, yıkıcı, kompülsif, alışılmış, tutku ve bağımlı kelimeleridir. Yiyeceğe, barınağa, fiziksel dokunuşa ve fiziksel uyarılmanın diğer formlarına, farkındalık ve ait olmanın hissine ihtiyaç duyulur.

Bu durumların ortaya koyduğu şudur ki: Bağımlı olma durumunu ortaya çıkaran, bağımlı olunan bir objenin tüketilen ya da deneyimlenen miktarı ile ilişkili olmaktan çok, bu bağımlılığın kişinin hayatını nasıl etkilediğidir. Yani kişinin sosyal hayatını etkilemesi.

Elbetteki fiziksel ve duygusal ihtiyaçlarımız doğal haklarımızdır. Buna rağmen bazen, ihtiyaçları karşılamak diğer önemli hayat meşguliyetlerinden daha fazla zaman ve ilgi gerektirdiğinde ihtiyaçlar bağımlılık halini alır.

147

Sevgi Bağımlılığı

Sevgi bağımlığı, tatmin olmamış ihtiyaçlarımızı karşılamak, korkudan ve acıdan korunmak, problemlerimizi çözmek ve var olan dengeyi korumak amaçlarıyla, kişinin kendisinden başka birisine güvenmesidir.

Bağımlılık sevgi gibi görünebilir. Çünkü o insanların, kendilerini bir başkasına şiddetle bağlamasına neden olan bir güçtür. Gerçekte bağımlılık sevgi değil, sevgisizliktir. Vermekten çok almanın peşindedir. Olgunlaşma yerine çocuklaşmayı besler. Özgürleştirmek yerine, kısıtlamaya, köleleştirmeye çalışır. Sonunda da ilişkileri ve insanları geliştirmek yerine yıkıma uğratır.

Sevgi bağımlılığının kaynağında sevgi eksikliği vardır. Bağımlı kişilerin kurtulamadıkları içsel boşluk hissi, doğrudan doğruya ana babalarının, çocuklukları sırasında ihtiyaç duydukları şefkat, dikkat ve özeni kendilerine verememiş olmalarının bir sonucudur. Sevgisiz ya da sevginin düzensiz bir biçimde gösterildiği bir ortamda büyüyen çocuklar, yetişkinliğe adım atarken böyle bir iç güvenden yoksundur. Birçoğu için bunun sebebi çocukluktaki ihtiyaçların düzenli bir şekilde karşılanmamasıdır. Yetişkinlikte ise sevgi bağımlılığı genellikle eksik öz güven ile birlikte “Yeterince elde edememek” ya da “Yeterli olamamak” gibi hislerle bağlantılı olarak devam eder.

Ayrıca kişinin bağımlılık içerisinde olması ve bağımlı davranışlar sergilemesi, karşısındakinin de kendini değersiz hissetmesine sebep olur .

Bebeksi sevgi : Seviyorum çünkü seviliyorum.

Olgun sevgi : Sevildim çünkü ben sevgiyim.

Olgun olmayan sevgi : Seni seviyorum çünkü sana ihtiyacım var.

Olgun sevgi : Seni sevmek hoşuma gidiyor.

Olgun olmayan sevgi : Benim seni sevmemden önce, sen benden hoşlanmak zorundasın.

Olgun sevgi kişinin kendine özgü olmasına, duygu ve düşüncelerini özgürce ifade edebilmesine olanak sağlar. Olgun olmayan sevgi bizi sevgi bağımlığına iter.

789

Aşk Bağımlılığı

Bağlılık, aşkın ve tüm insan ilişkilerinin temel ilkesidir. Özellikle kendimizi yakın hissettiğimiz, arkadaşlığımızı, dostluğumuzu sürdürmek istediğimiz insanlardan belli ölçüde bağlılık da bekleriz. Ama her insan, bağımlılıktan bağlılığa gelişme sürecini tam olarak sağlıklı bir biçimde ilerletemiyor. Bazılarında, bağımlılıktan kaynaklanan öz-güvensizlik ve karşısındakine dayanma, yapışma ihtiyacı hep sürüyor. Bu tip insanlar, ilk buldukları sevgi nesnesine yoğun bir şekilde bağlanıyor ve onları gören sırılsıklam aşık zannediyor. Oysa elbette bağlılık hissi olmadan aşk olmaz ama bağlılığın ve sıkıca bağlanmanın aşkla doğrudan bir ilişkisi yoktur.

Aşırı bağımlılık sorunu yetişkin kişilerin özel ilişkilerinde ortaya çıkar. Bir ilişkinin ilk döneminde genellikle kişilerin birbirine aşırı derecede bağlandığı görülür. Kişinin bütün hayatı bir süre için duygusal bir biçimde, öteki eşe yönelir; mutluluk buna bağlıdır. Genellikle aşk bağımlısı kişinin romantik aşk hedefini gizlice takip etmesi şeklinde kendini gösteren dramatik bir takıntı halini alır.

Bağımlılıklar insanların işlevselliğini her alanda sınırlandırabilir. Özel hayat, iş hayatı, çocuklar, sosyal ilişkiler. Bunların hepsi bizim bağımlılıklarımızdan nasibini almaktadır. Yani kişinin işlevselliğine farkında olsun ya da olmasın büyük zararlar verebilmektedir. Genellikle bu bağımlılıklar bizim ikili ilişkilerimizin devam etmesinde yada edememesinde farkında olunur. Özellikle bizim toplumumuzda bir evlilik terapisti, cinsel terapist yada bir psikoterapistten yardım almak hem kültürel hem de maddi sebeplerden dolayı çok kolay olmamaktadır. Fakat bu bağımlılıklarla yaşamak sanırım daha zor bir süreçtir. Vakit kaybetmeden bir profesyonel yardım almayı deneyimleyebilirsiniz.

The post Aşk Ve Sevgi Bağımlılığı Nedir? first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Ramazanı fırsata çevirin https://www.coolkadin.com/ramazani-firsata-cevirin.html Sat, 27 Jun 2015 12:24:22 +0000 https://coolkadin.com/ramazani-firsata-cevirin.html Türkiye...

The post Ramazanı fırsata çevirin first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Mücahit Öztürk, ramazanın manevi atmosferinin önemli bir toplumsal yara olan bağımlılığa da merhem olduğunu belirtti.

Öztürk, yazılı açıklamasında, her yıl tütün kullanımının 5 milyondan fazla kişinin ölümüne yol açtığını hatırlatarak, 2030’da bu sayının 8 milyonu aşacağını kaydetti.

Sigara tüketiminin azaltılamaması halinde 2020’de Türkiye’de 550 bin, dünyada ise 5 milyon kişinin sigaranın neden olduğu hastalıklardan öleceğini tekrarlayan Öztürk, bunu korkunç bir gerçek ve kitlesel bir ölüm olarak niteledi.

Mücahit Öztürk, Ramazanın bağımlılıklardan kurtulmak için bir fırsat olduğunu aktararak, şu değerlendirmeleri yaptı:

“Huzur, barış, adalet, kardeşlik ve paylaşma ayı olan ramazanın manevi atmosferi önemli bir toplumsal yaramız olan bağımlılığa da merhem oluyor. Zorluklara karşı iradeli olmayı, sabretmeyi, insanoğluna bağımlı olduğu her ne varsa ondan uzak durmayı öğreten oruç, aynı zamanda bir terbiye vasıtasıdır. Oruç, maddi ve manevi bir öğretendir aslında. Oysa modern yaşam, dayattığı tüketim kültürü ve alışkanlıklarıyla bizleri istek ve arzularımızın esiri yapıp, hazza ve doyuma dayalı bir dünyaya çekmeye çalışıyor.  Ramazan ise rahmet, mağfiret ve farkındalık ayı olarak çıkıyor karşımıza.Ramazan ve oruç, tüm bağımlı olduklarımızdan, tüm tükettiklerimizden, israftan bir arınma, bir fırsat ayı olarak ikram ediliyor.

The post Ramazanı fırsata çevirin first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>