Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php on line 20

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/widgets/sticky-sidebar/sticky-sidebar.php:20) in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 8

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/coolkadin/public_html/wp-content/plugins/smio-wpapi/class.controller.php on line 11
GEBELİĞİN (HAMİLELİĞİN) KAÇINCI HAFTASINDA DOĞUM OLUR?

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 213

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/coolkadin/public_html/wp-content/themes/tomasdaisy/framework/modules/header/types/header-type2.php on line 214
Yukarı

GEBELİĞİN (HAMİLELİĞİN) KAÇINCI HAFTASINDA DOĞUM OLUR?

Hamileliğin kaç haftalık, kaç günlük (kaç aylık) olduğunu hesaplarken son görülen adetin ilk günündeki tarihten itibaren hesap yapılır.

Normal doğum kaçıncı haftada gerçekleşir?
Gebeliğin kaçıncı haftasında olduğunuz, bebeğinizin kaç günlük olduğu, kaç aylık olduğu son görülen adetin ilk günü baz alınarak hesaplanır. Son gördüğünüz adetin ilk gününe göre bir hesaplama yapılır. Bu hesaplamada gebeliğim 40 hafta süreceği kabul edilir. Yani 280 gün, 9 ay 10 gün olarak kabul edilir. Fakat her hamilelik tam da 40. haftada gerçekleşmez. Gebeliklerin bazılarında 1 ya da 2 hafta gecikme ya da erken doğum görülebilir. Yani, kimi hamilelikler 41. ya da 42. gebelik haftasında yaşanırken, bazıları da 37 ve 39. hafatalar arası yaşanabilir. Doğumun geç oluşmasına toplum arasında ”günü geçmek” denilir. Gebeliklerin bazılarında ise, 40. haftadan önce yaşanır. 37. ve 40. gebelik haftaları arasında doğumun yaşanması normaldır. Gebeliğin illa ki tam da 40. hafta yaşanması gerekmemektedir. Fakat 37. gebelik haftası öncesinde gerçekleşen gebelikle erken doğum şeklinde adlandırılır.

Sezaryen doğum gebeliğin kaçıncı haftasında gerçekleşir?
Şayet hamilelik planlı sezaryeni gerektiren bir hamilelikse, doğum ortalama olarak 39. haftada sezaryenle gerçekleşir. Bu duruma yol açabilecek etkenlerden bazıları:

anne adayının daha önceden sezaryenle doğum yapması,
anne adayının daha önce rahim ameliyatı geçirmiş olması,
bebeğin ters pozisyonda durması,
bebeğin eşinin yani plasentanın doğum kanalını tıkamış olması.
Bu gibi durumlarda gebeliğin 39. haftasında doğum, sezaryenle gerçekleştirilir. Kimi zaman acilen sezaryene ihtiyaç duyulan durumlar yaşanabilir. Örneğin anne adayının çok fazla kanaması mevcut ise, gebelik haftasına bakılmaksızın sezaryen yapılır.

Doğumun nasıl olacağı ne zaman belli olur?

Gebelik süresince yapılan takipler ve kontroller sırasında adayların en çok öğrenmek istedikleri soru, doğumun nasıl olacağıdır. ”Normal doğum mu yapmalıyım, sezaryen mi?” gibi sorular çiftlerin aklını kurcalar. Normal doğum ve sezaryen konusu hakkında ayrıntılı bilgilere sitemizde yer verilmiştir.

Doğumun nasıl olacağı genellikle doğumun son anlarına dek belli olmayabilir. Doğum normal yolla mı olmalı, yoksa sezaryenle mi sorusu biraz havada kalmaktadır. Çünkü 9 ay boyunca anne adayı kendini normal doğuma hazırlayabilir. Ancak son dakika çeşitli sebeplerden normal doğum sezaryene çevrilebilir. Örneğin, normal ve sağlıklı ilerleyen bir gebelikte son dakika bebeğin kalp atışlarında bir sorun tespit edilebilir ya da doğum yolunda bebeğin ilerlemesi ile ilgili bir sorun yaşanabilir. Bu sebeple doğumun şekli değiştirilebilir. Bu gibi durumlar tahmin edilebilir durumlar olabilse de genelde önceden kesirmek mümkün de olmayabilir.

Çoğunlukla gebeliğin son ayına dek anne karnında bebeğin dönmesi yaygın bir şekilde görülebilen bir durumdur fakat son ayda artık bebek iyice büyüdüğü için oldukça nadir döner. Gebeliklerin son gününe dek hiçbir zaman doktorunuz size kesin olarak normal doğum yapacaksın, demez. Çünkü doğum esnasında çeşitli durumlar meydana gelebilir. Fakat hamileliğin 37.- 40. haftaları arasında artık doğuma yaklaşıldığı için bebeğin duruşu, ağırlığı, doğum kanalı gibi faktörler incelenir. Bu incelemer sonucunda büyük ihtimalle yapılacak olan doğum şekli tahmin edilebilir.

Fakat çeşitli durumlarda son ana kadar beklemeden doğumun nasıl yapılacağı ön görülebilir.

Bu durumlarda normal doğumun yapılamayacağı bilinmektedir. Mesela:

Anne adayı ikiz ya da üçüz çoğul gebelik taşıyorsa normal doğum olması oldukça nadir bir ihtimaldir.
Bebeğin içinde yüzdüğü amniyon sıvısı azalırsa ve kalp atışları düzensiz olmaya başlarsa sezaryen ile doğum yapılır.
Bebeğin ağırlığı çok fazla ise sezaryen ile doğum yapılır.
Daha önceden sezaryen ameliyatı ya da rahim operasyonu öyküsü olan kişilerde sezaryen doğum yapılır.
Bebeğin eşinin yani plasentanın doğum kanalını tıkaması gibi durumlarda sezaryen doğum yapılır.
Bebeğin makat ya da ayaklar aşağıda olacak şekilde ters durması halinde normal doğumun olamayacağı net bir şekilde belirtilmez. Bebek gelecek gebelik haftasında düzelebilir çünkü. Fakat bebek gelişmeye devam ettikçe özellikle son gebeliğin son aylarında artık dönme şansı oldukça azdır.

zeynep

Sorry, the comment form is closed at this time.


© 2021 www.coolkadin.com, All Rights Reserved