Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php on line 20

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 8

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 11
NORMAL DOĞUM NE KADAR SÜRER?

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 213

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 214
Yukarı

NORMAL DOĞUM NE KADAR SÜRER?

NORMAL DOĞUM KAÇ DAKİKA / SAAT SÜRER?

Normal doğum, düzenli sancıların yaşanması ile başlar. Bu sancılar sık ve belli aralıklarla şiddetini arttırarak devam eder. Yaklaşık olarak 5 ya da 10 dakikada bir sancı gelebilir. Düzenli sancılar hissedilmeye başladığında rahim ağzı henüz kapalı bir şekildedir. Sancıların başlamasından itibaren rahim ağzı zaman içinde 10 cm’e kadar açılır. Bu açılma süresi doğumun ilk evresi olarak kabul edilir.

Rahim ağzının yani serviksin 10 cm’e kadar açılması ”tam açılma” olarak tabir edilir. Bu açılma gerçekleştiği zaman bebeğin doğumu da yaşanacaktır. Rahim ağzının tam açılmasından itibaren bebeğin dünyaya gelişine dek geçen süre ise, ikinci evre olarak sınıflandırılır.

Bebeğin dünyaya gelmesi ile doğumun üçüncü evresine geçilir. Üçüncü evrede bebeğin eşi olarak tabir edilen plasenta ayrılır. Bu durumda üçüncü evrede tamamlanmış olur.

Doğum Süresini Etkileyen 4 Faktör

Normal doğum annenin ilk gebeliği ise daha uzun sürmektedir.
Annenin yaptığı doğum sayısı arttıkça, doğum süresi kısalmaktadır.
Annenin ilk doğumu yaklaşık olarak 10 saatte tamamlanırken, ikinci ya da üçüncü doğumlar 5-7 saatte tamamlanabilmektedir. Bu süre, daha da kısalabilir.
Epidural anestezi yapılan gebelerde doğum süresi bir kaç saat uzayabilmektedir. Epidural anestezi rahim ağzının açılmasını yavaşlatır.
Normal Doğumun 3 Evresi

Evre: Doğumun birinci evresi latent ve aktif olarak 2 şekilde sınıflandırılır. Latenz aşamasında, doğum sancılarının 5-10 dakikada bir düzenli olarak hissedilmeye başlar. Kapalı şekilde olan rahim ağzı bu aşamada 4 cm’e kadar açılabilir. Açılması ise 6-7 saat kadar sürmektedir. Aktif aşamada ise rahim ağzı latenz aşamada açıldığı 3-4 cm’den 10 cm’ kadar açılır. Bu aşama anne adayının ilk gebeliği ise 7 saat kadar sürer. Ancak anne adayının 2. doğumu ise 5 saatte de tamamlanabilir.
Evre: 2. doğum evresinde rahim ağzı tam olarak 10 cm’e kadar açılır. Bu aşamadan sonra doğuma kadar geçen süreye 2. evre denilmektedir. 2. evre anne adayının ilk gebeliği ise 2 saat kadar sürebilmektedir. Ancak anne adayının 2. gebeliği ise 1 saatte de tamamlanabilir. Şayet 3. ya da fazla gebeliği ise 20 dakika ile 50 dakika arasında tamamlanabilmektedir. Doğumun ikinci evresi, ıkınma evresidir. İkinci evre ne denli geç başlarsa anne adayı için o kadar iyidir. Bunun sebebi de bu evrenin anne adayı için en yorucu evresidir.
Evre: Bebek dünyaya geldikten sonra anneden plasenta yani bebeğin eşinin ayrılmasına kadar geçen aşamada doğumun 3. evresi şeklinde tanımlanmaktadır. Bu evre de minimum 5 dakika, maksimum da 30 dakikada tamamlanır. Plasenta yani bebeğin eşinin dışarıya çıkartılmasının ardından fiziksel muayene uygulanır. Bunun sebebi de annede doğum ardından herhangi bir kanamın olup olmadığının kontrol edilmesidir. Şayet vajinada herhangi bir yırtık yoksa ve kanama da tespit edilmemişse anne, bebekle birlikte takım odasına yerleştirilir. Ancak vajina yırtılmış ise, önce bu durum düzeltilir ve ardından bu odaya alınırlar.
Normal doğum ne kadar sürer?

Anne adayının şayet bu gebeliği ilk gebeliği ise doğum ortalama olarak 15 saat kadar sürer. Anne adayının ikinci doğumu ise doğum yaklaşık olarak 7-8 saatte tamamlanır. Anne adayının üçüncü doğumu ise doğum daha kısa sürede tamamlanır. Bu süre de 3-5 saat arasında değişebilmektedir. Ancak bunlar ortalama sürelerdir, doğum süreleri belirtilenden daha uzun ya da daha kısa olabilir.

Doğumun birinci evresi ne kadar sürer?
Doğumun 1. evresi bahsettiğimiz gibi latent ve aktif olarak iki aşamada yaşanır. Rahim ağzının ortalama olarak 3-4 cm açıklığa ulaştığı aşama latent olarak tanımlanır. 2. aşaması ise aktiftir. Latent kısım anne adaylarının ilk gebeliklerinde 7 saatte tamamlanabilmektedir. İkinci gebeliklerde ise 5 saatte tamamlanabilir. Aynı şekilde aktif faz anne adayının ilk gebeliği ise yaklaşık 5 saatte tamamlanırken, 2. gebeliklerde yaklaşık olarak 3 saatte tamamlanır.

Kısaca, doğumun birinci evresi, doğum sancılarının başladığı evredir ve rahim ağzının açılması ile geçer. Sancıların başlaması ve rahim ağzının açılma süresi anne adayının ilk gebeliği ise ortalama olarak 11-12 saatte tamamlanır. Şayet anne adayının ikinci ya da üçüncü gebeliği ise 7 saatte biter.

Doğumun ikinci evresi ne kadar sürer?
Doğumun ikinci evresi, ıkınma evresidir. Anne adayının en fazla zorlandığı ve yorulduğu evre budur. Rahim ağzının açılması ve bebeğin dünyaya gelmesine kadar geçen süreye 2. evre denilir. 2. evre annenin ilk gebeliği ise 50 dakikada tamamlanırken, sonraki gebeliklerinde 20 dakikada tamamlanır.

Doğumun üçüncü evresi ne kadar sürer?
Doğumun üçüncü evresi, bebeğinizin doğumundan sonraki evredir. Bebeğin eşinin yani plasentanın çıkartılması aşamasıdır. Plasenta 5 dakikada alınabilir. Ancak 30 dakika da çıkartılabilir.

Plasentanın ayrılmasının ardından annenin kontrolleri yapılır. Kanama ya da yırtık mevcudiyetine bakılır. Epizyotomi (doğum kesisi) yapılmış ise dikiş atılma aşamasına geçilir. Bu muayene ve dikiş işlemleri 20 dakikada tamamlanır. Ardından anne nihayetinde doğum masasından iner ve bebeği ile birlikte bir odaya gönderilir.

zeynep

Sorry, the comment form is closed at this time.


© 2021 www.coolkadin.com, All Rights Reserved