Yukarı

Tunuslu Bayanlar Artık Gayrimüslimlerle Evlenebilecek

Tunus hükümeti, Tunuslu Müslüman kadınlar ile yabancı gayrimüslim erkeklerin evlenmesi ile ilgili tüm yasa maddelerini iptal etti. Bu adım muhafazakar İslami akımları ile kararı destekleyen solcu ve liberal akımlar arasında hukuksal ve toplumsal tartışmaların yaşanmasına sebep oldu.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Saide Karaş Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Tunuslu Müslüman kadınların bir yabancıyla evlenmesini yasaklayan kanun ile ilgili tüm hükümler kaldırılmıştır. Daha net bir ifade ile 1973 ve benzer tüm metinler iptal edildi. Tunuslu kadınları, özgürce eş seçme haklarından vazgeçmedikleri için kutluyorum” dedi.Tunus Cumhurbaşkanı Beji Caid Essebsi’nin girişimi, Tunus kadınlarının eş seçme hakkını güvence altına aldı. Müslüman din adamları ise bu yeni yasaya karşı çıkıyor.

Tunus, uzun yıllardır yürürlülükte olan ve müslüman kadın nüfusunun yalnızca müslüman erkeklerle evlenebileceğine ilişkin yasayı ülke başkanının başlattığı çaba ile yürürlükten kaldırdı. Bu sayede ülkenin kadın nüfusu için eşit haklar sağlanmış olundu ve kadınların gayrimüslim erkekler ile evlenebilmesinin yolu yasal olarak açıldı.

Cumhurbaşkanlığı sözcüsü Saida Garrach Perşembe günü Facebook’ta “Birinin eşi olma konusunda özgürlük hakkına kavuşan Tunuslu kadınları kutlarım!” cümlesini paylaştı.

Duyuru, Başkan Beji Caid Essebsi’nin hükümete varolan uygulamanın Arap Baharı devriminin ardından 2014’te kabul edilen Tunus anayasasını ihlal ettiğini savunması ve 1973 yılına dayanan bu yasanın kaldırması çağrısında bulunulmasından bir ay sonra geldi.

Tunus Devlet Başkanı Beji Caid Essebsi, tasarının hazırlanması için bir kadın avukat ve hak savunucularından oluşan bir komisyon kurdu.

Bu zamana kadarki kanunlara göre, Tunuslu bir müslüman kadınla evlenmek isteyen gayrimüslim adam, müslümanlık dinine geçiş yapıp bunu sertifika ile kanıtlamak zorundaydı. Ancak Tunuslu müslüman erkekler gayrimüslim kadınlar ile hiç bir koşul olmaksızın evlilik yapabiliyordu.

Kuzey Afrika ülkesindeki insan hakları grupları, yasağı kaldırmak için eş seçme konusunda yapılan kuralların temel insan haklarını zayıflattığını söyleyerek kampanyalar düzenliyorlardı.

Tunus, kadın hakları konusunda birçok Arap ülkesinin önünde yer alıyor gibi görülmesine rağmen, Tunuslu kadınlar hala ayrılcılık ile karşı karşıyadır. Bu durum özellikle miras konularında ortaya çıkmaktadır.

Kızlar, erkeklere verilen mirasın yalnızca yarısı kadar bir miras üzerinde hakka sahip olabiliyor.

Müslüman din adamları, miras ve evlilik konularının İslamiyet dininin kitabı olan Kuran’da belirtildiği gibi uygulanması ve bunun evrensel olması görüşündeler. Bu kuralların ise tartışmaya kapalı ve bire bir uygulanması gerektiğini savunuyorlar.

Tunus’un lider imam ve teologları ise Devlet Başkanı Beji Caid Essebsi’nin sayesinde değiştirilen bu yasanın tamamen İslami kurallara aykırı, ve İslami kuralların ihlali olduğunu belirten bir bildiri yayınları.

Bazı kesimler ise, bu gibi köklü değişimlerin çoktan ölümcül saldırılara maruz kalmış bu gibi ülkelerde büyük bir öfkeye yol açabileceğine dair endişeler yaşıyor.

Bağımsız Tunus’un ilk cumhurbaşkanı Habib Bourguiba 1956 yılında çokeşliliğin yasaklanması ve kadınlara yeni haklar tanınması yolunda önemli adımlar atmıştı. Bu haklar, o zamana dek Arap dünyasında henüz hiç gündeme gelmemişti bile. Ancak Habib Bourguiba, bu önemli ve köklü değişimlere ön ayak olurken kadın ve erkeğin eşit miras hakkında sahip olması gerektiğine dair bir gündemi ortaya atamamıştı.

Aysegul

Sorry, the comment form is closed at this time.


© 2021 www.coolkadin.com, All Rights Reserved
ankara escort