Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php on line 20

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 8

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 11

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-includes/feed-rss2.php on line 8
26 haftalik gebelik – Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı https://www.coolkadin.com Thu, 24 Dec 2015 10:28:40 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.4.4 https://www.coolkadin.com/wp-content/uploads/2021/05/cropped-logo_4-32x32.png 26 haftalik gebelik – Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı https://www.coolkadin.com 32 32 27 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK) https://www.coolkadin.com/27-haftalik-gebelik-hamilelik.html Thu, 24 Dec 2015 10:28:40 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=7471 Bu...

The post 27 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK) first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
Bu hafta itibari ile anne adayı artık son 3 aylarda! Yani, son trimestera girildi.

27. hafta hamilelikte anne adaylarında meydana gelen değişikler nelerdir?

Bu haftalarda anne adayı derin nefes almakta güçlük çekebilir. Rahim, artık git gide göğüs kafesine yaklaştı. Bu sebepele de diyafragma da yukarıya doğru çıkıyor. Bu sebeple de akciğerler şişiyor. Uyumakta zorluk çekmeler yaşanabilir. Bu sebeple anne adayı başının altına iki yastık koyarak uyursa daha rahat uykuya dalabilir. Ancak anne adaylarının endişelenmesine gerek yok. Gebelik hormonları sebebiyle nefes alma sayısı çoğalıyor. Bu sebeple bebeğiniz de siz de yeterince oksijen almaktasınız.

Anne adayının rahmi büyüdükçe göbek deliği dışarı doğru çıkmaya başlar. Gebelikten sonra normale dönecektir. Göbek deliğinin dışarı çıkması, bu bölge etrafında kasların biraz daha zayıf olmasından ötürü gerçekleşir. Göbek deliği ve göbek bağı arasında hiçbir ilişki yoktur. Bu sebeple de bebeğe herhangi bir zarar gelmez.

Gebe 27. haftalarda göbeğin ortasından itibaren bir çizgi görmeye başlayabilirsiniz. Bu çizgi aşağıya doğru kalınlaşır. Bu durum için alınabilecek bir önlem yoktur ancak doğumdan sonra düzelecektir.

Gebelik takibini farklı doktorların yapması hangi sorunları doğurur?

Genellikle anne adayları gebelik süresince farklı doktorlara da gözükür.Her doktor farklı bir şey önerebileceğinden anne adayının kafası karışabilir. İlaçların alınma saatlerinden alınan vitamin takviyelerine kadar farklı görüşlerle karşılaşılabilir. Kendi doktorunuz çok aldığınız kilolar için size kızabilirken, diğer doktor kilonuzu hiç sorun etmeyebilir. Bu noktada unutmamak gereken bir şey vardır, her doktorun yetiştiği ekol farklıdır ve bu bilgiler yanlış değildir.

Tıp alanında doğru oldukça fazladır. Hatta bu durum, kişiden kişiye de değişebilir. Bu sebeple gittiğiniz her doktor size farklı bir şey söyleyebilir. Bu küçük konularda söylenen farklılıklardan dolayı endişelenmeyin. Bakış açısı farklılığı ve yoruma açıklık elbette ki tıp biliminde de vardır. Doktorların önerdiği farklı küçük durumlar, örneğin vitamin artı demir takviyesi mi yoksa yalnızca demir takviyesi mi, sorunları size ya da bebeğinize herhangi bir zarar vermez.

Daha ciddi durumlarda ise yoruma açıklık söz konusu değildir. Misalen, bebeğin karında yan durması ya da plasenta doğum kanalını tıkaması bebeğin kesinlikle sezaryen doğmasını gerektirir. Doktorlarınız bu konuda fikir ayrılığına düşmez. Bu noktada yapılacak şey, anne adayının doktoruna güvenmesi, kafasını karıştırmaması adına çok sayıda doktor gezmemesi ve tıp bilimi ile alakasız kişiler de dindiği bilgilere güvenmemesi gerekir. Kendi doktoruna bol bol soru sorması, anlamadığı ya da kafasını karıştıran yerin kalmaması gerekir. Kopuk bir doktor-hasta ilişkisi güvensiz ve endişeli bir gebelik dönemidir. Bu da istenmeyen bir durumdur çünkü gebeliğin annenin en mutlu geçirdiği dönemlerden biri olması gerekir.

27. hafta hamilelikte bebekte meydana gelen değişiklikler nelerdir?

27. haftada bebeğinizin beyin dokusu hızlı gelişmeye devam ediyor. Aynı şekilde akciğerler de gelişimini hızlandırıyor.Bebek artık 27. haftanın bitimin 940 gramı bulacak. Fakat bahsettiğimiz bu ağırlık, anne adayının ve baba adayının özelliklerine de bağlı olarak daha az olabilir ya da daha yüksek olabilir. Bu bağlamda doktorunuz kiloyla ilgili bir sorun fark ederse zaten sizi bilgilendirecek ve öneriler sunacaktır. Bebeklerin aynı kiloda doğmadığını da unutmamak gerekir. Bu sebeple de endişelenmeye gerek yoktur.

27. hafta hamilelikte bebeğin ultrason görüntüsü nasıldır?

 

27.-hafta-gebelik.

 

Henüz anne karnındaki bebek, güler mi?

Dört boyutlu ultrasonografi teknolojisi oldukça kıymetli bir velinimettir. Dört boyutlu ultrasonografi ile gülen, ağlama mimiği yapan bebekler görülebilmektedir. Bu noktada bu görüntüler tesadüfi görüntüler olabileceği gibi, gerçekten de gülüp ağlama mimiği de yapabilir olabilirler. 27. haftanın sona yaklaşıldığında bebeğinizin boyu 30 cm ve 940 gram da ağırlıkta.

27. hafta hamilelikte anne adayına öneriler

Artık üçüncü trimestera girildi. Bu dönem de en en az diğerleri kadar önemli. Artk vücudunuz doğuma ve bebeği emzirmeye yönelik değişimlerine başlayacaktır. Anne adayının rahiminin büyümesi ve çatı kemiklerinde doğum kanalını oluşturmaya yönelik olarak birbirinden ayrılmaya başlaması anne adayının yürüme tarzının değişmesine yol açabilir. Belinizi korumanız diğer haftalardan daha da önemli. Bu sebeple mutlaka doktorunuzun önerilerine uyunuz.

27. haftada bebeğin kalsiyum ihtiyacı

Bebeğiniz 27. haftada en fazla kalsiyuma ihtiyaç duyar. Şayet yeteri kadar kalsiyum temin etmiyorsanız bebeğiniz bu ihtiyacını kemiklerinizden karşılayacaktır. Dolayısıyla anne adayı kalsiyumdan zengin besinler tüketmeye daha da önem göstermelidir. Bunun dışında, gene demire olan ihtiyacı da eksik kalır ise, sizin vücudunuzdan karşılayacaktır. Bu sebeple takviye ilaçlarınızı almaya özen gösterin.

27. haftada omega-3 yağ asiti ihtiyacı

Bunların dışında bebeğin 27. haftada ihtiyaç duyduğu diğer önemli gereksinim, Omega-3 yağ asitidir. Bebeğinizin beyin gelişimi hızla sürdüğü için bu maddeye oldukça ihtiyaç duyulur. Omega-3 yağ asitinin çeşitli araştırmalarda erken doğum riskini azalttığı da ortaya koyulmuştur. Omega 3, soya fasülyesi ve ceviz gibi bitkisel kaynakların yanında balıkta oldukça fazladır. Balık yemeği ihmal etmemeniz gerektiği gibi arttırmanızda fayda var.

Balıklar, fosfor, çinko, demir, selenyum ve bakır açısından oldukça zengindir. Bu saydığımız maddeler de bebeğin sağlıklı gelişimini sürdürmesi için oldukça gereklidir. Ancak aileler balık deyince civa dedikleri için balık tüketmeye pek yanaşmayabilir. Anne adayları her balığı yememelidir. Bu balıklar: kılıç balığı, köpek balığı, ton balığı gibi büyük balıklardır. Bu balıklar civadan zengindir ve anne adaylarının tüketmemesi gerekir. Ülkemizdeki küçük balıklar ise civa zehirlenmesi yaratmaz. Bunun dışında midye, karides gibi diğer deniz ürünler, hepatit A ve kolera gibi hastalık riskleri taşıyabilir. Bu sebeple de tavsiye edilmez.

The post 27 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK) first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
26 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK) https://www.coolkadin.com/26-haftalik-gebelik-hamilelik.html Thu, 24 Dec 2015 10:21:08 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=7466 YİRMİ...

The post 26 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK) first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
YİRMİ ALTI HAFTALIK HAMİLELİK – BEBEĞİN BOYU, KİLOSU, BÜYÜKLÜĞÜ

26. hafta hamilelikte annede meydana gelene değişiklikler nelerdir?

Anne adayı 26. hafta itibari ile kimi zaman rahminde kasılma ve gevşemeler duyabilir. Telaşa kapılmaya gerek yoktur. Bu kasılmalara Braxton-Hicks kasılmaları ismi verilir. Ağrısızdır, adet krampları gibidir ve düzensiz aralıklarla yaşanır. Rahim, yaklaşan doğum sancıları için alıştırma yapmaktadır. Birçok anne adayının kasılmaları 30. haftadan itibaren başlar. Ancak bazı anne adaylarının sancıları 26. haftadan itibaren başlar.

Braxton-Hicks denilen kasılmalar günlük hayatı etkileyecek denli sık yaşanıyor ise erken doğum habercisi olabilmektedir. Zaman kaybetmeden doktorunuza başvurun.

Bu dönemlerde her anne adayı erken doğum riski için duyarlı olmalıdır. Her ufak şey de telaşlanmamalı ancak doktorunuzu haberdar etmelisiniz.

Erken doğum riskinin en mühim belirtisi rahimde düzenli aralıklarla hissedilen kasılmalar olmaktadır. Bu kasılmalar nadir şekilde ağrısız şekilde olabilir.

Şayet kasılmalarınız olduğundan emin değilseniz, avucunuzun içini oldukça hafif şekilde karnınıza dokundurun. Avucunuzun altında rahiminizin toplandığını hissediyorsanız kasılma olduğunu anlayabilirsiniz.

Kasılmalar sırasında ağrı duyulması duymayabilirsiniz.

Bu kasılmaların sıklığını ve süresini kaydedin. Şayet bu kasılmalar saatte dört ya da daha fazla yaşanıyor ise kesinlikle doktorunuza haber verin.

Erken doğum riskinin en mühim diğer belirtileri ise:

pelviste dolgunluk hissi,
adet sancısına benzer kramp gibi ağrılar,
pozisyon değiştirmekle geçmeyen bel ağrıları,
vajinal akıntının artması,
ishalle birlikte olan ya da tek başına meydana gelen bağırsak krampları sayılabilir.
Şayet bu belirtiler mevcut ise, kasılmaları elinizle kontrol ediniz. Saydığımız belirtiler kasılma olmadan yalnız başlarına erken doğum riski bakımından etkin değillerdir. Fakat bu belirtilerden biri mevcut ise ve kasılmalarınızdan emin olamıyor iseniz doktorunuza haber veriniz.

Hamilelik sürecinde, bel ve kasık bölgesinde ağrıların yaşanabildiği bir dönemdir. Mekanik ağrı denilen bu ağrılar çoğunlukla bel ve kasık bölgesindeki bağların gerilmesi kaynaklı olarak ve belin yanlış kullanılmasından dolayı oluşan ağrılar genellikle ayaktayken duyulurlar ve dinlenildiği zaman hafifleyebilirler. Kimi zaman uzun süre aynı pozisyonda kalmak da bu ağrıların duyulmasına yol açabilir.

Mekanik ağrılar adı verilen ağrılar erken doğum belirtisi değildir.

“Kordon dolanması” ne anlama gelir?

Anne adaylarının endişe ettiği en büyük korkulardan biri de, kordon dolanmasıdır. Aslında kordonun bebeğin boynuna dolanmış olması bebeğe genellikle zarar vermez. Çünkü kordon Wharton jeli ismi verilen sağlam bir kılıfla içinden geçen damarları muhafaza edilir.

Toplum arasında bilinen “kordon dolanması” aslında kordon sıkışması olayıdır. Göbek kordonu çeşitli sebeplerle baskıya uğrayabilir ve Wharton jeli de kordondan bebeğe giden kan akımını korumada başarısız kalabilir. Bu sebeple bebeğe giden kan, azalır. Bu sebeple çeşitli sorunlar meydana gelir. Kordon sıkışmaları çoğunlukla bebeğin amniyos sıvısının oldukça azalmış olduğu durumlarda yaşanmaktadır. Amniyos sıvısı az olduğu zaman göbek kordonu amniyos sıvısı içinde serbest şekilde yüzemez. Bu sebeple de rahim duvarları tarafından basıya uğrayabilir. Bu basılar normal doğum anında oluşan rahim kasılmaları ile çeşitli risklere yol açabilir.

Ultrasonografi muayenelerinde doktorunuz amniyos sıvısının yeterliliğine oldukça önem verir.

Günümüz teknolojisi ile normal doğum eylemi sırasında bebeklerin kalp atışları kusursuza yakın bir şekilde izlenebilmektedir. Kordon basısı mevcut ise erken dönemde ve oldukça pratik şekilde tespit edilebilir. Bu şekilde de gerekli önlemler alınıp bebeğin sağlıklı bir şekilde doğması sağlanabilmektedir.

26. hafta hamilelikte bebekte meydana gelen değişiklikler nelerdir?

hafta itibari ile artık bebeğinizin tüm insanlardan ayırt edilmesini sağlayan el ve ayak izleri oluşacak. 26. gebelik haftasında bebeğinizin boyu ortalama 30-35 cm ve kilosu 770 gram dolaylarındadır.haftada ise akciğerlerde alveol ismi verilen hava kesecikleri gelişmeye başlar. Akciğerlerde sürfaktan ismi verilen madde salgılanmaya başlar. Sürfaktan akciğerlerdeki hava keseciklerinin iç yüzeyini kaplar ve solunum yapmasına yardımcı olmaktadır. 26. haftalarda erken dünyaya gelen bebeklerin solunumu gerçekleştirebilmesi adına bu gelişmeler oldukça faydalıdır. Bebeğin cildindeki yağ ve ter bezleri bu haftalarda aktifleşir. Tırnaklar, kaş ve kirpikler uzamasını sürdürür. Bebeğiniz sizi ve dışarıdan gelen sesleri duyabilir. Seslere tepki verebilir. Şayet dışarıda çok ışık var ise, rahim içerisinden bu ışık geçebilir ve bebek bunu fark ederek tepki verebilir. Bebeğiniz artık dışarının karanlık ya da aydınlık olduğunu ayırt edebilir. Bebeğinizin cildi hala ince bir yapıdadır.

Artık gebeliğin 6 aylarına girmek üzeresiniz. Gebelik için yapılan kontrollerin ihmal edilmemesi oldukça önemlidir. Bu kontroller 32. haftaya dek sürecek. 32 – 36. haftaları ise 15 günde bir 36. haftadan sonra doğuma kadar haftada bir kontroller için doktorunuza başvurmalısınız.

Bebeğiniz bu hafta itibari ile arzu ederse gözlerini kapatıp açabilir. Hamileliğin ilerleyen zamanlarında göz kapaklarını daha sık açıp kapamaya başlayacaktır.

Bebeğinizin artık içinde rahatça hareket ettiği amniyotik sıvı azalmaya başladı. Bu sebeple bebeğinizin tekmelerini ve yumruklarını daha sağlam ve güçlü şekilde hissetmeye başlayacaksınız. Hatta bu hareketler o kadar güçlü olacak ki sizi uykudan uyandırabilir.

26. hafta hamilelikte bebeğin ultrason görüntüsü nasıldır?

 

26.-hafta-gebelik-ultrason.

 

26. hafta hamilelikte anne adaylarına öneriler

Hamilelikte 26. hafta ve ilerleyen haftalarda oturup kalkarken yavaş hareket etmeye çok dikkat edin. Ani hareketler etmeyin.
Anne adayı uyandığı zaman yataktan ani şekilde kalkmamalı. Biraz dinlenmeli ve öyle kalkmalı.
Bebeğinizin odasını artık hazırlayın. Çünkü doğduktan sonra vaktiniz olmayacak.
Bir sonraki kontrolünüzde hemoglobin düzeyinizin kontrol edilmesine gerek olup olmadığını mutlaka sorunuz.
Demir eksikliği kaynaklı anemi oluşabilmektedir. Demir açısından mutlaka zengin olan besinler tüketmelisiniz.

The post 26 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK) first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
25 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK) https://www.coolkadin.com/25-haftalik-gebelik-hamilelik.html Thu, 24 Dec 2015 10:16:40 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=7463 YİRMİ...

The post 25 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK) first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
YİRMİ BEŞ HAFTALIK HAMİLELİK – BEBEĞİN BOYU, KİLOSU, BÜYÜKLÜĞÜ

25. hafta gebelikte annede meydana gelen değişikler nelerdir?

Anne adayının rahmi bu haftalarda oldukça büyük. Yaklaşık olarak futbol topu büyüklüğünde. Bu büyüme doğuma kadar devam ediyor. Bu sebeple anne adayının beli ve bacakları ağrıyabilir. Bunun sebebi de rahmin beldeki sinirlere büyüdükçe baskı yapmasıdır.

Bu ağrıları hafifletmenin çözümü de sık sık dinlenmek ve aynı pozisyonda kalmamak. Ağrı duyduğunuz anda ılık bir duş almak da ağrıyı hafifletebilir. Gerekirse buz tatbik edebilirsiniz. Şayet ağrılar daha şiddetli olursa doktorunuza başvurup size uygun olan ağrı kesicileri kullanabilirsiniz. Karnınızı gizlemeye çalışmak, belinizi bükerek yürümek ağrıları arttıracaktır. Karnınızı saklamayın.

Anne adayı bu haftalarda büyüyen rahmin sinirlere baskı yapması sebebiyle, rahmi tutan bağların içindeki sinirlerin gerilmesi, vücudun ağırlık merkezinin değişmesi ile birlikte bel ve kasık ağrılarını oldukça yoğun yaşayabilir. Bu sancıların hissedilmesi genellikle normal kabul edilir ancak doktorlar tedbiri elden bırakmaz ve erken doğum sancısı olup olmadığını araştırır. Erken doğum risklerinde yaygınlıkla anne adayı belirli zaman aralıklarında karınlarında toplanma, sertleşme ve kramp tarzı ağrılar duyabilirler. Bu toplanma durumunu tespit edebilmek adına anne adayı avucunun içi ile karnına dokunur ve hissedebilir.

Bu sancılar esnasında karınlarının avuçlarının altında toplandığını anlayacaktır. Bu sancıların duyulduğu süreçler haricinde karınları oldukça yumuşaktır ve ağrılar daha hafiftir. Ancak oldukça nadir şekilde de olsa erken doğum sancıları net olmamakla birlikte kasık ve bel ağrıları gibi hissedilebilir. Bu aşamada doktorlar bu sancıların erken doğum sancısı mı yoksa bel ağrısı mı olduğu ayırt etmelidir. Tedbir elden asla bırakılmamalıdır. Bundan dolayı da ultrasonla rahim ağzı boyunu ölçmek, anne adayını rahim kasılmalarını kaydeden bir makineye bağlamak (NST- non stres test, ileri ki haftalarda bebeğin kalp atışlarını ve rahim kasılmalarını birlikte kaydetmek için kullanılacaktır) gibi ilave yöntemlere başvurulur. Şayet erken doğum riski ele alınarak sancılar tespit edilir. Tedaviye ihtiyaç duyulursa ayakta ya da hastanede uygulanabilir. Erken doğum riski tespit edilmez ise anne adayının bu ağrıları daha az hissetmesi için çeşitli öneriler tavsiye edilir.

Erken Doğum Yapmak

Unutulmaması gereken bebeğin iyice olgunlaşana kadar anne karnında kaldığı fazladan birkaç saatin dahi gelişimi için oldukça mühim olduğudur.Bebeğin anne karnında yeterince kalması sağlıklı olma şansını arttırır. Erken doğum durumlarında yoğun bakım koşullarının ve personelin çok deneyimli olması bebeğin hayatta kalmasını sağlayabilmek için çok önemlidir. Fakat 25. haftalarda dünyaya gelen bebeklerin ilerleyen hayatlarında zihinsel ve sinirsel sorunları olabileceği akıldan çıkarılmamalıdır.Bu sebeple bebeklerin takip edilmesi gerekir.

25. hafta hamilelikte bebeğin boyu ve kilosu ne kadardır?

haftada bebeğin boyu ayaklarından başına kadar 30 cm. Kilosu ise yaklaşık olarak 670 gram. Bu sebeple de buruş buruş cildi artık daha da düzelmeye başlıyor. Git gide normal bir bebek görüntüsü almaya başlıyor. Her bebeğin gelişimi oldukça farklıdır. Bu sebeple verdiğimiz bilgiler bir fikir vermek amaçlıdır.

25. hafta hamilelikte bebeğin ultrason görüntüsü nasıldır?

25. hafta hamilelikte ultrason görüntüsü aşağıdaki gibidir.

 

25-haftalik-ultrason-3d..

 

Anne adayının saçları hiç olmadığı kadar parlak

haftada bebeğin saçları çıkmaya başlıyor ancak bu anne adayını da etkiliyor. Anne adayının da saçları daha parlak ve daha canlı. Bunun sebebi de gebelik dönemindeki hormonlarınız. Ancak gebe olan bazı anne adaylarında hormonlar sebebiyle saç dökülmeleri de görülebilir. Ancak endişelenmeye gerek yoktur. Bu dökülmeler doğum ardından sona erecektir.
Egzersizleri ihmal etmeyin

Artık anne adayı kolay kolay eskisi kadar rahat hareket edemiyor. Şayet hamileliğiniz riskli değilse doktorunuz izin verdiği sürece egzersiz yapmaya devam edebilirsiniz.

Ancak elbette ki egzersiz yaparken bazı kurallara uymanız gerekir. Çok yorulmamanız, herhangi bir ağrı duyarsanız durmanız, çok terlememiz, baş dönmesi yaşadığınız taktirde durmanız gerekir. Hafif tempolu yürüyüşler yapmanız yeterli olacaktır. Ağırlık merkeziniz değiştiği için dengede durmanız gereken hareketlerden kaçınınız. Bol bol su içmeye dikkat edin Mümkünse egzersizlere ısınma hareketleri ile başlayın, soğuma hareketleri ile bırakın.

Gebeliğin artık ilerleyen haftalarında anne adayları birkaç rahatsız edici sorunla karşılaşabilir.Bunlardan biri de Hemoroittir. Makattaki toplardamarlarda varis olmasına hemoroit denir. Bu sorun anne adaylarının %20 ile %%50’sinde meydana gelebilir. 25. haftada bacaktaki damarlar da varisleşmeye oldukça eğilimlidir. Bu durum makattaki damarlar için de geçerlidir. Gebelik dönemindeki kabızlık sorunu buna yol açar. Kabızlığa karşı önlemlerinizi alırsanız bu sorunla karşılaşma riskinizi azaltırsınız.

Ellerde ağrı ve uyuşukluk duyma

Anne adayı ellerde uyuşukluk duyabilir. Şayet bu uyuşukluk, baş parmağı, işaret parmağı ve orta parmağının yarısında duyuluyor ise bu soruna karpal tünel sendromu denilmektedir. Sorununuz bu olabilir. Bu sendrom genellikle piyano çalma, klavye kullanma sürekli el hareketlerini gerektiren işleri yapanlarda ve anne adaylarında ortaya çıkar. Hamilelik süresince bir çok doku şişmeye başlar ve sinire baskı yapar. Bu sebeple de uyuşukluk, sızlama, yanma ya da ağrı duyulabilir. Bu problemler uyurken daha da artar.Bu sebeple de anne adayı ellerinin üzerine yatmaktan kaçınmalıdır. Uyuşukluk hissedildiği zaman eller yatak kenarından sallandırılmalı. Akapuntur yöntemi de bu uyuşukların giderilmesinde oldukça işe yarar bir yöntemdir.

Karnın kaşınması

Şayet anne adayının karnı kaşınıyor ise, korkmaya gerek yoktur. Bu durum normaldir. Gebelik ilerledikçe bu kaşıntı artabilir. Karın gebelik ilerledikçe gerilir. Bu sebeple de kaşıntı olur. Bu kaşıntılar nemlendiricilerle azaltılabilir. Kaşımama ya özen gösterin.

Bebeğin el ve ayak tırnakları artık bu hafta itibari ile oluştu.
Bu ay sona erene dek diş tomurcukları ve diş eti gelişimi sürmeye devam eder.
Kapalı olan burun delikleri 25. haftada açılmaya başlayacaktır.
Anne adayları 25. hafta itibari ile gün içinde ritmik ve düzenli olarak karınlarında hareket duyabilirler. Aslında bu hareket, bebeğinizin hıçkırığıdır.
Karında şişkinlik, hazımsızlık, mide yanmaları, geğirme, gaz sorunları ve kabızlık problemleri meydana gelebilir.
Bu belirtileri minimuma indirmek adına;

Düzenli ve sağlıklı beslenmeyi ihmal etmemek
Bol lifli besinler tüketmek
Özellikle az ve sık yemeye dikkat etmek.
Bol bol su içmek
Yemeklerle birlikle su içmekten kaçınmak
Belirli bir saat sonrasında yemek yememek
Sebze ve meyve tüketimi asla ihmal edilmemelidir
Yürüyüş yapmak ihmal edilmemelidir
Uzun süreli ayakta kalmamaya dikkat edilmelidir
Fast food besinlerden uzak durulmalıdır
Karbonhidrat tüketimi olabildiğince azaltılmalıdır, şekerleme, çikolata gibi bebek için faydalı olmayacak besinlerden kaçınılmalıdır.

The post 25 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK) first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>