Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php on line 20

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 8

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 11
Kürtaj Kadınların Psikolojisini Bozuyor

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 213

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 214
Yukarı

Kürtaj Kadınların Psikolojisini Bozuyor

Zamansız oluşan gebelik, istenmeyen bebek sonucunda kadınların karar verdiği kürtaj sorunu bir süre sonra psikolojik sorunlara neden oluyor.

Kaza sonucunda oluşan gebeliklerde ansızın planlara uymadığı içinde gerek maddi gerekse manevi anlamda kadınların taşıyamayacağı bir sorumluluk olduğu için genelde çiftlerin ortak aldığı kürtaj kararı kadınların olumsuz etkiliyor.

Kurtaj ülkemizde dahil olmak üzere Amerika’nın bazı eyaletlerinde ve Avrupa ülkelerinin bir çoğunda yasalar aracılığıyla sınırlandırılmış yasal bir operasyondur. Bu yasal süreç kadını ve kadın bedenini koruyan bir normdur. Şayet kadın bekar ve 18 yaşındaysa kendi onayıyla kürtaj olabilir ancak evliyse eşinin de onayını almak zorundadır.

Kürtaja karar vermeden önce kadının en az 1 hafta kadar doktoruyla görüşmesi ve düşünmesi gerekir. Bu konuda acele etmemeleri çok daha iyi olacaktır.

Gebeliğin 5-7. haftasında kürtaj işlemi zorlaşabilir. Kadın fazla kan kaybına ve bir takım sağlık sorunlarıyla karşılaşabilir. Bu yüzden kürtaj kararının gebeliğin ilk aylarında verilmesi gerekir. Kürtaj olmadan önce kadının kan sayımı, kan grubu, pıhtılaşma olup olmadığına dair testler yaptırmalıdır. Kan uyuşmazlığı varsa koruyucu iğne olmalıdır. Genital enfeksiyon olup olmadığı da  araştırılmalıdır. Şayet enfeksiyon varsa antibiyotik kullanılmalıdır. Kürtaj işlemi anastezi yapılarak genel olarak 10 dakika kadar sürer ve hasta aynı gün içinde taburcu edilir.

Son yıllarda kürtaj işlemi olarak vakum tekniği kullanılmaktadır. Rahim içine negatif basınç uygulanarak gebelik sonlandırılır. Bu esnada büyük plastik enjektörlerin ucuna takılan kanüller rahime negatif basınç uygular böylece kürtaj gerçekleşmiş olur. Bu kanüller tek kullanımlıktır ve rahimde hasar oluşturmazlar. Bu esnada kadın regl ağrısına benzer bir acı hissedebilir. Kürtaj sonrası iki hafta kadar hafif bir kanama oluşabilir. Ancak bazı başarısız kürtajlarda  rahim delinmesi, enfeksiyon, rahim içi yapışkanlık gibi problemler meydana gelebilir. Kürtajların kadın doğum uzmanları tarafından yapılması önemlidir.

Kadının kürtaj kararına eşinin, ailesinin, yakınlarının saygı duyup onaylaması gerekmektedir. Kadının küçümsenmesi, katil gözüyle bakılması kadını ağır psikolojik travmalara sokabilir. Kürtaj sonrası kadınlar duygusal olarak hassaslaşabilirler, depresif hareketlere bulunabilirler. Kan kaybı nedeniyle de aşırı sinirlilik, öfke gibi regl öncesi yaşanan ruhsal durumun aynısını yaşayabilirler. Destek olunmadığı takdirde kürtaj olan kadın vicdanen  acı hissedip intihara kalkışabilir.

Bu yüzden kürtaj kararının aceleye gerek olmadan iyice düşünerek, eş, aile ve doktorla yapılan görüşmeler sonrasında kadının ruhen ve bedenen kendini hazır hissettiğinde alınması gereken bir karardır. Ancak yapılan araştırmalarda kadınların çoğunun kürtaj sonrasında psikolojisinin bozulduğu bilinen bir gerçek.

admin

Sorry, the comment form is closed at this time.


© 2021 www.coolkadin.com, All Rights Reserved