Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php on line 20

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 8

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 11
Tahmini Doğum Tarihi Nasıl Hesaplanır?

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 213

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 214
Yukarı

Tahmini Doğum Tarihi Nasıl Hesaplanır?

Normal hamilelik süreci, son adetin başladığı tarihten itibaren 40 haftada tamamlanmaktadır.

Tahmini doğum tarihi ise, son adetin başladığı tarihe 7 gün ilave edilip 3 ay çıkarılması ile oldukça basit bir şekilde bulunabilir. Tahmini doğum tarihinden kasıt ise doğumun gerçekleşebileceği son tarihtir. Bebeklerin büyük bir kısmı bu tarihi beklemeden daha erken dünyaya gelirler. Genellikle bu durum, 38-40 haftalar arasında yaşanır. Kimi zaman doğumun gerçekleşmesi gereken tarihten bir hafta sonraya kalabilir. Doğum tarihi hesaplarken, çıkan tarihten bir hafta önce ya da bir hafta sonra doğum gerçekleşebilir.

Örnek:

Son adet tarihi 10 Şubat olan bir kadının tahmini doğum tarihi:

10 + 7=17 Şubat

Şubat’tan –> 3 ay geriye gidilirse –> 17 Kasım olur.

Ancak doğum tarihinin hesaplanması, adetleri düzensiz olan biri için çeşitli yanılgılara yol açabilir. Bu sebeple de ultrason ölçümleri ile gerçeğe daha yakın sonuçlar elde edilebilir.

Âdet Tarihinin Hesaplamadaki Etkisi

Son âdet tarihi ile tahmini bir doğum tarihi çıkartılabilir. Bebeğinizin doğacağı tarih, 280 gün, 9 ay 10 gün üzerinden ya da 40. gebelik haftasına göre tahmin edilir. Ancak doğumu tahmin edebilmek için annenin adetlerinin düzenli olması gerekir. Bu sayede tahmini bir doğum tarihi belirlenebilir.

Şayet anne adayı adet tarihini hatırlamıyorsa, ilk gebelik testi tarihi, hamilelikten ilk şüphelenildiği tarih, fetus hareketlerinin ilk hissedildiği tarih de kullanılabilir. Fakat muayene aşamasında değerlendirilen, ultrasonografi ile düzeltilmiş tahmini son âdet tarihine göre tahmini doğum tarihini hesaplamak mümkündür.

Hamilelikler çoğunlukla planlı programlı olmaz. Çoğunlukla sürpriz bir şekilde öğrenilir. Hamileliği bilinçli şekilde planlayan kimi aileler, bu durumu çeşitli sebeplerden dolayı yaparlar. Tüp bebek tedavisine girmiş olabilirler ya da bebeğin arzu edilen bir zamanda doğmasını istiyor olabilirler. Planlanmadan yaşanan hamileliklerde bebeğin tahmini olarak doğum tarihinin bulunması için çeşitli şartlar bulunur. Fakat bu tarihle tamamen tahminidir. Anne ve baba adayına fikir vermesi için yapılır.

Doğum tarihinin tahmin edilmesi, ve yaklaşık bir zamanın bulunması aile için hazırlıkların o tarihe kadar tamamlanmasını sağlar.

Tahmini doğum tarihi hesaplama yöntemi

Gebelikler 40. haftada gerçekleşeceği şekilde kabul edilmiştir. Tahimde ya da döllenme kanallarında yumurtanın döllenmesi ve bebeğin gelişmesi yaklaşık olarak 40 haftada tamamlanır. Tahmini doğum tarihi de kabul edilen hafta kapsamına göre hesaplanır. Yani 40 hafta. Ancak doğumların hepsi 40. haftada olmaz. Genellikle 40. haftadan önce doğum yapılır. Doğum yapma haftaları genellikle 37. ve 40. haftalar arasında gerçekleşir. Şayet hamilelik esnasında erken doğum riski mevcut ise, doğum hesaplanan tahmini tarihten önce yaşanabilir. Çeşitli hamilelik durumlarında ise doğum biraz gecikebilir.

Doğumun 41 ve hatta 42. haftalarda da gerçekleştiği durumlar söz konusudur. Gebeliğin, baba adayından gelen sperm ile anne adayının yumurtalıklarından atılan yumurta hücresini döllediği esnada başladığı kabul edilir. Fakat hamilelik yaşı hesaplanırken bu durumdan faydalanılmaz. Yani gebeliğin gerçekleştiği gün bu hesaplamaya dahil edilmez. Tahmini gebelik haftası, bütün ülkelerde standart şekilde hesaplanan bir tarihtir.Gebelik yaşı hesaplanırken hafta bazında hesap yapılır. Ay kullanılmaz. 9 aylık gebelik süreci280 güne tekabül eder. Bu süreç gebeliğe 40 hafta olarak yansır. Bu sebeple tahmini doğum tarihi hesaplarken son adet kanaması göz önünde bulundurulur. Tahmini bir tarih olsa da ailelere ve doktora yardım eder.

Çoğul Gebelik Durumunda Tahmini Doğum Tarihi Hesaplama

Kimi zaman anne adayları aynı anda iki hatta üç yaramaz bekleyebilir. Ancak çoğul gebeliklerde doğum tarihini hesaplamak daha farklıdır. Çoğul gebelik halinde, doğumlar 40 haftalık hamilelik sürecinden daha önce yaşanır. Çoğul gebelikler genellikle 34-37 haftalar arasında yaşanmaktadır.

Hesapladığım doğum tarihinde bebeğim kesin doğacak mı?
Düzenli adet gören ve bu tarihi hatırlayan annelerin tahmini doğum hesaplamalarında dahi biraz yanılma payı vardır. Bu halde gerekli görülürse, doktorunuz size ultrason ölçümleriyle bir doğum tarihi fikri verebilir. Bundan dolayı da, çoğunlukla hamileliğin ilk aylarında anne adaylarına uygulanan ultrason ölçüm kağıtları kullanılır. Bu ultrason bitiminde verilen kağıtları ya da fotoğrafları kaybetmeyiniz. Şayet gebe, son âdet tarihi ve ultrason neticesine göre hamileliği 40 haftayı tamamlar ve doğum yaşanmazsa, ultrasonda edinilen bilgilere göre çeşitli testler uygulanır ve bunların neticelerine göre herhangi bir problem tespit edilirse, doğum için maksimum 41. ve 42. haftalara kadar beklenir ve doğum için dışarıdan müdahale edilir.

2.Tahmini doğum tarihinde doğum gerçekleşmezse sezaryen mi yaptırmak gerekir?

Doğum daha önceden hesaplandığı tarihte gerçekleşmezse ya da ultrasondaki bilgilere göre gecikmişse, genel duruma göre kadının sezaryene alınması mümkündür. Ancak sezaryen ile doğum daha önceden karar verilmiş bir durumsa çoğunlukla 39. haftada yani kabul edilen ve hesaplanan doğum tarihinden önce yapılır. Ancak acil sezaryen ihtiyacı varsa, bu hamileliğin herhangi bir haftasında yapılabilir.

zeynep

Sorry, the comment form is closed at this time.


© 2021 www.coolkadin.com, All Rights Reserved