Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php on line 20

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 8

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 11

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-includes/feed-rss2.php on line 8
Ağrı – Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı https://www.coolkadin.com Wed, 13 Jul 2016 07:07:08 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.4.4 https://www.coolkadin.com/wp-content/uploads/2021/05/cropped-logo_4-32x32.png Ağrı – Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı https://www.coolkadin.com 32 32 REGL DÖNEMİNDE İLİŞKİ AĞRILARA İYİ GELİR Mİ? https://www.coolkadin.com/regl-doneminde-iliski-agrilara-iyi-gelir-mi.html Wed, 13 Jul 2016 07:07:08 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=72472 Seks...

The post REGL DÖNEMİNDE İLİŞKİ AĞRILARA İYİ GELİR Mİ? first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Seks yapmanın adet döneminde kramplara ve ağrılara iyi geldiği fikrinden hareketle, bunu iddia eden birçok web sitesi bulabilirsiniz. İnternette hızlı bir araştırma yaptığınızda gerçekten de WebMD, Kinsey Confidential, Medical Daily ve ABC News gibi önemli web siteleri de benzer iddialarda bulunuyorlar.

Yine de, bu sitelerden hiçbiri spesifik bir araştırmaya ya da kaynağa atıfta bulunmuyor. İnternetteki kaynakların birçoğu adet döneminde cinsel ilişkiye girmenin faydalarından bahsederken ‘Araştırmalar gösteriyor ki’ ya da ‘Çalışmalara göre’ gibi cümleler kullanıyor.

Ağrıların azalmasının nedeni sinir devim salgısı ve hormonlar olabilir

Araştırmalarla ilgili belirsiz iddiaların ötesinde, birkaç makale, cinsel uzmanların orgazm sırasında ağrı azaltıcı etkisi olan sinir devim salgısı ve hormonların nasıl salgılandığına dayanıyor. Aynı zamanda uzmanlar orgazm sırasında uterus kontraksiyonunun kramplara da iyi geldiğini vurguluyorlar.

Uzmanların iddiaları teoride mantıklı gelse bile, bu durum doğruluğundan şüphe duymamıza engel değil, özellikle elimizde adet döneminde cinsel ilişkiyle ağrının azalması arasında anlamlı bir ilişkiye dayanan bir araştırma bulunmuyorken.

Elimizde bu fikrin arkasında durabileceğimiz, rahatlıkla işaret edebileceğimiz deneysel bir kaynak olmadığı için, menstrual dönemdeki seksin, krampı azalttığı iddiası konusuna tedbirli yaklaşmamız gerekiyor. Eğer gerçekten iddia edildiği gibi olsa adet döneminde şiddetli ağrı yaşayan insanlar için olumlu bir gelişme olacak olsa da, kanıt olmadan bu tarz söylemlerde bulunmak işi tersinden yapmaya benziyor. Aynı zamanda mastürbasyon yapmanın da benzer fayda sağladığını söylememiz de mümkün.

Bu noktada referans gösterebileceğimiz araştırma, bir grup kadın katılımcının seksüel aktivitesi ve bir sonraki menstrüasyon dönemine kadar yaşadığı ağrıların sıklığını rapor ettikleri bir araştırma olmalıydı. Bu tarz bir araştırmaya sahip olana dek, sadece menstrual seksin olası faydalarından bahsedebiliriz.

Risklere ilişkin olarak ise, hiçbir araştırma adet döneminde cinsel ilişkiye girmenin cinsel ilişkide ortaya çıkabilecek riskler dışında bir risk oluşturduğundan bahsetmiyor.

Spesifik olarak, menstrual dönemde gerçekleşen cinsel birleşme sonucunda spermin potansiyel olarak dişi üreme bölgesinde günlerde yaşaması imkan dahilinde. Yine de, hamilelik riski diğer menstrual döngüdeki aşamalara kıyasla çok çok az seviyede. Aynı zamanda cinsel yolla bulaşan hastalığa yakalanma riski de ortaya çıkıyor olsa da, bu her cinsel ilişki sırasında yaşanabilecek bir durum. Bazı araştırmacılar bu noktada, menstrual seksin HIV gibi bazı cinsel yolla bulaşan hastalığa yakalanma ihtimalinin arttığına dikkat çekiyor. Bu yüzden, her zaman güvenli cinsel ilişki için önlem almayı unutmamalısınız.

Kısacası, henüz menstrüasyon döneminde cinsel ilişkiye girmenin riskli mi faydalı mı olduğunu bilmiyoruz, fakat emin olduğumuz bir şey var ki, bu alan hala araştırılması gereken bir alan olarak karşımıza çıkıyor.

 

The post REGL DÖNEMİNDE İLİŞKİ AĞRILARA İYİ GELİR Mİ? first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Önemsenmesi Gereken Adet Dönemi Sorunları https://www.coolkadin.com/onemsenmesi-gereken-adet-donemi-sorunlari.html Fri, 19 Feb 2016 16:03:36 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=23514 Adet...

The post Önemsenmesi Gereken Adet Dönemi Sorunları first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Adet düzensizliği, aşırı kanama, ağrı ve kramplar gibi adet dönemi problemlerini hafife almayın, ciddi bir rahatsızlığın habercisi olabilir. İşte önemsenmesi gereken durumlar…

  • Bitmeyen ve aşırı kanamanız varsa bu tümör belirtisi olabilir.
  • Günlük işlerinizi yapamayacak kadar ağrı ve krampınız varsa bu endometriyozis belirtisi olabilir.
  • 20 yaşından büyükseniz ve adet düzensizliğiniz varsa bu hormon bozukluğu belirtisi olabilir.
  • Adetin aniden kesilmesi kısırlığı getiriyor.
  • Adet dönemi hamile kalmaya engel değildir.
  • Adet dönemi anormalliklerinin sebebi tiroid bozukluğu olabilir.

The post Önemsenmesi Gereken Adet Dönemi Sorunları first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
KK nedir ? Tedavi yolları ! https://www.coolkadin.com/kk-nedir-tedavi-yollari.html Wed, 21 Oct 2015 13:11:15 +0000 https://coolkadin.com/kk-nedir-tedavi-yollari.html Bu...

The post KK nedir ? Tedavi yolları ! first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Bu haftaki konumuz, Levent Kırca’nın ölümüyle gündeme gelen karaciğer kanseri.

Karaciğer kanserlerine tüm kanserler arasında daha az rastlanır. Batı toplumlarında daha nadir görülen bir tümördür.

Özellikle Hepatit B enfeksiyonunun yaygın olduğu Güneydoğu Asya ve Güney Afrika’da ortaya çıkar.

 

Karaciğer kanserleri iki tiptir. Birincisi, sıklıkla karşılaştığımız başka kanserlerin karaciğer metastazları, ikincisiyse karaciğerin kendi hücrelerinden kaynaklanan kanserleridir.

Primer karaciğer kanseri, nispeten daha nadir görülür. Erkeklerde kadınlara kıyasla daha yaygındır. Tanısı konmuş her 100 kanserden yaklaşık biri primer karaciğer kanseridir.

Karaciğer kanseri için risk faktörleri; daha önce gelişmiş siroz, hepatit virüsü enfeksiyonu, ailede karaciğer kanseri öyküsü ve sigara kullanımı. Hepatit B ya da C virüsüyle enfekte olmuş kişilerin, eğer sigara da içiyorlarsa, karaciğer kanserine yakalanma riski daha yüksek.

Karaciğer kanseri birçok hastada erken dönemde herhangi bir belirti vermez. Genelde şu şikayetler görülür:

Karında şişkinlik

Ciltte sararma

Kaşıntı

Karnın sağ üst kısmından başlayıp sırta vuran Ağrı

Ani kilo kayıpları

Haftalar süren iştahsızlık

Çok az yemek yenmesine rağmen tokluk ve şişkinlik hissi

Ateş

Geceleri terleme

Genel sağlıkta ani kötüleşme

İdrar renginde koyulaşma

Soluk renkli dışkı gibi sarılık belirtileri.

Erken teşhisi zor

Bu sayılan belirtilerden çoğu ‘ağır’ olsa da karaciğer kanseri demek için yeterli değildir çünkü tamamı enfeksiyon gibi başka bir durumdan da kaynaklanabilir.

Karaciğer kanserinde erken teşhis ancak riskli hastaların daha yakın takibiyle olur. Kandaki ‘alfa-feto’ protein seviyesine bakılması en önemli testtir. Onun dışında bilgisayarlı tomografi ve üst batın MR erken teşhis için olmazsa olmaz tetkiklerdir.

Karaciğer kanserinde tedavi cerrahi olarak tümörün alınması ve kemoterapi uygulanmasıyla yapılır. Bu konuda sizlere verebileceğim en iyi mesaj: Hepatit B için aşılanalım, Hepatit C için cinsel hayatımıza dikkat edelim ve korunalım, aşırı alkolden ve dolayısıyla sirozdan uzak kalalım.

Nezle ve grip aynı hastalık değil

Nezle ve gribin belirtileri neredeyse aynı olmakla beraber; nezle ayakta atlatılabilen, gripse daha ağır geçen bir rahatsızlık.

Nezle kendini hapşırık, burun akıntısı ve hafif halsizlikle gösterir. İş gücü kaybı söz konusu değildir. Gripteyse ateş, hapşırık, burun akıntısı, öksürük ve çok ciddi halsizlik gelişir. Hastanın mutlaka istirahat etmesi gerekir.

Nezle ve gripten korunmak için bağışıklık sistemimizi güçlü tutmalıyız. Aslında her gün nezle ya da grip yapan virüslerle karşılaşırız, ancak bağışıklık sistemimiz güçlü olduğu için bizi hasta etmez.

Bağışıklık sistemimizi güçlü tutmak için bol bol C vitamini bakımından zengin portakal, mandalina ve nar gibi mevsim meyvelerini tüketmeliyiz

Soğuktan korunmalıyız

Hasta bireylerden sakınmalıyız

Sık sık ellerimizi yıkamalıyız

Kalabalık ortamlardan uzak durmalıyız. 

Antibiyotik kullanılmalı mı?

Nezle ve grip, bir virüs hastalığı olması nedeniyle antibiyotiklerin hiçbir faydası olmaz. O yüzden kesinlikle kullanmayın. Hatta antibiyotik kullanmak, vücuttaki faydalı bakterileri öldürerek hastalığının iyileşmesini geciktirir.

Grip aşısı ne zaman yapılmalı?

Grip aşıları eylül ve ekim ayında, grip mevsimi başlamadan yapılmalı. Fakat risk altındaki çocuklar için bu süre beklenmemeli.

Aşı yaşlılara, çocuklara, kronik hastalıkları olanlara, sağlık çalışanlarına ve askeri personele uygulanabilir.

Faydalı bilgiler

Antibiyotik nedir?

Antibiyotikler, bakterilerin neden oldukları enfeksiyonların tedavisinde kullanılan, mikroorganizmalardan sadece bakterilere ve bazı parazitler üzerinde etkili ilaçlardır.

 Antibiyotikleri ne zaman kullanabilirim?

Sadece bakteriyel enfeksiyonlara karşı etkilidir. Doğru tanıyla antibiyotik kullanımına gerek olup olmadığına doktorunuz karar vermeli. Sadece doktorunuzun reçete ettiği antibiyotikleri alın.

 Ateşim olduğunda kendi kendime antibiyotik içebilir miyim?

Hayır. Antibiyotikler ‘ateş düşürücü, kırgınlık giderici, ağrı kesici ilaçlar’ değildir.

 Grip oldum, antibiyotik alabilir miyim?

Hayır. Antibiyotikler soğuk algınlığı veya gripte yararlı değildir.

 Kendimi gripten korumak için antibiyotik alabilir miyim?

Hayır. Soğuk algınlığı ve grip benzeri hastalıklar virüslerin yol açtığı enfeksiyonlardır. Antibiyotikler virüslerin kişiden kişiye bulaşmasını engellemez.

 Antibiyotikler ne kadar doz ve sürede kullanılmalı?

Hekim tarafından o enfeksiyonun tedavisi için önerilen dozun tamamı önerilen sürede kullanılmalı. Kendinizi daha iyi hissettiğiniz için antibiyotik kullanımını sonlandırmamalısınız.

DR. JAN KLOD KAYUKA – BİR NEFES SIHHAT – jan.klod@milliyet.com.tr

The post KK nedir ? Tedavi yolları ! first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>