Yukarı

SİSTOSEL (MESANE – İDRAR TORBASI SARKMASI)

İdrar torbasının vajina içinde fıtıklaşması durumudur. Tıptaki adı sistosel olan ve genelde kadınlarda görülen bir rahatsızlıktır. Vajina ön duvarının, idrar torbasına verdiği desteği kaybetmesine bağlı olarak gelişmektedir. Bunun sonucunda vajina duvarına komşu olan idrar torbası vajina içinde bir şişlik oluşturur. İdrar torbası sarkması durumunda, karın içi basıncı artıran durumlarda kadınlar vajina içerisinde bombeleşen idrar torbasını elleri ile hissedebilirler.
Genelde kadınların menopoz sonrası dönemde görülmektedir. Çükü menopozda kadınlık hormonu olan östrojen azalmakta, bu da kalça tabanındaki kasların zayıflaması anlamına gelmektedir.
Sponsorlu Bağlantılar
Peki, vajina duvarı neden esnekliğini kaybeder.
NEDENLERİ NELERDİR?
Kadınların çok doğum yapmaları(bu durumda kaslar ve bağlar gevşer ve zayıflarlar), büyük bebek veya zor doğum yapma, cerrahi müdahaleler ve doğumsal yaralanmalar doku bütünlüğünü bozduğu için mesane sarkmalarına neden olabilmektedir
Bunun yanı sıra etken faktörler arasında sigara kullanımı, astım ve bronşit gibi akciğer hastalıkları, uzun süreli kabızlık, obezite, sürekli meydana gelen öksürük ve doku zayıflıkları da yer almaktadır.
MESANE SARKMASI NASIL BELİRTİ VERİR?
Sık idrara çıkma,
Cinsel ilişki ve gülme anında ağrı ve idrar kaçırma, daha da ilerleyen durumlarda idrarı hiç tutamama,
Devamlı idrara çıkma hissi,
İdrar yaparken zorlanma,
Nükseden idrar yolu enfeksiyonları,
Tam olmayan işeme(inkomplet),
Vajinadan dokunun sarkması,
Zorlanma veya ıkınma anında vajinanın aşağıya doğru inmesi.
TEDAVİSİ NASILDIR?
Basit ve tedbir mahiyetinde kilo verme ve sigarayı bırakmak faydalı olacaktır. Buna ilaveten Kegel adı verilen egzersiz hareketleri kasların güçlenmesi adına yararlı olacaktır. Yukarıda sayılan belirtilerden kronik öksürük varsa, ıkınma ve zorlanma meydana getireceğinden tedavisinin yapılmasında yarar vardır. Ağır kaldırmamak da alınabilecek tedbirler arasında yer almaktadır.
Tedavide menopozdan sonra tablet veya krem şeklinde östrojen kullanılarak kalça taban kasları kuvvetlendirilebilir.
Pesser adı verilen aparatların takılması, mesane sarkmasında semptomları azalabilmektedir. Hafif şikyetlerde ameliyat gerekmemekte, daha ağır ciddi belirtilerde ise ameliyat önerilmektedir. Kısa süren (20- 30 dakika) bir cerrahi müdahale ile doku bozukluğunun düzeltilmesi genellikle %95 etkin çözüm olmaktadır. Müdahale sonrası bıçak izi olmamaktadır.
Sponsorlu Bağlantılar

admin

Sorry, the comment form is closed at this time.


© 2021 www.coolkadin.com, All Rights Reserved
ankara escort