Yukarı

Yumurtalık Kistinin Patlaması (Over Kist Rüptürü)

Kistin içindeki sıvının dolması sonucu oluşan durumdur.

1 ) Yumurtalık kistinin patlaması nedir?

Yumurtalık (over) kistleri, gelişmeye başladıkça içerisinde bulunan sıvı da doğru orantılı olarak artar. Kistin gerginliğinin her geçen gün artması neticesinde de, kistin etrafında yırtılma veya patlama olarak ifade edilen durum meydana gelebilir. Bu duruma, over kist rüptürü ismi verilir.

2 ) Yumurtalık kistinin patlamasında görülen belirtiler nelerdir?

Yumurtalık kistinin patlaması her zaman için ciddi anlamda sorunlara sebep olmaz. Bazı durumlarda, küçük bir kist yırtılır ve hasta bunu herhangi bir şekilde fark etmez. Böylelikle de normal yaşantısına devam eder. Bazen de yırtılan (rüptüre olan) kist bölgesinden kanama meydana gelebilir. Bu kanama, bazı durumlarda bir müddet sonra kendi kendine durarak, herhangi bir soruna neden açmaz. Ancak, bazı durumlarda bu kanamanın durması pek mümkün olmaz ve karnın içerisine ciddi oranda kanama bulunduğundan dolayı, hastada ağrı, bayılma, göz kararması, şok gibi hayatı tehdit edecek derecelerde, durum ilerleyebilir. Böyle bir durumda da, acil ameliyata ihtiyaç duyulabilmektedir. Bu sebepten dolayı, daha çok yumurtalık kistinin var olduğunu bilen bir hasta ağrı, göz kararması, baygınlık hissi, baş dönmesi gibi şikayetleri görünür görünmez bir an önce doktora gitmelidir. Kist rüptüre olmuş veya burkulmuş (torsiyon) olabilir.

Over kistleri bazı zamanlarda kendi kendine rüptüre olurken, bazı zamanlarda da cinsel ilişki esnasında veya başka günlük aktiviteleri yaparken rüptüre olurlar. Hasta şiddetli kasık veya karın ağrısı çeker. Ağrının dışında aynı zamanda bulantı, kusma gibi problemler de görülebilir.

Kistib karın içerisine fazla kanama yapması durumunda, halsizlilk, baş dönmesi, göz kararması, bayılma gibi problemler de meydana gelebilir. Bazı durumlarda kist rüptürü bulunduğu halde, karın içerisine kanama görülmez, yalnızca kist içerisindeki sıvı akar veya kanama olsa bile kısa sürede kendi kendine durur. Bu sayede de, hasta ağrı veya başka bir şikayet hissetmez.

3 ) Tanı Nasıl Yapılır?

Over kist rüptüründe tanı, muayene ve ultrason muayenesi şeklinde rahat bir şekilde konulmaktadır. Ultrason aracılığı ile patlamış bir şekilde görülen kiste ve çevresine akan sıvı veya kanlara rastlanabilir. Ciddi anlamda kanama görülen durumlarda, hastanın tansiyonu ve kan seviyeleri düşük olarak ölçülür. Karın ağrısına sebep olacak diğer hastalıklar ile ayırıcı tanısının yapılması önem teşkil etmektedir.

4 ) Tedavi Nasıl Yapılır?

Tedavide bazı durumlarda yalnızca gözlem ve hastaya destek tedavisi şeklinde olmaktadur. Kist ile alakalı olarak meydana gelen ağrı veya kanama, bir süre sonra kendi kendine geçerek, hasta normal haline gelecektir. Ancak bazı durumlarda kistin patlaması, karın içerisine ciddi oranda kanamanın meydana gelmesine neden olur. Bu sırada kanamanın durmaması veya hastayı şoka sokacak şekilde kötü duruma ilerlemesi halinde, destek tedavisi ve acilen kanamayı durdurmak için cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyulabilir. Ameliyat esnasında kistin kanayan bölgesinde meydana gelen kanamanın durdurulması, büyük bir çoğunluk ile mümkündür. Bazen kistin bulunduğu yumurtalığın tamamı ile alınmasına da ihtiyaç duyulabilmektedir. Ameliyat laparoskopik veya açık ameliyat şeklinde, hastanın durumuna göre gerçekleştirilir.

admin

Sorry, the comment form is closed at this time.


© 2021 www.coolkadin.com, All Rights Reserved
ankara escort