Yukarı

Kısırlık Varlığında Yapılan Tahliller, Testler

Kısırlık sırasında yapılması gereken bazı tahliller bulunmaktadır.

1 ) Kısırlık tespit edildiği zaman yapılması gereken testler nelerdir?

Bir çiftte kısırlık durumunun varlığı söz konusu olduğunda, bu durumun nedeninin ne olduğunun araştırılması amacı ile aynı zamanda da hangi tedavilere ihtiyaç duyulacağının planlanması için bir takım tetkikler ve testler yapılır.

Erkek ile alakalı bir sorunun sebebinin ne olduğunun araştırılması için, ilk olarak sperm testi ve üroloji uzmanı tarafından ürolojik muayenenin yapılması gerekir. Gerekirze daha ileri tetkikler üroloji uzmanlarınca planlanır. Kadında öncelikle pelvik muayene, ultrasonografi daha sonra yumurtalık fonksiyonlarını gösteren hormon tahlilleri, over rezerv testleri (yumurtalık kapasitesi), rahim filmi (hsg), salin infüzyon sonografi (sis) ve son olarak gerekirse histeroskopi, laparoskopi işlemleri yapılır. Bunlar aşağıda daha detaylı olarak anlatılmıştır.

2 ) Pelvik muayene ve ultrasonografi

İnfertilite (kısırlık) değerlendirilmesinde ilk basamaktır. Hastada myom, kist veya benzeri bir pelvik patoloji varlığı araştırılır. Doğumsal rahin anomalileri veya rahim içerisinde septum (perde) varlığı ultrasonografide tespit edilebilir. Ultrasonografi ile ayrıca folikül (yumurta) büyümesi ve ovulasyon (yumurtlama) varlığı takip edilebilir.

3 ) Hormon tahlilleri

Kısırlık durumunda mümkün mertebe yapılması gereken tahlillerdir. Adet döneminin 3.günü yumurtalık (over) özellikleri ile durumunu östrojen hormon tahlilleri (FHS hormonu, östrojen hormonu tahlilleri) yapılması gerekir. Bu tahliller, kadının yumurtalık kapasitesi ile beraber hamile olabilme şansı hakkında çok önemli bilgiler verir. Göğüslerden süt gelmesi (galaktore) gibi bir durum varsa prolaktin hormonu ( süt hormonu ) ve troid hormonu da incelenir. Adet döneminin 21. günü yapılan progestron hormonu ölçümü, yumurtlamanın olup olmaması ile ilgili detaylı bilgi verir.

4 ) Yumurtalık kapasitesinin değerlendirilmesi

Bu testler, kadının yumurtalıklarının hormon üretme ve yumurtlama kapasitesi ile alakalı bilg, veren testlerdir. Bu testler aynı zamanda, tedavinin başarısı ve planlanması ile ilgili de önemli bilgiler içerir.

kisirlik tahlilleri (2)

5 ) Salin infüzyon sonografi (SİS)

Toplum içerisinde “sulu ultrason” şeklinde ifade edilen tahlildir. Rahim içerisine vajinadan ince bir kanül ile sıvı verilerek ultrason işleminin yapılmasıdır. Bu verilen sıvı ile beraber, rahim içerisi genişleyeceğinden dolayı, rahim iç duvarında bulunan miyom, polip ve bunlara benzeyen patolojiler daha rahat bir şekilde gözlemlenir. HSG ve SİS rahim içinde bulunan patolojiler ile ilgili bilgi veren tahlillerdir.

6 ) Histeroskopi

Rahim içerisine kamera ile bakılan histeroskop denilen bir sistem kullanılır. Rahim içerisindeki patolojilerin gözlenmesi ve bunların tedavisi için kullanılır. Rahim içerisindeki polip ve myomlar histeroskopi yöntemi ile alınabilir. Histeroskopi her kısırlık hastasında yapılması şart bir işlem değildir, genellikle sis ve hsg’de (rahim filminde) bir patoloji izlendiğinde histeroskopi yapılır, sis ve rahim filmi normalse histeroskopi yapılmaz.

7 ) Laparoskopi

Kısırlık durumu ile karşılaşılması halinde, tüplerin açıklığının değerlendirilmesinde en güvenilir yöntemlerden biridir. Aynı zamanda tespit edilen kist veya benzer patolojilerin tedavisi amacı ile de kullanılır. Her kısırlık hastasında yapılması gereken bir işlem değildir. Ancak kiste benzeyen bir patolojinin olması halinde veya rahim filminde tüpler kapalı olarak izlenmiş ise o zaman yapılması gerekir. Rahim filminde tıkalı olarak izlenen tüplerin bir kısmının aslında açık olduğu laparoskopi ile fark edilmektedir. Laparoskopi işlemi esnasında, tüp içerisine verilen mavi boya ile tüplerin açık olup olmadığı da görülür. Tüplerin çevresinde bulunan yapışıklıklar açılabilir.

admin

Sorry, the comment form is closed at this time.


© 2021 www.coolkadin.com, All Rights Reserved
ankara escort