Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php on line 20

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 8

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 11
GEBELİKTE (HAMİLELİLKTE) UÇAK, OTOMOBİL, OTOBÜS YOLCULUĞU

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 213

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 214
Yukarı

GEBELİKTE (HAMİLELİLKTE) UÇAK, OTOMOBİL, OTOBÜS YOLCULUĞU

Genel olarak bakıldığında, -tabi ki oluşabilecek trafik kazalarını saymazsanız- hamilelik sırasında tren veya otobüs yolculuğu da güvenlidir denilebilir.

Otobüsteki en büyük sıkıntı uyuyamamak olabilir. Yine, tren ve otobüsteki havalandırma sistemi değişkenlik gösterebilir, sıcak ve soğuk ayarlamaları her zaman istenilen şekilde olmayıp rahatsız edici olabilir.

İşte Dikkat Etmeniz Gerekenler
Otobüs veya trenle yolculuğa çıkarken tatlı bir gerginlik ve endişe yaşayabilirsiniz. Bu sıkıntıyı bir an önce mümkün olduğunca üzerinizden atmaya çalışın.

Hamilelikteki en büyük problemlerden birisi de halsizliktir. Kendinizi dinlenme amaçlı kısa tatillerle toparlayıp enerjinizi arttırabilirsiniz. Moralinizin yüksek olması gebeliğiniz açısından son derecede önemlidir.

Gebelikte sık görülen ancak normal kabul edilen şikayetlerden birisi de sık idrara çıkmadır. Bu yüzden yolculuğa başlamadan önce mutlaka tuvaletinizi yapınız. Yolculuk sırasında da idrarınız gelsin veya gelmesin mola yerlerinde mesanenizi boşaltınız. İdrarınızı uzun süre ile tutmanız idrar yolu enfeksiyonlarına zemin hazırlayabilir.

Özellikle ilk üç ayda zaten var olan bulantılarınız dolayısı ile seyahatler sırasında kusmalar meydana gelebilir. Bu sıkıntıdan korunmak için seyahate çıkmadan önce doktorunuzun tavsiye ettiği bulantı önleyici ilaçları (antiemetikler) kullanabilirsiniz.

Yolculuklarda yeme düzeni değişir ve çok dengeli beslenemeyebilirsiniz. Ancak unutmayın ki; sizin aç kalmanız demek bebeğinizin de aç kalması anlamına gelir. Bu nedenle öğün kaçırmamaya dikkat edin. Yanınızda uygun içerikli gıdaları almanızda fayda vardır.

“Dehidratasyon” yani vücudun susuz kalması durumu gebelik için oldukça zararlı bir durumdur. Özellikle yaz günlerinde bol sıvı almaya özen gösterin ancak musluktan akan suları asla içmeyin.

Vasıta içinde uzun süre oturmak bacaklarınızdaki kan dolaşımını olumsuz yönde etkileyerek ayak ve bileklerde şişmelere neden olabilir. Bu nedenle, uzun süreli yolculuklarda her 1.5-2 saatte bir hafif yürüyüş yapmalı ve kan dolaşımınızı arttırmalısınız.

Bu kısa yürüyüşler sırasında, bacaklarınıza germe egzersizleri de yaptırabilirsiniz. Yolculuk sırasında otururken de bazı germe hareketleri yaparak uzun süreli oturmanın olumsuz etkilerini azaltabilirsiniz.

Germe egzersizleri için oturur pozisyondayken bacaklarınızı iyice ileriye doğru uzatın, topuklarınız merkez olacak şekilde ayağınızı yavaşça kendinize doğru kuvvetice çekerek baldır kaslarınızı gerin. Daha sonra ayak bileklerinizi sağa sola çevirin ve parmaklarınızı açıp kapatın.

Yolculuk için rahat edebileceğiniz bol kesimli giysi ve rahat ayakkabılarınızı seçin. Dar kesimli kot ve pantolonlar ile sentetik giysilerinizden uzak durmalısınız. Bu sizi mantar enfeksiyonlarından da bir ölçüde koruyacaktır.

Seyahate çıkmadan önce gerekli olabilecek ve hamilelikte güvenli bir şekilde kullanabileceğiniz ilaçların bir listesini doktorunuzdan isteyin ve bunları mutlaka yanınızda bulundurun. Doktorunuzun haberi ve onayı olmadan hiç bir ilacı kullanmayın, hiçbir aşı yaptırmayın.

Tenis, paten, ata veya bisiklete binmek, su altı dalışı, su kayağı, snow-boarding, kayak, rüzgar sörfü, yamaç paraşütü gibi sporlar taşıdıkları travma riskleri nedeni ile gebelik sırasında yapılması uygun değildir. Tatil beldelerinde, düşme ve darbe risklerinin yüksek olduğu her türlü spor ve fiziksel aktiviteden uzak durmalısınız.

Gebelikte Seyahat
Gebeliğin 11. -36.haftası seyahat için en uygun dönemlerdir.

Acil ve zorunlu olmayan haller dışında bu dönemlerde seyahat ve tatiller planlanmalıdır.

Bu durum gebelikte düşük tehlikesi, erken doğum riski taşımayan, kanama ve pıhtılaşma sorunları olmayan taşımayan anneler için geçerlidir. Bu tür problemleri olan anne adaylarının seyahat öncesi değerlendirilmeleri gereklidir.

Gebelikte uzun mesafelerde uçak ile seyahat tercih edilmelidir.

Bunu özel araç ile seyahatler takip eder

Otobüs ile seyahat çok sağlıklı değildir.

Özel Araç ile seyahatte,

***Kısa Mesafeli- şehir içi seyahatte;

11. haftadan sonra araç ile seyahatlerde arka koltukta oturulması,

Ön koltukta oturulacaksa emniyet kemeri ile vücut arasında küçük bir yastık bulundurulması uygundur.

*** Uzun Mesafeli Seyahatte;

2-3 saatte mola verilmesi,

Molalarda en az 10 dakika yürüyüş yapılması, böylelikle kan dolaşımının arttırılması,

Aracın arka koltuğunda oturulması ya da emniyet kemeri ile vücut arasında küçük bir yastık bulundurulması,

Yolculuk esnasında bol sıvı tüketilmesi,

Hafif gıdalar tüketilmesi,

Acı ekşi yağlı gıdaların tercih edilmemesi,

Kafein içeren gıdalar ( kola , kahve vb) tüketilmemesi,

Kan pıhtılaşma sorunu olan anne adaylarının varis çorabı giyerek seyahat etmesi uygundur.

Uçak ile Seyahatte,

Gebeliğin 28. haftasına dek anne adayları doktor raporu olmaksızın seyahat edebilirler.

Ancak güvenlik kapılarında sorun yaşanmaması, gebelik haftanızı gerekirse belgelendirmek için uçuş öncesi doktorunuzdan uçuş raporu almanız yararınıza olacaktır.

Düşük tehlikesi, erken doğum riski taşımayan, kanama ve pıhtılaşma sorunları olmayan taşımayan anneler için geçerlidir. Bu tür problemleri olan anne adaylarının seyahat öncesi değerlendirilmeleri gereklidir.

28.- 36. hafta arası anne adayları doktor raporu ile seyahat edebilirler. Bu rapor raporun verildiği tarihten itibaren 1 hafta süre ile geçerlidir. Seyahat süreniz bir haftadan uzun ise dönüş için ikinci bir uçuş raporu almanız gerekebilir.

36.hafta ve sonrasında uçabilir raporu olsa da anne adayı uçağa kabul edilmeyebilir.

Yurdışı uçuşlarda Türkçe ve İngilizce hazırlanan rapor hazırlanmasına dikkat edilmelidir.

Uçak yolculukları sırasında uzun süre hareketsiz kalmak anne adaylarında kanın bacak damarları içinde pıhtılaşması ve bu pıhtının yerinden koparak akciğer, beyin gibi hayati organlara giderek burada kan akımının durmasına neden olabilir. Bu olaya “tromboemboli” adı verilir. Son derece ciddi ölümcül sonuçlara yol açabilir.

Uçuş esnasında

*uzun süre hareketsiz kalınmamasına dikkat edilmeli

*yeterli miktarda sıvı tüketilmeli

*uzun uçuşlarda ( 3 saatin üzerinde) bacakta kan dolaşımını arttıran varis çoraplarının giyilmelidir.

Bu öneriler hamileliğin başından doğumdan sonra 6 haftalık süreç için geçerlidir. Doğumun gerçekleşmesi ile bir anda kanın pıhtılaşmasına olan eğilim azalmaz. Bunun için doğumdan sonra 6 haftanın geçmesi gerekir. Bu öneriler tüm anne adayları için gereklidir. Ancak anne adayında yada ailesinde kan pıhtılaşma sorunu var ise, gebelik zehirlenmesi ( preeklampsi) bacaklarda büyük varisler söz konusu ise ek tedbirler gereklidir.

zeynep

Sorry, the comment form is closed at this time.


© 2021 www.coolkadin.com, All Rights Reserved