Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php on line 20

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 8

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 11
GEBELİKLER ARASINDA NE KADAR ARA VERMEK GEREKİR?

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 213

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 214
Yukarı

GEBELİKLER ARASINDA NE KADAR ARA VERMEK GEREKİR?

İKİ DOĞUM ARASINDA NE KADAR SÜRE OLMALIDIR?

Doğum yaptıktan sonra, ne kadar süre sonra yeniden gebe kalınmalı, sorusu anneleri oldukça meraklandıran bir konudur. Toplumumuzda iki çocuk arası yaş farkının fazla olmaması daha revaçta olan bir durumdur. Bu sebeple anneler, ilk çocuklarını yaptıktan sonra ‘’ne zaman hamile kalabilirim?’’ gibi soruları akla getirir.

Hamilelikler arasında verilmesi gereken süre, doğumun gerçekleştiği günden ikinci gebeliğin başladığı güne kadar geçen süre olarak belirlenmiştir. Her iki hamileliğin başlangıçları arasındaki süre olmamaktadır.

Yapılan çalışmaların ortaya koyduğu bilgiye göre iki normal doğum arasında geçen süre ya da iki sezaryen arasında geçen süre bakımından kısa ya da uzun ara veren anneler kıyaslanmıştır. Çalışmaların büyük bir bölümü uygun sürenin altında doğum yapan annelerin çocuklarında risk artışı tespit edilmiştir. Çalışmalar arasında farklılık olsa da çoğunlukla 2 seneden kısa aralık olması ve 5 seneden uzun aralık olması ikinci hamilelikte çeşitli risklerin artışını ortaya koymuş. 6 aydan kısa aralıkla gelişen ikinci hamilelikte risk artışı daha da fazla tespit edilmiştir.

Dünya sağlık örgütü (WHO) hamilelik arasındaki zamanın 2 seneden az olmasının çeşitli riskleri beraberinde getirdiğini ortaya koymuştur. Bundan dolayı da 35 yaş altında bir bebek sahibi olan annelerin ikinci çocuk için en az 2 sene ara vermeleri gerektiğini söylemiştir. 35 yaş üzerinde bir bebek sahibi olan kadınların ikinci bebeğe hamile kalmadan önce 1 sene ara vermelerini tavsiye etmiştir. Sürenin 35 yaş üzerinde 1 sene olarak ortaya konmasının sebebi yaşın ilerlemesi ile kadınlarda doğurganlık yetisinin azalması ve hamilelikle ilgili çeşitli risklerin yaşanma riskinin artmasıdır.

sezaryen doğum

Hamilelikler arası süre kısa olduğu zaman ikinci hamileliklerde çeşitli risklerde artış meydana gelmektedir.

Bu riskler:

Annede anemi riski artar.
Erken doğum ve PPROM riski hamilelikler arası süre ne kadar kısa ise o kadar artar. Hamilelik aralıklarının 5 seneden uzun olması durumunda risk artışı olduğunu ortaya koyan araştırmalar yapılmıştır.
Doğumsal anomali
Bebeğin kilosunun düşük olması
Otizm
Ölü doğum
Erken aralıklarla gebe kalan annenin ilk bebeğini emzirmeyi kesmesi sebebiyle, ilk bebeğin anne sütü alma süresini kısalır. Bu sebeple çeşitli olumsuzluklar meydana gelir.

Düşük yaptıktan sonra yeniden gebe kalabilmek adına ne kadar beklemeli?

Düşük yaptıktan sonra yeni bir gebelik için en az 6 ay beklenmesi gerektiği Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından önerilmektedir.

Sezaryen doğumlar için ne kadar beklenmelidir?

Sezaryen doğum yaptıktan sonra tavsiye edilen en uygun ara normal doğum ile aynıdır. Bir sezaryen doğum yaptıktan sonra ikinci sezaryen için en az 2 sene beklemek en uygunu olacaktır.

zeynep

Sorry, the comment form is closed at this time.


© 2021 www.coolkadin.com, All Rights Reserved