Yukarı

Yemek Sepetine Övgü

Delivery Hero’nun ceosundan Yemek Sepetine övgü. Mayıs 2015’te Yemeksepeti, online yemek siparişinde dünyanın en büyük çatı sipariş şirketi Delivery Hero tarafında 589 milyon dolara satın alındı. Bu satın alma online’da Türkiye’nin en büyük satın alması olarak tarihe geçti ve çok konuşuldu. Almanya merkezli Delivery Hero’nun CEO’su Niklas Östberg, geçen hafta İstanbul’daydı.

Habertürk gazetesinden Meltem Ersoy, 34 ülkeden çatıları altındaki şirketlerin yöneticilerini Yemeksepeti deneyimini ve örnek uygulamaları anlatmak için İstanbul’da buluşturan Niklas Östberg (N.Ö.) ve Yemeksepeti’nin kurucularından Nevzat Aydın (N.A.) ile biraraya geldi.

İşte o röportaj;

Satın almanın ardından geçen 7 ayda neler yaşandı, yakın dönem planları, hedefleri neler, konuştuk: Satın almanın üzerinden 7 ay geçti, bu 7 ayı beklentileriniz ve bulduklarınız açısından nasıl anlatırsınız?
N.Ö.: Benim sahip olabileceğim bütün beklentilerin de ötesine geçti Yemeksepeti. Zaten beklentilerimiz yüksekti, ama burası bunu da aştı. Son 5 yıllık ortalamadan da hızlı büyüdü 2015 yılında. Büyüme rakamı yüzde 68’e ulaştı. Önceki yıl bu rakam yüzde 55 idi. Rakamlar dışında da şunu gördük ki; burası inanılmaz bir deneyim ve know-how biriktirmiş. Şimdi bunları başka ülkelerde nasıl uygulayabiliriz, onun üzerinde çalışıyoruz.

Ne gibi mesela?
N.Ö.: Mesela bir müşteri alışkanlıklarının dışına çıkıp yeni bir çeşit yemek istiyorsa, ona özel restoranlardan özel indirimli tanıştırma yemekleri sunmak. Yeni müşterileri yeni restoranlarla tanıştırmak oluyor bu. Sipariş götürmeyen restoranların sipariş götüren restoranlar aracılığıyla sipariş götürmesi de bir başka yöntem. Bir restoranın o an boş duran bir kuryesi varsa başka bir restorana ödünç verebiliyor. Bu verimliliği de artırıyor.

Yüzde 50-60’larda büyüme ilelebet sürdürülebilir değil, pazarın ne zaman doygunluğa ulaşacağını düşünüyorsunuz ve bir noktada hisse satışı olabilir mi?
N.Ö.: Bizim baktığımız önemli rakamlardan biri sadakat. Yani bir müşteri kaç kere sipariş veriyor? Yemeksepeti’nin bu anlamda inanılmaz bir performansı var. Müşteri başı ayda 5 kere sipariş veriliyor, ki normalda sektörde 3 kereyi yakalarsanız iyi bir yerde sayılırsınız.

Büyümeye gelince, tabii ki, yüzde 50- 60 büyüme ilelebet sürmez. Ama şu an ivmemiz bu yönde. Bana her ay performans rakamları geliyor, her ay diyorum ki “Yok, artık bu performans daha fazla sürmez”, bir sonraki ay daha iyi rakamlar geliyor ve cennet sürüyor. Bizim beklentimiz 5 yıl boyunca yüzde 30’ların üzerinde büyümeyi sürdürmek. Hisse satışına gelince, öyle bir düşüncemiz yok. Burada daha alacak çok yol var ve biz gittiği yere kadar burada kalacağız.

‘KENDİLERİ GİRMEK İSTİYORDU BİZİ GÖRÜNCE VAZGEÇTİLER’

Yemeksepeti veya Türkiye pazarına aşina mıydınız? Nasıl biraraya geldiniz?
N.Ö.: Yemeksepeti dünyada da bilinirliği yüksek bir marka. Dolayısıyla tanıyorduk birbirimizi.

N.A.: Aslında Delivery Hero Türkiye’ye kendisi girmek istiyordu. Yani kendi şirketlerini kurmayı düşünmüşlerdi. Ama sonunda Yemeksepeti’nin 589 milyon dolara alıp Türkiye pazarına girmeye karar verdiler.

‘KRİZDE EVDEN ÇIKMAMA BİZE YARIYOR’

Siz yatırım yaptıktan sonra Türkiye seçimleri, Suriye, Rusya krizlerini yaşadı ve yaşıyor. Bu tür siyasi ve sosyal gerginlikler yatırımcı olarak size ürküttü mü ya da rakamlara yansımasını hissettiniz mi?
N.Ö.: Evet, satın almadan sonra seçimler, krizler yaşandı. Ama biz rakamlara baktığımızda bizi etkileyen bir şey görmedik. Yani müşterilerin davranış biçimlerine yansıyan bir şey olmadı, hatta inanılmaz büyüdük. Ortalama fatura tutarı normal seyrinde devam etti. Dolayısıyla bizi tedirgin eden bir durum yok.

ONLINE SİPARİŞ HALEN YÜZDE 14’TE
N.A.: Genel olarak baktığımızda kriz zamanlarında insanlar evlerinden çıkmaktan imtina eder. Dolayısıyla evet gerginliklerin yaşandığı bir yıl oldu ama siparişlere ve müşterilerin harcama kapasitesine bakınca bize yararı bile olmuş olabilir. Çünkü evinden çıkmak istemeyen insanların önemli bir kısmı yemek yapmak istemiyor. Bakın online sipariş oranı toplam siparişlerin halen yüzde 14’ünde. Yani siparişlerin yüzde 80’inden fazlası telefonla veriliyor. Bu rakam Avrupa’da yüzde 50 civarı. Bu anlamda gidecek çok yolumuz olduğunu görebiliyoruz.

admin

Sorry, the comment form is closed at this time.


© 2021 www.coolkadin.com, All Rights Reserved
ankara escort