Yukarı

İlginç Doğum Gelenekleri

Dünyanın bir çok ülkesinde kültür ve geleneğe bağlı olarak doğum ritüelleri de farklılık göstermektedir.

İşte farklı ülkelere ait doğum adetleri:

Türkiye: Lohusa şerbeti

Türk kültüründe çocuk dünyaya geldikten sonra şerbet yapılır. Şerbet anneye ve misafirlere ikram edilir. Lohusa şerbeti yüzyıllardır uygulanan ve hala devam eden bir gelenektir. Bu geleneğin annenin sütünü çoğalttığına dair inanışlar vardır.

Bali: Plasentayı gömmek

Bali’de ise bebeğin plasentasını toprağa gömülüyor. Geleneğe göre doğum sonrası plasenta temizleniyor kilden bir kaba ya da hindistan cevizi kabuğuna konuluyor. Hindu felsefesine ait semboller bulunan bir kabın üzerine işleniyor. Kabın içindekiler özel beyaz bir kumaşa sarılıyor ve eğer bebek erkekse, bu ‘plasenta kabı’ özel bir ritüelle evin kapısının sağ tarafına gömülüyor. Bebek kızsa da aynı şekilde, evin soluna gömülüyor. Eğer evin bahçesi gömme töreni için uygun değilse, ‘plasenta kabı’ okyanusa da atılabiliyor. Gömüldükten sonra dualar ve mantralar okunup tütsüler yakılıyor. Plasenta ve ağacı da bebek beslendikçe, yıkandıkça besleniyor ve onun hayatının bir parçası olarak kabul ediliyor…

Brezilya: Hediyeleşmek

Brezilya kültüründe yeni doğum yapmış anne bebeği görmeyi gelen misafirlere hediye veriyor. Hatta çoğu anne, hastaneye gelen misafirlerine hemen hediyelerini takdim ediyor!

Almanya: Mutterpass

Almanya’da çocuk doğduktan sonra anne Mutterpass denilen bir deftere bebeğin doğumundan gelişimine kadar tüm doktor ziyaretlerini not ediyor. Böylece anne ve bebeğin sağlık durumu kayıt altına alınmış oluyor.

İsrail: Brit Milah

Erkek bebek doğduktan 8 gün  sonra sünnet ediliyor ve bebeğin adı veriliyor. Bu geleneğe Brit Milah adı veriliyor.
adlandırılıyor.

Japonya: Ansei

Japon doğum kültürü kültürümüze çok benziyor. Doğum yapan kadın doğum sonrasında 3 haftayı evde geçirmesi gerekiyor. Kendi ailesinin evinde dinlenen ve anneliğe alışan kadına diğer aile üyeleri yardımcı oluyor.l

Hollanda: Evde doğum

Hollanda’da doğumlar genelde evlerde gerçekleşiyor. Kadınların %20’si kendi evinde doğum yapıyor. Bu oran, diğer ülkelerdeki ev doğumlarına göre şu anda en yükseği.

Nijerya: İlk banyo

Nijerye’da Omugwo geleneği hakim. Bebeğin ilk banyosunu büyükanne  veya teyzeler yaptırıyor.

Anneye yalnız olmadığını ve destekleneceğini göstermek amacı ile ilk aylarda ailenin kadınları lohusayla ve bebekle yakından ilgileniyor.

Pakistan: Aqiqah

Yeni doğan bebeğin saçı traş ediliyor ve bebeğe isim veriyor aynı zamanda kurban kesiliyor. Bu gelenek genelde tüm İslam ülkelerinde uygulanıyor. Bebeğin doğumundan sonraki 7., 14. ya da 21. günde yapılıyor.

Amerika: Bebek battaniyesi

Amerika’da doğumun mucizesini sembolize eden bebek battaniyeleri kullanılıyor. Her yeni doğan bebeğe bu battaniyelerden sarılıyor. Battaniyeler genelde el örgüsü modelleriyle dikkat çekiyor. Hatta bazı hastanelerde bile bu geleneksel bebek battaniyelerine benzer özel hastane battaniyeleri veriliyor.

Latin Amerika: Karantina

Latin Amerika’da doğum “La Cuarentena” (Karantina) adı verilen bir gelenek sürdürülüyor. Lohusa kadın, altı hafta boyunca sadece kendisiyle ve bebekle ilgileniyor. Seks yok, ağır aktivite yok, hafif yiyecekler var! Ailenin geri kalanı evin işleriyle ilgileniyor ki yeni anne rahat etsin, bu altı haftayı anneliğe alışarak geçirebilsin…

 

admin

Sorry, the comment form is closed at this time.


© 2021 www.coolkadin.com, All Rights Reserved
ankara escort