Yukarı

İyi Bir Anne ve Baba Olmak İçin 10 Altın Kural

aile_cocuk_450

İyi bir anne baba olmak zor fakat imkânsız değil. Çoğunlukla yapılan en büyük hata çocuğu size bağlı ve sizin kontrolünüzde olan bir uzantınız olarak görmek. Aslında onun da ayrı bir birey, farklı bir karakter olduğunu ve size düşen sadece ona yardımcı olup doğruyu bulması için yol göstermek (fazla müdahale etmeden) olduğunu unutmayın.

Bilimsel çalışmalara dayanarak hazırlanmış, iyi anne babaların uyguladığı 10 altın kural sizlere basit fakat hayati ipuçları veriyor:

  1. Yapacağınız şeyleri söyleyin, söylediğiniz şeyleri yapın

Çocuklar anne babalarına önce güvenmek ister. Tutarsız davranışlar güven duygusunu azaltır. Bu konuda dikkat edilecek iki husus var: Yapamayacağınız kurallar koymayın ve verdiğiniz sözleri tutun. Çocuğunuzun sizin ne demek istediğinizi bilmesi için bu hususlar çok önemlidir. Tutarlı ve sözünüzün arkasında olmanız size karşı güven ve saygı oluşturur.

  1. Çocuğunuzun iyi anlarını yakalayın, ve tam olarak neyi beğendiğinizi söyleyin

Çocuklar anne babalarının memnuniyetini kazanmayı çok ister. Yapıcı ve pozitif geribildirimlerle gelişirler. Anne babalar genellikle çocuklarının gelişimine katkı sağlamayacak konularla fazla enerji ve zaman harcar. Halbuki çocukların iyi yaptıklarına karşı duyulan memnuniyeti bildirmeyi de unutmamak lazım. Yetişkinler gibi onlar da taktir edilmeyi sever.

Burada önemli bir nokta da çocuğu överken spesifik olmanın gerektiğidir. Sadece “Aferin benim oğluma/kızıma” demekten ziyade neyi tam olarak beğendiğinizi kendisine söyleyin. Örneğin “Kardeşin seni kızdırdığında ne kadar sakin ve sabırlı davrandın bu hareketini çok beğendim” demek çocuğun dikkatini ondan beklenen davranışlara doğrudan çeker ve bu sayede güzel davranışı pekişmiş olur.

  1. Doğal sonuçların gücü

Çocukları kendi hareket ve seçimlerinden doğabilecek sonuçlarla alakalı serbest bırakın (eğer sağlığı ve güvenliği adına tehlike oluşturmuyorsa). Çünkü bu deneyimler öğrenmenin temelini oluşturur.

Bırakın kendi seçimlerinin sonucunu görsünler. Mesela yağmurlu bir günde yazlık ayakkabı giymekte ısrar ediyorsa izin verin (Tabi yanınıza yedek bir ayakkabı almayı da unutmayın…). Ayakları ıslandığında rahatsız olup verdiği kararın doğru olmadığını anlayacaktır.

  1. Onlara doğru yolu gösterin

Ceza, davranışı sadece bastırır. Çocuğunuza istemediğiniz bir davranışı yapmasını engellemek için ceza vermek yerine nasıl davranması gerektiğini gösterin. Örneğin; “Arkadaşın seni kızdırdığında ona vurmanı istemiyorum, onun yerine yaptığının yanlış olduğunu söyle, devam ederse bu şekilde onunla oynayamayacağını söyleyebilirsin” şeklinde ona hem istemediğiniz davranışı ifade edip, hem de yol da gösterebilirsiniz.

  1. Onun gölgesi olmayın

Hata yapmak ve başarısızlığa uğramak, sorunlar karşısında çocuklara baş etme becerilerini öğreten ve bu becerileri geliştiren temel deneyimlerdir. Onu sürekli izleyen, kontrol eden, onun yerine düşünen ve hata yapmasına engel olan bir ebeveyn olmayın. Bunun yerine sorumluluk almasına izin verin; başarısızlık yaşadığında da öğrendiklerinin ve kazanımlarının farkına varmasına yardımcı olun.

  1. Sevgi dokunuşları

Araştırmalar gösteriyor ki sevgi temalı dokunuşlar (sarılma, okşama, kucaklama) çocukların beyinsel ve sosyal gelişimleri üzerinde son derece önemli bir etkiye sahip. Bu yüzden çocuklarınıza her gün kucaklamak ve sarılmak için uzun zaman ayırın.

  1. Çocuklarınız ve onların davranışları arasında net bir ayırım yapın

Çocuklarınıza her zaman onları sevdiğinizi söz ve fiillerinizle belli edin (bazı davranışlarını sevmeseniz bile). Yanlış bir davranış sergilediklerinde onlara “Neyin var senin?” ya da “Beni sinir ediyorsun” demek yerine; “Bu davranışını beğenmedim” ya da “Bu yaptığın hiç hoş değil çünkü..” ile başlayan cümleler kurabilirsiniz. İlk iki cümle çocukta daha çok utanma ve suçluluk duygusu verirken diğer iki cümle ise daha çok mantık ve empati odaklı yapıcı iletilerdir.

Ayrıca sözsüz iletişime de (vücut dili, ses tonu vs.) dikkat etmek gerekir. Sözsüz iletişim güçlü bir etkiye sahiptir ve de söylediğiniz kelimelerin anlamını değiştirebilir.

  1. Çocuklarınız aç ya da yorgunken disiplin etmekten kaçının

Çocuklar aç ya da yorgun olduklarında onlara öğretmek istediğiniz konuya odaklanamayabilirler. Hatalarını fark edip ileride daha iyi seçim yapabilmeleri için durumu konuşurken onların fiziksel ve zihinsel olarak öğrenmeye açık olduklarına emin olun. Bu gibi durumlarda, onlara daha sonra konuşacağınızı söyleyin ve bırakın herkes dinlensin, yemek yesin ve biraz daha soğuk kanlı olsun.

  1. Deneme, Sabır ve Sebat

Onlara “İstediğin her şeyi yapabilirsin“ demek yerine 3 altın kuralı öğretin: deneme, sabır ve sebat. Bu alışkanlıklar başarının temel taşlarını oluşturur.

  1. Çocuğunuzun hislerini anlamasına ve uygun davranışı seçmesine yardımcı olun

Çocuğunuza reaksiyon vermesinden ziyade nasıl yanıt vereceğine dair koçluk yapın. Hislerini kabul edin fakat her zaman bu hislere göre hareket etmesinin (vurma, bağırma) doğru olmadığını belirtin. Bu belki de çocuğunuza öğreteceğiniz en önemli yeteneklerden biridir.

 

admin

Sorry, the comment form is closed at this time.


© 2021 www.coolkadin.com, All Rights Reserved
ankara escort