Yukarı

PELVİMETRİ

Pelvimetri kısaca kadın pelvisindeki kemik yapıların normal doğuma uygunluk açısından değerlendirilmesine denir.

Pelvimetri, doğum için uygunluğunu araştırmak için kadın pelvisindeki kemik yapılarının incelenmesidir. Normal doğum için bu kemik yapılarının uygun olup olmadığı pelvimetre ile araştırılır. Pelvimetre ismi verilen aletler aracılığı ile pelvisin boyutları dışarıdan incelenebilir ve yorumlanabilir. Pelvis’in ve özellikle çıkınımın ölçülmesi pelvimetre ile sağlanır. Doğumu yapacak olan doktor, dünyaya gelen bebeğin başıyla, do­ğum kanalının kemik bölümü arasında bir uyuşmazlık olup olmadığını anlayabilmek için bunu uygular. Pelvimetri ölçümü ile pelvis dar olarak tespit edilir ise, normal doğum söz konusu olmaz. Anne, doğumu sezaryenle yapar. Pelvis baş uygunsuzluğu pelvimetreler ile ölçülür.

Pelvis belirli kemiklerin birleşmesi ile meydana gelir. Bu kemikler üç mühim açıklığa sahiptir. Bunlar:

pelvik girim,
orta pelviks,
pelvik çıkım.
Bunun dışında kadınların pelvisleri yapısal olarak 4 çeşite ayrılır. Bunlar:

1.Jinekoid pelvis:

Bu pelviste, pelvik girim oval biçimindedir. Pelvis yapısı bu şekilde olan kadınların normal doğum şansı oldukça yüksektir.

2.Android pelvis:

Bu pelvis yapısında, pelvik girim kalp biçiminde olmaktadır. Bu pelvisin diğer adı, ”erkek tipi pelvistir.”

3.Andropoid pelvis:

Bu pelvis yapısında ise pelvisin ön-arka çapı transvers çapından daha uzun olmaktadır. Yüksekte düz duruş sergileyebilir.

Platipelloid pelvis:
Platipelloid pelvis yassı bir biçimdedir. Pelvisin ön-arka çapı transvers çapına göre daha kısa olmaktadır. Normal doğuma engel teşkil edebilir.

Pelvimetri değerlendirilmesi şu yöntemlerle yapılır:

el muayenesi,
radyolojik görüntüleme yöntemleri,
bilgisayarlı tomografi,
MR,
ultrasonografi,
Klinik pelvimetri

Klinik pelvimetri, pelvis yapısındaki çeşitli uzunlukların ve açıların el muayenesi yardımı ile araştırılmasıdır.

Klinik pelvimetride araştırılan yapılar:

Conjugara diagonalis
Sakral konkavite
Spina ischiadica’ların belirginliği ve aralarındaki alan uzunluğu
Pubis altı açı
Sakrokoksigeal eklem
X-ray pelvimetri
Pelvis kemiklerinin röntgen ışınları ile doğrudan olan görüntülenebilir ve yorumlanabilir. Bu şekilde kemiklerin arasındaki mesafenin ne olduğu ve açıları ele alınır. Ancak artık kullanımı terk edilmiştir. Röntgen ışınlarının bebeğe zarar verme riski ile kullanımından vazgeçilmiştir.

Ultrasonografik pelvimetri
Ultrasonografi ile pelvimetri ölçmede, röntgen ışınları kullanılmaz. Uygulaması oldukça pratik olduğu için de avantajlı bir yöntemdir. Ultrasonografi abdominal, transvajinal ya da transperineal olarak yapılabilir. Fetusun başının çapı ve pelvik kemikler arasındaki mesafe bu yöntem sayesinde karşılaştırılabilir.

Bilgisayarlı tomografi (BT, CT) pelvimetri
Bu yöntem ilk defa 1982 senesinde kullanıldı ancak röntgen ışınları kullandığı için uygulanmasına son verilmiştir.

MR Pelvimetri
İlk defa 1985 senesinde kullanışmıştır.Bu yöntemin avantajı ise, anne adayı ve bebek ile ilgili kemik ve yumuşak dokuların da değerlendirilebilmesinde yatar. Bunun dışında iyonize radyasyon barındırmadığı için de oldukça faydalıdır.

Baş pelvis uygunsuzluğu nedir?

Anne karnındaki bebeğin başı ile annenin doğum kanalını oluşturan pelvik yapılar arasındaki uyumsuzluğu baş pelvis uygusuzluk şeklinde tabir edilir. Pelvik yapı, kemik yapısıdır. Anne adayının kalça eklemlerini ve doğum kanalını çevreleyen kemikleri kapsar. Fakat doğum kanalı yalnızca kemik yapılar ile çevrili biçimde olmamaktadır, buradaki yumuşak doku ve kas yapıları da bulunur. Bu faktörler de doğum kanalının şeklini ve yapısını olumlu ya da olumsuz etkileyebilir. Bundan dolayı bu yumuşak doku ve kaslar da baş pelvis uygunsuzluğu tanımına dahildir.

Burada geçen uygunsuzluk kelimesi, boyutsal veya pozisyonel uygunsuzluk olmaktadır. Bebeğin başı anne adayının doğum kanalına göre iri olabilir. Ya da baş, doğum kanalına olmaması gereken bir pozisyonda girebilir. Bunun dışında anne adayının pelvik yapısı şekilsel yapı olarak normal olmayabilir. Bu etkenler doğumun ilerlemesini engeller. Doğum ya oldukça zorlaşır ya da mümkün olmaz. Rikets hastalığı ve travma neticesi oluşan kırıklar gibi kemik hastalıkları da kalça kemiklerinin şeklini bozabilir. Bu da baş pelvis uygunsuzluğuna yol açabilir.

Dünya çapında doğumların yüzde 1 ila 10 oranında görülme sıklığına sahiptir.

Baş pelvis uygunsuzluğu tanısı koymak için geliştirilmiş olan 5 yöntem:

Muayene: El ile muayene, bebeğin başının ve annenin pelvik yapısının kıyaslanması için ne mühim faktörlerden biridir. Bu muayene sayesinde başın boyutu, pozisyonu, asinklitizm, anneni pelvik kemik yapıları ve pelvis girimi ile çıkımındaki açıklık araştırılır.
Ultrasonografik pelvimetri: Pelvis çap ölçümleri ve bebeğin başının çap ölçümleri kıyaslanır.
X ray pelvimetri: Röntgen ışınları fetus açısından zararlıdır. Bu sebeple kullanılan bir yöntem değildir.
MR görüntüleme: hamilelik döneminde zararlı bir yöntem değildir ancak pratik olarak uygulanması oldukça meşakkatlidir. Bu sebeple kullanılmamaktadır.
Bilgisayarlı tomografi: İyonize radyasyon içerir. Bu sebeple günümüzde terk edilmiş bir yöntemdir.

Kemik pelvisi oluşturan yapılar:

Pubik kemikler
Sakrum
Koksiks
İlium ve ischium kemikler

Baş-pelvis uygunsuzluğu durumunda sezaryen:

Baş pelvis uygunsuzluğu, normal doğuma izin vermez. Bu sebeple sezaryen ile doğumun gerçekleşmesi gerekir. Sezaryen doğumun geliştirilmediği eski zamanlarda bu sebep hasebiyle kadınların büyük bir kısmı hayatlarını yitirebilmekte idir. Kesin olarak ilerlemeyen bir doğum sezaryen ile müdahale etmek gerekir. Aksi halde anne ve bebeğin hayatı riske girer.
Henüz genç yaşlarda gebe kalmak baş ve pelvis uygunsuzluğu yani CPD riskini arttıran bir etkendir. Özellikle de adetlerin başlamasının ardından 3-4 yıl için gebe kalınırsa bu risk daha da artar. Henüz bu yaşlarda pelvik kemikleri halen gelişimlerini sürdürmektedir. Gene bu yaşlarda kemikler henüz olgunlaşmamıştır. Bu sebeple de CPD riski artar. Özellikle de gelişmemiş ülkelerde beslenmenin yetersizliği ile kızların pelvis kemikleri uygun şekilde gelişim göstermez. Bu gibi ülkelerde erken yaşta gebe kalma sebebiyle baş ve pelvis uygunsuzluğu gelişir. Bu sebeple de komplikasyonlar oldukça yaygın şekilde görülür.
Baş pelvis uygunsuzluğu sebebiyle “ilerlemeyen doğum eylemi” bütün dünya ülkelerindeki annelerin hayatını kaybetmesine %8 oranında neden olur.

Baş pelvis uyuşmazlığı sebebiyle gelişebilecek komplikasyonlar:

Fetal anoksi ve ölüm
Annenin hayatını kaybetmesi (Daha çok kanama ve enfeksiyona bağlı)
Doğum sonrası aşırı kanama
Lohusalıkta enfeksiyon
Vezikovajinal fistül- VVF
Rektovajinal fistül- Vajinadan dışkı gelmesi
Kronik pelvik ağrı
Rahim yırtılması

zeynep

Sorry, the comment form is closed at this time.


© 2021 www.coolkadin.com, All Rights Reserved
ankara escort