Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php on line 20

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 8

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 11
LAPAROTOMİ (LPT)

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 213

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 214
Yukarı

LAPAROTOMİ (LPT)

Kadınlarda bazı durumlarda karın kısmında belli belirsiz ağrılar meydana gelmektedir. Ancak bu ağrıların sebebini bilmek ve anlamak için küçük operasyonlar gerekmektedir.

Laparotomi Hakkında

Karın boşluğuna doğru yapılan dik kesiye laparotomi adı verilir. Hastanın şikayetlerin ve belirtilerin kaynağını araştırıp öğrenmek amacıyla yapılan cerrahi bir girişim olarak da tanımlanabilen,röntgen ya da kan tahlilleri gibi inceleme yollarının tanı koymakta tek başına yetersiz kaldığı durumlarda laparotomi yöntemi uygulanır.

Laparotomi esnasında, iç organları açılır ve incelediğinde sorunun kaynağı, ne olduğu belirlenir ve ihtiyaç duyulan cerrahi tedavi (bu tedavi genellikle düzeltme veya çıkarma olmaktadır) vakit kaybetmeden uygulanır ve böylelikle hasta ikinci kez ameliyat olmaktan kurtulur. Zaman kaybetmeden uygulanması gereken cerrahi girişim, genel olarak herhangi bir organdaki delik ya da deliklerin tamiri, tamir etmenin pek mümkün olmadığı durumlarda ise problemin kaynağı olan bölgenin alınması ya da söz konusu kanserli bir oluşum varsa bunun çıkarılması şeklinde olabilir.

Karın bölgesindeki sorunların tanılanması amacıyla, problem kaynaklarının araştırılması için açıldığı bu operasyon,genel olarak hep aynı biçimde başlar ancak operasyonun gidişatına göre sonradan farklılaşabilir, farklı şekiller alabilir.

Laparotomi ne zaman gereklidir?

Laparotomi operasyonun gerekli olduğunun anlaşılmasıen çok hiç geçmeyen ve/veya sürekli tekrarlayan karın ağrılarıdır. Bu karakteristik belirtinin yanında ayrıca, bulantı, kusma, barsak problemleri ya da karın şişliği görülmesi laparotomiyi gerekli kılar. Böylelikle,bu operasyonla sorunların asıl kaynağı bulunabilir.

Karın bölgesinde oluşabilecek acil durumları sıralamak gerekirse, sayılabilecekler, karın bölgesinin kötü bir darbe alması (örneğin trafik kazası gibi travmalar) iç kanamaya ya da herhangi bir iç organda ciddi bir hasara yol açabileceği için ilk söylenebilecek olandır. Bu sayede oluşan hasarın boyutunu saptamak, yırtılmış kan damarları varsa bunları dikmek, tamir edilemeyecek kadar hasar alan dokuları çıkarıp almak mümkün olur.

Hastanın çok şiddetli karın ağrısı şikayeti varsa ciddi bir problemi akla getiren belirtiler de var olduğunda ve olası başka nedenler söz konusu olduğunda (mesela apandisit, onikiparmak bağırsağında delik gibi) jinekolojik bir problem yoksa, tanı koyabilmek ve şikayetler daha fazla ciddi bir boyuta gelmeden gerekli olan tedaviye başlamak amacıyla bir başta operasyon daha yapılır. Bir çok apandisit ameliyatı genellikle böyle başlar.

Laparotomi zaman zaman küçük bir cerrahi girişim olarak kalabileceği gibi, kimi zaman ise yoğun bakım gerektiren ciddi bir operasyona dönüşebilir.

Hem teşhis hem de tedavi amacı ile yapılan laparotomide sorunların sebebi ve kaynağı bilinmeden yapıldığında teşhis için kullanılır ve gerekli tedavi teşhis konulduktan sonra uygulanabilir. Öte yandan terapetik laparotomide ise hastalık bilinir ve bilerek laparotomi yapılır.Buna mide perforasyonu örnek olarak verilebilir.

Karın duvarı, laparotominin amacına göre farklı yerlerde ve farklı büyüklüklerde açılabilir. Bu farklılıklara örnek vermek gerekirse, apandisit ameliyatı için, karnın sağ alt kadranında, oblik yani çapraz ve de küçük bir kesi; safra kesesi ameliyatlarında, karın sağ üst kadranında, sağ üst kaburgaya paralel bir kesi açılır. Eğer kesiler orta hattan yapılırsa, kas, sinir ve diğer dokular çok daha az tahrip olacaktır. Operasyonun sonunda, kesi açılan yerdeki dokuları karşı karşıya gelecek getirerek en uygun cerrahi dikiş yapılır. Bunların yanında, ihtiyaç duyulan yerlere iltihabı ve kanı dışarı atacak drenler yerleştirilir.

Özetle söylemek gerekirse, laparotomi işlemi esnasında sindirim sistemi organları ,mesane, üreme sistemi, karaciğer, pankreas, dalak,böbrekleri ilgilendiren hastalıklar teşhis ve tedavi edilebilir. Hastalık bilinerek ya da bilinmeden yapılan laparotomi işlemi kendi içinde bu kritere göre ikiye ayrılır. Operasyon sırasında en sık tercih edilen kesi tipi alt ya da üst yerine, orta hattan dik olarak açılan kesidir ve buna midline denir. Son yıllarda laparotomi yerine bazı hastalıkların tedavisinde artık laparoskopi tercih edilebilmektedir.

admin

Sorry, the comment form is closed at this time.


© 2021 www.coolkadin.com, All Rights Reserved