Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php on line 20

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 8

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 11
NORMAL DOĞUM

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 213

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 214
Yukarı

NORMAL DOĞUM

Normal doğum adı üzerinde olduğu gibi en sağlıklı ve en normal olanıdır. Normal doğum, 38-42 gebelik haftaları içerisinde olan, kendiliğinden başlayan rahim kasılmaları ile beraber, başla gelen tek bir bebeğin, anne ve bebeğe herhangi bir zararı olmadan vajinal yoldan dünyaya getirilmesidir.

Normal doğumda, bebek dünyaya geldikten en fazla yarım saat sonra otuz sonra bebeğin eşi yani plasenta ve zarlar da hiçbir müdahalede bulunulmadan rahimden dışarı atılır. Normal yolla yapılan bir doğumda ortalama 300 ml kadar kan kaybı gerçekleşir.

Normal bir hamilelik süreci, görülen son adet başlangıç gününden itibaren 280 gün ya da 40 hafta olarak kabul edilir. Öngörülen doğum tarihi, “son adet tarihine 7 gün ilave edilip 3 ay çıkartılması” formülüyle bulunabilir.

Normal doğum, hamilelik dönemi tamamlanmış ya da çeşitli sebeplerle bebeğin suyunun gelmesi ile birlikte annenin vajinasından bebeğin çıkarılması prosedürüyle uygulanan doğum yöntemidir. Normal doğum, olabilecek en doğal doğumdur.

Hamile olan anne adayları günümüzde normal doğumu çok fazla tercih etmemektedir.

Bunun sebepleri:

acı duymaktan çekinmeleri,
sezaryen doğumu daha kolay olarak algılamaları,
sancılara maruz kalmamak istememeleri,
etraflarından duydukları doğum hikayeleridir.
Ancak, normal doğum sezaryen doğuma göre oldukça avantajlı bir doğum yöntemidir.

Hamilelik dönemi 40 haftalık olarak kabul edilen bir süreçtir. Normal doğum tercih edilecek ise 40 haftalık süreç en fazla 2 hafta boyunca uzatılabilir. Farklı sebeplerden ötürü 40 haftalık süreç dolmadan da bebeğin dünyaya gelmesi mümkündür. Normal doğumu tercih eden anne adayları doğumun gerçekleşmesi için sancıların gelmesini beklemek zorundadır. Normal doğumu işaret eden ilk belirti sancılar olmaktadır. Gerçek doğum sancıları, yalancı doğum sancılarından ayırt edildiği an doğum başlamış demektir.
normal doğum

Yalancı Doğum Sancıları Belirtileri

Yalancı ağrılar, düzensiz olmaktır. Düzenli aralıklarla yaşanmazlar. Sancıların önceden yaşanabileceği öngörülemez. Ancak gerçek doğum sancıları düzenli aralıklarla yaşanırlar.
Yalancı doğum sancılarında sancının sıklığı ve şiddeti git gide artmaz. Ancak gerçek doğum sancıları git gide sıklaşan bir yapıdadır ve şiddeti gittikçe artar.
Yalancı ağrılar çoğunlukla anne adayının pozisyonun değişmesi ya da fiziksel egzersizlerle geçmektedir. Ancak gerçek doğum sancıları bu şekilde geçmez.
Gerçek sancılar 30 – 60 saniye arasında yaşanır. Yalancı sancıların ise belirli süresi yoktur. Ancak çoğunlukla daha kısa (15 – 20 saniye) sürer.
Yalancı sancılar anne adayına sancı vermekten çok anne adayını rahatsız ederler.
Gerçek doğum sancıları geldikten sonra kanama ve amniyon suyu gelir. Bu durumda vakit kaybetmeden doktora başvurmak gerekmektedir.

Suyun gelmesi durumunda, hastaneye başvuran anne adayına vajina muayenesi yapılır. Şayet rahim ağzının 3-5 cm açıldığı tespit edilirse doğumun başladığı anlaşılır. Bu sebeple de anne adayının hastaneye yatışı vakit kaybetmeden yapılır. Bu aşamadan sonra normal doğum için rahmin 10 cm açılması beklenir. Bu esnada sancılar oldukça şiddetlenecektir. Kimi zaman doğum başlamıştır ancak sancılar doğum için yetersiz olabilir. Böyle bir durumda suni sancı verilmesi söz konusu olabilir. Normal doğum 5 dakikada da 1 saatte de yapılabilir. Bebeğin vajinadan tamamen dışarı çıkması, doğumun gerçekleştiği anlamına gelir. Bebeğin doğmasını takriben 10 dakika kadar sonra bebeğin eşi olarak tabir edilen plasenta da vajinadan çıkar. Bebeğin doğması ile, kesi yapılan bölge de tamir edilir.

Normal doğumun bebek için faydaları

Anne adayı normal doğumda daha hızlı iyileşir.
Günlük hayatına daha hızlı bir şekilde döndüğü için bebeği ile daha fazla ilgilenebilir.
Normal doğumda anestezi kullanılmadığı için anestezinin herhangi bir riski taşınmaz.
Normal doğum ile doğan bebeklerde solunum problemlerinin oluşma riski daha az olmaktadır. Bu durumun sebebi, bebek doğum kanalından geçerken bir baskıya uğrar. Bu baskı da akciğerlerindeki amniyon suyunun atılmasına yol açar. Bu sebeple solunum riskleri azalır.
Bebek normal doğum esnasında doğum kanalından geçerken ağzı ile çeşitli bakterilere temas eder. Bu bakterilerin bebeğin bağışıklık sistemi için oldukça yararlı olduğuna dair çalışmalar vardır.
Normal doğumun yaşandığı anda, bebekte oluşan hormonal dalgalanmaların bebeğin dünyaya gelmesinin ardından anne ile ilişkisinin sağlamlaştırılmasında yararlı olduğuna inanılır. Normal doğum aşamasında bebekte endorfin hormonu salgılanır. Endorfin mutluluk hormonudur. Bu hormonlar bebeğin dünyaya daha kolay adapte olmasını sağlar.

Normal doğum yöntemi ile dünyaya gelen bebekler, anne memesini daha kolay bulabilmektedir.
Normal doğum ardından anne ile bebek arasında cilt teması oldukça güçlü bir şekilde kurulur. Bu sayede anne ve bebek iletişimi ve bebeğin anneye daha çok bağlanması sağlanmış olur.
Normal doğumla doğan bebekler sezaryen ile dünyaya gelen bebeklere göre yoğun bakıma daha az alınırlar.Normal doğumun anne için faydaları:
Normal doğum ardından anne daha kolay iyileşir ve normal yaşantısına daha çabuk dönebilir.
Bebeklerini normal doğumla dünyaya getirmiş olan anneler, hasteneden daha kısa sürede çıkarlar. Hastaneden erken çıkmak maddi olarak anneye avantaj sağlar.
Normal doğum ile doğuran anneler için ”doğumda anne ölüm oranları” daha az etkilidir.
Doğumu normal yapan annelerin rahminde bir kesi ya da hasar meydana gelmez. Bu sebeple ikinci gebeliklerinde de normal doğum yapabilirler.
Normal olarak yapılan doğumlarda doğum ardından enfeksiyon ve kanama benzeri riskleri yaşama olasılığı daha az olmaktadır.
Normal olarak doğum yapan kadınların doğum ardından ağrı gibi sorunları sezaryene göre oldukça azdır.

Normal Doğumun 6 Dezavantajı

Doğum sırasında doğum ağrılarının duyulması,
Sancı korkusu ve çekilen sancılar,
Doğumda devamlı olarak ıkınmak gibi fiziksel hareketlerin sebep olduğu yorgunluk,
Vajinaya kesi uygulanması,
Doğum ardından vajinada ortaya çıkabilecek sorunların daha fazla olması,
Doğum sırasında meydana gelebilecek yan etkilerin daha fazla olmasıdır.

zeynep

Sorry, the comment form is closed at this time.


© 2021 www.coolkadin.com, All Rights Reserved