Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php on line 20

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 8

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 11
KOROİD PLEKSUS KİSTİ

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 213

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 214
Yukarı

KOROİD PLEKSUS KİSTİ

Koroid pleksus beyinde bulunan ve beynin içinde bulunduğu sıvıyı üretir.

1 ) Koroid Pleksus Kisti Nedir?

Koroid pleksus kisti, beynin içerisinde yer alan ve beynin içerisinde yer alan sıvıyı üretmeye yarayan bir dokudur. Bu dokunun içerisinde, içi sıvı dolu ve koroid pleksus kisti olarak ifade edilen kistler bulunabilir.

2 ) Koroid pleksus kistinin görülme sıklığı nedir? Etkileri nelerdir?

Bu kistler, normal normal hamileliklerin de yaklaşık %2’sin de görülebilmektedir. Bu kistler daha çok, hamilelik ilerledikçe genellikle kendi kendine ortadan kaybolurlar ve bebeğin beyin gelişimi ile zekasına herhangi bir şekilde etki etmemektedir. Genel olarak %90’dan fazlası, hamileliğin 28. haftasına dek ortadan gider ve kaybolduktan sonra da bir daha tekrarlama gibi bir durumu da bulunmaz.

Ancak bu kistlerin çok az bir bölümü, trizomi 18 (Edward’s sendromu) olarak ifade edilen kromozomal bozukluk sendromu ile beraber görülebilir. Ancak koroid pleksus kisti, Koroid Pleksus sendromunun tek bulgusu değildir. Daha çok trizomi 18 in eşlik etmesi ile beraber, daha az bir sıklıkla trizomi 21 veya trizomi 13 de beraberinde görülebilmektedir. Bu sebepten dolayı, koroid pleksus kistinin teşhis edildiği hastalar, ayrıntılı ultrason sayesinde başka anomalilerin bulunması bakımından yeniden araştırılması gerekmektedir.

3 ) Koroid Pleksus Kisti sendromu, ne zaman gelişmeye başlar?

Gelişimi hamilelik döneminin 6 ile 7. Haftaları arasında başlamaktadır. Gelişimi çok hızlı bir şekilde gerçekleşir ve hamilelik döneminin 9. Haftasından itibaren, yan ventiküllerin yaklaşık %75 civarını kaplamış hale gelir. Hamilelik sürecinin 20. haftasına dek, koroid pleksusun büyüme hızı, yan ventriküllerin büyüme hızının gerisinde kalır. Hamilelik döneminin 20. Haftasınında, doğumdan sonra görülmesi gereken oranlar meydana çıkmaktadır.

4 ) Koroid pleksus kistinin Takibi Nasıl Olmalıdır?

Aynı zamanda anne yaşının büyük olup olmaması, ailede kromozomal hastalığın bulunup bulunmaması ve üçlü tarama testinin neticeleri de, tek tek değerlendirilmesi gerekmektedir. Ultrason ve diğer sözü geçen testlerin normal sonuçlanması durumunda, bunun izaole (tek başına) bir kist olduğu düşünülür. Kromozomal anomalinin bulunmadığı düşünülür ve amniosentezin yapılması tavsiye edilmez. Hamilelik döneminin normal bir şekilde seyir etmesi devam edilir, ek girişimin yapılmasına ihtiyaç duyulmaz.

5 ) Koroid pleksus kistinin teşhisi nasıl yapılır?

Bu kistlerin büyüklüğü, miktarı, ortadan kaybolup kaybolmaması trizomi 18 olma tehlikesinde herhangi bir değişiklik oluşturmaz. Trizomi 18 riski ultrasonda koroid pleksus kistinin haricinde başka anomaliler var olup olmaması ile alakalıdır. Ultrason ile başka anomalilerin de bulunması halinde, yüksek oranda kromozomal anomali olabileceğinden dolayı, amniyosentez (karından su alarak inceleme) ile teşhisin kesinleştirilmesi sağlanmalıdır.

ACOG (American College of Obstetricians and Gynecologists) tarafından izole yani bir başına koroid pleksus kistinin bulunması halinde (başka herhangi bir anomali izlenmediği zaman), amniosentez yalnızca üçlü tarama testinin neticeleri normal olmadığı zaman veya hasta 32 yaşından büyük olduğu zaman tavsiye edilmektedir.

Hamilelik döneminin ikinci üç aylık dönemi içerisinde ultrason ile inceleme yapaıldığı zaman, %0,18 ile %3,5 (Ortalama %1) civarında koroid pleksus kistine rastlanır. Verilen rakamların içerisinde ki yoğun farklılığın birçok sebebi olabilmektedir. Bu sebeplerin içerisinde en önemli olanları, çalışmaya alınan anne adaylarının yaşları arasındaki farklılık, çalışmanın yapıldığı populasyonun yüksek riskli veya doğal popülasyonun bulunması, taramayı yapan kişilerin tecrübe ve eğitimleri yer almaktadır.

Koroid pleksus kistleri, ekojenik görünümlü olan koroid pleksus içerisinde hipoekoike benzeyen ve keskin kontörleri ile kendini ciddi oranda belli eder. Baş çapının ölçümümün yapıldığı standart ultrason planında, koroid pleksus kistlerine rastlanabilir. Reverberasyon artefaktındfan sebebi ile karın bölgesine daha yakın olan beyin yarısında bulunan koroid pleksus kistlerininin teşhis edilmesi, daha da güçleşmektedir.

6 ) Ayırıcı Tanı Nasıl Yapılır?

Merkezi sinir sisteminin kistik lezyonları: Porensefalik kist, araknoid kist
Konjenital tümörler
Kanama
Koroid pleksus papillomları
Hidrosefali
Beyin kanaması ve koroid pleksus papillomları ekojenik görüntüsü ile beraber, koroid pleksus kistlerinden ayrılabilir. Daha çok yan ventrikül gövdesinde bulunan koroid pleksus kistleri hidrosefaliye benzemeye çalışmaktadırlar.

zeynep

Sorry, the comment form is closed at this time.


© 2021 www.coolkadin.com, All Rights Reserved