Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php on line 20

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 8

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 11

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-includes/feed-rss2.php on line 8
Afrika – Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı https://www.coolkadin.com Wed, 17 Feb 2016 12:47:47 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.4.4 https://www.coolkadin.com/wp-content/uploads/2021/05/cropped-logo_4-32x32.png Afrika – Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı https://www.coolkadin.com 32 32 Görme Engelliler Afrika’nın Zirvesinde https://www.coolkadin.com/gorme-engelliler-afrikanin-zirvesinde.html Wed, 17 Feb 2016 12:47:47 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=22606 Görme...

The post Görme Engelliler Afrika'nın Zirvesinde first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Görme engelliler ancak cesurlar… Afrika’nın çıkıntılı, geniş, yüksek, eğimli, çok yönden tırmanılabilen, oldukça geniş bir alanı kaplayan görkemli bir dağı olan Kilimanjaro sporcuların en çok tercih ettikleri dağların başında geliyor. Antalya Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü bu yılki Engelliler Haftası Özel Etkinliği çerçevesinde ‘’Gönül gözüyle Tanzanya’’ projesi çerçevesinde 6 erkek 4 kadın görme engelli sporcuyu Klimanjaro’ya götürüyor. 10 -25 Mayıs tarihlerinde yapılacak zirve yürüyüşünden sonra dönüşte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ziyaret edecekler.

AĞRI’YA ÇIKMIŞLARDI
Ekibin başında Muharrem Koç var. Koç daha önce Yunanistan Olimpos Dağına Yasin ÖNAL isimli görme engelliyi çıkartma başarısı göstermişti. Geçen yılda Antalya Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü ile birlikte yine 10 görme engelli sporcuyu Ağrı Dağı’nın zirvesine çıkarmıştı. 15 Eğitimli Gönüllü Dağcı rehberliğinde, 10 Görme Engelli Sporcuyu, Kilimanjaro’nun 5895 metre yüksekliğindeki zor zirvesine çıkartarak dünya kamuoyunda engellilerin başarısı üzerine dikkat çekmek istiyorlar.

GUİNNESS GİRMEK İSTİYORLAR
Zirve programını 15 gün olarak planladıklarını belirten Muharrem Koç tırmanışın şu şekilde olacağını söylüyor; “Her eğitimli dağcının sırt çantasına takılı bir ekspres olacaktır, ve bu ekspresten tutan bir engelli sporcu olacaktır. Birlikte yürürken rehberlik yapan dağcı, önlerine çıkacak her engeli bir bir görme engellinin duyabileceği şekilde tarif edecektir. Örneğin ‘ Sağ tarafta kaya var…’, ‘Sol tarafımız uçurum’, ‘Önümüzde kaya var…’, ‘tırmanacağımız bölgeye geldik’ gibi. Ekibimizde dağcı bir doktorumuz olacak ve ilkyardım hizmetlerini verirken, ihtiyaç olabilecek ilaçlarımızı da taşıyacaktır. Guinness Rekorlar ekibi ile iletişim halinde olacak bir kişi ekibimizde olacaktır.”

The post Görme Engelliler Afrika'nın Zirvesinde first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
KK nedir ? Tedavi yolları ! https://www.coolkadin.com/kk-nedir-tedavi-yollari.html Wed, 21 Oct 2015 13:11:15 +0000 https://coolkadin.com/kk-nedir-tedavi-yollari.html Bu...

The post KK nedir ? Tedavi yolları ! first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Bu haftaki konumuz, Levent Kırca’nın ölümüyle gündeme gelen karaciğer kanseri.

Karaciğer kanserlerine tüm kanserler arasında daha az rastlanır. Batı toplumlarında daha nadir görülen bir tümördür.

Özellikle Hepatit B enfeksiyonunun yaygın olduğu Güneydoğu Asya ve Güney Afrika’da ortaya çıkar.

 

Karaciğer kanserleri iki tiptir. Birincisi, sıklıkla karşılaştığımız başka kanserlerin karaciğer metastazları, ikincisiyse karaciğerin kendi hücrelerinden kaynaklanan kanserleridir.

Primer karaciğer kanseri, nispeten daha nadir görülür. Erkeklerde kadınlara kıyasla daha yaygındır. Tanısı konmuş her 100 kanserden yaklaşık biri primer karaciğer kanseridir.

Karaciğer kanseri için risk faktörleri; daha önce gelişmiş siroz, hepatit virüsü enfeksiyonu, ailede karaciğer kanseri öyküsü ve sigara kullanımı. Hepatit B ya da C virüsüyle enfekte olmuş kişilerin, eğer sigara da içiyorlarsa, karaciğer kanserine yakalanma riski daha yüksek.

Karaciğer kanseri birçok hastada erken dönemde herhangi bir belirti vermez. Genelde şu şikayetler görülür:

Karında şişkinlik

Ciltte sararma

Kaşıntı

Karnın sağ üst kısmından başlayıp sırta vuran Ağrı

Ani kilo kayıpları

Haftalar süren iştahsızlık

Çok az yemek yenmesine rağmen tokluk ve şişkinlik hissi

Ateş

Geceleri terleme

Genel sağlıkta ani kötüleşme

İdrar renginde koyulaşma

Soluk renkli dışkı gibi sarılık belirtileri.

Erken teşhisi zor

Bu sayılan belirtilerden çoğu ‘ağır’ olsa da karaciğer kanseri demek için yeterli değildir çünkü tamamı enfeksiyon gibi başka bir durumdan da kaynaklanabilir.

Karaciğer kanserinde erken teşhis ancak riskli hastaların daha yakın takibiyle olur. Kandaki ‘alfa-feto’ protein seviyesine bakılması en önemli testtir. Onun dışında bilgisayarlı tomografi ve üst batın MR erken teşhis için olmazsa olmaz tetkiklerdir.

Karaciğer kanserinde tedavi cerrahi olarak tümörün alınması ve kemoterapi uygulanmasıyla yapılır. Bu konuda sizlere verebileceğim en iyi mesaj: Hepatit B için aşılanalım, Hepatit C için cinsel hayatımıza dikkat edelim ve korunalım, aşırı alkolden ve dolayısıyla sirozdan uzak kalalım.

Nezle ve grip aynı hastalık değil

Nezle ve gribin belirtileri neredeyse aynı olmakla beraber; nezle ayakta atlatılabilen, gripse daha ağır geçen bir rahatsızlık.

Nezle kendini hapşırık, burun akıntısı ve hafif halsizlikle gösterir. İş gücü kaybı söz konusu değildir. Gripteyse ateş, hapşırık, burun akıntısı, öksürük ve çok ciddi halsizlik gelişir. Hastanın mutlaka istirahat etmesi gerekir.

Nezle ve gripten korunmak için bağışıklık sistemimizi güçlü tutmalıyız. Aslında her gün nezle ya da grip yapan virüslerle karşılaşırız, ancak bağışıklık sistemimiz güçlü olduğu için bizi hasta etmez.

Bağışıklık sistemimizi güçlü tutmak için bol bol C vitamini bakımından zengin portakal, mandalina ve nar gibi mevsim meyvelerini tüketmeliyiz

Soğuktan korunmalıyız

Hasta bireylerden sakınmalıyız

Sık sık ellerimizi yıkamalıyız

Kalabalık ortamlardan uzak durmalıyız. 

Antibiyotik kullanılmalı mı?

Nezle ve grip, bir virüs hastalığı olması nedeniyle antibiyotiklerin hiçbir faydası olmaz. O yüzden kesinlikle kullanmayın. Hatta antibiyotik kullanmak, vücuttaki faydalı bakterileri öldürerek hastalığının iyileşmesini geciktirir.

Grip aşısı ne zaman yapılmalı?

Grip aşıları eylül ve ekim ayında, grip mevsimi başlamadan yapılmalı. Fakat risk altındaki çocuklar için bu süre beklenmemeli.

Aşı yaşlılara, çocuklara, kronik hastalıkları olanlara, sağlık çalışanlarına ve askeri personele uygulanabilir.

Faydalı bilgiler

Antibiyotik nedir?

Antibiyotikler, bakterilerin neden oldukları enfeksiyonların tedavisinde kullanılan, mikroorganizmalardan sadece bakterilere ve bazı parazitler üzerinde etkili ilaçlardır.

 Antibiyotikleri ne zaman kullanabilirim?

Sadece bakteriyel enfeksiyonlara karşı etkilidir. Doğru tanıyla antibiyotik kullanımına gerek olup olmadığına doktorunuz karar vermeli. Sadece doktorunuzun reçete ettiği antibiyotikleri alın.

 Ateşim olduğunda kendi kendime antibiyotik içebilir miyim?

Hayır. Antibiyotikler ‘ateş düşürücü, kırgınlık giderici, ağrı kesici ilaçlar’ değildir.

 Grip oldum, antibiyotik alabilir miyim?

Hayır. Antibiyotikler soğuk algınlığı veya gripte yararlı değildir.

 Kendimi gripten korumak için antibiyotik alabilir miyim?

Hayır. Soğuk algınlığı ve grip benzeri hastalıklar virüslerin yol açtığı enfeksiyonlardır. Antibiyotikler virüslerin kişiden kişiye bulaşmasını engellemez.

 Antibiyotikler ne kadar doz ve sürede kullanılmalı?

Hekim tarafından o enfeksiyonun tedavisi için önerilen dozun tamamı önerilen sürede kullanılmalı. Kendinizi daha iyi hissettiğiniz için antibiyotik kullanımını sonlandırmamalısınız.

DR. JAN KLOD KAYUKA – BİR NEFES SIHHAT – jan.klod@milliyet.com.tr

The post KK nedir ? Tedavi yolları ! first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>