Yukarı

Gebelikte Folik Asitin Önemi

Hamile olduğunuzu öğrendikten sonra atılacak olan en önemli ilk adım sağlıklı ve doğru beslenmenizdir.Doktorunuz sizi beslenme konusunda yönlendirecektir ve sizi folik asit içeren gıdalarla beslenmenizi söyleyecektir. Folik asit bebeğinizin gelişimi için önemlidir. Folik asit konjenital malformasyonları önleyerek bebeğinizin omirilik ve beyin gelişiminde etkili olacakdır. Anne adayı lik üç ayda düzenli olarak folik asit almalıdır.

Doktorunuz size folik asitin yanında ek gıda takviyesinde de bulunacaktır. Bilim adamlarına göre folik asit bebeğin kemik, beyin, deri,organların gelişiminde etkili olduğunu açıklamışlardır.
Hamileliğiniz sırasında özellikle yeşil yapraklı sebzeler tüketiniz. Brokoli, enginar gibi… Kuru yemiş olarak da fındım, fıstım, susam… Baklagillerden mercimek, barbunya ve taze meyve olarak da portakal, kavun gibi içerğinde folik asit bulunan yiyeceklerle beslenmeye özen gösterin.

Mercimek: Folik asit yoğunluğu bakımından oldukça zengin olan mercimek doğum öncesi beslenme listenize ekleyebileceğiniz besinler arasında yer alıyor. Yarım kase pişmiş mercimek yaklaşık olarak 180mcg folik asit içerir ve bu oran günlük olarak alınması gereken folik asit miktarının neredeyse yarısına denk gelmektedir. Mercimeğin diğer faydaları ise, bol miktarda demir içermesi, lif ve yavaş sindirilen karbonhidrat bakımından zengin olmasıdır.
Yeşil Yapraklı Sebzeler: Folik asit ya da diğer adıyla folat, Fransızca “yeşillik, yaprak” anlamına gelen “feuillage”dan türetilmiştir dolayısıyla yeşil yapraklı sebzelerin en iyi folik asit kaynakları arasında yer almasına şaşırmamak lazım. Yeşil sebzeler arasında en fazla folik asit ıspanakta bulunmaktadır. 2 kase ıspanak yaklaşık 218mcg folat içerir. Karalahana, lahana başta olmak üzere yeşil yapraklı sebzeler folik asit kaynağı olarak görülebilir.

Narenciye: Bir adet büyük boy portakal yaklaşık 55mcg folik asit içerir ve bu özelliğiyle folat bakımından zengin bir aperatif olarak oldukça idealdir. Taze sıkılmış 1 bardak portakal suyu ortalama 80mcg folat ile günlük folat ihtiyacının %20’sini karşılar. Folat bakımından zengin ve bol vitaminli, mineralli bir atıştırmalık için ıspanak yaprakları ve portakal dilimleriyle salata hazırlayabilirsiniz.

Kuşkonmaz: Ülkemizde pek popüler bir sebze olmamasına ve biraz pahalı olmasına karşın “folik asit içeren yiyecekler” listelerinin vazgeçilmezi olan kuşkonmaz, kase başına ortalama 79 mcg folik asit içermektedir.
Barbunya: Pek çok farklı yemeği yapılabilen ve salatalarda da kullanabileceğiniz barbunyanın yarım kasesi 115 mcg folik asit içerir. Gaz sorununuz varsa dikkatli tüketmeniz önerilir.

Brokoli: 1 kase (4-5 adet) haşlanmış brokoli günlük folik asit ihtiyacının yaklaşık 1/4’ünü karşılamaya yeter. Mineral bakımından çok zengin olması nedeniyle pek çok beslenme uzmanı tarafından “Süper Besin” olarak adlandırılan brokoli aynı zamanda çok iyi bir besin lifi ve C vitamini kaynağıdır.
Zenginleştirilmiş Ekmek ve Tahıllar: Günümüzde paketlenmiş ekmeklerin bazıları folat bakımından zenginleştirilerek üretilmektedir. Hangi ekmeğin ne kadar folik asit içerdiğini ambalaj üzerinde bulunan “içindekiler” bölümünden öğrenebilirsiniz. Aynı şey kahvaltılık gevrekler için de geçerli.

Ayçekirdeği: 1 avuç ayçekirdeği yaklaşık 82 mcg folat içerir. Yağ ve kalori bakımından da zengin olduğu için günde 1 avuçtan fazla yememeye çalışın.

Domates Suyu: Sabahları az şeker içeren bir sebze/meyve suyu arıyorsanız bol miktarda folik asit içeren domates suyu ideal bir seçim olabilir. 1 bardak domates suyunda ortalama 50 mcg folat bulunmaktadır. Aynı şekilde taze domatesle hazırlayacağınız domates çorbası da günlük folik asit tüketimine destek olacaktır.

Yumurta: 1 adet yumurta yaklaşık 25 mcg folat içerir. Ancak kolesterol bakımından da zengin olduğu için özellikle kolesterolünü kontrol altında tutmaya çalışanlar tarafından kontrollü tüketilmelidir.

admin

Sorry, the comment form is closed at this time.


© 2021 www.coolkadin.com, All Rights Reserved
ankara escort