Yukarı

Pnömokok Aşısı Nedir? Nelere Yol Açar? Kimlere Yapılır?

Pnömokoklar, bilhassa 2 yaş altı çocuklarda ve 65 yaş üstü kişilerde zatürrenin en çok görülen etkenidir. Ayrıyeten sinüzit, orta kulak enfeksiyonu, menenjit gibi bazı ciddi enfeksiyonlara da yol açabilir.

Pnömokok Antibiyotikle Tedavi Edilir mi?

Uygun olmayan antibiyotik kullanımı neticesinde, seneler içinde pnömokokların antibiyotiklere dirençli çeşitleri ortaya çıkmıştır. Bu dirençli çeşitler, tedavide güçlük yaratır. Bu sebeple aşıyla korunmanın önemi daha da artmıştır.

Hangi Çocuklar Pnömokok Aşısı Olmalıdır?

  • 0 – 2 yaş arası bütün çocuklar
  • 2 – 5 yaş arası bazı risk faktörleri olan çocuklar (Bağışıklık sistemini etkileyen hastalığı olan, orak hücreli anemisi olan, dalağı alınmış, diyabet, astım, kronik kalp ya da solunum sistemi hastalıkları mevcut çocuklar)

Hangi Çocuklar Pnömokok Aşısı Olmamalıdır?

Şayet, bir çocukta aşının ilk dozu ile ciddi bir alerjik reaksiyon gelişirse, aşının tekrarlanması tavsiye edilmez.

Şayet çocuk hastaysa aşı için iyileşmesi beklenir. Fakat hafif bir nezle gibi hastalıklar aşı için mani oluşturmaz.

Pnömokok Aşısı Kaç Kere Yapılır?

Şayet 2 ayda karma aşılar ile beraber başlanırsa 2 ay ara ile toplam 3 doz, 12 – 15 tekrar dozu olarak toplamda 4 doz yapılır. İlk 6 aydan sonra aşıya başlanırsa kaç doz aşı gerekeceği başlama ayına göre değişmektedir. Büyüdükçe olgunlaşan bağışıklık sistemi daha az sayıda aşıya da yanıt verecektir. Doktorunuz size uygun protokolü bildirecektir.

Pnömokok Aşısının Yan Etkileri Nelerdir?

Bütün aşılarda olduğu gibi bu aşıda da aşı yerinde kızarıklık, acı, şişlik (4 çocuktan birinde) görülebilmektedir. Hafif derecede ateş olabilir. Yüksek ateş olasılığı yüzde 2’dir. Her ilaçta olduğu gibi aşılarda da alerjik reaksiyon görülme olasılığı vardır.

Lokman Hekim

Sorry, the comment form is closed at this time.


© 2021 www.coolkadin.com, All Rights Reserved
ankara escort