Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php on line 20

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 8

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 11

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-includes/feed-rss2.php on line 8
3 kere kürtaj olmanin zararlari – Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı https://www.coolkadin.com Wed, 23 Dec 2015 11:05:30 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.4.4 https://www.coolkadin.com/wp-content/uploads/2021/05/cropped-logo_4-32x32.png 3 kere kürtaj olmanin zararlari – Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı https://www.coolkadin.com 32 32 KÜRTAJIN RİSKLERİ (ZARARLARI) NELERDİR? https://www.coolkadin.com/kurtajin-riskleri-zararlari-nelerdir.html Wed, 23 Dec 2015 11:05:30 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=7228 KÜRTAJ...

The post KÜRTAJIN RİSKLERİ (ZARARLARI) NELERDİR? first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
KÜRTAJ SONRASI OLASI KOMPLİKASYONLAR
Her müdahalenin her işlemin çeşitli riskleri olduğu gibi kürtaj işleminin de bazı riskleri bulunur.

Bu sayacağım riskler her kürtaj işleminde olmasa da karşılaşabileceğiniz durumlardan bazılarıdır.

1-Rahim delinmesi

Daha çok ileri haftalarda uygulanan kürtajlarda, rahimin delinme riski fazlalaşır. Burada asıl önemli olan nokta, rahmin delindiğinin tanınmasıdır.

Böyle bir durumun ortaya çıkması halinde, hasta muhakkak gözetim altına alınmalı ve gerekli görülmesi halinde de ameliyata alınarak rahimde bulunan delik kapatılmalıdır.

2-Bağırsak yaralanması

Rahimi delinen hastalarda bazı durumlarda bağırsakta zedelenme görülebilir. Bu durumda hasta genel cerrahi uzmanları ile beraber ameliyat edilerek, zedelenen bağırsak onarım altına alınır.

3-Parça kalması

Kürtajın ardından, içerde parça kalması yine sıklıkla ileri hamilelik haftalarında yapılan küretajların ardından daha fazla karşılaşılmaktadır. Parça kelimesi ile hamileliğin eşine ait olan yapılardan da bahsedilmektedir.

 

Bu durumda hastanın şikayeti aşağıdakilerden oluşmaktadır;

Durmayan bir vajinal kanama
Karın Ağrısı
Kötü kokulu akıntı
Ateş
Bu sebepten dolayı kürtaj olan hastaların 7 gün sonra muhakkak vajinal ultrasonografi ile değerlendirme altına alınması gerekmektedir.

* Parça kalması durumunda yapılması gerekenler nelerdir?

Yalnızca kanama ve ultrasonda içerde parça görülmesi halinde, yani enfeksiyon mevcut değilse, hastaya yeniden kürtaj yapılabilir.
Enfeksiyon bulunmuyorsa ve parça küçük ise ( tabii bu durum doktorun tecrübesine bağlıdır ) herhangi bir müdahale yapılmadan da takip edilebilir.
Eğer enfeksiyon mevcutsa, hasta hastaneye yatırılmalı ve antibiyotik baskısı altına alınmalı ve ardından da kürtaj işlemi yapılmalıdır.
4- Kan Birikmesi

Bu duruma diğerlerinden daha fazla oranda karşılaşılmaktadır. Yalnızca kan birikimi görülmesi halinde, yeniden basit bir boşaltma işlemi yapılabilir. Herhangi bir olumsuz etkisi ile karşılaşılmamaktadır. Ancak kanın çok fazla olması halinde, dışarı alınması gerekebilir.

Daha çok rahimin aşırı öne veya aşırı arkaya dönmesi veya kürtajın ardından rahim kasılıp toparlanmasını önleyen ilaç kullanılması durumunda normalde dışarı çıkması gereken kanama içerde birikebilmektedir.

 

5-Ateş

Kürtaj işleminden sonraki 6-12 saat içerisinde hastanın ateşi olabilir. Bu durumda sadece ateş düşürücüler alınabilir. Vücudun verdiği bir cevaptır.

Anormal bir durum değildir. Ancak bu süre sonrasındaki ateş anormal kabul edilir ve enfeksiyon kaynağı araştırılır.

6-Enfeksiyon

Kürtaj işlemi sırasında kullanılan aletler eğer steril değilse veya hastanın rahim ağzında enfeksiyonu bulunuyorsa, veya hasta kürtajdan sonraki ilk haftada içerisinde cinsel temasta bulunursa enfeksiyon gelişim riski artar.

Bu durum kendisini kötü kokulu akıntı ve ağrı ile ortaya çıkarır.

Böyle bir durum ile karşılaşılması halinde, derhal doktora başvurulması gerekmektedir.

7-Kanama

Bazı durumlarda, kürtaj sırasında durdurulamayan kanamalar ile karşılaşılabilmektedir. Bu durum çok fazla bir komplikasyon değildir.

Ancak bazen acil olarak hastaneye kaldırılabilecek ciddiyette kanama olabilmektedir. Hastanın acil olarak rahminin alınması gerekebilir.

8-Kürtajın başarısız olması

Bu durum hamileliğin devam etmesidir. Bu durum daha çok erken hamilelik haftalarında, hamilelik daha çok küçükken yapılan kürtajlarda görülebilmektedir.

Bu sebepten dolayı, hamilelik testi pozitif olan hastaların keseleri görülmeden kürtaj işlemi yapmak için acele etmemek gerekir. Şayet yapılması gerekiyorsa da, 7 gün sonra mutlaka kontrol edilmelidir.

9-Kürtaj sonrası adet görememe

Kürtaj işleminin uygulandığı sırada, rahim içerisinin kontrolsüzce, aşırı biçimde kazınması bayanın bundan sonra adet görmesini ve dolayısı ile çocuk sahibi olabilme olanağını ortadan kaldırabilecektir.

Bu sebepten dolayı, kürtajınızı kimin yaptığı son derece önemli bir durumdur.

Bir başka sebep ise, arka arkaya 2 ve daha fazla sayıda kürtaj olunduğunda rahim içi yapışıklık komplikesinin artmasıdır.

Bu durumun meydana helmesinde doktorun herhangi bir sorumluluğu bulunmaz. Yinelenen kürtajların ardından rahim içi yapışıklar ile karşılaşılabilmektedir.

10-Anestezi riskleri

Eğer uyuyarak kürtaj olmak istiyorsanız, sizi anestezi doktoru kürtajdan önce görmeli ve bir takım sorular sormalıdır. Bu sorular sizin herhangi bir risk taşıyıp taşımadığınızı meydana çıkarmak için olan sorulardır.

İlave olarak anestezi altında kürtaj olacaksanız, işlemin uygulanacağı yerde herhangi bir terslik olması durumunda, ilk müdahaleyi yapacak ekipmanın olması gerekmektedir.

The post KÜRTAJIN RİSKLERİ (ZARARLARI) NELERDİR? first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>