Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php on line 20

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 8

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 11
Rahim Filmi Sonrası Problemler

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 213

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 214
Yukarı

Rahim Filmi Sonrası Problemler

Rahim filmi sonrasında hastalarda bazı problemler oluşabilir. İlaçlı rahim filminin çekilmesinin ardından (HSG) meydana gelen çeşitli problemler, (kanama, ağrı vs.) ve en çok merak edilen sorular sizin için hazırladık. İşte rahim filmi (HSG) sonrası olası sorunlar ve cevapları.

1 ) Rahim filmi (HSG) sonrası kanama olur mu?
Çok az miktarda kanama, damla şeklinde lekelenme tarzında kanama olabilir. Meydana gelen bu kanama, birkaç gün içerisinde, müdahaleye gerek kalmadan kendiliğinden kesilir. Birkaç gün içerisinde kanamanın kesilmemesi halinde, doktora görünmeniz yararlı olacaktır.

2 ) Rahim filmi (HSG) çekildikten sonra akıntı olması normal midir?

Rahim fimin çekildiği gün, rahim içerisine verilen ilaç vajinanın dışına sızıntı olarak akabilmektedir. Bu sebepten dolayı da, rahim filmi çekildikten sonra hastaya ped verilir. Bu akıntı, normalde HSG çekildiği günün ardından kesilmektedir.  Akıntı ile beraber kötü kokulu akıntı ve kaşıntı, ciddi ağrı, ateş gibi ek semptomlarında olması halinde, muhakkak doktorunuza belirtmeniz gerekir. Çünkü bu gibi sorunlar, enfeksiyon durumunun habercisi olabilir.

3 ) Rahim filmi (HSG) sonrası ağrı olur mu?


HSG (rahim filmi) çekildiği ilk gün, kasıklarda ve karın bölgesinde hafif bir ağrı olabilir. Normal şartlar altında, ağrı şikayeti ilk günden sonra kendiliğinden geçer. Hatta bazı hastalar da rahim film çekimi çekildikten sonra herhangi bir ağrı görülmemektedir. Ancak, şiddetli ağrının olması halinde veya ağrıya ek olarak ateş, baş dönmesi, bayılma, aşırı halsizlik, bulantı, kusma gibi şikayetler de varsa, muhakkak zaman kaybetmeden doktora başvurulması gerekir.

4 ) Rahim filmi (HSG) çekildikten sonra adet gecikmesi veya adet düzensizliği olur mu?


Rahim filmi çekilmesi ve rahim içerisine verilen bir takım ilaçlar, adet gecikmesine veya adet düzensizliğine herhangi bir sebebiyet vermez. Ancak rahim filminin çekildiği ay, doktor tarafından tedavi amacı ile başka herhangi bir ilaç verilmiş ise, onlardan bazıları adet gecikmesine sebep olabilir. Adet gecikmesinin meydana gelmesi halinde, ilk akla gelen durum, hamilelik ihtimalinin gerçekleşmesidir.

5 ) Rahim filmi (HSG) çekildikten sonra cinsel ilişkiye girmek sakıncalı mı?

İlaçlı rahim-tüp filmi (histerosalpingografi) çekildikten sonra, cinsel ilişkiye girilmesi yasak değildir. Ancak filmin çekildiği ilk gün, hastanın az da olsa ağrıları olabileceğinden dolayı, zaten cinsel ilişkiye girilmesi pek mümkün olamayacaktır.

6 ) Rahim filmi (HSG) çekildikten sonra korunmaya gerek var mı?

Bebek isteği olan çiftlerin, rahim filmi çekildikten sonra korunmalarına gerek yoktur. Yani rahim filminin çekildiği ay hamilelik elde edilmesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. İlaçlı rahim filminde kullanılmakta olan ilaç veya verilen röntgen ışınları, o ay içerisinde sağlanacak olan hamileliğe herhangi bir zarar vermez. Aynı şekilde rahim filminin anestezi ile çekilmiş olması da, daha sonra sağlanacak olan hamileliğin üzerinde olumsuz bir etki oluşturmaz. Sadece, rahim filminin çekildiği gün, hastanın hamile olmamış olmaması gerekir.

7 ) Rahim filmi çekildikten sonra elde edilecek hamilelik şansı nedir?


Rahim filminin çekilmesi esnasında, tüplerin içerisinden geçen ilacın etkisi ile beraber, hamile olabilme şansında bir miktar artış izlenmektedir. Bunun sebebi ise, rahim filmi çekileceği esnada rahime verilen tazyikli ve ilaçlı su sayesinde, tıkalı olan tüplerin açılabilmesi ve mevcut olan yapışıklığın açılabilmesidir. HSG çektirmiş olan hastaların, rahim filmi çektirmemiş hastalara göre daha hamile olma şansı daha yüksektir.


8 ) Rahim filmi (HSG) çekildikten sonra aşılama yapılabilir mi?

Rahim filmi çektirildikten sonraki ay, aşılama (IUI) işlemine ihtiyaç duyulması halinde uygulanmasında herhangi bir sakınca yoktur. Bunun için bir kaç ay ara vermeye gerek duyulmaz. Ancak bazı merkezlerde bu şekilde uygulama yapılabilmektedir. Her hastanın kendisini kontrol eden doktorunun tavsiyesi üzerine, tedavisinin planlanması en uygun olanıdır.

admin

Sorry, the comment form is closed at this time.


© 2021 www.coolkadin.com, All Rights Reserved