Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php on line 20

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 8

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 11

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-includes/feed-rss2.php on line 8
11 haftalik gebelik – Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı https://www.coolkadin.com Thu, 24 Dec 2015 09:04:29 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.4.4 https://www.coolkadin.com/wp-content/uploads/2021/05/cropped-logo_4-32x32.png 11 haftalik gebelik – Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı https://www.coolkadin.com 32 32 11 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK) https://www.coolkadin.com/11-haftalik-gebelik-hamilelik.html Thu, 24 Dec 2015 09:04:29 +0000 https://www.coolkadin.com/?p=7389 11....

The post 11 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK) first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>
11. hafta hamilelik döneminde anne adayında meydana gelen değişiklikler nelerdir?

Bu hafta anne adayı bel ağrılarından şikayet edebilir. Hamilelikte bel ağrısı yaşamanın en mühim sebebi, anne adayının bu dönemde tedbirlerini almamasıdır. Çünkü gebelik döneminde rahim büyür, ağırlık merkezi yer değiştirir. Bu sebeplerden dolayı da bel ağrısı yaşanır. Bu ağrıları engellemek için alınabilecek birkaç tedbir bulunur.

Bu tedbirlerden bazıları:

Oturma pozisyonundayken, anne adayının beli ile oturulan sandalye,koltuk arasında hiçbir boşluk bırakmamaya özen gösterin.
Şayet koltuk ya da sandalye buna uygun değil ise, yastık da kullanılabilir.
Eğilmek gerekiyorsa, bel bükülerek eğilinmemeli, bacaklar bükülerek eğilinmeli.
Karın içeri çekilmemelidir.
Artık 11. haftadan sonra anne adayının saçı ve tırnaklı daha hızlı uzacaktır. Bunun sebebi de hormonal değişikliklerdir.

haftadan itibaren anne adayları haftalık olarak kilo almaya başlarlar.
Bu kilo ortalama olarak 450-500 gram arasında kendini gösterir. Elbette ki, alınacak kilolar anne adayının vücut yapısına ve genetik özelliklerine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.
Besleyiciliği yeterisiz olan, yüksek kalorili besinlerden gebelik boyunca uzak durmaya çalışın. Bu şekilde gebelikte alınan kilolar yağ dokusu deposu olmayacaktır. Kimi anne adaylarında ise böyle besinler tüketilmese de beklenenden fazla bir kilo alımı görülür. Endişe etmeyiniz, bazı anne adaylarının bedenlerinin daha fazla su tutabilirler.

Plasenta ve göbek kordonu

Plasenta, rahim için bebeğin beslenme görevini üstlenir. Bebek ve anne adayı arasında aracılığı sağlar. Yararlı besinleri bebeğe ulaştırırken, yararsız olan besinleri uzaklaştırır.

Plasenta, ovaldir. Şekli ise diski andırır. 11. gebelik haftasında sadece 20 gram ağırlığında iken, ağırlığı 20. haftada ortalama olarak 170 grama, son haftalarında ise 500-600 grama ulaşır. Plasenta son haftalarda 15 – 20 santimetre çapında ve 2 – 5 santimetre kalınlığında olmaktadır.

Plasenta ile bebek arasındaki bağlantının oluşmasına yardım eden göbek kordonunun, üç adet damarı vardır. Toplardamar, daha kalındır. Toplardamarın çevresine 2 tane atardamar sarılı vaziyettedir. Toplardamarın işlevi, plasentadan gelen kanı bebeğin vücuduna götürür, atardamarlar bebekte oluşan artık maddeleri plasenta aracılığı ile anne adayına yollar.

Damarların çevresi bir elektrik kablosunu andıracak şekilde oldukça sağlam bir şekilde sarılmıştır. Bu yapıya Wharton Jel denilmektedir. Bunun sebebi de jel yapısına sahip olmasıdır. Bu tabaka, bebeğin kordonunu dışarıdan basıya karşı oldukça etkili bir biçimde muhafaza eder. Bebeğin göbek kordonuyla oynaması kan akımının azalmasına yol açmaz.

Doğum sırasında ortalama 55 santimetre kadar uzun olan bu göbek kordonu, doğum sırasında kesilir ve kesilir kesilmez plasenta ile olan bağ koparılır. İlk ağlama ile de akciğerler hava ile dolar. Kordonun kalan bölümü ve kendiliğinden ayrılması ile plasentanın artık görevi sona ermiştir. Şayet kök hücreler alınmış ise, işte bu kordon kanının kalan bölümü içindeki kanın elde edilmesi ile kök hücre alınır.

11. hafta hamilelik döneminde bebekte meydana gelen değişikler nelerdir?

Haftanın bitimine doğru, bebeğin organ gelişimi neredeyse tamamlandı. 11. hafta, bebeğin en hızlı şekilde geliştiği haftadır.Bebeğinizin başı normalde bu haftaya kadar gövdesine göre büyüktü ancak, 11. haftada bu baş-vücut oranı artık normale yaklaşmaya başlıyor.
hafta sonu-12. hafta gibi bebek artık koku, tad ve dokunma duyularını geliştirecek. DIş kulak yolu ve kulak zarı da 11. haftada gelişmektedir. Bu sayede bebeğin artık dünya ile iletişim kurmaya başladığını anlayabilirsiniz.
İşitme duyusunun gelişimini tamamlaması 24. haftaya kadar sürecektir. Ancak bebeğiniz rahim içini ve kendi bedenini dokunarak tanımak için bu kadar beklemez. Tad duygusu da bu özelliğe eklendiğinde, beyinde depolama faaliyetleri başlamıştır. İlk öğrenme eylemi, hafızaya kaydedilmiştir. Yani bebeğiniz, hafızasını artık kullanmaya başlamıştır. eklendiğinde bu algıların bebeğinizin beyninde depolanmaya başlamasıyla beyin ilk öğrenme faaliyetlerine başlayacaktır. Yani hafıza çoktan kaydetmeye başlamıştır bile…
11. hafta hamilelik döneminde bebeğin ultrason görüntüsü nasıldır?

11. hafta hamilelik döneminde bebeğin ultrason görüntüsü aşağıdaki gibidir.

 

11-Haftalik-Ultrason-3D

 

Anne karnındaki çocuğun ruhsal gelişimi

Anne adaylarının gebelik döneminde bazı besinleri daha çok isteyebilirler. Genellikle bebekler dünyaya geldikten sonra bu besinlerden yemek isterler.Bunun sebebi ise, anne adaylarının o sırada yediklerin besinlerin amniyos sıvısının da tadını ve kokusunu belirlemesi ve bebeğin henüz rahimde bulunurken bu tad ve kokuları algılaması ile açığa kavuşturulabilir.

Gebelik süresince sigara, alkol gibi maddelerden uzak durmak, kahve gibi size zararı dokunabilecek içeceklerin fazla kullanılmaması, sağlıklı ve besleyici besinleri dengeli bir şekilde vücuda temin etmenin önemi burada yeniden vurgulanmaktadır. 11. haftada bebek artık el ve ayak parmaklarını oynatabiliyor. Bebeğin ellerinde ve ayaklarında olan perdeler bu hafta kalkmaktadır. 11. haftada, tekmeler hafif hafif hissedilmeye başlar.

.

11-14 Testi

Bu test, 11. ve 14. hafatalar arasında uygulanır. Bu test ile, bebeğin ultrasonda ense pilisi kalınlığının (bebeğin ensesinde oluşan boşulu) ölçümü yapılır. Bunun akabimnde kanda ölçülen çeşitli maddeler bilgisayara aktarılır ve bu sayede Down sendromu riskinin ne oranda olduğu saptanır.

11. hafta hamilelik döneminde bebeğin boyu ve kilosu ne kadardır?

Haftanın sonlarına yaklaşıldığında bebeğin boyu yaklaşık olarak 6 cm. ve ağırlığı tam 7 gramdır. .
Bebeğin organ ve dokularının gelişimindeki en önemli dönem de bu şekilde sona ermiştir. 10. gebelik haftası, bebeğin gelişimi için en önemli ve en hassas dönemdir. Bu dönemde, ilaç ve kimyasal maddelere maruz kalmamaya çalışmak gerekir.
gebelik haftasında artık bebeğe ”fetus” denmeye başlanacaktır. 11. haftaya kadar, bebek embiyo şeklinde adlandırılırken, bu haftadan doğuma kadar olan süreç ise fetal dönem şeklinde isimlendirilir. 11. haftada bebek ve anne rahmi arasında kan dolaşımı artık başlar. Halk arasında bebeğin eşi denilen plasenta görevinin başına geçer. Bebeğin kalp, damar sistemi, beyin, sinir sistemi, iskelet sistemi ise fonksiyonel bir hale gelmiştir. Bu haftadan sonra ise artık büyüme hızlanır ve olgunlaşma dönemine girilir.

The post 11 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK) first appeared on Cool Kadın | Magazin Moda ve Kadına Dair Her Şey Öncü Kadın Portalı.

]]>