Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php on line 20

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 8

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 11

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-includes/feed-rss2.php on line 8
5 haftalık hamilelik beslenme – Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı https://www.coolkadin.com Thu, 24 Dec 2015 08:29:08 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.4.4 https://www.coolkadin.com/wp-content/uploads/2021/05/cropped-logo_4-32x32.png 5 haftalık hamilelik beslenme – Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı https://www.coolkadin.com 32 32 5 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK) GÖRÜNTÜSÜ https://www.coolkadin.com/5-haftalik-gebelik-hamilelik-goruntusu.html Thu, 24 Dec 2015 08:29:08 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=7361 BEŞİNCİ...

The post 5 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK) GÖRÜNTÜSÜ first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
BEŞİNCİ HAFTADA HAMİLELİK – BEBEĞİN BOYU, KİLOSU, BÜYÜKLÜĞÜ
5. hafta gebelikte artık ultaronda görülebilir, kalp atışkarı duyulabilir; bebeğin beyin, kalp, damar ve sinir sistemleri ve diğe organları gelişmeye başlar. Bebeğin boyu 1-3 mm dolaylarındadır. Henüz bir kilodan bahsedilemez. 5. haftada artık anne adayının adeti gecikti. Bu gecikmenin ciddi anlamda gebeliğe işaret ettiği düşünceleriniz başladı. Gebelik testi yaptırmak için karar verdiniz. Gebelik testleri hakkında bilinmesi gereken bazı şeyler vardır.

Gebelik testi nedir?

Eczaneden satın alarak evinizde yapabileceğiniz idrarda gebelik testinin sonucu negatif çıkar ise, her zaman için yanılma payı olduğunu bilmelisiniz. Çünkü bu teslerin pozitif sonuç vermesi için kandan idrara geçen beta HCG hormonunun belli bir seviyeye ulaşması gerekir. Ancak idrar testiniz pozitif çıkmış ise, bunun hatalı olma olasılığı oldukça düşüktür.Evde yaptığınız test negatif ise ancak siz gebe olduğunuzdan şüpheliyseniz bir sağlık ocağına ya da kliniğe başvurup test yaptırabilirsiniz. Doktor muayenesi olmadan gebe olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz. Kliniklerde uygulanan test kitleri çok daha hassastır. Bu sebeple yanlış sonuç verme ihtimalleri oldukça düşüktür. Kanda beta HCG testleri daha erken dönemde daha güvenilir sonuçlar verirler. Ancak bu testler maliyet olarak biraz pahalıdır. Anne adayından kan alınmasını gerektirir. Doktorunuz bu testi önerirse yaptırınız.

Ve işte sizi havalara uçuracak olan o sonuç:

“PLANOTEST: (+) MÜSPET”

5. hafta hamilelik döneminde annede meydana gelen değişiklikler nelerdir?

Bebeğiniz 4. haftanın sonunda rahim iç tabakasına yerleşti. Anne adayının vücuduna Beta HCG ismi verilen hormonlar salgılandı ve sinyaller gönderilmeye başlandı. Beta HCG hormonu, kanda normal koşullarda sadece gebelik mevcudiyetinde olan ve idrarda da tespit edilebilen bir maddedir. hafta da adet görürseniz telaşa mahal vermeyin. Korunmadan ve düzenli ilişki ile, bir siklusta bir kadının hamile kalabilme oranı sadece %25’tir. İlk birkaç deneme ardından kadınlar oldukça endişelenirler ve hemen doktora giderler.

Her insanın bünyesi farklıdır. Buna göre de hamile kalma oranı da farklıdır. Kimi 2. ayda hamile kalabilirken, kimi 12. ayda hamile kalmaktadır. Bu sebeple genellikle 12 ay boyunca düzenli ve korunmasın cinsel ilişkide bulunulması önerilir. Şayet hala gebelik sağlanamıyor ise, o zaman doktora başvurmakta yarar var. Yaşı ilerlemiş anne adayları için bu bekleme süresi 6 aydır.
Burada önemli olan sabretmektir.

Hamile değilsem adetim neden gecikti?

Bazen, adet kanamalarının gecikmiş olmasına karşın gebelik tesi menfi sonuç verebilir. Bu durumun en yaygın sebebi testin erken dönemde yapılmış olabilmesidir. Bunun dışında, adet kanaması gebelik harici bir sebepten ötürü gecikmiş olabilir. Stres, adet düzenini etkileyen bir faktördür.
Yumurtlama, beyinde bulunan hipotalamus tarafından kontrol edilir. Hipotalamus, beyin korteksi denilen, duygu ve düşüncelerin oluştuğu bir merkez tarafından kontrol edilir. İşbu duygular ve düşüncelerle: gebelikle ilgili korkular, yaşanan stres gibi faktörler, hipotalamusa adet gecikmesi emrinin gitmesine yol açar.

Gebe kalma ile ilgili merak edilenler nelerdir?

haftada çoğunlukla anne adayları hamile olduklarını artık öğrenirler. Gebe olunduğu öğrenildiği ilk an akla gelen düşünceler; içilen ilaçlar, belki alkol- sigara, röntgen filmi gibi gebelik için olumsuz etki yaratabilecek durumlardır. Bunlar genellikle anne adayının vicdanının sızlamasına yol açar. Ancak korkmayınız, gebe olduğunuzu öğrenmeden önce olaya müdahale etme şansınız maalesef yok. Ancak artık gebe kaldığınızı öğrendiğiniz için hayatınıza dikkat etmeniz sizin en büyük sorumluluğunuz.Adet gecikmesi yaşanmadan önce, bebek daha birkaç sayıda hücreden oluştuğu için bebeğe herhangi bir zararı olabilecek faktör tek bir hücreyi dahi etkilese hamilelik ilerlemez. Gebelik gelişimini sürdürüyorsa, gebeliğe hiç zarar gelmemiştir. İçiniz rahat olsun. Bu bir kuraldır. Ancak istinalar elbette ki olabilir, bunun için doktorunuza danışmanızda fayda var.Doğum Tarihi ve Gebelik Haftası Hesaplarma
Gebelik tarihi, son adet tarihinin ilk gününden itibaren yaklaşık olarak 40 hafta ya da 280 gündür. Gebelik haftasını ve olası doğum tarihini hesaplamak için elinize bir takvim almanız yeterlidir.

5. hafta hamilelikte bebeğin ultrason görüntüsü nasıldır?

5. hafta hamilelikte bebeğin ultrason görüntüsü aşağıdaki gibidir.

5 haftalık ultrason

 

Son adet tarihinizin ilk gününü işaretleyiniz

Bu tarihten sayarak 40 hafta ileri gidin. Bu tarih, muhtemelen doğum tarihinizdir. Herhangi bir zamanda ise hamileliğinizin kaçında haftada olduğunu hesaplamak için aynı takvimde bulunduğunuz tarihte kaç tam hafta ve bu tam haftanın üzerinden kaç gün geçtiğini sayarak hesaplamanız mümkündür.

5. hafta gebelikte şayet ultrason uygulanırsa görüntü elde edilebilir. Bu görüntüde, birkaç milimetrelik bir gebelik kesesi halindeki bebeğiniz görünür.

Bebeğiniz 5. hafta net bir şekilde görüntülenecek kadar büyümemiştir. Ultrasondan elde ettiğimiz görüntü, vajinal yoldan yapılmış bir ultrasonografiye ait görüntüdür. 5. haftada karından yapılan ultrasonografide gebeliğe ait yapılar görüntülenemeyecek kadar küçüktür.

5. hafta hamilelikte bebekte meydana gelen değişikler nelerdir?

Bebek, beşinci haftada 0.2 – 0.4 milimetre uzunluğunda oval bir disk şeklindedir. Yavaş yavaş organları oluşmaya başlamaktadır.

Ektoderm: beyin-omurilik, duyu organları ve sinir sisteminin bütün parçalarını, cilt, saç, tırnak, dişler, dış dünyaya açık tüm boşluklar (ağız içi, sinüsler, gözün kornea tabakası gibi) ve ter, meme ve gözyaşı salgı bezleri gibi dış dünyaya salgı yapan salgı bezlerini bu hafta oluşturmaktadır.

Endoderm: Sindirim sistemi ve karaciğer, pankreas, safra kesesi, solunum sistemi, idrar torbası ve tiroid bezini, bu hafta oluşturmaktadır.

Mezoderm: kaslar, kemikler, lenf sistemi, dalak , kalp ve dolaşım sistemi, böbrekler ve üreme organlarını oluşturacaktır.

Büyümeye ve gelişmeye hızla devam eden bebek, beşinci haftanın sonunda 1.5-2 mm olacaktır.

Kalp embriyoda ilk gelişen organdır. Beşinci haftanın ortasında kalbi atmaya başlayacaktır. Embriyoya oldukça sıkı bir şekilde bağlı olan yolk kesesi, beşinci hafta bebeğe ait kan hücresi üretimi ile yükümlüdür ve diğer görevleri için beklemededir.

Beşinci haftanın başından beri, bebeğin beyin ve omurilik dokusu nöral oluk boyunca gelişmeye bu gelişimi sürdürmeye başlamıştır.

5. hafta hamilelik döneminde beslenme nasıl olmalıdır?

Birinci trimester denilen ilk üç aylık süreçte anne adaylarının büyük bir kısmı; bulantı, tiksinme, çeşitli kokulara aşırı duyarlılık, iştahsızlık gibi sorunlardan mustarip olabilir. Bu sebeple bebeklerinin de yeteri kadar beslenemediğini düşünürler. İlk trimester döneminde kendinizi çok fazla yemek için zorlamayın. Kendinizi gözlemleyin. Bazı gıdalar size oldukça güzel gelecektir. Bunları keşfedin. Beslenme bozukluğunuz yoksa bebeğinize aşırı zararlar vermeniz mümkün değildir. İlk trimesterde yaşanan bu “sorunların” aslında bir amacı vardır. Bu amaçta, aslında anne adayını toksik maddelerden korumaktır. Gebe bir kadın sigara tiryakisi olsa da bu dönemde sigaradan nefret ettiğini görebilir. Beslenme bozukluğu aşırı boyutlarda ulaşır ise, doktorunuza mutlaka başvurun.

Beslenme hususu bu hafta için ön plana çıkan bir konu değildir. Gelecek haftalarda beslenmenin önemi daha da ortaya çıkacaktır. Ancak gene de bilinmesi gereken: günlük öğün sayısı dört, hatta altıya çıkarmak oldukça faydalıdır. Bu tedbir ile midenin rahatsızlık hissetmesinin önüne geçilecek, diğer yandan kan şekeri düşmesi neticesi meydana gelen çokca yeme dürtüsü bastırılacaktır.

Sebze ve meyveler, protein, kalsiyum ve sıvı alımına özellikle özen göstermelisiniz. Aşırı yağlı ve aşırı karbonhidratlı besinlerden olabildiğince uzak durmaya çalışın.

Gebeliğin bu ilk dönemlerinde şarküteri ürünlerinden ve çiğ etlerden uzak durunuz. Yiyeceklerinizi güzelce yıkayınız. Buna ayrı bir önem gösteriniz. Çünkü yiyeceklerde bulunma riski olan toksoplazma mikrobu, bebeğe zarar verebilir. Toksoplazma, kedilerden de bulaşabilen bir mikroptur. Bu sebeple sokak kedilerden uzak durmalısınız. Kedi besliyorsanız, bakımını eşinize yaptırınız.

Maden suyu, soda gibi sıvıları tüketmenizde herhangi bir sakınca yoktur. Ancak çay, kahve, kola gibi asitli ve kafeinli içecekleri tüketmekten olabildiğince kaçınmalısınız. Kahveyi tamamen bırakmanız, bırakamıyorsanız günde en fazla bir bardak içmeniz, çayı da olabildiğince açık tüketmeniz gerekir.

Alkol tüketiminde gebelik süresince uzak durmalısınız. Bunun sebebi ise alkol, bebeğin beyin hücrelerini öldürme özelliğine sahiptir. Bu sebeple gebe olan kadınlara yasaktır.

Cinsel hayatınızı ise doktorunuzun da önerileri ile devam ettirmenizde herhangi bir sakınca yoktur. Şayet gebeliğiniz riskli değilse, kanama, ağrı, düşük riski, erken doğum riski, enfeksiyon riski gibi sorunlar mevcut değilse, cinsel hayatınızı sekteye uğratmanıza gerek yoktur. Bu risklerin mevcudiyetinde ise doktorunuz buna karar verecektir.

The post 5 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK) GÖRÜNTÜSÜ first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>