Yukarı

ÖZOFAGUS ATREZİSİ

Bebeğin anne karnındayken yemek borusunun olmaması ya da yemek borusunun tıkalı olmasıdır.

1) Yemek borusu (özofagus) atrezisi nedir?

Yemek borusu (özofagus), yutaktan başlayıp mideye kadar uzanan ve yiyeceklerin ağızdan mideye gitmesine yardımcı olan kaslardan yapılı tüp şekline benzeyen bir organdır. Kısacası, “yemek borusu eksikliği/yokluğu” olarak ifade edilen “özofagus atrezisi” ise, yemek borusunun doğumsal bir anormalliğidir. Bu anormallikte, yemek borusunun (daha çok ortasında) bir bölümü gelişmez. Ortaya çıkan durum, iki ucu kapalı bir tüp şeklinde ifade edilmektedir. Netice itibari ile yemek borusu tam anlamı ile oluşmadığından dolayı, mideye giden yol da kapalı olur.
2 ) Görülme sıklığı nedir?

Özofagus atrezisi, yaklaşık olarak 2500 ile 5000 doğumda bir görülür. Beraberinde başka bir anormallik bulunmaması halinde, diğer hamileliklerde aynı anormalliğin tekrar meydana gelme ihtimali, yaklaşık olarak % 1’den daha azdır.

yemek-borusu-antrezisi

3 ) Özofagus atrezisi nasıl oluşur?

yemek borusu antrezisi2Yemek borusu, anne karnındayken “ön bağırsak” (foregut) olarak ifade edilen ilkel bağırsağın ilk kısmından meydana gelir. Bu kısım, yemek borusu ile beraber, mide ve oniki parmak bağırsağının bir bölümünün de köken aldığı yerdir. Hamilelik döneminin 4. İle 5. Haftaları arasında, tüp şekline benzeyen bağırsağın ön tarafından dışarı doğru bir çıkıntı şeklinde “akciğer tomurcuğu” oluşur. Bu tomurcuk aşağıya doğru gelişirken, arada meydana gelen bir perde (septum) aynı zamanda ön bağırsağı “ön” ve “arka” olmak üzere 2 farklı kanala ayırır. Ön kanaldan hava yolları ve akciğerler, arka kanaldan da yemek borusu gelişmeye devam eder. Perdenin boğaza kadar ilerlemesi halinde, ağız tabanında yemek (farinks) ve soluk borusu (larinks) için ayrı ayrı girişler meydana gelir. Böylece her iki yapı, tüp şeklinde birbirinden tam anlamı ile ayrışmış olur. İşte bu ayrışma esnasında ön bağırsağın yemek borusu kanalında meydana gelen eksiklik veya havayollarının tam anlamı ile ön bağırsaktan ayrılmaması, değişik tipte özofagus atrezilerinin meydana gelmesine sebep olur. Hastaların büyük bir kısmında, genel olarak yemek borusu ve soluk borusu (trakea) arasında açık kalan bir kanal (fistül) vardır.

4 ) Özofagus atrezisinin kaç tipi bulunur?

5 tip özofagus atrezisi bulunur. Gelişim esnasında her iki yapı da tek bir bölgeden geliştiği için, ayrışma esnasında arada kanal şeklinde bir bağlantı (fistül) kalabilir. Özofagus atrezisi tiplerinin tanımlanması da, bu kanalın yerine göre yapılır. Örneğin, en fazla rastlanan tip “üst uç (proksimal) atrezi, alt uç (distal) fistül” olarak ifade edilir. Hastaların dörtte üçünden fazlasında, bu tip görülmektedir.

Hastaların yaklaşık % 4 civarında ise, yemek borusunda bir eksiklik bulunmaz. Ancak soluk borusunun sağ ve sol olarak 2 ye ayrıldığı yerin hemen üzerinde yemek borusu ile arasında fistül vardır. Bu durum H-tipi fistül olarak adlandırılır.

5 ) Hastalardaki bulgular nelerdir?

5.1 Ağızda köpürme ve tükürük:

Doğumun tamamlanmasının ardından, ilk saptanan bulgu, ağızda tükürük birikmesi veya “köpürme” görülmesidir. Bu bebekler, ağızlarında oluşan bu tükürüğü yutamayacakları için, biriken tükürük bir süre sonra ağızdan dışarı doğru akar. Bebek soluk alıp verdikçe veya ağladıkça, biriken tükürük iyice köpükleşir. Tanı konulmadan önce emzirilen bebeklerde ise, süt emildikten hemen sonra ağız ve burundan geri gelir. Tanının erken zaman içerisinde konmaması halinde, yemek borusunun üst bölgesinde biriken tükürük veya mama soluk borusuna kaçıp bebekte önemli solunum sıkıntısına neden olabilir.

5.2 Öksürük ve morarma :

H-tipi fistül olan bebeklerde ise, tanı daha çok geç konmaktadır. Bu bebeklerde yemek borusu açık olduğu için, herhangi bir yutma veya beslenme problemi bulunmaz. Ancak, özellikle beslenme esnasında süt veya mama yemek borusundan geçerken, aradaki kanal (fistül) yolu ile soluk borusuna da kaçar. Bu durum bebeklerde öksürük ve morarmaya sebep olur. Bu bebekler, beslenme esnasında morarır ve öksürmeye başlarlar. Tanı konmamış bebeklerde soluk borusuna kaçan sıvı, bir müddet sonra akciğerlerde birikir ve enfeksiyona sebep olur (aspirasyon pnömonisi). Bunun tam tersi de meydana gelebilir. Bebek nefes aldıkça, soluk borusundan akan havanın bir kısmı yemek borusuna ve oradan da mideye kaçabilir. Bu bebeklerde, göbeğin üst bölgesinde, sebebi açıklanamayan şişlik olmasının sebebi de budur.

6 ) Tedavi

Tedavi esnasında genel kural, cerrahi yöntem ile yemek borusunun sürekliliğinin sağlanmasıdır. Uygulanacak olan tedavi yöntemi, özofagus atrezisinin tipi ile alakalıdır. Kapalı olan uçların birbirine yakın olması halinde, rahat bir şekilde bir araya getirilerek bu işlem tamamlanabilir. En fazla karşılaşılan tipte (üst uç atrezi, alt uç fistül), cerrahi girişim esnasında, soluk borusu ile olan ilişki (fistül) kesilerek ayrılır. Soluk borusunda yer alan açıklık dikilerek tamir edilir. Daha sonra, yemek borusunun kapalı olan uçları açılarak karşılıklı olarak getirilip birbirlerine dikilerek bütünlük sağlanır (primer onarım). Bu esnada, burun yolu ile mideye ince bir tüp (nazogastrik tüp) yerleştirilir. Ameliyatın tamamlanması ile dikiş konulan yerlerden meydana gelebilecek olası bir kaçak için göğüs tüpü konulur.

Ameliyatın gerçekleşmesinin ardından, bebeğin yeni doğan yoğun bakım biriminde izlenmesi gerekir. İlk gün veya duruma göre birkaç gün boyunca solunum aygıtına ihtiyaç duyulabilir. İlk bir kaç gün içerisinde, mideye yerleştirilen sonda ile göğüs tüpünün çıkmaması çok önemlidir. Daha çok, üçüncü gün sondadan anne sütü veya mama verilerek, bebeğin beslenmesi sağlanır. Göğüs tüpünden mama veya tükürük gelmesi, dikiş konulan yerlerde bir açıklık olduğunu belirtir. 5. veya 7. Günde, mideye yerleştirilen sonda çekilebilir. Ancak, çekilmesi esnasında, aynen tanı konduğu esnada yapıldığı gibi, sondanın ucundan ilaç verilerek film çekilmelidir. Bu filmde hem yemek borusunun sürekliliğine bakılır, hem de bir kaçak olması halinde saptanmış olur.

İzole atrezi, en zor tedavi edilen tiptir. Burada iki uç bir araya getirilememektedir. böyle bir durumda, bebek ağız yolu ile beslenemeyeceğinden dolayı, ilk olarak mideye bir tüp yerleştirilerek beslenmesi sağlanır (gastrostomi). Bu hastalarda zaman içerisinde uçların uzayarak aradaki uzaklığın azalacağı varsayımından hareket ile yaklaşık, 3 ile 6 ay beklenerek, bebeğin beslenmesi gastrostomiden sağlanır. Daha sonra, çeşitli yöntemler sayesinde, yemek borusunda bulunan uzama ölçülerek, uygun zaman içerisinde ameliyat edilip, her iki uç karşılıklı olarak getirilir.

Erken dönemde saptanan en önemli sorun dikiş yerlerinden kaçak olmasıdır (anastomoz kaçağı). Bu bebeklerde, tükürük ve mama bu açıklıktan göğüs boşluğuna kaçar. Oluşan açıklık genellikle kendiliğinden kapanır. Ancak, kapanana dek bebek göğüs tüpü ile izlenmelidir.
Geç dönemde ise, yemek borusuna konan dikiş yerlerinde darlık oluşabilir. İki uç arasındaki uzaklık ne kadar fazlaysa bu olasılık da o kadar yüksektir. Çünkü, ameliyat sırasında uçlar gergin olacağından karşılıklı olarak çekilecek ve dikiş yeri daralacaktır. Bu nedenle, bebeklere genellikle ameliyattan 1-3 ay sonra yemek borusu filmi (özofagografi) çekilir. Eğer darlık saptanırsa, özel aygıtlar ile bu darlık genişletilir. Genellikle tek bir genişletme yeterlidir. Ancak, bazı bebeklere birden fazla sayıda genişletme gerekebilir.

Özofagus atrezisi nedeniyle ameliyat yapılan çocuklarda uzun dönemde görülebilecek sorunlardan bir diğeri de mide reflüsüdür (gastro-özofageal reflü). Ameliyat sırasında iki uç birbirine dikilirken genellikle aşağıdaki uç yukarı doğru çekilir. Bu çekilme kimi zaman birkaç cm.yi bulabilir. Yemek borusunun alt kısmı mideye açıldığından, doğal olarak mide de yukarı doğru çıkacaktır. Bu durum, yemek borusu ve mide arasında bulunan kapakçık (sfinkter) yapısını bozar ve mide içindeki içeriğin yemek borusuna doğru kaçmasına neden olur. Erken dönemde sadece kusma olur. Ancak, tanı konmaz ya da uygun tedavi yapılmazsa, zamanla midenin asit içeriği yemek borusunun alt kısmında zedelenme (özofajit) oluşturur. Bu zedelenme geri dönüşü olmayan ciddi bir darlığa, hatta yemek borusunda kısalığa (short esophagus) neden olabilir.

admin

Sorry, the comment form is closed at this time.


© 2021 www.coolkadin.com, All Rights Reserved
ankara escort