Yukarı

SEZARYEN DOĞUM SONRASI AĞRI

Her ameliyat gibi sezaryen (sezaryan, sezeryan) ameliyatından sonra da belirli derecelerde ağrı olur ancak günümüzde gelişen ağrı kesici ilaçlar ve anestezi-ağrı kesici metodlar bu ağrıları oldukça hafifletir. Sezaryen, her ne kadar ameliyat olduğu unutulan bir doğum yöntemi olsa da; her ameliyat, her cerrahi işlem gibi sonrasında çeşitli sorunlar yaşanabilir. Sezaryen doğumdan sonra anne, ağrı duyabilir. Her annenin duyduğu ağrı miktarı farklı olur. Bu ağrılar ağrıcı kesicilerle ya da anestezi-ağrı kesici yöntemleri ile hafifletilebilir. Sezaryen yapılan doğumların ardından yaşanan ağrının esas sebeplerinden biri, sezaryenin bir karın ameliyatı olmasıdır. Bu sebeple de cilt ve cilt altındaki kas gibi dokuların kesilmesidir.

Normal doğum ardından yaşandığı gibi, sezaryen olarak yapılan doğum sonrası da rahim kanamayı durdurmak adına kasılmaya başlar. Bu kasılmalar da ağrı duyulmasına sebep olabilir.
Sezaryen doğum sonrası ağrı azaltma yöntemleri nelerdir?

Sezaryen doğumdan sonra ağrının en yoğun hissedildiği süreç 2-4 ilk saattir. Spinal ya da epidural anestezinin bu sebeple avantajı oldukça fazladır. Ameliyat ardından da etkinin devam etmesi, annenin ilk saatlerde bu ağrıyı duymasını engeller.
Hasta Kontrollü Ağrı Kesici yöntemi de bunlardan biridir. Hastanın kendi kontrolünde olan bir yöntemdir. Bu yöntemde, anne ağrı duyduğu an cihaza ulaşır ve ilaç temin eder. Bu metot epidural anestezi kateteri operasyonu ardından başvurulan bir yöntemdir. Anne düğmeye bastığı zaman kateterde belindeki epidural aralığa belirlenen oranlarda ağrı kesici verilir. Bu teknik, damardan ilaç uygulanması şeklinde de olabilir. Bu metot sezaryen haricindeki birçok operasyon için de oldukça yaygın kullanılan bir yöntemdir. Hasta kontrollü ağrı kesici yönteminin en büyük avantajı, yalnızca hastanın ağrı hissettiğinde uygulanmasıdır. Bu sayede gereksiz ilaç dozları alınmamış olur.

Sezaryen sonrası ağrı ne zaman geçer?

Ameliyat yapıldıktan 6 saat sonra ağrının oldukça hafiflediği fark edilir. Böylece anne oldukça sakinleşmeye ve rahatlamaya başlar. Anne, bu aşamada ihtiyaçlarını karşılamak için yürüyebilir, tuvalete gidebilir fakat yürüme aşamasında kasıklarda ve karında ağrı duyulabilir. Ameliyat ardından bir gün sonra ağrının daha da azaldığı fark edilir. Şiddetli ağrılar duyulmaz.

Anneye,hastaneden çıkarken alması gereken ağrı kesiciler önerilir. Bir hafta boyunca, evde yatıp kalkma durumunda, eğilme-doğrulma hareketlerinde ağrı duyulabilir. Ani hareket yapınca ağrının arttığı görülebilir. Ancak bunlar çok şiddetli ağrılar olmaz.

Doğum yapıldıktan sonra hastaneden eve taburcu olduktan sonra iyileşme dönemini hızlandırmak annenin elindedir.

İyileşme sürecini hızlandırmak için:

Şayet doğum yapıldıktan sonra anne rahim ağrılarını çok şiddetli duyuyorsa yavaş yavaş nefes almaya başlayın. Ağrılar bir süre sonra hafiflemez ise, doktorunuzdan ağrı kesici reçete etmesini isteyin.
Epizyotomi kesiğinin iltihaplanmaması, mikrop kapmaması için kullanılan hijyenik pedler 4 ya da 6 saatte bir değiştirilmelidir. Pedin değiştirilmesi de oldukça önemlidir. Değiştirme aşamasında ped önden arkaya doğru hareket ettirilmelidir. Arkadan öne doğru hareket ettirilirse çeşitli bakteriler vajinaya ulaşabilir.
Tuvalet ihtiyaçları ardından ılık su ile hijyeninizi sağlayın. Ancak kurulamayı kesinlikle unutmayınız.
Kesiğin iyileşmesi adına ılık su dolu küvette oturabilirsiniz. Ya da ilgili böyleye ılık kompres yapmanız rahatlamanızı sağlayabilir.
Sezaryen doğum sebebiyle meydana gelen yaranın, pansumana ihtiyacı olacaktır. Evinizde nasıl pansuman yapılacağı size gösterilecektir.
Bol bol su içmeniz bu dönemde oldukça önemli. Protein ve vitaminleri asla ihmal etmeyin.
Löşi dönemi sonlanıncaya ve epizyotomi yarası iyileşinceye dek cinsel ilişkide bulunmanız sakıncalıdır.
Doğum sonrası kendinize yapabileceğiniz en büyük iyilik, dinlenmektir. Kendinizi yormamaya ve dinlenmeye özen gösterin. Bebeğinizle zaman geçirin, ancak ev işleri gibi sizi yorabilecek işlerle çok ilgilenmeyin.
Bebek ne zaman uyursa, siz de o zaman uyuyun. Onun uyuduğu zamanları dinlenmek için fırsat bilmeniz, bedeniniz için çok faydalı olacak.
Doktorunuza Haber Vermeniz Gereken Durumlar

Sayacağımız durumlardan biri ya da birkaçı sizde mevcut ise doktorunuza haber vermeniz gerekir. Bu sorunlar, iyileşme döneminde yaşanan bir aksaklığa ya da enfeksiyon gibi sorunlara işaret edebilir.

Ateşiniz 38 derecenin üzerine çıktıysa ve bu ateş bir günden fazla sürdüyse,
Doğum yapıldıktan beş gün sonra hâla anneden açık kırmızı ya da yoğun kanlı Löşi akıntısı ya da Löşide iri kan pıhtıları mevcut ise,
Normal olarak löşi akıntısı, adet kanaması gibi kokmaktadır. Löşi de ağır ve hoş olamayan bir koku mevcut ise,
Doğumun yapılmasının ardından birkaç gün sonra bile alt karın bölgesinde ağrı duyuluyor ise,
Epizyotomi ya da sezaryen yarasının bulunduğu alanda enfeksiyona işaret eden kızarıklık, yanma, şişme, akıntı gibi sorunlar mevcut ise, mutlaka doktorunuza haber vermelisiniz. Bu durumlar, enfeksiyona ya da farklı bir soruna işaret ediyor olabilir.

zeynep

Sorry, the comment form is closed at this time.


© 2021 www.coolkadin.com, All Rights Reserved
ankara escort