Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php on line 20

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 8

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 11

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-includes/feed-rss2.php on line 8
28 haftalik gebelik kaç aylik – Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı https://www.coolkadin.com Thu, 24 Dec 2015 10:35:49 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.4.4 https://www.coolkadin.com/wp-content/uploads/2021/05/cropped-logo_4-32x32.png 28 haftalik gebelik kaç aylik – Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı https://www.coolkadin.com 32 32 28 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK) https://www.coolkadin.com/28-haftalik-gebelik-hamilelik.html Thu, 24 Dec 2015 10:35:49 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=7476 YİRMİ...

The post 28 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK) first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
YİRMİ SEKİZ HAFTALIK HAMİLELİK – BEBEĞİN BOYU, KİLOSU, BÜYÜKLÜĞÜ
28.hafta hamilelikte annede meydana gelen değişiklikler nelerdir?

Artık doğuma oldukça yaklaştınız. Üçüncü trimester dönemi, ikince trimester döneminde olduğu kadar rahat geçmeyecek, bunu şimdiden bilmelisiniz. Bacak krampları, basur, varisler, kaşıntılı cilt çatlakları, bel ağrıları, ayaklarda şişmeler, mide yanması, hazımsızlık gibi sorunlar son üç ayda daha fazla yaşanmaktadır. Bu sıkıntıların tamami hafifletilebilir sorunlardır. Doktorunuzun önerilerine uymanız çok önemlidir.

Şayet gebeliğinizin bu dönemini kış mevsiminde geçiriyorsanız, soğuk algınlığına yani gribal enfeksiyonlara karşı dikkatli olmanızda fayda var. Bol boll C vitamininden zengin portakal, kivi, brokoli gibi besiler tüketmelisiniz. C vitamini bağışıklık sisteminizi güçlendirecektir.

Kök hücre konusu, oldukça gündemde bir konu olduğu için ailelerin kafasını kurcalıyor olabilir. Aslında kök hücrenin saklanması konusu yeni değildir. Oldukça uzun zamandan beri uygulanır. Buradaki yeni konu, anne ve baba adaylarına bu durumun yeniymişcesine yeniden pazarlanmasıdır.

Bebeğiniz dünyaya geldikten sonra bebekten geriye kalan göbek bağı ve plasentanın içinde yer alan bebeğe ait kan, kök hücre denilen hücreler barındırır. Bu hücrelere kök hücre ismi konulmasının sebebi ise bunların vücudun bütün organlarına ait hücrelerin kökeninden oluşmalarıdır. Embriyo sürecinde farklılaşırlar ve vücudun organlarını oluştururlar. Bu hücreler yetişkinlerde de bulunur ancak elbette ki embriyonal dönemden henüz yeni çıkmış bebekte bol bol bulunur.

Kordon kanı bankaları doğum anında doktorun bebeğin doğması ardından aldığı kanı karbondiyoksit gazı ile oldukça düşük ısılarda özel odalarda mühürlenmiş yapılar içinde muhafaza ederler. Günümüzde 206 adet kordon bankası vardır. Ülkemizde de kordon bankaları mevcuttur. Kordon bankaları, ailelerden ilk muhafaza adına belli bir ücret talep ederler ardından ise her yıl daha düşük bir ücret talep ederler.

28. hafta hamilelikte bebekte meydana gelen değişiklikler nelerdir?

Bebeğiniz hala hızla büyümeye devam ediyor. Kaşları, kirpikleri artık mevcut. Saçları da git gide uzuyor. Bu hafta itibari ile bebeğinizin yağ depoları oluşmaya başladı, vücudunun %2-3’ü yağ deposu. Bu yağ depolarının rengi kahverengidir. Bu sebeple de kahverengi yağ deposu denilmektedir. Bebeğiniz dünyaya geldikten sonra vücut ısısını ayarlaması için oldukça gereklidir.

Akciğerleri artık solonum yapabiliyor

haftada doktor size bebeğin ters durduğunu söyleyebilir.28. haftada bebeklerin çoğu ters pozisyondadır.
Yani “normal” bebek duruş pozisyonu olan baş aşağı durmazlar. Bu pozisyon yerine rahim içinde “otururlar”. Bu duruma ”Makat geliş” denir. Bebeğinizin doğum kanalına makatıyla gireceğini, yani bebeğin ilk çıkan kısmının baş değil makat olacağını tarif etmek için kullanılan bir terimdir. Telaşa kapılmaya gerek yoktur, bebeğiniz 28. haftalarda sıklıkla pozisyon değiştirmektedirler. Makat geliş durumu ise yalnızca %4 yaşanır.

Bu haftalarda bebeğiniz sık sık pozisyon ve duruş değiştirir. Yani, baş aşağı durması doğum için pozisyon aldığı anlamına gelmez. Endişelenmeye gerek yoktur. Görüntülerde yalnızca bebeğin o anki rastlantısal duruşu yakalanmıştır.

Bebeğiniz artık daha hızlı bir şekilde kilo almaya başladı. Ağırlığı yaklaşık olarak 1 kiloyu buldu. Boyu başından kuyruk sokumuna kadar 25-30 cm.

Şayet yapılan ön kan testleri anne adayının Rh negatif olduğunu ortaya koyar ise, 28. haftada anne adayına yalnızca bebeğin Rh pozitif olması riskine karşı bir “anti-D” iğnesi uygulanabilir. Bu iğne, anne adayının vücudunun, bebekten annenin vücuduna karışmış olabilecek herhangi bir kan hücresine karşı antikor üretmesinin önüne geçer. Bebeğiniz hemen doğum ardından teste tabii tutulur. Şayet netice negatif çıkar ise, anne adayına yeniden bir “anti-D” iğnesi uygulanır ve gelecekte yaşanabilecek hamilelikler korunmaya alınır.

28. hafta hamilelikte bebeğin ultrason görüntüsü nasıldır?

28. hafta hamilelikte ultrason görüntüsü aşağıdaki gibidir.

 

28.-hafta-gebelik1

 

28. hafta hamilelik de anne adayına öneriler

Özellikle bu haftalarda yaşanan yorgunluk, hamilelik döneminde anne adaylaırnın en sıklıkla yaşadığı durumdur. Anne adaylarının çoğunda yorgunluk vardır. Hamilelik döneminin ilk üç ayında yaşanan yorgunluk, ikinci üç aylarda ortadan kalkmıştı. Ancak artık son üç aylar olduğu için tekrar kendini gösterebilir.

Yorgunluk için öneriler

Fırsat buldukça dinlenin, uykunuz varsa uyuyun.
Şayet yapmak istemiyorsanız, yapmayın. Ev işi olur, kişisel bakım olur, dışarı çıkmak olur, bunlara haliniz yoksa kendinizi zorlamayın.
Ancak egzersizlerini ihmal etmemeye çalışın. Yürüyüşlerinizi yapmaya devam edin.
Beslenme düzeninize gösterdiğiniz özeni devam ettiririn. Yağlı besinler, karbonhidrattan zengin yiyecekler sizin kilo almanıza yol açar ve vücudunuzu daha çok yorarak bebeğin gelişimine herhangi etkin bir katkıda bulunmazlar.
Stresten uzak durmaya çalışın. Hamilelik dönemi ile endişelerinizi daha da alevlendirecek yazılardan ve konu komşu sözlerinden kaçınmaya çalışın.
Düzenli olarak uyuyun. Uykunuzu aldığınızdan emin olun.

The post 28 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK) first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>